Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΠεριβάλλον«Αναπνέει» το ηφαίστειο στην Σαντορίνη

«Αναπνέει» το ηφαίστειο στην Σαντορίνη

|

Οι μελέτες που έγιναν τους τελευταίους μήνες στο ηφαίστειο Κολούμπο, που βρίσκεται βορειοανατολικά της Σαντορίνης έδειξαν ότι στέλνει βίαιες εκροές ρευστών και αερίων κάθε περίπου δύο λεπτά, σαν να αναπνέει.

Την ερευνητική υπόθεση ότι, ένα ενεργό υποθαλάσσιο ηφαίστειο «αναπνέει» κατά τη διάρκεια της ενεργητικής του φάσης επιβεβαίωσαν επιστήμονες από την Ελλάδα και την Ιταλία, που εστίασαν το ενδιαφέρον τους στον Κολούμπο. Το συγκεκριμένο ηφαίστειο που βρίσκεται επτά χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σαντορίνης και σε βάθος 500 μέτρων, θεωρείται ένα από τα πιο ενεργά και επικίνδυνα της Μεσογείου. Μελέτες έδειξαν ότι στέλνει βίαιες εκροές ρευστών και αερίων κάθε περίπου δύο λεπτά, σαν να αναπνέει.

Επικεφαλής της μελέτης ήταν ο Έλληνας επιστήμονας, Ευάγγελος Μπακάλης, του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου της Μπολόνια. Επιπλέον, στην έρευνα συμμετείχαν ο επίκουρος καθηγητής, Θεόδωρος Μερτζιμέκης από το Τμήμα Φυσικής και η επίκουρη καθηγήτρια, Παρασκευή Νομικού από το Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι ερευνητές, με τη βοήθεια τηλεκατευθυνόμενων ρομπότ βαθιάς θάλασσας, εξοπλισμένων με ευαίσθητους αισθητήρες τελευταίας τεχνολογίας, κατέγραψαν και ανέλυσαν τη θερμοκρασία και την ηλεκτρική αγωγιμότητα των ρευστών, τα οποία εξέρχονται βίαια από το υδροθερμικό πεδίο που βρίσκεται μέσα στο βυθό του κρατήρα του Κολούμπου. Κατά την ενεργητική και την αδρανή φάση του ηφαιστείου, το οποίο είχε βρεθεί σε σχεδόν εκρηκτική κατάσταση τα καλοκαίρια του 2010 και του 2011, αναδείχθηκαν συγκεκριμένα μοτίβα δραστηριότητας.

Από τις έρευνες διαπιστώθηκε ότι, σε περιόδους αδράνειας, η θερμοκρασία εντός του κρατήρα του Κολούμπου παραμένει ιδιαίτερα σταθερή, καθώς υπάρχει απουσία ανταλλαγής ενέργειας ανάμεσα στο ηφαίστειο και στο περιβάλλον. Αντίθετα, η ηλεκτρική αγωγιμότητα δεν ισορροπεί, ως αποτέλεσμα της χαοτικής κίνησης φορτισμένων ιόντων που εξέρχονται από το υπέδαφος του ηφαιστείου προς το υδάτινο περιβάλλον.

Η κατάσταση αλλάζει σε σημαντικό βαθμό σε περιόδους δραστηριότητας: η θερμοκρασία των υδροθερμικών ρευστών μειώνεται δραστικά και σταθεροποιείται στο περιβάλλον του κρατήρα, πέφτοντας από τους 230, στους 16 βαθμούς Κελσίου. Όμως η αγωγιμότητα χαρακτηρίζεται από σαφή περιοδικότητα, η οποία αντανακλά τον τρόπο με τον οποίο το ηφαίστειο στέλνει βίαιες εκροές ρευστών κάθε περίπου δύο λεπτά.

 «Η συγκεκριμένη διεργασία μοιάζει καταπληκτικά με το μηχανισμό μιας καυτής “ανάσας”. Είναι η ανάσα του Κολούμπου», αναφέρει ο Ε. Μπακάλης, o οποίος αποφοίτησε από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων το 1995 και από το 2012 εργάζεται ως ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια. Να σημειωθεί ότι, η συγκεκριμένη συμπεριφορά παρατηρείται για πρώτη φορά παγκοσμίως. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι, όσο συχνότερη είναι η «ανάσα» ενός ηφαιστείου, σε τόσο πιο ενεργή ή και εκρηκτική κατάσταση βρίσκεται.

Τα ευρήματα της έρευνας μπορούν να αποτελέσουν το πρώτο βήμα για την κατανόηση των μηχανισμών που ευθύνονται για την έκλυση τεράστιων ποσών ενέργειας σε ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο. Επιπλέον, αναμένεται να αποτελέσουν το εφαλτήριο για πρόγνωση εκρήξεων σε υποθαλάσσια ηφαιστειακά περιβάλλοντα και για την εκτίμηση επικινδυνότητας της «ανάσας» του ηφαιστείου για το οικοσύστημα γενικότερα, επισημαίνουν οι μελετητές.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ (φωτό Π. Νομικού) 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Επαρχείο Νάξου: Διανομή αύριο (22/03) προϊόντων ΤΕΒΑ

Διανομή προϊόντων ΤΕΒΑ αύριο Τετάρτη 22 Μαρτίου μέσα από τις δομές του Επαρχείου Νάξου … Ποιες οι προϋποθέσεις

Η Νάξος στους προορισμούς του κρουαζιερόπλοιου “Gemini” που μεταφέρει εργαζόμενους εξ αποστάσεως

Ήρθε η πρώτη 3ετής κρουαζιέρα στον κόσμο! Απευθύνεται και σε ταξιδιώτες με εργασία εξ αποστάσεως Πότε και που θα βρίσκεται στην Ελλάδα

Το Αιγαίο “πηγαίνει” Μέγαρο Μουσικής με τους Ματθαίο Γιαννούλη και Μάκη Ψαραδέλλη

Μουσικές «ΘΥΜΗΣΕΣ» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Πότε θα γίνει η εκδήλωση και ποιοι συμμετέχουν

Σαντορίνη: Το πρωί της Τετάρτης το τελευταίο “αντίο” στον ηγούμενο του Προφήτη Ηλία

Την Κυριακή (19/03) έφυγε από τη ζωή ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Προφήτου Ηλία στη Σαντορινη - Το πρόγραμμα της εξόδιου ακολουθίας την Τετάρτη (22/03)

Στις Μέλανες η τελυταία κατοικία του πατέρα Νικόλαου Μετζητάκου

Την Κυριακή 19 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η εξόδιος ακολουθία του πατέρα Νικόλαου - Ποιοι τον αποχαιρέτησαν

Γέρικα αλλά ασφαλή σκαριά στο Αιγαίο

Ο μέσος όρος ηλικίας των πλοίων της ελληνικής ακτοπλοΐας πλησιάζει τα 31 χρόνια – Που ταξιδεύει το γηραιότερο πλοίο στο Αιγαίο

Δολοφονία Αλκη – Ιατροδικαστής: “Αργός και βασανιστικός ο θάνατός του”

Κατάθεση ιατροδικαστή στη Δίκη για τη δολοφονία του Αλκη "Καλύτερα να σε πυροβολήσουν, καλύτερα να πέσεις από το μπαλκόνι. Αυτό το ένα λεπτό ήταν μια αιωνιότητα για τον Αλκη"

Ανακάλυψη χαμένης … ηπείρου μετά από σχεδόν 400 χρόνια

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τη χαμένη ήπειρο μετά από 375 χρόνια

ΠΝΑι: Από τη Νάξο ξεκινάει η ενεργειακή αναβάθμιση των Νοσοκομείων του Νοτίου Αιγαίου

Μελέτη Ενεργειακής Αναβάθμισης του Νοσοκομείου - Κέντρου Υγείας Νάξου, του Νοσοκομείου Σύρου και τεσσάρων (4) ακόμα νοσοκομείων στο Ν. Αιγαίο

Μήλος: Εντάχθηκε στο πρόγραμμα του Star Clippers για το 2023

Star Clippers: Η Μήλος νέος προορισμός κρουαζιέρας στα Ελληνικά νησιά για το 2023

Εκτακτο: Αλλαγή ώρας στην αναχώρηση του Blue Star Naxos από Πειραιά

Αλλάζει η ώρα αναχώρησης σήμερα του Blue Star Naxos από τον Πειραιά για Παροναξία και άγονη γραμμή

The Sun: “Νάξος, το νησί που συγκεντρώνει όλα τα καλά των ελληνικών νησιών”

Αφιέρωμα- «ύμνος» της εφημερίδας The Sun για τη Νάξο και η συμμετοχή του Δήμου αλλά και του Επαρχείου στην ITB 2023

Απεργία – Blue Star Ferries: Βράδυ Πέμπτης (16/03) λύνει κάβους το Blue Star Naxos

Πως διαμορφώνονται τα δρομολόγια της Blue Star Ferries με βάση την απεργία της 16ης Μαρτίου

ΕΑΣ Νάξου – Γ. Πολίτης: “Με το νέο τυροκομείο αναβαθμίζουμε την Γραβιέρα Νάξου” (video)

Το νέο Τυροκομείο της Ε.Α.Σ. Νάξου στο Γλινάδο στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ! - Τι δήλωσαν Καπούνης και Πολίτης

Δυνατότητα γυναικολογικών εξετάσεων (19-27 Μαρτίου) στο Νοσοκομείο Νάξου

Στο Νοσοκομείο της Νάξου έρχεται γατρός ειδικότητας Μαιευτικής – Γυναικολογίας - Το χρονικό διάστημα και ο τρόπος για ναεπικοινωνήσετε

Ελλείψεις στην ασφάλεια των αεροδρομίων και τα …γίδια στο διάδρομο της Νάξου

Συναγερμός για τα αεροδρόμια: Καταγγελίες για σοβαρές ελλείψεις – Η προειδοποίηση για… αιγοπρόβατα σε διαδρόμους προσγείωσης με σημείο αναφοράς τη Νάξο

Ο.ΝΑ.Σ.: Ερχεται 7ημερη εκδρομή σε Ουγγαρία – Αυστρία

Η Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων (Ο.ΝΑ.Σ.) διοργανώνει 7ημερη εκδρομή σε Βουδαπέστη και Βιέννη.. Δείτε ημερομηνίες

“Πρέβελης”: Δεμένο και ανεκτέλεστα δρομολόγια

Τροποποίηση δρομολογίων του Ε/Γ-Ο/Γ "Πρέβελης" λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

“Αξίζουμε Καλύτερα” – Μ. Πολυκρέτης: Κάλεσμα για συζήτηση σχετικά με την περιοχή της Ελλης

Κάλεσμα σε ανοιχτή συζήτηση σχετικά με τη περιοχή της "Ελλης" στη πόλη της Νάξου ανοίγει ο υποψήφιος δήμαρχος Μανώλης Πολυκρέτης - Που και πότε

Δονούσα: Οι επαγγελματίες του νησιού θέλουν περισσότερα δρομολόγια του “Σκοπελίτη” στο νησί τους

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι επαγγελματίες της Δονούσας με την οποία ζητούν επιπλέον προσεγγίσεις (έξι) του Express Skopelitis στο νησί τους - Εφτασαν έως το Υπουργείο Ναυτιλίας