Παρασκευή, 22 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΑνδρος: Καταγραφή 21 νέων ειδών μανιταριών

Ανδρος: Καταγραφή 21 νέων ειδών μανιταριών

|

25 χρόνια μελέτης των μανιταριών της Άνδρου και 2,5 χρόνια εστιασμένης έρευνας στα δάση σκλήθρου οδήγησαν στον εντοπισμό 106 ειδών μανιταριών με 21 από αυτά να καταγράφονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα!

Η έρευνα που αφορά τα μανιτάρια της Άνδρου ξεκίνησε πριν από 25 χρόνια περίπου, όμως τελευταία -μέσω της υλοποίησης του έργου LIFE Andros Park- εντατικοποιήθηκε και εστίασε στα δάση και τις συστάδες σκλήθρου που υπάρχουν στο νησί. Συνολικά καταγράφηκαν 106 είδη μανιταριών που σχετίζονται με τα συγκεκριμένα δένδρα (ή ζουν συμβιωτικά αποκλειστικά με τα σκλήθρα, είτε τρέφονται από το νεκρό ξύλο και άλλα φυτικά υπολείμματά τους), 21 από τα οποία τα καταγράφονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. 

Αξίζει να αναφερθεί πως η αρχική ιδέα της μελέτης των μανιταριών της Άνδρου ανήκει στον αείμνηστο ιδρυτή της Καϊρείου Βιβλιοθήκης, Δημήτρη Ι. Πολέμη. Αυτή ήταν η αφορμή για μια μακροχρόνια έρευνα που ξεκίνησε το 1993 και πραγματοποιείται αδιαλείπτως όλα αυτά τα χρόνια από τον Ηλία Πολέμη και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθιστώντας έτσι την Άνδρο ως το πιο καλά μελετημένο νησί του Αιγαίου σε σχέση με τα μανιτάρια. Πρόσφατα, από το φθινόπωρο του 2017 έως τις αρχές του 2020, στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου LIFE Andros Park, δεκάδες δείγματα μανιταριών συλλέχθηκαν από τις παραλίες στη Βόρης και τα Λεύκα ως ψηλά στις βουνοπλαγιές της Κουβάρας, το Ζένιο και τις Εβρουσιές, πάντα σε συστάδες σκλήθρων. Ήδη από τον πρώτο κιόλας χρόνο είχε διαφανεί ο πλούτος της ποικιλότητας των μανιταριών που παρέμενε κρυμμένη σε αυτούς τους ξεχωριστούς Ανδριώτικους βιότοπους, κάτι που αποτυπώθηκε στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο.

Εν τέλει, η μελέτη του συνόλου των δειγμάτων που συλλέχθηκαν και η επεξεργασία των αποτελεσμάτων που προέκυψαν, οδήγησαν σε μια επιστημονική εργασία που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο διεθνές περιοδικό “Diversity”. Στην εργασία αυτή συμπυκνώνεται όλη η γνώση που η μυκητολογική ομάδα του Εργαστηρίου Γενικής και Γεωργικής Μικροβιολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών έχει αποκομίσει μελετώντας την ποικιλότητα των μανιταριών που σχετίζονται με τα σκλήθρα της Άνδρου. Το γεγονός ότι για πρώτη φορά στη χώρα μας μελετάται ενδελεχώς αυτός ο τύπος οικοτόπου ως προς τα μανιτάρια του, ο πλούτος των ειδών μανιταριών που καταγράφηκαν, τα 21 είδη που συνιστούν πρώτη καταγραφή για την Ελλάδα, καθώς και πλήθος άλλων που αναφέρονται για πρώτη φορά από αυτόν τον βιότοπο στη χώρα μας, τονίζουν τη σημασία των ευρημάτων της εν λόγω μελέτης. Επιπλέον αναδεικνύεται με τον πλέον σαφή τρόπο η οικολογική αξία του συγκεκριμένου βιοτόπου ως κοιτίδα βιοποικιλότητας και η ανάγκη προστασίας και διατήρησής του.

Το πλήρες κείμενο της επιστημονικής εργασίας είναι διαθέσιμο ΕΔΩ.

Το έργο LIFE Andros Park στοχεύει στην εφαρμογή δράσεων διατήρησης και αποκατάστασης, ώστε να  αποκατασταθεί σε σημαντικό βαθμό και να βελτιωθεί η κατάσταση διατήρησης των δασών σκλήθρου (τύπος οικοτόπου: 91Ε0*), καθώς και των θαλάσσιων ειδών της Μεσογειακής φώκιας, του Θαλασσοκόρακα και του Αιγαιόγλαρου εντός των περιοχών Natura 2000 της Άνδρου. Απώτερος στόχος της προσπάθειας αυτής είναι η ολιστική διαχείριση των περιοχών Natura 2000 της Άνδρου με την υποστήριξη και την ενεργή συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και των εμπλεκόμενων φορέων.

Το έργο υλοποιείται από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε συνεργασία με τον Δήμο Άνδρου, τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «ΔΗΜΗΤΡΑ», την Καΐρειο Βιβλιοθήκη, το Ίδρυμα CBD-Habitat, την Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας MΟm και την εταιρεία περιβαλλοντικών συμβούλων NCC, με την οικονομική υποστήριξη του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Πράσινου Ταμείου.

Ιστοσελίδα έργου: www.life-androspark.gr
Σελίδα Facebook: www.facebook.com/LifeAndrosPark

 

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από τις σελίδες του naxospress.gr

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις μέσα από την πλατφόρμα του google news…


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Φιλώτι Νάξου: Βραδιά μνήμης (22/08) για την ποιήτρια Ειρήνη Μαστοροπούλου – Ναυπλιώτη

Ο Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου τιμά την ποιήτρια που ύμνησε με τους στίχους της τη ζωή, την αγάπη και τον τόπο της

Μύκονος: Εξαρθρώθηκε συμμορία αλλοδαπών για κλοπές άνω των 130.000 ευρώ

Τέσσερις άνδρες συνελήφθησαν – Εξιχνιάστηκαν 13 περιπτώσεις κλοπών από βίλες και τουριστικά καταλύματα

Παρί Σεν Ζερμέν – Ανζέ: Με το συντηρητικό combo στο 2.37!

Στη 2η αγωνιστική της Ligue 1, οι Παριζιάνοι ψάχνουν ρυθμό και η Ανζέ επιχειρεί να περιορίσει τη ζημιά

Ρήξη Μηνίσκου και Ρήξη Πρόσθιου Χιαστού: Συχνές Κακώσεις του Γόνατος

Η ρήξη μηνίσκου και η ρήξη πρόσθιου χιαστού αποτελούν συχνές αλλά σοβαρές κακώσεις του γόνατος που απαιτούν έγκαιρη διάγνωση και σωστή θεραπευτική προσέγγιση.

Αίγυπτος – Αλεξάνδρεια: Στην επιφάνεια αγάλματα και μυστικά από βυθισμένη πόλη 2.000 ετών

Υποβρύχιοι θησαυροί της Κανώπου αποκαλύπτουν το μεγαλείο και την τραγική μοίρα μιας πόλης που χάθηκε στη θάλασσα

Πρόταση ημέρας: Εύκολη τυρόπιτα χωρίς φύλλο με γιαούρτι

Μια γρήγορη και πεντανόστιμη πίτα με αφράτη υφή και πλούσια γεύση τυριού – ιδανική για κάθε στιγμή της ημέρας και με την αρωγή του Τυροκομείου Πιτταρά

Νάξος: Συνέλευση των κατοίκων απόψε (22/08) στην Κόρωνο

Συνέλευση κατοίκων στην Κόρωνο: Απολογισμός, τεχνικό πρόγραμμα και προτάσεις

Ολική αρθροπλαστική ισχίου: Η πιο σύγχρονη λύση στην οστεοαρθρίτιδα

Τι είναι η αρθροπλαστική ισχίου και πότε ενδείκνυται

Αλέξης Τσίπρας στη Le Monde: «Η ανάπτυξη στην Ελλάδα ωφελεί μόνο μία μειοψηφία»

Ο πρώην πρωθυπουργός μιλά για την κρίση, τα μνημόνια, το δημοψήφισμα του 2015 και την πολιτική πραγματικότητα σήμερα

Aegean Regatta 2025: 72 σκάφη ανοίγουν πανιά στο Αιγαίο

Από τη Λήμνο στη Μυτιλήνη – Μια εβδομάδα αγώνων, συγκινήσεων και θαλασσινών προκλήσεων

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Νάξος: H “βασίλισσα των Κυκλάδων” αύριο (17/08) θα μας μαγέψει …χωρίς πυξίδα (video)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Συλλήψεις δύο εργαζομένων για την πυρκαγιά στη Νάξο, αυτανάφλεξη η αιτία

Δύο εμπλεκόμενοι με το χώρο του ΧΥΤΑ συνελήφθησαν ενώ βοήθησαν στην κατάσβεση – Ερωτήματα για την εφαρμογή του Νόμου και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας.

Νάξος: Εγγαρίτικο πανηγύρι με κέφι και παράδοση (video)

Χορός, μουσική και τραγούδια μέχρι το πρωί στο πανηγύρι του Συλλόγου Εγγαριτών «Άγιος Τρύφων», με τον Νίκο Οικονομίδη και κορυφαίους καλλιτέχνες.

Ο Μάριο Τότσι αποθεώνει τη Νάξο: «Έτσι πρέπει να είναι οι παραλίες!»

Ο Ιταλός γεωλόγος και παρουσιαστής συγκρίνει Ελλάδα και Ιταλία, βάζοντας τη Νάξο στο κέντρο της ευρωπαϊκής συζήτησης για την πρόσβαση στις παραλίες.

Συνεδριάζει (19/08) η Δημοτική Επιτροπή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, επίκεντρο το νέο λιμάνι στη Σχοινούσα

Στις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης (19/08) στο Δημοτικό Κατάστημα, με 13 θέματα στην ημερήσια διάταξη - Ποια είναι