Τετάρτη, 6 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΑνάφη: Τι συμβαίνει με τον Ρούκουνα;

Ανάφη: Τι συμβαίνει με τον Ρούκουνα;

|

Μάχη στο εφετείο Σύρου για τον Ρούκουνα την πιο διάσημη παραλία της Ανάφης.. Η Περιφερειακή Ενότητα Θήρας έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για δημιουργια μεγάλου μονοπατιού (10,6 χιλιόμετρα) που θα περνάει από τον Ρούκουνα, όμως ο Δήμος Ανάφης μέσω της δικαστικής οδού θέλει να γλυτώσει το πρόστιμο που του έχει επιβληθεί από τη Περιφέρεια για χρήση μηχανικών μέσων..

Ο Ρούκουνας είναι ίσως η διασημότερη παραλία της Ανάφης. Η πρόσβαση σε αυτή έχει τα τελευταία χρόνια πυροδοτήσει έναν μικρό πόλεμο στο νησί, που ξεκίνησε με τη διάνοιξη δρόμου δίπλα στο ρέμα που οδηγεί στην παραλία, συνεχίστηκε με την υποβολή καταγγελιών και ελέγχους, και έχει πλέον καταλήξει στα δικαστήρια. Ο Συνήγορος του Πολίτη ανακοίνωσε το κλείσιμο της υπόθεσης, με την ένταξη στο ΕΣΠΑ έργων από την Περιφέρεια για τα μονοπάτια του νησιού, ενώ ο δήμος υποστηρίζει ότι όλα ξεκίνησαν από μικροσυμφέροντα στην περιοχή.

Το 2016 ο δήμος προχώρησε στον καθαρισμό της βλάστησης δίπλα στο ρέμα, με σκοπό να δημιουργήσει μια δίοδο για οχήματα (όχι όμως των λουομένων, αλλά μόνο για την εξυπηρέτηση της παραλίας, όπως υποστηρίζει). Ακολούθησαν καταγγελίες στις υπηρεσίες της Περιφέρειας και στον Συνήγορο του Πολίτη, καθώς εθεάθησαν μηχανήματα εκσκαφών, ενώ οι τοπικές αρχές διατάχθηκαν να παύσουν κάθε εργασία στο σημείο που, σημειωτέον, βρίσκεται μέσα σε περιοχή Natura.

H Περιφερειακή Ενότητα Θήρας διενήργησε έλεγχο και διαπίστωσε ότι ο δρόμος είχε διανοιχθεί με μηχανικά μέσα (παρότι δεν υπήρχε τέτοια άδεια), επιβάλλοντας πρόστιμο στον Δήμο Ανάφης. Ακολούθησε νέος έλεγχος και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ζήτησε την αποκατάσταση του μονοπατιού και την τοποθέτηση μπάρας που θα εμποδίζει την είσοδο οχημάτων, όπερ και εγένετο. Από την πλευρά του ο δήμος υποστήριξε ότι οι καταγγελίες «εξυπηρετούσαν» ιδιοκτήτη παρακείμενης ταβέρνας που διαθέτει ιδιωτική πρόσβαση για τους πελάτες του και δεν επιθυμούσε να διανοιχθεί άλλη πρόσβαση.

Εν τω μεταξύ, όπως προκύπτει από τα έγγραφα που δημοσιοποίησε ο Συνήγορος, έπειτα από βροχοπτώσεις των προηγούμενων ετών το διανοιγμένο μονοπάτι γέμισε «νεροφαγώματα», με αποτέλεσμα να μην μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί. Ο Συνήγορος επενέβη εκ νέου προς την Περιφερειακή Ενότητα Θήρας, η οποία πρόσφατα εξασφάλισε χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για τη δημιουργία ενός μεγάλου μονοπατιού στο νησί (10,6 χλμ., από τη Χώρα έως τη Μονή Ζωοδόχου Πηγής και την κορυφή του Καλάμου), το οποίο διέρχεται και από τον Ρούκουνα, ενώ ενέκρινε τον καθαρισμό του ρέματος.

Για τον δήμο πάντως η υπόθεση δεν τελείωσε εκεί: «Προσφύγαμε στο Εφετείο Σύρου για να ακυρωθεί η απόφαση της Περιφέρειας για την επιβολή προστίμου και η υπόθεση δικάζεται αύριο (σ.σ.: σήμερα)», λέει ο δήμαρχος Ανάφης, Ιάκωβος Ρούσσος στην εφημερίδα ¨Καθημερινή”. «Το ρέμα έχει καταπατηθεί από διαφόρους που έκαναν μετά καταγγελίες για να μην πλησιάσει κανείς άλλος τον Ρούκουνα. Δεν θέλαμε να κατεβαίνουν οι λουόμενοι με οχήματα, αλλά να μπορεί να κατέβει ένα απορριμματοφόρο να καθαρίσει. Αποφασίσαμε να αναθέσουμε μελέτη για τη δημιουργία οδικής πρόσβασης σε όλες τις παραλίες στο νησί γιατί η υπόθεση έχει καταντήσει αηδία, ο κάθε ιδιώτης μπορεί να ανοίξει μια δίοδο και να την έχει κλειστή και ο δήμος να μην μπορεί να ανοίξει δρόμο».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις εδώ που έχουν σχέση με το περιβάλλον και βρίσκονται στο naxospress.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανελλαδικές 2025 – ΓΕΛ Κυκλάδων: Ποσοστά επιτυχίας, βαθμολογίες και το… ρεκόρ της Αμοργού (πίνακες)

62% των υποψηφίων των ΓΕΛ Κυκλάδων πέτυχαν την εισαγωγή τους – Ποιοι αρίστευσαν, πού πέρασαν και ποια σχολεία ξεχώρισαν

Περί Πορτάρας και… ενότητας

Θα ήθελα να δω τη Νάξο να αναλαμβάνει, με υπευθυνότητα, την πρωτοβουλία για το καλό της Πορτάρας.

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς–Πάρος–Νάξος–Κουφονήσια–Κατάπολα για 6 & 13 Αυγούστου

Το “HIGHSPEED 4” θα εκτελέσει τα δρομολόγια του “HELLENIC HIGHSPEED” – Δείτε τις ώρες αναχώρησης και άφιξης

Βασιλική Κατερίνη: «Όταν τραγουδάω στο νησί μου, αυτό χτυπάει στην καρδιά!» (video)

Μια ειλικρινής συζήτηση για την οικογένεια, τη μουσική, τις ρίζες και το μέλλον μέσα από τη συχνότητα της Ραδιοφωνίας Κυκλάδων 101,3.

ΥΠΑ: Σε εξέλιξη οι αναβαθμίσεις σε αεροδρόμια Σύρου, Κυθήρων και Ιωαννίνων

Επιθεωρήσεις από τη Διοίκηση της ΥΠΑ σε κρίσιμες υποδομές της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας – Στόχος η αναβάθμιση λειτουργίας, αισθητικής και τουριστικής διασύνδεσης

Γ. Πολυχρονάκος: «Η Δημόσια Υγεία στις Κυκλάδες είναι ο μεγάλος ασθενής»

Καταγγελία από τον Τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ. για τεράστια κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα νησιά – Προειδοποίηση για επιδείνωση το φθινόπωρο

Νάξος – Ο Γιάννης Κασιδάκης στα «Φανάρια»: Ενίσχυση με φόντο το μέλλον

Ο ΑΠ.Α.Σ. Νάξου υποδέχεται τον 20χρονο forward με εμπειρία και φιλοδοξίες – Χτίζει ομάδα που παίζει, διεκδικεί και εμπνέει!

Συρματόπλεγμα στην Πορτάρα: «Έκνομη ενέργεια» λέει ο Δήμαρχος Νάξου Δ. Λιανός (video)

Αντιδράσεις για την πρόχειρη περίφραξη στο εμβληματικό μνημείο – Τι είπε ο Δήμαρχος στην εκπομπή του OPEN και ποια μέτρα ζητά να ληφθούν άμεσα. (video)

Επίκαιρο ερώτημα αφελούς πολίτη: Ο τουρίστας βεβήλωσε την Πορτάρα; ή, οι αρχαιολόγοι την βεβηλώνουν διαχρονικά;

Εμείς βλέπουμε να εξαφανίζεται όλο  και πιο πολύ, από την αιολική ενέργεια, το κονίαμα της λιθοδομής θεμελίωσης. Μπορεί να μας διαβεβαιώσει η αρχαιολογική υπηρεσία ότι αδίκως ανησυχούμε;

«Νότες του Καλοκαιριού» στο Σαγκρί – Μουσικές διακοπές για παιδιά απόψε στα Δημήτρια

Διαδραστική μουσική εκδήλωση στο πλαίσιο των Θερινών Εργαστηρίων Μουσικής Νάξος 2025 – Από τις κατασκευές μέχρι τα τραγούδια και τα θαλασσινά παιχνίδια!

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Έκτακτο: Συλλήψεις υπευθύνων αρχαιολόγων και μελών της Εφορείας Κυκλάδων για τα πλέγματα στην Πορτάρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση προστασίας του μνημείου – Αντιδράσεις και επόμενες κινήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Hellenic Highspeed: Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Από το απόγευμα του Σαββάτου παραμένει ακινητοποιημένο το πλοίο – Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Προς Πώληση: Παραδοσιακή Κατοικία – Ανεμόμυλος στον Άγιο Αρσένιο Νάξου

Χαρακτηριστική κατοικία σε μοναδική τοποθεσία, με ανεξάρτητο ξενώνα, άμεση πρόσβαση σε παραλίες και εντυπωσιακή θέα προς θάλασσα και Χώρα Νάξου.

Η αλήθεια πίσω από μία φωτογραφία – Όταν το χιούμορ δεν φτάνει στην καρδιά της ιστορίας

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις… αλλά μερικές φορές οι πιο σημαντικές λέξεις είναι αυτές που δεν ειπώθηκαν.

Κλαυδία και Oge: Ρομαντική βόλτα στα σοκάκια της Νάξου (foto instagram)

Το αγαπημένο ζευγάρι της ελληνικής showbiz απολαμβάνει καλοκαιρινές διακοπές στο κυκλαδονήσι – Πιασμένοι χέρι-χέρι στη βραδινή τους βόλτα

Νάξος – Λιμεναρχείο: Περιορισμοί στη διέλευση οχημάτων στη Χώρα Νάξου, τι αλλάζει 2 και 3 Αυγούστου

Ανακοίνωση του Λιμεναρχείου Νάξου για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω αυξημένης επιβατικής κίνησης – Ποιοι εξαιρούνται