Δευτέρα, 7 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΑνδρος: Σχέδιο καθαρισμού της υποβρύχιας χωματερής

Ανδρος: Σχέδιο καθαρισμού της υποβρύχιας χωματερής

|

Με στόχο να αναδείξουν την θετική αντίδραση της Ανδρου και την μετατροπή της σε ένα μίνι περιβαλλοντικό παράδεισο, τα μέλη της Aegean Rebreath θέτουν ως στοίχημα αρχικά την χαρτογράφηση της χωματερής που βρίσκεται εδώ και οκτώ χρόνια στο βυθό της θάλασσας και στη συνέχεια τον καθαρισμό του 

“Πλαστικές σακούλες και καθίσματα τουαλέτας. Εκατοντάδες πεταμένα αλιευτικά δίχτυα. Όλα αυτά ήταν κολλημένα στον βυθό της θάλασσας στο νησί της Άνδρου στην Ελλάδα. Οι εθελοντές συγκέντρωσαν περίπου 300 κιλά πλαστικών σκουπιδιών. Κάποιοι λένε ότι τα μικροπλαστικά αφήνουν αόρατες επιπτώσεις στο περιβάλλον και εμάς επίσης. Μπορούν να καταναλωθούν από τα ψάρια και μετά να γίνουν μέρος της τροφής μας”. Ποιος το είχε πει αυτό; Μα ο βραβευμένος με Οσκαρ, Leonardo Di Caprio, ο οποίος βρίσκονταν στην Πάρο και μέσα από ντοκιμαντέρ έγινε μύστης των …κρυμένων μυστικών του βυθού της Ανδρου. Μέσα Αυγούστου 2019 και όλη η Ευρώπη βλέπει μία εικόνα που προσβάλει την Ελληνική κοινωνία, ενώ ο γνωστός αμερικανός ηθοποιός, βραβευμένος με Οσκαρ, αφενός τιμά σχεδόν κάθε χρόνο την χώρα μας για τις διακοπές του,  αφετέρου είναι γνωστός για την μεγάλη ευαισθητοποίηση που έχει για το περιβάλλον, έχοντας ιδρύσει το Leonardo DiCaprio Foundation, που χρηματοδοτεί εκατοντάδες projects για την προστασία του πλανήτη μας.

Τρεις μηνες μετά έχουμε αντίδραση… Η τοπική κοινωνία της Ανδρου αναλαμβάνει δράση. Και όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα “Καθημερινή” αναμένεται σχέδιο καθαρισμού της υποβρύχιας χωματερής…  Με τη βοήθεια των εθελοντών δυτών της Aegean Rebreath, θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο «χαρτογράφηση» των σκουπιδιών που βρίσκονται εδώ και οκτώ χρόνια στον βυθό, ώστε να αποφασιστεί με ποιον τρόπο είναι καλύτερο να επιχειρηθεί η ανάσυρσή τους. Στόχος, το νησί να μετατρέψει ένα παράδειγμα προς αποφυγή σε παράδειγμα προς μίμηση.

Η κίνηση της Ενωσης Ανδριωτών της Ναυτιλίας (Andros Maritime Association) ήρθε λίγο μετά την αποκάλυψη της εικόνας του βυθού, στο σημείο όπου το 2011 είχε καταρρεύσει η μοναδική χωματερή του νησιού. «Οι εικόνες από τον βυθό μάς στενοχώρησαν. Είμαστε Ανδριώτες και έχουμε σχέση με τη ναυτιλία, οπότε δεν μπορούσαμε να μείνουμε απαθείς. Δεν μας ενδιαφέρει ποιος ολιγώρησε ή ποιος έκανε λάθος, αλλά να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να τελειώνει αυτή η κατάσταση», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος της ένωσης, Μάκης Κουρτέσης. «Ηρθαμε σε επαφή με την Aegean Rebreath, που ανέδειξε το πρόβλημα, και με τη βοήθειά της θα προχωρήσουμε σε χαρτογράφηση του βυθού και ογκομέτρηση των σκουπιδιών που είναι ανακατεμένα με άμμο και πέτρες. Θα χρησιμοποιήσουμε ROV (μη επανδρωμένο υποβρύχιο όχημα) και άλλο εξοπλισμό, τον οποίο θα διαθέσει αφιλοκερδώς για την επιχείρηση η εταιρεία ALS Mαrine».

Η επιχείρηση θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Νοέμβριο. «Μόλις έχουμε ακριβή εικόνα, θα προσεγγίσουμε εταιρείες που πραγματοποιούν τέτοιου είδους καθαρισμούς πυθμένων για μια εκτίμηση κόστους και παράλληλα θα ξεκινήσουμε την προσπάθεια συλλογής των απαραίτητων πόρων. Θα ξεκινήσουμε με τα μέλη και τους φίλους μας, θα απευθυνθούμε και στην πολιτεία, αλλά πρώτα θα προσπαθήσουμε να κινητοποιήσουμε τις δυνάμεις της Ανδρου», καταλήγει ο κ. Κουρτέσης.

«Οταν αναδεικνύεις ένα πρόβλημα, πρέπει να επιδιώκεις και την επίλυσή του», σημειώνει ο επικεφαλής της Aegean Rebreath, Γιώργος Σαρελάκος. «Ανακαλύψαμε τον Ιούνιο την υποβρύχια χωματερή, επιστρέψαμε τον Αύγουστο για να αξιολογήσουμε καλύτερα την κατάσταση και δυστυχώς οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν: ακόμη και στα 30 μέτρα βρήκαμε ολόκληρα βουνά σκουπιδιών, πλαστικούς υφάλους. Το πρόβλημα επεκτείνεται και έξω από τον κόλπο στον οποίο κατέρρευσε η χωματερή. Η καλύτερη μέθοδος για την απομάκρυνση των σκουπιδιών θα είναι πιθανότατα η χρήση μεγάλων αναρροφητήρων, περίπου όπως κάνουν οι αρχαιολόγοι στα υποβρύχια ναυάγια. Στόχος μας είναι η Ανδρος να αποτελέσει θετικό παράδειγμα για το πώς ένας τόπος μπορεί να αντιμετωπίσει μια τέτοια καταστροφή».

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Τα Κυκλαδονήσια στην κορυφή των ταξιδιωτικών προτάσεων του Travel+Leisure

Η Μήλος στην 1η θέση και η Νάξος μαζί με Τήνο, Σαντορίνη, Μύκονο, Πάρο και Σίφνο φιγουράρουν στη λίστα του διεθνούς φήμης ταξιδιωτικού μέσου ως κορυφαίοι ελληνικοί προορισμοί για το 2025.

Καύσωνας χωρίς έλεος: Στους 42°C αναμένεται αύριο ο υδράργυρος, έκτακτα μέτρα προστασίας σε ισχύ

Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής η χώρα – Υποχρεωτική παύση εργασιών, κλιματιζόμενοι χώροι για το κοινό και οδηγίες προστασίας από τον καύσωνα που σαρώνει τη Νάξο και ολόκληρη την Ελλάδα.

Ο Κώστας Μακεδόνας στη Νάξο: Μια νύχτα γεμάτη μουσική, συναίσθημα και αναμνήσεις

Ο σπουδαίος ερμηνευτής έρχεται την Τετάρτη 16 Ιουλίου στο Γυμνάσιο Νάξου για μια μαγευτική συναυλία στο πλαίσιο του Μουσικού Περίπλου 2025, με συνοδοιπόρο τη Χριστιάννα Γαλιάτσου.

Καταρίνα Πάβιτσιτς η 13η… ενίσχυση του Α.Ο. Θήρας – Διεθνές βάθος και ποιότητα στο ρόστερ

Με δύο ασημένια μετάλλια στην ευρωπαϊκή σκηνή, η δυναμική ακραία από την Κροατία έρχεται να ενισχύσει τις «μπλε» της Σαντορίνης με στόχο το βήμα παραπάνω.

Τυροκομείο Πιτταράς: Η Νάξος στο πιάτο σου, από το σπόρο στο ράφι, με σεβασμό στη φύση και την παράδοση

Από μία μοσχίδα το 1970 έως την πρώτη πιστοποιημένη μονάδα ευζωίας αγελάδων στην Ελλάδα – Η οικογένεια Πιτταρά μετατρέπει το γάλα της Νάξου σε διατροφικό πολιτισμό.

Τραγωδία στην Τήνο: 64χρονη ανασύρθηκε νεκρή από τη θάλασσα στον Άγιο Φωκά

Πνιγμός φέρεται να είναι η αιτία θανάτου της γυναίκας – Προανάκριση διενεργεί το Λιμεναρχείο Τήνου, νεκροψία–νεκροτομή θα ρίξει φως στα αίτια

Ο Παναγιώτης Ρέτσος στη Νάξο: Διακοπές με… άρωμα πρωταθλήματος στον Άγιο Προκόπιο

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού και πρωταθλητής Ελλάδας Παναγιώτης Ρέτσος απολαμβάνει τις ομορφιές της Νάξου, λίγες εβδομάδες μετά την κατάκτηση του νταμπλ

ΕΛΛΕΤ-Μήλου: Αντιδράσεις για την Έλλη Χωριανοπούλου, «Τα νησιά δεν αντέχουν άλλη πρωτιά στην καταστροφή»

Η Τοπική Επιτροπή Μήλου της ΕΛΛΕΤ αντιδρά στον ορισμό της Έλλης Χωριανοπούλου ως Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος & Χωροταξίας Κυκλάδων, παραπέμποντας στο περιβαλλοντικό ζήτημα του Σαρακήνικου.

ΣΕΚΑ: “Οι Κούροι να μείνουν στο Φλεριό”, στήριξη στο αίτημα κατοίκων και φορέων της Νάξου

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων ενώνει τη φωνή του με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μελάνων, ζητώντας τη διατήρηση των δύο αρχαϊκών Κούρων στον φυσικό τους χώρο στο Φλεριό.

Α.Π.Α.Σ. Νάξου: Ο Νίκος Φίλιππας φοράει τα χρώματα των Φαναριών

Ο 22χρονος διεθνής forward με ύψος 2.01 μ. προσθέτει ύψος, ποιότητα και μπασκετικό ένστικτο στην ομάδα της Νάξου ενόψει της νέας σεζόν στη National League 1

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

«Εκεί που η θάλασσα είναι ζωή» – Φόρος τιμής στους ναυτικούς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά με συγκίνηση τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τη θάλασσα (video)

Ο Κώστας Μακεδόνας στη Νάξο, μία καλοκαιρινή βραδιά γεμάτη συναίσθημα και τραγούδι

Στις 16 Ιουλίου, το Γυμνάσιο Νάξου υποδέχεται τον Κώστα Μακεδόνα και τη Χριστιάνα Γαλιάτσου σε μια συναυλία με άρωμα Ελλάδας και μελωδίες που μιλούν στην ψυχή

«Όπου Υπάρχει Ελλάδα»: Η Νάξος στο επίκεντρο της πρώτης εκπομπής του Ιουλίου (video)

Η Ευλαμπία Ρέβη και ο Γιώργος Κουρδής ξεκινούν τον Ιούλιο από τη Νάξο – Τοπία, πολιτισμός, προβλήματα και πρόσωπα στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων. (video)

ΔΕΔΔΗΕ: Προσωρινή διακοπή ρεύματος αύριο Τετάρτη 2 Ιουλίου σε περιοχές της Νάξου

Σύντομη διακοπή ρεύματος νωρίς το πρωί σε Άγιο Γεώργιο, Παραλία, Στελίδα και άλλες περιοχές της Χώρας – Μια απαραίτητη τεχνική παρέμβαση για την ασφάλεια του δικτύου.

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Νέο ξενοδοχείο στο Μπατσί Άνδρου, εγκρίθηκε η προέγκριση οικοδομικής άδειας

Ένα νέο τουριστικό κατάλυμα με ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα θα ανεγερθεί σε οικόπεδο 820 τ.μ. στο Μπατσί.

Νάξος: Ο 11χρονος Παναγιώτης ξεναγεί τουρίστες στα σοκάκια του Φασολά (video)

Ένα παιδί μεγαλώνει μέσα στον πολιτισμό και μεταφέρει με αγάπη και γνώσεις την ιστορία του Φιλοτίου και της γειτονιάς του, σε ξένους επισκέπτες.

«Η Νάξος αναπνέει αλήθεια»: Η Μαρία Πολυκρέτη στην εκπομπή «Όπου Υπάρχει Ελλάδα» (video)

Με βαθιά συγκίνηση και αυθεντικότητα, η Μαρία Πολυκρέτη μίλησε για την εμπειρία μαγειρικής στο κτήμα και τη δύναμη της παράδοσης που ενώνει γη, άνθρωπο και μνήμη (video)