Δευτέρα, 12 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΑπορρίμματα: Οι κατασκευαστικές επενδύουν και κατασκευάζουν υποδομές σε Νάξο, Σαντορίνη και Κω

Απορρίμματα: Οι κατασκευαστικές επενδύουν και κατασκευάζουν υποδομές σε Νάξο, Σαντορίνη και Κω

|

Στα έργα κατασκευής και εκμετάλλευσης μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων σε όλη την επικράτεια στρέφουν το «βλέμμα» τους οι κατασκευαστικοί όμιλοι, καθώς πρόκειται για μια ακόμα κατηγορία έργων που δημοπρατούνται, κυρίως μέσω ΣΔΙΤ, και ως εκ τούτου προσφέρουν υψηλό περιθώριο λειτουργικού κέρδους και σταθερές ροές εσόδων για μεγάλη χρονική διάρκεια.

Ετσι, έργα αυτής της κατηγορίας αποτελούν σημαντική «θωράκιση» απέναντι σε μια ενδεχόμενη μελλοντική υποχώρηση του όγκου των έργων και των συμβάσεων μεγάλης κλίμακας, σε περιόδους οικονομικής ύφεσης, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν μεγάλη ζήτηση από τις εταιρείες του κατασκευαστικού κλάδου.

Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, αυτή την περίοδο υπολογίζεται ότι προωθούνται έργα συνολικού προϋπολογισμού που θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, με στόχο την αναβάθμιση της διαχείρισης απορριμμάτων σε όλη τη χώρα, καθώς πρόκειται για έναν τομέα που «πάσχουμε» σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Μόλις πριν από μερικές ημέρες, η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ ενέκρινε την υλοποίηση δύο νέων μονάδων ολοκληρωμένης ανακύκλωσης και ανάκτησης αποβλήτων, όπως επίσης κι ενός ΧΥΤΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) στα νησιά της Κω και της Καλύμνου. Πρόκειται για μερικές μόνο από τις δεκάδες νέες μονάδες που δρομολογούνται πανελλαδικά.

Με βάση πρόσφατα στοιχεία του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατά το πρώτο εξάμηνο προβλέπεται να υπογραφούν συμβάσεις για την κατασκευή επτά νέων μονάδων στο σύνολο της χώρας. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι δύο νέες μονάδες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μία για τον Ανατολικό Τομέα και μία για τον Δυτικό Τομέα. Το πρώτο έργο θα ανατεθεί στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και είναι ύψους 240 εκατ. ευρώ. Το δεύτερο έργο, προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, θα ανατεθεί στην κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΤΙΤΑΝ, η οποία επικράτησε στον σχετικό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε το περασμένο καλοκαίρι.

Η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) Ανατολικού Τομέα θα κατασκευαστεί στη θέση «Αγιος Αντώνιος» του Δήμου Θέρμης. Η μονάδα σχεδιάζεται να επεξεργάζεται ετησίως 128.200 τόνους απορριμμάτων, μέσω μηχανικής επεξεργασίας (διαλογής) για την ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών, καθώς και βιολογικής επεξεργασίας (αερόβιας) των οργανικών αποβλήτων, με στόχο την παραγωγή υψηλής ποιότητας κομπόστ και δευτερογενούς καυσίμου.

Αντίστοιχα, η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) Δυτικού Τομέα θα διαθέτει ετήσια δυναμικότητα επεξεργασίας 300.800 τόνων αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ). Η μονάδα έχει χωροθετηθεί σε έκταση περίπου 150-200 στρεμμάτων πλησίον του ΧΥΤΑ Μαυροράχης και θα εξυπηρετεί σχεδόν 65% του πληθυσμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η διάρκεια της σύμβασης για το έργο έχει οριστεί στα 27 χρόνια, με τα δύο πρώτα εξ αυτών να αφορούν την κατασκευή του έργου.

Τους επόμενους μήνες θα ξεκινήσει και η κατασκευή νέων μονάδων στη Ναύπακτο (19,4 εκατ. ευρώ), στη Λάρισα (54,6 εκατ. ευρώ), στην Καβάλα (43,6 εκατ. ευρώ), στην Κέρκυρα (33,9 εκατ. ευρώ) και στο Αγρίνιο (26,3 εκατ. ευρώ). Σε όλες τις περιοχές, οι διαγωνισμοί βρίσκονται στο τελικό στάδιο της ανάδειξης οριστικού αναδόχου, ή υπογραφής των σχετικών συμβάσεων.

Παράλληλα, προχωρούν άλλοι έξι διαγωνισμοί, που προβλέπεται να εισέλθουν στο στάδιο της υποβολής δεσμευτικών οικονομικών προσφορών. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν οι μονάδες της Αττικής, που βρίσκονται στο διαγωνιστικό στάδιο επί σειράν ετών. Τα έργα επικεντρώνονται στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων του Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας στο Σχιστό, ύψους 300 εκατ. ευρώ και σε εκείνη της Φυλής, ύψους 461,2 εκατ. ευρώ. Αμφότερα τα έργα βρίσκονται στο στάδιο του ανταγωνιστικού διαλόγου και υλοποιούνται μέσω ΣΔΙΤ.

Μονάδες απορριμμάτων σχεδιάζονται επίσης σε Σαντορίνη, Υδρα, Ρόδο και Νάξο, ενώ θα προκηρυχθούν διαγωνισμοί και για την ανάπτυξη νέων εγκαταστάσεων σε Λέσβο, Σάμο, Σύρο, Μύκονο, Χαλκίδα και Λαμία, πέραν εκείνων σε Κω και Κάλυμνο.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Έκτακτα δρομολόγια του Blue Star 1 από Πειραιά προς Κυκλάδες στις 13 και 15 Μαΐου

Διπλές προσεγγίσεις σε Πάρο και Νάξο, αλλά και σύνδεση με Χίο και Μυτιλήνη περιλαμβάνει το πρόγραμμα του ταχύπλοου πλοίου για τις ημέρες Τρίτη και Πέμπτη.

Νάξος – Νικόλας Ρουγκάλας: Μετά το 2ο πανελλήνιο βραβείο λογοτεχνίας, τιμητική βράβευση στο Δημαρχείο

Ο μαθητής του 4ου Δημοτικού Σχολείου Χώρας Νάξου συγκίνησε με το παραμύθι «Σώμα και Αίμα» που αφιέρωσε στη μνήμη του θείου του, Δημήτρη Ήμελλου. - Η ανάρτηση του Βασίλη Φλεριανού

Επιστρέφει η ακτοπλοϊκή σύνδεση του Ρεθύμνου με τον Πειραιά μετά από 7 χρόνια – Το POWER JET φέρνει νέα πνοή

Η SEAJETS εγκαινιάζει νέα γραμμή Ρέθυμνο – Μήλος – Πειραιάς από τις 20 Ιουνίου με δύο δρομολόγια την εβδομάδα.

Το πρώτο 100% ηλεκτρικό σκάφος X-Shore ήρθε στην Ελλάδα και «σαλπάρει» για ένα πράσινο μέλλον (video)

Με αθόρυβη πλεύση, οικολογική σχεδίαση και υψηλή τεχνολογία, το σουηδικό ηλεκτρικό σκάφος X-Shore φέρνει επανάσταση στη ναυσιπλοΐα των ελληνικών θαλασσών (video)

Νάξος – Λιμεναρχείο: Απαγόρευση αλιείας και αγκυροβολίας σε πολυσύχναστες παραλίες (χρονοδιάγραμμα)

Σε ισχύ η απόφαση του Λιμεναρχείου Νάξου για την προστασία λουομένων και θαλάσσιου περιβάλλοντος – Ποιες παραλίες επηρεάζονται. (χρονοδιάγραμμα)

Λιμεναρχείο Νάξου: Απαγόρευση θαλασσίων μέσων αναψυχής στα Κουφονήσια

Με απόφαση του Λιμενάρχη Νάξου, Αλέξη Αποστολόπουλου, απαγορεύεται πλήρως η χρήση θαλασσίων μέσων αναψυχής στα Άνω και Κάτω Κουφονήσια, με στόχο την ασφάλεια και τη διαφύλαξη της φυσιογνωμίας του τόπου.

Μια δεύτερη ζωή για το “Πρέβελης”; Μετατρέπεται σε πλωτό ξενοδοχείο;

Το ιστορικό πλοίο της ΑΝΕΚ ίσως μετατραπεί σε πλωτό ξενοδοχείο στη Σάμο, χαρίζοντας του έναν νέο ρόλο γεμάτο μνήμες και φιλοξενία.

Ψήνεται ή δεν ψήνεται τελικά; Τα πανηγύρια, οι ψησταριές και το… φανταστικό catering

Μια σούβλα δεν φέρνει την άνοιξη – αλλά ευτυχώς, ούτε και η κυβέρνηση την απαγόρευσε.

Τουρισμός: “ΚΙΜΩΛΟΣ, όπως εσύ, Μοναδική, Αυθεντική, Αληθινή”

ο Δήμος Κιμώλου απευθύνεται στους δυνητικούς επισκέπτες του εν όψει της νέας τουριστικής περιόδου

Νίκος Λεβογιάννης: “Η ιστορία της Νάξου είναι ένα ερωτικό ταξίδι με το παρελθόν”

Ο Νίκος Λεβογιάννης και η αγάπη του για τη νεότερη ιστορία του νησιού μας και την κατάγραφή της.

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Θλίψη στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την απώλεια του Κώστα Αρτσάνου, το “αντίο” από τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό

Συγκλονισμένος ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός αποχαιρετά τον ακούραστο υπάλληλο του Δήμου και αγαπητό συμπολίτη

Εκτακτο: Τέλος στα σουβλάκια της θείας Τασίας, ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι

Ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι Με catering και τιμολόγιο, το κοψίδι πλέον θα έχει και ΦΠΑ...

Μ. Κατσούλης: “Οταν πάρω σύνταξη θα μετρήσω τα Κύπελλα που έχουμε πάρει”

Ο γυμναστής του ΓΕΛ Νάξου Μανώλης Κατσούλης μιλάει για την πορεία του, τον ρόλο του εκπαιδευτικού, τις αθλητικές επιτυχίες του σχολείου και την «αθλητομάνα» Νάξο

Νάξος – Νοσοκομείο: Λαπαροσκοπικός Πύργος μπαίνει σε λειτουργία μέσω δωρεάς

Με τη δωρεά του Κωνσταντίνου Μαρτίνου, το Νοσοκομείο Νάξου αποκτά σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό που αλλάζει τα δεδομένα στις χειρουργικές επεμβάσεις

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης