Απάντηση έδωσε ο απερχόμενος δήμαρχος Άνδρου Θεοδόσης Σουσούδης στην ανάρτηση που έκανε πριν από μερικές ημέρες ο γνωστός ηθοποιός Leonardo Di Caprio σχετικά με την εικόνα στο βυθό παραλίας του νησιού (video)
“Πλαστικές σακούλες και καθίσματα τουαλέτας. Εκατοντάδες πεταμένα αλιευτικά δίχτυα. Όλα αυτά ήταν κολλημένα στον βυθό της θάλασσας στο νησί της Άνδρου στην Ελλάδα. Οι εθελοντές συγκέντρωσαν περίπου 300 κιλά πλαστικών σκουπιδιών. Κάποιοι λένε ότι τα μικροπλαστικά αφήνουν αόρατες επιπτώσεις στο περιβάλλον και εμάς επίσης. Μπορούν να καταναλωθούν από τα ψάρια και μετά να γίνουν μέρος της τροφής μας”. Αυτή η πρόσφατη ανάρτηση (με ιστορία στο istangram) του βραβευμένου με Οσκαρ, Leonardo Di Caprio προκάλεσε όπως ήταν λογικό αντιδράσεις..
Κυρίως από τους αιρετούς της Ανδρου με πρώτο και καλύτερο τον Θεοδόση Σουσούδη, απερχόμενο Δήμαρχος, ο οποίος αρχικά είχε δηλώσει «Είχαμε την εντύπωση ότι ο βυθός είχε καθαριστεί μετά την κατάρρευση. Ηρθα σε επαφή με μια εταιρεία που ασχολείται με καθαρισμούς ναυαγίων και θα μας κάνουν μια αποτύπωση της κατάστασης και μια εκτίμηση του κόστους, ώστε ο νέος δήμαρχος να αποφασίσει τι θα κάνει». Υπό το βάρος όμως της ανάρτησης DiCaprio και της διάστασης που πήρε σε όλο το κόσμο, ο κος Σουσούδης, μιλώντας στην εφημεριδα Καθημερινή ανέφερε «Δυστυχώς, το ύφος της εν λόγω ανάρτησης μας αδικεί και δίνεται η εντύπωση ότι όλο το νησί είναι σε αυτή την κατάσταση ».
Παραδέχθηκε όμως, ότι πρόκειται για μια υπόθεση που λιμνάζει από το 2011 οπότε και λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών κατρακύλησαν σκουπίδια από τη χωματερή που βρισκόταν τότε περίπου 800 μέτρα από τη θάλασσα. Η ανάρτηση και το περιστατικό αφορούσαν την παραλία «Σχινιάς» στο κέντρο περίπου του νησιού, προς τη νότια πλευρά, η οποία δεν είναι προσβάσιμη από τη στεριά, παρά μόνο από τη θάλασσα. «Οταν το 2011 ύστερα από πολύ έντονες βροχοπτώσεις κατέρρευσε ένας τεράστιος όγκος σκουπιδιών, κατρακύλησε στη ρεματιά και κατέληξε στην παραλία η κορυφή του όγκου», περιγράφει ο κ. Σουσούδης. Τότε πραγματοποιήθηκε σχετική μελέτη, η οποία ολοκληρώθηκε το 2013 περίπου, εξηγεί ο δήμαρχος του νησιού. «Με πόρους από το ΕΣΠΑ προχωρήσαμε τότε στην αποκατάσταση της χωματερής, μια διαδικασία που ξεκίνησε το 2016 και ολοκληρώθηκε το 2017», συμπληρώνει.
Μεταξύ των εργασιών που έλαβαν χώρα ήταν και ο καθαρισμός της ρεματιάς και της παραλίας. «Το λάθος μας τότε ήταν ότι δεν ερευνήσαμε τη θάλασσα γιατί νομίζαμε ότι ο όγκος των σκουπιδιών δεν είχε φτάσει στο νερό», παραδέχεται ο κ. Σουσούδης. Με δεδομένο μάλιστα ότι δεν είναι προσβάσιμη από τη στεριά η παραλία, δεν την επισκέπτεται συχνά κόσμος, ο οποίος θα μπορούσε να ενημερώσει για τα ευρήματα. «Οταν ενημερωθήκαμε, καλέσαμε μια εταιρεία εξειδικευμένη σε αποκαταστάσεις θαλάσσιας ρύπανσης από την Αθήνα, η οποία ήρθε και διερεύνησε το σημείο», σημειώνει ο κ. Σουσούδης. Αν και το επίσημο πόρισμα της έρευνας θα παραδοθεί στο Δήμο Ανδρου σήμερα, έγινε γνωστό ότι πρόκειται για μια έκταση περίπου 50 μέτρα επί 50 μέτρα, η οποία έχει απορρίμματα, λάστιχα, μπάζα κ.λπ. Το πόρισμα θα υποδεικνύει τον τρόπο αντιμετώπισης της ρύπανσης, η οποία μάλλον με τη βοήθεια μηχανοκίνητου γερανού σε πλωτή εξέδρα θα προχωρήσει σε αποκατάσταση της ζημιάς. Ο κ. Σουσούδης, μάλιστα, εξέφρασε την ελπίδα ότι εκτός από πόρους του δήμου η προσπάθεια αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί με τη συνδρομή και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.