Παρασκευή, 15 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΑΠΕ σε Κυκλάδες: Η ΔΕΗ κοιτάζει επίμονα προς Σίφνο και Ανδρο για...

ΑΠΕ σε Κυκλάδες: Η ΔΕΗ κοιτάζει επίμονα προς Σίφνο και Ανδρο για Αιολικά πάρκα

|

Με συνολικά 31 έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε εξέλιξη, που θα βρίσκονται έως το 2022 σε πλήρη λειτουργία, η ΔΕΗ δημιουργεί το δικό της σημαντικό χαρτοφυλάκιο στις ΑΠΕ – Ποια έργα αναμένονται στις Κυκλάδες και μάλιστα εντός του 2019 

Με συνολικά 31 έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε εξέλιξη, που θα βρίσκονται έως το 2022 σε πλήρη λειτουργία, η ΔΕΗ δημιουργεί το δικό της σημαντικό χαρτοφυλάκιο στις ΑΠΕ, αλλάζοντας σελίδα στην ιστορία της και θέτοντας τις βάσεις για τη μετεξέλιξή της σε έναν ισχυρό “παίκτη” και σε αυτό το δυναμικό πεδίο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Το πρόγραμμα της ΔΕΗ για τα 31 έργα, που αντιστοιχούν σε εγκατεστημένη ισχύ 503 MW και σε κεφαλαιουχικές δαπάνες ύψους 583 εκατ. ευρώ, αναπτύσσεται στη βάση τεσσάρων αξόνων: α) 18 έργα με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, β) 4 έργα από παλιές συμβάσεις υπό ολοκλήρωση, γ) 7 έργα που υπόκεινται σε δημοπρασίες (ΑΠΕ), δ) 2 έργα σε γεωθερμία και βιομάζα.

Tα έργα αυτά στην ουσία συνιστούν το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ στις ΑΠΕ, καθώς πρόκειται για projects δικά της, που ανήκουν στην επιχείρηση (περιλαμβανομένου και του 49% που θα κατέχει η ΔΕΗ στα έργα της γεωθερμίας και της βιομάζας). Στην κατεύθυνση αυτή στρατηγικού χαρακτήρα είναι η απόφαση απορρόφησης από τη ΔΕΗ της κατά 100% θυγατρικής της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, μετουσιώνοντας τον βασικό πλέον στόχο της “στροφής” της επιχείρησης προς τις ΑΠΕ, που σταδιακά θα πρωταγωνιστήσουν στην ηλεκτροπαραγωγή.

Μάλιστα, πλέον των ανωτέρω, η ΔΕΗ έχει υποβάλει αιτήσεις και για διάφορα άλλα έργα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 4.000 MW, εκ των οποίων 400 MW αφορούν την περίοδο έως το 2022.

Με αυτά τα δεδομένα, η πρόβλεψη του επικεφαλής της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκη για δεκαπενταπλασιασμό της ισχύος από ΑΠΕ έως το 2030 έναντι της υφιστάμενης (153 MW) ίσως τελικά αποδειχθεί εξαιρετικά μετριοπαθής…

18 έργα μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2019

Μέχρι τον επόμενο μήνα ολοκληρώνονται 18 έργα ΑΠΕ (14 αιολικά πάρκα και 4 μικροί υδροηλεκτρικοί σταθμοί), εγκατεστημένης ισχύος 86,58 ΜW, συνολικού προϋπολογισμού 115 εκατ. ευρώ περίπου, για τα οποία έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Μέσω του σημαντικού αυτού προγράμματος, η ΔΕΗ ανανεώνει το παλιό δυναμικό της και επενδύει σε νέα αιολικά πάρκα και υδροηλεκτρικούς σταθμούς.

Από τα 18 τα 11 είναι “παλιά” έργα. Ουσιαστικά, γίνεται ριζική ανακατασκευή (re-powering), δηλαδή πραγματοποιούνται πλήρης αποξήλωση των παλιών εγκαταστάσεων, συνοδά έργα -εφόσον χρειάζονται- καθώς και εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών και υδροηλεκτρικών, σύγχρονης τεχνολογίας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σε αυτά περιλαμβάνονται και δύο παλιά, μικρά υδροηλεκτρικά, στον Λούρο Πρέβεζας και στο Βέρμιο Ημαθίας, τα οποία “μετρούν” τουλάχιστον 65 και 73 χρόνια ζωής αντίστοιχα από την κατασκευή τους… Τα υπόλοιπα 7 έργα (5 αιολικά και 2 μικρά υδροηλεκτρικά) αποτελούν νέα projects.

Παλιές συμβάσεις

Παράλληλα, η ΔΕΗ έχει προχωρήσει και στην επανενεργοποίηση τεσσάρων έργων, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 12,25 MW, για τα οποία υπάρχουν “παλιές” συμβάσεις, αλλά είχαν για διάφορους λόγους “παγώσει” και πλέον ολοκληρώνεται η κατασκευή τους.

Πρόκειται για τρία αιολικά πάρκα, στη Σίφνο (θέση “Τραγουδιστής”, 1,80 MW), στη Σάμο (“Πυθαγόρειο ΙΙ”, 0,90 MW) και στην Κρήτη (“Κοπρινό”, 2,70 MW), καθώς και για το εμβληματικό υβριδικό ενεργειακό έργο (συνδυασμός αιολικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας) στην Ικαρία (6,85 MW). Οι εγκαταστάσεις του υβριδικού έργου στην Ικαρία περιλαμβάνουν ένα αιολικό πάρκο στη θέση Στραβοκουντούρα, δύο μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς στις θέσεις Προεσπέρα και Κάτω Προεσπέρα, δύο δεξαμενές νερού και ένα αντλιοστάσιο.

Όπως ανήγγειλε πρόσφατα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης, εντός του Μαρτίου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το υβριδικό έργο της Ικαρίας. Τα υπόλοιπα τρία έργα εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2019.

Έργα μέσω δημοπρασιών ΑΠΕ

Στο πεδίο των projects που συνδέονται με τις νέες, ανταγωνιστικές διαδικασίες, τις δημοπρασίες που διενεργεί η ΡΑΕ για την υποβολή προσφορών για έργα ΑΠΕ (αιολικά/φωτοβολταϊκά) η ΔΕΗ συμμετέχει με 7 νέα έργα: 4 φωτοβολταϊκά (σε Κοζάνη, δυτική Μακεδονία, Αγρίνιο) και 3 αιολικά (Ροδόπη, Άνδρος, Πέλλα), συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 380,98 MW.

Αναφορικά με τα φωτοβολταϊκά αναμένεται η διαγωνιστική διαδικασία για την Κοζάνη πιθανότατα τον Απρίλιο, ενώ για τα υπόλοιπα τρία έργα η ΔΕΗ συμμετείχε στη δημοπρασία του Δεκεμβρίου 2018, που όμως ματαιώθηκε. Η αρχή προχώρησε τον Δεκέμβριο σε ματαίωση της διαδικασίας “για λόγους δημοσίου συμφέροντος και στρέβλωσης του ανταγωνισμού”, που σχετίζονται με άλλον συμμετέχοντα και φαίνεται πως ανέδειξαν ένα ρυθμιστικό κενό στη διενέργεια των δημοπρασιών. Πλέον, η ΔΕΗ βρίσκεται εν αναμονή σχετικών αποφάσεων της ΡΑΕ.

Γεωθερμία – Βιομάζα

Στις δύο αυτές κατηγορίες, της ενέργειας βιομάζας και της γεωθερμικής ενέργειας, η ΔΕΗ θα προχωρήσει στην κατασκευή ισάριθμων έργων με στρατηγικούς εταίρους, συμμετέχοντας με 49% στα εταιρικά σχήματα που θα δημιουργηθούν προκειμένου να “μοιράσει” το κόστος αλλά και το ρίσκο δεδομένου ότι πρόκειται για νέα πεδία δραστηριοτήτων. Τα δύο έργα -στο “μερίδιο” που αντιστοιχεί στη ΔΕΗ- θα αποφέρουν συνολικά εγκατεστημένη ισχύ 23,52 MW (11,27 MW από γεωθερμική ενέργεια και 12,25 MW από ενέργεια βιομάζας).

Το περασμένο καλοκαίρι ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την επιλογή του στρατηγικού εταίρου που θα συμμετάσχει (με 51%) στην εγκατάσταση γεωθερμοηλεκτρικών σταθμών παραγωγής σε τέσσερις μισθωμένες γεωθερμικές περιοχές: Μέθανα, Λέσβος, Νίσυρος και στο νησιωτικό σύμπλεγμα Μήλου – Κιμώλου – Πολυαίγου και πλέον αναμένεται η σύσταση της κοινής εταιρείας.

Παράλληλα, η ΔΕΗ προχωρά στην ανάπτυξη μονάδας βιομάζας στο Αμύνταιο Φλώρινας για την παραγωγή ανανεώσιμης θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας. Ήδη ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του διαγωνισμού για την επιλογή στρατηγικού εταίρου, με τη συμμετοχή 12 εταιρειών, ενώ ταυτόχρονα η περιβαλλοντική μελέτη βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Δεκαπενταύγουστος 2025: 81.500 επιβάτες φεύγουν για τα νησιά – Η μεγάλη καλοκαιρινή έξοδος

Γεμάτα δρομολόγια από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο – Αυξημένη κίνηση και μετά την αργία

Κάδος στο κεδροδάσος: 30 μέτρα που αποκαλύπτουν την έλλειψη παιδείας

Όταν ο εθελοντισμός δεν φτάνει και η αδιαφορία σκορπίζει σκουπίδια στον αέρα

Άνοδος 6,5% στην επιβατική κίνηση των αεροδρομίων ΥΠΑ, «Πετάει» η Σύρος με 125,5% αύξηση

Ρεκόρ για τη Σύρο και σταθερή άνοδος σε Πάρο, Νάξο και Μήλο – Συνολικά 44,7 εκατ. επιβάτες στα ελληνικά αεροδρόμια το επτάμηνο.

Μήνυμα Δημάρχου Τήνου για τον Δεκαπενταύγουστο και την Παναγία της Μεγαλόχαρης

Ο Παναγιώτης Κροντηράς στέλνει ευχές και μήνυμα αλληλεγγύης στους πληγέντες από τις πυρκαγιές, τιμώντας ταυτόχρονα την επέτειο του τορπιλισμού της «Έλλης».

Η Πορτάρα της Νάξου: Το μνημείο των 26 αιώνων που φυλάει μυστικά και θρύλους

Από τον Διόνυσο και την Αριάδνη έως τις σύγχρονες μάχες για την προστασία του εμβληματικού μνημείου που στέκει αγέρωχο στο Αιγαίο

Δωρεάν βραδινά δρομολόγια Σαντορίνης – Θηρασιάς με το «ΑΛΜΙ»

Ο Δήμος Θήρας επεκτείνει τη θαλάσσια σύνδεση των δύο νησιών, προσφέροντας βραδινά δρομολόγια χωρίς κόστος για κατοίκους και επισκέπτες.

Χίος: Αγώνας για τον πλήρη έλεγχο της μεγάλης πυρκαγιάς, 42.000 καμένα στρέμματα γης

Μειώθηκε η ένταση της φωτιάς στη Βόρεια Χίο – Εκτεταμένες οι καταστροφές σε σπίτια, δάση και δίκτυο ηλεκτροδότησης.

ΑΜΣ Φιλωτίου: Άνοιξαν οι εγγραφές για τη νέα σεζόν στην Ακαδημία Ποδοσφαίρου

Η αθλητική οικογένεια του Φιλωτίου καλεί παλιούς και νέους αθλητές να φορέσουν ξανά τα ποδοσφαιρικά τους παπούτσια.

Καβαλώντας τα κύματα, μιλώντας στον άνεμο, μία μέρα με τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή Lennart Neubauer (photos)

Από τους λόφους της Νάξου μέχρι την αλμυρή άκρη της Λαγκούνας, πέρασα μια ολόκληρη μέρα με τον Lennart Neubauer, τον 21χρονο Παγκόσμιο και Ευρωπαίο Πρωταθλητή Windsurf Freestyle, ανάμεσα σε σανίδες, ιστορίες και τον ρυθμό του Bob Marley.

Ίος: Το νησί που ζει το πιο φωτεινό του καλοκαίρι

Αυθεντική κυκλαδίτικη ψυχή, χρυσές παραλίες και γιορτές που γεμίζουν το Αιγαίο με χαμόγελα.

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλκί Νάξου: Εικόνες αγανάκτησης και πλήγμα στον τουρισμό

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί και επισκέπτες – Ζητούνται λύσεις για υποδομές και συγκοινωνία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Ένταση στο λιμάνι του Πειραιά: Επιβάτες για Νάξο ανέβηκαν στον καταπέλτη μετά από νέα ακύρωση δρομολογίου

Πάνω από 100 ταξιδιώτες αντέδρασαν έντονα μετά την αιφνιδιαστική ενημέρωση ότι δεν θα ταξιδέψουν ούτε σήμερα, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της εταιρείας.

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Λιμεναρχείο Νάξου: Απαγόρευση κυκλοφορίας στην παραλιακή της Χώρας Νάξου από 9 Αυγούστου, ποιοι εξαιρούνται

Η Νάξος γεμίζει κόσμο και το Λιμεναρχείο λαμβάνει δράση για την αποφυγή κυκλοφοριακού εφιάλτη.

Κυκλάδες: Ταχύπλοα στο έλεος του καιρού, ποια δεν προσέγγισαν λιμάνια

Δεν προσέγγισε Ηρακλειά το Tera Jet 2 – Διπλό περιστατικό με το CAT I στη Σέριφο – Ακινητοποιήθηκε το Superjet στην Πάρο λόγω ισχυρών ανέμων

Νάξος: Χάος στο λιμάνι μετά το απαγορευτικό – Οι λιμενικοί κράτησαν την τάξη

Μέρα-ρεκόρ με 5.000 επιβάτες και 1.000 οχήματα σε λίγες ώρες, αλλά το Λιμενικό Σώμα διασφάλισε ομαλή αποβίβαση και επιβίβαση παρά τις ελλείψεις υποδομών.

Blue Star Ferries: Αναστολή δρομολογίων για σήμερα (08/08), στις 4 το απόγευμα αναχωρεί το “Blue Star Delos”

Ακυρώνονται τα περισσότερα δρομολόγια της Blue Star λόγω απαγορευτικού – Το μόνο που ταξιδεύει είναι το Blue Star Delos με καθυστέρηση και τροποποιημένο δρομολόγιο

Τραγωδία στη Σαντορίνη: 45χρονος από τη Μεσοποταμία Καστοριάς βρέθηκε νεκρός σε πισίνα ξενοδοχείου

Ο άνδρας εργαζόταν εποχικά στο νησί – Οι αρχές ερευνούν τις συνθήκες του δυστυχήματος.

Χρήστος Σπανός: «Προσπαθώ να χτίσω μια γέφυρα επικοινωνίας με τη Νάξο» (video)

Ο γνωστός ηθοποιός βρέθηκε στο νησί για τη συναυλία της κόρης του Μαρίνας Σπανού, μιλά για τη δουλειά του, τις συνεργασίες του και την καταγωγή του από τον Κυνίδαρο (video)