Παρασκευή, 5 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΑπένταξη και διατήρηση δημόσιου χαρακτήρα

Απένταξη και διατήρηση δημόσιου χαρακτήρα

|

Ανοιχτή εκδήλωση το βράδυ της Τετάρτης (03/09) από την Επιτροπή Αγώνα για την Υπεράσπιση των Δημοσίων Αγαθών της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων ως διαμαρτυρία για την επικείμενη εκποίηση της Δημόσιας γης από το ΤΑΙΠΕΔ – Σήμερα νέα συνάντηση της Επιτροπής Αγώνα στον Άγιο Αρσένιο 

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το βράδυ της Τετάρτης η ανοιχτή εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά της εκποίησης της δημόσιας γης από το ΤΑΙΠΕΔ της Επιτροπής Αγώνα για την Υπεράσπιση των Δημοσίων Αγαθών της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων. Η εκδήλωση συγκέντρωσε πολύ κόσμο που συμμετείχε στη συλλογή υπογραφών και παρακολούθησε τις ενημερωτικές ομιλίες της Επιτροπής καθώς και το μουσικό πρόγραμμα που ακολούθησε.

Η γνωστή Ναξιώτισσα ηθοποιός Νατάσα Μαρματάκη έκανε την εισαγωγική ομιλία εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα και ανάμεσα στα άλλα τόνισε τους στόχους της Επιτροπής που οριοθετούνται σε: άμεση απένταξη των περιοχών από το ΤΑΙΠΕΔ, στη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα τους, στην αποκατάσταση τους στην αρχική φυσική τους μορφή, στην εφαρμογή των προστατευτικών νόμων και διεθνών συνθηκών και στην ανάδειξη τους με βάση το φυσικό κάλλο και την περιβαλλοντική τους αξία. Στη συνέχεια πήρε το λόγο η Χριστίνα Ευθυμιάτου, που αναφέρθηκε αρχικά στους λόγους που ώθησαν πολίτες των Κυκλάδων ώστε να προσβάλλουν την απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ στο Συμβούλιο Επικρατείας (δικάσιμος στις 7 Οκτωβρίου) και αμέσως μετά διάβασε την επιστολή που έστειλε η Ορνιθολογική Εταιρεία και με τα επιχειρήματά της τονίζει την αναγκαιότητα να μείνουν «παρθένες» οι συγκεκριμένες περιοχές από την ανθρώπινη παρέμβαση.

Παρών στην εκδήλωση, μέλη της Επιτροπής Αγώνα, ο έως την 31η Αυγούστου πρόεδρος του Αγίου Αρσενίου κ. Μαργαρίτης, ο νέος έπαρχος Νάξου κ. Γιάννης Μαργαρίτης, ο πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Νάξου, Βαγγέλης Στρατούρης και τα μέλη Μανώλης Βασαλάκης και Γιάννης Τσολάκης, ο επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης «Πολίτες για τα νησιά μας» κ. Βρούτσης, μέλη της παράταξης αλλά και άλλων συλλόγων και φορέων του νησιού. Επίσης το παρών έδωσαν αρκετοί αλλοδαποί ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που υπέγραψαν στο σχετικό βιβλίο συλλογής υπογραφών από την Επιτροπή Αγώνα.

Στόχος της Επιτροπής είναι να συνεχίσει το έργο της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας σχετικά με το ξεπούλημα των δημοσίων αγαθών του τόπου μας. Η συμμετοχή στον αγώνα μέσω της υπογραφής μας είναι ένα πρώτο βήμα αλλά αυτό που ουσιαστικά απαιτείται, δεδομένων των επιβαλλόμενων από τη συγκυβέρνηση συνθηκών, είναι η ουσιαστική στελέχωση της Επιτροπής, προκειμένου, όλοι μαζί, συλλογικά να ορίσουμε και να προβούμε σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις με στόχο την απένταξη των περιοχών  των λιμνών του Αγίου Προκοπίου, της Λίμνης της Αλυκής στο αεροδρόμιο, της Πλάκας, του έλους του Καλαντού και της παραλίας «Λιβάδι» στην Ηρακλειά καθώς και κάθε άλλης περιοχής της Ελλάδας από το ΤΑΙΠΕΔ.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης εκδόθηκε σχετικό δελτίο Τύπου όπου ευχαριστεί τους ανθρώπους που βρίσκονται στα παρασκήνια «Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Μιχάλη Μαθιάσο για την ηχητική κάλυψη της εκδήλωσης, την διαφημιστική εταιρία «Σπείρα» για τις αφίσες, την Κινηματογραφική Λέσχη Νάξου για τη βοήθεια που πρόσφερε στην προβολή των ενημερωτικών διαφανειών καθώς και όλους τους μουσικούς που πλαισίωσαν τη μουσική βραδιά». Οι μουσικοί που έδωσαν το παρών ήταν: Αγγελος Μιχελής και Μόνικα Φρέις  «Ήχοι της Ανατολικής Μεσογείου», οι Νίκος Χωριανόπουλος (κιθάρα), Μανώλης Δεουδές (βιολί) και Νίκος Νικολάκης (μπουζούκι) στο Λαϊκό – ρεμπέτικο μέρος της μουσικής βραδιάς και οι Γιώργος Σιδερής (βιολί), Γιάννης Μαϊτός (λαούτο) και Μάνος Ξενικουδάκης (μπουζούκι) που αποτελούν το μουσικό σχήμα «Τακίμι»

Και τέλος ανακοίνωσαν ότι «Σας περιμένουμε την Παρασκευή, 5 Σεπτέμβρη στις 21:00, στον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγερσανίου για να προγραμματίσουμε τις επόμενες κινήσεις της επιτροπής Αγώνα. Τα δημόσια αγαθά δεν ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ, στο κράτος και στη συγκυβέρνηση και μόνο οι κάτοικοι του τόπου μπορούμε να τα διαφυλάξουμε προκειμένου να έχουμε όλοι πρόσβαση σ’ αυτά και να τα χαιρόμαστε χωρίς κοινωνικούς και οικονομικούς αποκλεισμούς».

Συλλογή ηλεκτρονικών υπογραφών στο avaaz.org μέσω του blog της επιτροπής αγώνα: https://naxos-sos.blogspot.gr/

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Ο Σύλλογος «Κούρος ο Έλληνας» στηρίζει τα παιδιά με σχολικά είδη

Κανένα παιδί δεν πρέπει να στερηθεί τα απαραίτητα – Πρωτοβουλία αγάπης και διακριτικής στήριξης από τον Σύλλογο Μελάνων.

Επιμελητήριο Κυκλάδων: «Χάθηκε μια ευκαιρία για τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια» (πίνακες)

Παρά το ολοκληρωμένο σχέδιο που καταρτίστηκε με τη συνεργασία δημάρχων και φορέων, το Σ.Α.Σ. αποφάσισε τη διατήρηση του παλαιού καθεστώτος – Τι ζητά τώρα το Επιμελητήριο.

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

6 Σεπτεμβρίου: Η Νάξος συμμετέχει στο πανελλαδικό κάλεσμα για Δικαιοσύνη στα Τέμπη

Η Μαρία Καρυστιανού καλεί πολίτες σε συγκεντρώσεις – Συμμετοχές και στις Κυκλάδες

Κυκλάδες: Αποχαιρετισμός στη γιατρό Κυριακή Σωφρονιάδου, τη ψυχή της αιμοδοσίας στη νησιωτική Ελλάδα

Η «ψυχή» της αιμοδοσίας στη νησιωτική Ελλάδα - Πότε και που θα πραγματοποιηθεί η εξόδιος ακολουθία

Σαντορίνη: Το Wanderlust Travel Magazine ανακαλύπτει την αυθεντική ψυχή του νησιού

Το κορυφαίο βρετανικό ταξιδιωτικό περιοδικό φιλοξενήθηκε από τις 24 έως 28 Αυγούστου στη Σαντορίνη, με επίκεντρο τον πολιτισμό, τη γαστρονομία και την αυθεντικότητα.

Αμοργός: Νέα παιδίατρος στο Κέντρο Υγείας, σημαντική ενίσχυση για τις οικογένειες του νησιού

Η Δήμητρα Καλλιτσούνακη αναλαμβάνει καθήκοντα Επιμελητή Β΄ με τριετή σύμβαση, καλύπτοντας ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας.

Νάξος: “Πράσινο φως” για νέο 5άστερο ξενοδοχείο στο (Πολύχνι) Σαγκρί

Σε έκταση 5,4 στρεμμάτων θα ανεγερθεί το πολυτελές κατάλυμα, με υπόγειο και κολυμβητικές δεξαμενές – Εκδόθηκε η οικοδομική άδεια.

Νίκος Νομικός: «Η Σχοινούσα προχωρά με μέτρο, όραμα και σεβασμό στην αυθεντικότητά της» (video)

Ο Αντιδήμαρχος Σχοινούσας μιλά για τον τουρισμό, τις νέες επενδύσεις, το πολεοδομικό σχέδιο, την ύδρευση, το νέο λιμάνι και τις προτεραιότητες του νησιού

Νάξος: Το «Σπίτι του Εργαστηρίου» παρουσιάζει το νέο χειμερινό του πρόγραμμα για παιδιά

Δημιουργική απασχόληση, μάθηση και παιχνίδι για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας στη Νάξο.

Νάξος: «Μαμά με καρότσι σε πόλη αφιλόξενη», η κραυγή αγωνίας μιας νέας μητέρας

Το σχόλιο του Στράτου Φουτάκογλου και η ανοιχτή επιστολή μαθήτριας του που φωτίζει την αδιαφορία για πεζούς, μητέρες και ΑμεΑ

Άδωνις Γεωργιάδης: «Ντροπή για το επεισόδιο στη Νάξο – Οι Εβραίοι πολίτες είναι ασφαλείς στην Ελλάδα»

Σαφή θέση υπέρ των βρετανών τουριστών πήρε ο υπουργός Υγείας, καταδικάζοντας το περιστατικό αντισημιτισμού και μιλώντας για επιλεκτικές «ευαισθησίες» στην ελληνική κοινωνία.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

Νάξος: Η «Αξιώτισσα» απαντά για το επεισόδιο με τους Βρετανούς τουρίστες – «Έσκισαν το αυτοκόλλητο, δεχόμαστε απειλές»

Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας Γιάννης Βάσιλας δίνει τη δική του εκδοχή: οι τουρίστες αποχώρησαν αφού πρώτα προκάλεσαν, ενώ μετά το δημοσίευμα της Daily Mail η επιχείρηση καταγγέλλει μπαράζ συκοφαντιών και απειλών.

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

Αλυκό Νάξου: Ύστερα από μισό αιώνα, κατεδαφίζεται το ξενοδοχείο–φάντασμα της χούντας

Μια ιστορική δικαίωση για το μοναδικό κεδρόδασος και όσους τόλμησαν να αντισταθούν στην αυθαιρεσία

Νάξος: Διαδικτυακή επίθεση από Ισραηλινούς στη «Ταβέρνα Αξιώτισσα»

Μετά το επεισόδιο της 25ης Αυγούστου, το εστιατόριο δέχεται συντονισμένη επίθεση με fake reviews από το εξωτερικό, ενώ ο ιδιοκτήτης καταγγέλλει έλλειψη προστασίας από την Google.