Κυριακή, 17 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΑνδρος: Επιβράβευση και ανανέωση ευρωπαϊκής πιστοποίησης για τα μονοπάτια της

Ανδρος: Επιβράβευση και ανανέωση ευρωπαϊκής πιστοποίησης για τα μονοπάτια της

|

Ολοκληρώθηκε τη Κυριακή 14 Οκτωβρίου η 2η Πανελλήνια Συνάντηση Μονοπατιών που πραγματοποιήθηκε στην Άνδρο – Ανανεώθηκε για τρία ακόμη χρόνια η διάκριση  “Leading Quality Trails-Best of Europe”  – Ποίοι βραβεύτηκαν – Ποιες περιοχές της Ελλάδας ήταν εκεί 

Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σε ένα πανηγυρικό συνάμα χαρούμενο κλίμα ολοκληρώθηκε την Κυριακή (14/10) στην Ανδρο η 2η Πανελλήνια Συνάντηση Μονοπατιών.. Και αυτό που έκανε χαρούμενους  τους ανθρώπους όχι μόνο της Ανδρου αλλά και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαιου ήταν το γεγονός ότι για δεύτερη φορά – για μια ακόμα τριετία- δόθηκε η ευρωπαϊκή πιστοποίηση “Leading Quality Trails-Best of Europe” στα μονοπάτια της Άνδρου.

Η εκδήλωσε έγινε στο Δημοτικό Θέατρο Ανδρου με την πεζοπορική  διαδρομή του νησιού να είναι από τις μεγαλύτερες στις Κυκλάδες καθότι έχει μήκος 100 χλμ από Φρουσαίους μέχρι τα Διποτάματα, που ονομάζεται «ANDROS ROUTE» .  Στη σύντομη τελετή που έγινε στο Δημοτικό Θέατρο Άνδρου, ο Σέρβος πρόεδρος της Πανευρωπαϊκης Συνομοσπονδίας Πεζοπορίας, Boris Micic, έδωσε ένα  τιμητικό δίπλωμα στον εκπρόσωπο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννη Μαργαρίτη,  στον έπαρχο Άνδρου Δημήτρη Λοτσάρη, ένα στον δήμαρχο Άνδρου Θεοδόση Σουσούδη που είναι εταίροι στο πρόγραμμα των μονοπατιών που διαχειρίζεται το Andros Routes. Και ένα ακόμη, στην Όλγα Καραγιάννη και στους εθελοντές, που φροντίζουν τα μονοπάτια συνεχώς  τόσο, ώστε  να δικαιούνται αυτή την σημαντική διάκριση που έχει ισχύ μέχρι το 2021

Σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε στην αρχή ο έπαρχος Άνδρου που ήταν παρών ως ένας από τους εταίρους του προγράμματος. Στη συνέχεια ξεκίνησαν οι εργασίες της 2ης πανελληνίου συνάντησης μονοπατιών με εισηγήσεις από ομιλητές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού.  Αισθητή η παρουσία στην αίθουσα και στις διάφορες βοηθητικές διαδικασίες της συνάντησης των εθελοντών  Στη συνάντηση συμμετείχαν αντιπροσωπείες από 17 μέρη της Ελλάδος: Αμοργό. Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη, Βόλος-Πήλιο, Νάξος, Χίος, Τήνος, Άνδρος, Ήπειρος, Πάρος, Καρδίτσα, Μαίναλο, Λήμνος, Καστοριά, Κιλκίς, Ικαρία, Αθήνα. Δύο ξένες αντιπροσωπείες: Λουξεμβούργο και Γαλλία. Και ορισμένοι μεμονωμένοι ξένοι: Σερβία, Γερμανία, Αγγλία.  

Και εμείς παραθέτουμε τα θέματα που συζητήθηκαν…

1. Συντήρηση & Πιστοποίηση Μονοπατιών – εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης για τα μονοπάτια (εκπρόσωπος Υπουργείου Περιβάλλοντος)

– η συντήρηση των μονοπατιών στην Ευρώπη (εκπρόσωπος Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Πεζοπορίας)

2. Ο εργασιακός ρόλος του οδηγού / ξεναγού

– Καταγραφή υφιστάμενων εκπαιδευτικών πλαισίων στην Ελλάδα

– Η εκπαίδευση στην ερμηνεία ξενάγησης του Interpret Europe

3α. Η ανάδειξη του αγροτικού χώρου ως πολιτιστικής κληρονομιάς

Δράσεις & προοπτικές στην Ελλάδα & το εξωτερικό3β. Διασύνδεση πρωτογενούς τομέα & πεζοπορικού τουρισμού

– Σύγχρονα νομοθετικά εργαλεία στην Ελλάδα (οικοτεχνία, επισκέψιμα αγροκτήματα, κ.α.)

– Η περίπτωση της πιστοποίησης μιας οικιακής κουζίνας στη Μεγάλη Βρετανία

4. Προστασία πεζοπορικών δικτύων & πόροι για τη συντήρηση μονοπατιών

 – Ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο & καλές πρακτικές

– Προστασία πεζοπορικών δικτύων : η ευρωπαϊκή εμπειρία (εκπρόσωπος Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Πεζοπορίας)

5. Ζητήματα πολιτικής προστασίας & ασφάλειας των εμπλεκομένων στον πεζοπορικό τουρισμό

– Η Ελληνική νομοθεσία & σύγχρονες παρεμβάσεις

– Η Ευρωπαϊκή εμπειρία σε θέματα ασφάλειας στον πεζοπορικό τουρισμό (εκπρόσωπος Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Πεζοπορίας)

Το πρόγραμμα περιελάμβανε ακόμη, για τους συμμετέχοντες: ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο, επίσκεψη στη Μονή της Αγίας Ειρήνης, πανηγύρι στα Αποίκια, πεζοπορία και επίσκεψη του οικισμού Βουρκωτής, καθώς και προβολή της ταινίας «Μικρά Αγγλία». Η 2η συνάντηση για τα μονοπάτια διοργανώνεται από τον μη κερδοσκοπικό φορέα «Ερευνητικό Κέντρο Άνδρου», σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και συν-χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα enandro.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Φάρος του Αλυκού: Ρεκόρ επισκεψιμότητας και τζίρου τον Δεκαπενταύγουστο

Tο ιστορικό εστιατόριο στον Αλυκό της Νάξου «έσπασε το φράγμα» φέτος και επιβεβαίωσε τη θέση του στην κορυφή της γαστρονομίας του νησιού.

Κ. Τσίγκας: 242 πυρκαγιές σε 4 ημέρες – «Ο μηχανισμός έφτασε στα όριά του»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος περιγράφει το δύσκολο πενθήμερο με εκατοντάδες μέτωπα φωτιάς και δεκάδες συλλήψεις για εμπρησμούς.

Νάξος: H “βασίλισσα των Κυκλάδων” αύριο (17/08) θα μας μαγέψει …χωρίς πυξίδα (video)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Αποχωρεί το Ελ Νίνιο, έρχεται η Λα Νίνια: Προειδοποίηση μετεωρολόγων

Το ψυχρό καιρικό φαινόμενο φέρνει ανατροπές στα παγκόσμια μοτίβα – Στην Ευρώπη συνδέεται με ψυχρότερους χειμώνες

Παροναξία – Υδρολογικό Ετος 2025: Σταθερά κάτω από τον μέσο όρο τα ύψη υετού (πίνακες)

Σύμφωνα με το NaxosWeather, η υδρολογική χρονιά 2024-25 ολοκληρώνεται με χαμηλά επίπεδα βροχοπτώσεων σε Νάξο και Πάρο, εντείνοντας την ανησυχία για το μέλλον.

Νάξος: Εγγαρίτικο πανηγύρι με κέφι και παράδοση (video)

Χορός, μουσική και τραγούδια μέχρι το πρωί στο πανηγύρι του Συλλόγου Εγγαριτών «Άγιος Τρύφων», με τον Νίκο Οικονομίδη και κορυφαίους καλλιτέχνες.

Δονούσα: Πεζοπορία στον Φάρο της Καλοταρίτισσας για την Παγκόσμια Ημέρα Φάρων

Μια ξεχωριστή πρόσκληση από την Κοινότητα Δονούσας για να γνωρίσουμε το βορειότερο άκρο του νησιού μέσα από μια μοναδική διαδρομή.

Με ένα πρόβατο στην αγκαλιά: Η εικόνα που συγκίνησε όλη την Ελλάδα (video)

Ο 33χρονος Ολσιέν Μουτσομπέγκα έσωσε ζώα μέσα από τις φλόγες και έγινε σύμβολο ανθρωπιάς και ελπίδας

Ρόδος – Κρεμαστή: Τέσσερις άνθρωποι εκσφενδονίστηκαν από το «ταψί» (video)

Από τη γιορτή στον πανικό – Συλλήψεις για το σοβαρό ατύχημα σε λούνα παρκ

Ο κρυμμένος θησαυρός του Χαϊδαρίου: Ο Βοτανικός Κήπος Διομήδους (video)

Ένας παράδεισος 1.860 στρεμμάτων, με περισσότερα από 550 είδη φυτών, λίγα μόλις λεπτά από το κέντρο της Αθήνας

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλκί Νάξου: Εικόνες αγανάκτησης και πλήγμα στον τουρισμό

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί και επισκέπτες – Ζητούνται λύσεις για υποδομές και συγκοινωνία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Νάξος – Ταυτόχρονη άφιξη Blue Star Naxos και Blue Star Delos έφερε χιλιάδες επιβάτες και οχήματα (video)

Εντυπωσιακοί ελιγμοί, ασφυκτική κίνηση και δοκιμασία για τις υποδομές – Σε πλήρη εγρήγορση το Λιμεναρχείο Νάξου και η Δημοτική Αστυνομία. (video)

Συναγερμός στο «Ιονίς», Μπλακ άουτ με 183 επιβάτες, πλέει με μία μηχανή προς το Λαύριο

Βλάβη προκάλεσε προσωρινή ακινητοποίηση του πλοίου μεταξύ Κέας και Μακρονήσου – Στο σημείο σπεύδουν δυνάμεις του Λιμενικού.

Αγ. Προκόπιος Νάξου: Όταν οι αμμοθίνες γίνονται… πάρκινγκ και η Natura απλώς κοιτά

Η οργισμένη ανάρτηση του Λεωνίδα Μαγκανάρη για την καταστροφή στον Άγιο Προκόπιο φέρνει ξανά στο φως το ετήσιο δράμα των προστατευόμενων περιοχών που γονατίζουν κάτω από τις ρόδες και την αδιαφορία.

Νέος γύρος συγκέντρωσης στα σούπερ μάρκετ: Εξαγορές που αλλάζουν τον χάρτη

Από τη «Μασούτης» και την «Κρητικός» μέχρι τη Retail & More και τον «Γαλαξία» – Το 2025 διαμορφώνει νέες ισορροπίες στο οργανωμένο λιανεμπόριο

Νάξος – Μενδώνη για Πορτάρα: “θα τοποθετηθεί νέα περίφραξη και θα μπουν κάμερες ασφαλείας”

Περιστατικά βανδαλισμών και έλλειψης σεβασμού σε μνημεία φέρνουν στο προσκήνιο την ανάγκη για παιδεία, ευαισθητοποίηση και προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Νάξος – Κεραμωτή: Μια βραδιά μνήμης και συγκίνησης για την Ειρήνη Κονιτοπούλου – Λεγάκη (photos)

Ο Σύλλογος Κεραμιωτών Νάξου τίμησε την αξεπέραστη φωνή της νησιώτικης μουσικής με μια εκδήλωση γεμάτη ήχους, αναμνήσεις και αγάπη

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».