Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΑνδρος: Πήραν το "Ναι" οι περιβαλλοντικοί όροι για τον ΧΥΤΥ στη Πλούσκα

Ανδρος: Πήραν το “Ναι” οι περιβαλλοντικοί όροι για τον ΧΥΤΥ στη Πλούσκα

|

Σε έναν πόλεμο, υπάρχουν μάχες που καθορίζουν την εξέλιξή του.. Και στη προσπάθεια που κάνει ο δήμος Ανδρου για την κατασκευή ΧΥΤΥ στη περιοχή Πλούσκας, η χθεσινή ημέρα ήταν σημαντική. Ο λόγος; Εκδόθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι… Προϋπολογισμού έργου; Στα επτά εκατομμύρια ευρώ.. 

“Θετική εξέλιξη!!! Δρομολογήθηκε ο ΧΥΤΥ Άνδρου. Θετική η απόφαση και μάλιστα ομόφωνα για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων για το ΧΥΤΥ του νησιού μας. Ένα έργο για το οποίο η δημοτική μας αρχή έκανε ότι ήταν δυνατό προκειμένου να το φέρει εις πέρας. Παρ’ όλες τις αντιδράσεις, εντάσεις και αναταράξεις, υποστήκαμε το όποιο πολιτικό κόστος 
αλλά δώσαμε ΛΎΣΗ!!! 
Με γνώμονα το όφελος του τόπου μας σε καμία περίπτωση δεν υπαναχωρήσαμε και προχωρήσαμε μπροστά πάντα με στόχο την εξεύρεση οριστικής λύσης. Ένα πρόβλημα 30ετίας βρίσκει τη λύση του και αυτό μόνο καλό έχει να προσφέρει στον τόπο. Το έργο θα πληρεί όλες εκείνες τις απαραίτητες συνθήκες που θα το κάνουν σύγχρονο και ασφαλές. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συνετέλεσαν στην θετική έκβαση του έργου. Με τη συμπαράσταση, στήριξη και βοήθεια του Ανδριώτικου λαού συνεχίζουμε!!!
” Με τη δήλωση αυτή ο Δήμαρχος Ανδρου κος Θεοδόσης Σουσούδης στην προσωπική του ιστοσελίδα χθες το μεσημέρι έκανε γνωστό ότι εγκρίθηκαν και μάλιστα ομόφωνα οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή του ΧΥΤΥ στην Ανδρο και δη στη περιοχή Πλούσκα. 

Και όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα enandro.gr  Έχοντας υπόψη 418 νόμους, διοικητικές πράξεις, δημόσια έγγραφα, αποφάσεις και διαμαρτυρίες που αναφέρονται με τίτλους και άλλες 82 σελίδες που ακολουθούν με την περιγραφή του έργου η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για την κατασκευή και λειτουργία του ΧΥΤΥ στην θέση Πλούσκα. Η πολυαναμενόμενη απόφαση αναρτήθηκε σήμερα 22/6 και ώρα 13:17 στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Έξι ολόκληρα χρόνια μετά την πρώτη κατάθεση πρότασης του Δήμου Άνδρου!

Αναλυτικά η απόφαση: «Εγκρίνουμε τους κάτωθι περιβαλλοντικούς όρους και περιορισμούς, η εφαρμογή και η τήρηση των οποίων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την κατασκευή και λειτουργία του έργου «Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ.) και Μονάδας Προεπεξεργασίας Υπολειπόμενων Σύμμεικτών ΑΣΑ μετά από Διαλογή στην Πηγή (ΔσΠ) στην οποία μονάδα θα λαμβάνει χώρα και Κομποστοποίηση Προδιαλεγμένου Οργανικού Κλάσματος Δήμου Άνδρου, νήσου Άνδρου, Νομού Κυκλάδων» και συνοδών έργων, και βαρύνει τον φορέα κατασκευής και λειτουργίας του (Δήμος Άνδρου).»

Όπως καταλαβαίνετε αυτή είναι η άδεια του έργου. Με βάση αυτή ο Δήμος Άνδρου που έχει ήδη υποβάλει αίτημα χρηματοδότησης του – γύρω στα 7.000.000 ευρώ – μπορεί να συντάξει τα τεύχη δημοπράτησης και να προχωρήσει στην δημοπράτηση μέσα στους επόμενους μήνες.

Βρισκόμαστε πλέον μπροστά σε μια νέα φάση του έργου έχοντας ξεπεράσει ίσως την πλέον περίπλοκη, που είναι της έγκρισης και αδειοδότησης. Απομένουν οι φάσεις της δημοπράτησης τους επόμενους μήνες και της κατασκευής τα επόμενα χρόνια. Φυσικά και δεν λύθηκε αυτομάτως το θέμα των σκουπιδιών της Άνδρου. Τα προβλήματα παραμένουν: χώρος εναπόθεσης απορριμμάτων στο νησί πρακτικά δεν υπάρχει, ανακύκλωση δεν υπάρχει, δομές για να γίνουν πολλά που είναι απαραίτητα δεν υπάρχουν. Όμως υπάρχει μια αρχή. Κρατάμε αυτό και περιμένουμε να ξεκινήσει η προσπάθεια για να γίνουν και αυτά που δεν υπάρχουν.

Για να φτάσουμε μέχρι εδώ χρειάστηκαν δύο χρόνια της διοίκησης Γλυνού και τέσσερα χρόνια της διοίκηση Σουσούδη. Έγιναν πολλές παλινδρομήσεις πολλών αυτοδιοικητικών παραγόντων, υπήρξαν εκατοντάδες συνεδριάσεις και αποφάσεις.Πολλοί προσπάθησαν και προσπαθούν να διαμορφώσουν μια πολιτική παρουσία μέσα από τα σκουπίδια και τον ΧΥΤΥ που ήταν, είναι και θα είναι απαραίτητος για να μπει η Άνδρος στη νέα εποχή.

Σήμερα είμαστε πλέον μπροστά στην δημοπράτηση και στην έναρξη κατασκευής ενός μεγάλου έργου της τάξεως των 7.000.000 ευρώ στο νησί μας. Είμαστε μπροστά στην επόμενη μέρα. Περιμένουμε με ενδιαφέρον την συνέχεια. Θα προχωρήσει η Άνδρος σωστά στη νέα εποχή και στα επόμενα απαραίτητα βήματα που περιγράφονται στην έγκριση και στην άδεια του έργου; Ίδωμεν…


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αγιο Ορος: Εκοιμήθη ο Αγιορείτης Γέροντας Βασίλειος Γοντικάκης

Η εξόδιος ακολουθία αύριο στην Ιερά Μονή Ιβήρων – Ο λόγιος και πνευματικός καθοδηγητής που σφράγισε το Άγιον Όρος και την Ορθοδοξία

Μάρκος Καφούρος: Αναφορά για επαναφορά μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

Ο Βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ μεταφέρει το ψήφισμα του Δ.Σ. Θήρας στον Υπουργό Οικονομικών, ζητώντας μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις στις νησιωτικές περιοχές.

Παρέμβαση Φιλίππου Φόρτωμα για τις συντάξεις χηρείας του πρώην ΟΓΑ

Ερώτηση στη Βουλή για την άρση αδικιών του νόμου Κατρούγκαλου και την εξίσωση παλαιών και νέων συντάξεων χηρείας προς όφελος των δικαιούχων.

Φεστιβάλ Στρογγύλη On The Road: Μια μουσική βραδιά με το «The Hollywood Project»

Την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2025 στον υπαίθριο χώρο μπροστά από τον Μητροπολιτικό Ναό Θήρας, τρεις μουσικοί παρουσιάζουν αγαπημένα ελληνικά τραγούδια

Κύπελλο Ελλάδας: Από το Περιστέρι κόντρα στον Ατρόμητο ξεκινάει η μάχη της ΕΛΛΑΣ Σύρου (video)

Πρεμιέρα στη League Phase του κυπέλλου Ελλάδος, με τους Συριανούς να αγωνίζονται σήμερα στις 16:00 στο Δημοτικό γήπεδο Περιστερίου

Δήμος Θήρας: Έναρξη εγγραφών σε Φιλαρμονική & Χορωδία 2025–2026

Δωρεάν συμμετοχή για παιδιά 7+ και ενήλικες, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο

Γερμανία: Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση στο 7% το 2026, αλλά και αντιδράσεις

Η κυβέρνηση ρίχνει τον συντελεστή από 19% σε 7% για εστιατόρια & γεύματα (χωρίς αλκοόλ), με κριτική από φορείς για όφελος στις αλυσίδες και πίεση στα δημόσια οικονομικά.

Ισραήλ: Χερσαία επιχείρηση στην πόλη της Γάζας

Τανκς προωθούνται προς το κέντρο της πόλης· τουλάχιστον 106 νεκροί σε 24 ώρες σύμφωνα με παλαιστινιακές αρχές. ΟΗΕ μιλά για «γενοκτονία», η Ε.Ε. προαναγγέλλει μέτρα, σκληραίνει η στάση αραβικών κρατών.

Φιλώτι Νάξου: Παρουσιάστηκε ο 14ος τόμος «Ναξιακά» – Αφιέρωμα στη μνήμη του Στέφανου Ψαρρά

Ζεστή συμμετοχή στο Πολιτιστικό Κέντρο Φιλωτιτών· η Ο.ΝΑ.Σ. τίμησε τον διδάκτορα Φιλολογίας και συνεργάτη της έκδοσης με έναν αναμνηστικό τόμο υψηλών προδιαγραφών.

Σπύρος Μάκαρης: «Σημαία» του Πανναξιακού για 24η σεζόν – Ο 38χρονος φόργουορντ συνεχίζει μπροστάρης

Η διοίκηση ανακοίνωσε την ανανέωση με τον Ναξιώτη φόργουορντ (2,00 μ.), που μπαίνει στην 24η χρονιά του και στέλνει μήνυμα ενότητας στους φιλάθλους.

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Κωμιακή: «Έφυγε» η «Κούλα του Σταματοβασίλη» που σημάδεψε με την παρουσία της το χωριό

Συγκινητικό αντίο στην Κυριακή Πρεβενιού, από τον Γιώργο Κρητικό μέσα από τα social media

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου

Νάξος: “Στάση” Σινούκ για παραλαβή ασθενούς από άλλο νησί, πριν αναχωρήσει για Αττική

Το είδαμε κι αυτό... Ελικόπτερο Σινούκ έμεινε στη Νάξο για αρκετά λεπτά περιμένοντας το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει άλλο ασθενή και να τον μεταφέρει στην Αττική

Χώρα Νάξου: «Πάγωσε» το αίτημα κατοίκων για αλλαγή κυκλοφοριακού στη Μικρασιατών Προσφύγων

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων για επικίνδυνες συνθήκες, ο Δήμος Νάξου απάντησε αρνητικά στο αίτημα αλλαγής κατεύθυνσης της ημικεντρικής οδού.

Νάξος – Αύγουστος 2025: περισσότερες αφίξεις, Ισχυρότερο το σύνολο του καλοκαιριού (πίνακες)

Στο λιμάνι της Νάξου οι επιβάτες αυξήθηκαν 5,2% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, ενώ το τρίμηνο Ιουνίου–Αυγούστου έκλεισε με +6,5% συνολικά. Τι δείχνει η δεκαετία.