Δευτέρα, 7 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΑμοργός - SeaChange Greek Islands: "βούληση για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής"

Αμοργός – SeaChange Greek Islands: “βούληση για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής”

|

Στο πλαίσιο της συνεργασία του Δήμου Αμοργού με το Κοινωφελές Ίδρυμα Α.Κ. Λασκαρίδη και το πρόγραμμα SeaChange Greek Islands θα πραγματοποιηθεί η δράση «share your Amorgos bag» – Ποιες άλλες δράσεις περιλαμβάνει η συνεργασία

Ο Δήμος Αμοργού και το Κοινωφελές Ίδρυμα A.K. Λασκαρίδη ενώνουν τις δυνάμεις τους στο πρόγραμμα SeaChange GreekIslands στην προσπάθεια για την πλήρη κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης, βασικού ρυπαντή των θαλασσών. Το πρόγραμμα στοχεύει σε μια συνολική αλλαγή της αντίληψης τοπικών κοινωνιών και επισκεπτών για το θαλάσσιο περιβάλλον.

Η Αμοργός βρέθηκε στο επίκεντρο του προγράμματος του Ιδρύματος Αθανασίου Λασκαρίδη στις 9-13 Ιουλίου 2020. Σε αυτό το διάστημα στην Αμοργό δεκαπέντε μέλη του Ιδρύματος και τρεις δύτες, ανάμεσα τους η Δρ. Αγγελική Κοσμοπούλου, Εκτελεστική Διευθύντρια του Ιδρύματος, η υπεύθυνη του προγράμματος Ειρήνη Γκιουλάκου και ο δημοσιογράφος και παραγωγός ντοκιμαντέρ Σωτήρης Δανέζης. Σε συνεργασία με τους ανθρώπους του νησιού, πραγματοποίησαν περιβαλλοντικές δράσεις και ενημερώσεις, ενώ μπήκαν και οι βάσεις για μια πιο ισχυρή συνεργασία με την Δημοτική Αρχή με δημιουργικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις όλο το χρόνο.

Η ομάδα του Ιδρύματος Λασκαρίδη πραγματοποίησε υποθαλάσσιους καθαρισμούς στα λιμάνια των Καταπόλων και της Αιγιάλης, ενώ καθαρίστηκαν και οι παραλίες της Αιγιάλης, του Αγίου Παύλου και της Νικουριάς.

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΆΛΛΟΝ

Το Σάββατο 11 Ιουλίου στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Καταπόλων προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ το Σωτήρη Δανέζη «Ένα Αρχιπέλαγος χωρίς πλαστικά». Της προβολής προηγήθηκαν ομιλίες του Δημάρχου Αμοργού Ελευθέριου Καραΐσκου, της Δρ. Αγελλικής Κοσμοπούλου, του Σωτήρη Δανέζη και του πολιτικού αναλυτή Γιάννη Κουτσομύτη. Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση με τη συμμετοχή των δεκάδων παρευρισκόμενων.

«Στόχος του προγράμματος SeaChange Greek Islands είναι να παρέμβει καίρια στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τη θαλάσσια ρύπανση, στην αντιμετώπιση του προβλήματος εκεί που κυρίως εκδηλώνεται, αλλά και στην ανάληψη δράσεων που ενισχύουν την πρόληψη, ατομικά και συλλογικά. Η αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης είναι μια από τις μεγάλες ευρωπαϊκές προκλήσεις και το Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη επιδιώκει να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην επίλυσή του σε εθνικό επίπεδο. Είμαι χαρούμενη που βρίσκομαι στην Αμοργό και έχω μια άριστη συνεργασία με το Δήμαρχο, τους συνεργάτες του αλλά και τους ανθρώπους που στηρίζουν το όραμα μας» δήλωσε η κα. Κοσμοπούλου.

Ο Σωτήρης Δανέζης τόνισε την δύναμη της εικόνας για να προβληθεί ένα μήνυμα και να αφυπνίσει την συνείδηση των πολιτών, « μέσα από το ντοκιμαντέρ άρχισα να βλέπω και εγώ πολύ διαφορετικά την ανάγκη της προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και το πόσο δύσκολο είναι να αλλάξουν απλές καθημερινές συνήθειες. Αλλαγές όμως που θα βελτιώσουν τη ζωή μας.»

Ο πολιτικός αναλυτής και διευθυντής του KappaNews κ. Γιάννης Κουτσομύτης αναφέρθηκε στην δυνατότητες που δίνει η νέα ψηφιακή εποχή αλλά και οι ευρωπαϊκές οδηγίες για μια βιώσιμη, πράσινη ανάπτυξη, με σεβασμό στην παράδοση και τα φυσικό κάλλος κάθε τόπου.

«Αυτές τις μέρες ισχυροποιείται όχι απλά μια συνεργασία αλλά μια πολύτιμη σχέση με το Κοινοφελές Ίδρυμα Αθανασίου Λασκαρίδη. Μέσα από τα προγράμματα θα αναβαθμιστεί η ποιότητα της ζωής μας καθιστώντας το νησί μας φιλικό και ελκυστικό στους κατοίκους και επισκέπτες. Έχουμε δρόμο να διανύσουμε, αλλά έχουμε τη βούληση, τη θέληση και τους ανθρώπους για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Μέσα από την ατομική ευθύνη αλλά και την συνεργασία θα πούμε ΟΧΙ στο πλαστικό μιας χρήσης και ΝΑΙ σε ένα περιβάλλον που αξίζει σε εμάς αλλά και στις επόμενες γενιές. Το γαλάζιο της Αμοργού δεν φτάνει να είναι απέραντο, πρέπει να είναι και καθαρό. Δημοτική αρχή, επαγγελματίες και κάτοικοι θα στηρίξουμε τα περιβαλλοντικά προγράμματα και θα σχεδιάσουμε νέες προτάσεις που θα αλλάξουν το νησί μας προς το καλύτερο» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Αμοργού, Ελευθέριος Καραϊσκος ενώ απένειμε και τιμητική πλακέτα στη Δρ. Αγγελική Κοσμοπούλου, Εκτελεστική Διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη.

Στο πλαίσιο της συνεργασία του Δήμου Αμοργού με το Κοινωφελές Ίδρυμα Α.Κ. Λασκαρίδη και το πρόγραμμα SeaChange Greek Islands θα πραγματοποιηθεί η δράση «share your Amorgos bag». Οι καταναλωτές θα « διαγράψουν» τις πλαστικές σακούλες από την καθημερινότητα τους και θα χρησιμοποιούν τοις οικολογικές πάνινες τσάντες που έχει προμηθεύσει τους επαγγελματίες ο Δήμος Αμοργού. Το πρόγραμμα μπορούν να το ενισχύσουν οι κάτοικοι προσφέροντας και τις δικές του πάνινες τσάντες στην περιβαλλοντική διαδικασία.

Επιπλέον σε απομακρυσμένες παραλίες θα τοποθετηθούν πινακίδες με περιβαλλοντικά μηνύματα σε απομακρυσμένες παραλίες ώστε να εκπαιδευτεί ο επισκέπτης, όταν κάπου δεν βλέπει κάδο είναι γιατί πρέπει να πάρει τα σκουπίδια του μαζί του και να τα αφήσει στον κάδο που είναι στο σχεδιασμό καθαριότητας.

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΆΛΛΟΝ

Σε κομβικά σημεία του νησιού θα τοποθετηθούν και τα ειδικά κουτιά του SeaChange Gopa Project Amorgos. Τα αποτσίγαρα είναι ένα από τα συχνότερα πλαστικά απορρίμματα στη χώρα μας. Για να μην μένουν στις παραλίες μας μέσα από το πρόγραμμα θα «ψηφίζουμε» με τις γόπες για υπέροχα περιβαλλοντικά ερωτήματα.

Η αλλαγή που θέλουμε στη ζωή μας έρχεται μέσα από τη δική μας αλλαγή. Ο καθένας μόνος και όλοι μαζί μπορούμε να μειώσουμε τα σκουπίδια μας, να μειώσουμε τα πλαστικά μιας χρήσης στην καθημερινότητα μας.

Δελτίο Τύπου, Δήμου Αμοργού

 

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από τις σελίδες του naxospress.gr

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις μέσα από την πλατφόρμα του google news…


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Τα Κυκλαδονήσια στην κορυφή των ταξιδιωτικών προτάσεων του Travel+Leisure

Η Μήλος στην 1η θέση και η Νάξος μαζί με Τήνο, Σαντορίνη, Μύκονο, Πάρο και Σίφνο φιγουράρουν στη λίστα του διεθνούς φήμης ταξιδιωτικού μέσου ως κορυφαίοι ελληνικοί προορισμοί για το 2025.

Καύσωνας χωρίς έλεος: Στους 42°C αναμένεται αύριο ο υδράργυρος, έκτακτα μέτρα προστασίας σε ισχύ

Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής η χώρα – Υποχρεωτική παύση εργασιών, κλιματιζόμενοι χώροι για το κοινό και οδηγίες προστασίας από τον καύσωνα που σαρώνει τη Νάξο και ολόκληρη την Ελλάδα.

Ο Κώστας Μακεδόνας στη Νάξο: Μια νύχτα γεμάτη μουσική, συναίσθημα και αναμνήσεις

Ο σπουδαίος ερμηνευτής έρχεται την Τετάρτη 16 Ιουλίου στο Γυμνάσιο Νάξου για μια μαγευτική συναυλία στο πλαίσιο του Μουσικού Περίπλου 2025, με συνοδοιπόρο τη Χριστιάννα Γαλιάτσου.

Καταρίνα Πάβιτσιτς η 13η… ενίσχυση του Α.Ο. Θήρας – Διεθνές βάθος και ποιότητα στο ρόστερ

Με δύο ασημένια μετάλλια στην ευρωπαϊκή σκηνή, η δυναμική ακραία από την Κροατία έρχεται να ενισχύσει τις «μπλε» της Σαντορίνης με στόχο το βήμα παραπάνω.

Τυροκομείο Πιτταράς: Η Νάξος στο πιάτο σου, από το σπόρο στο ράφι, με σεβασμό στη φύση και την παράδοση

Από μία μοσχίδα το 1970 έως την πρώτη πιστοποιημένη μονάδα ευζωίας αγελάδων στην Ελλάδα – Η οικογένεια Πιτταρά μετατρέπει το γάλα της Νάξου σε διατροφικό πολιτισμό.

Τραγωδία στην Τήνο: 64χρονη ανασύρθηκε νεκρή από τη θάλασσα στον Άγιο Φωκά

Πνιγμός φέρεται να είναι η αιτία θανάτου της γυναίκας – Προανάκριση διενεργεί το Λιμεναρχείο Τήνου, νεκροψία–νεκροτομή θα ρίξει φως στα αίτια

Ο Παναγιώτης Ρέτσος στη Νάξο: Διακοπές με… άρωμα πρωταθλήματος στον Άγιο Προκόπιο

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού και πρωταθλητής Ελλάδας Παναγιώτης Ρέτσος απολαμβάνει τις ομορφιές της Νάξου, λίγες εβδομάδες μετά την κατάκτηση του νταμπλ

ΕΛΛΕΤ-Μήλου: Αντιδράσεις για την Έλλη Χωριανοπούλου, «Τα νησιά δεν αντέχουν άλλη πρωτιά στην καταστροφή»

Η Τοπική Επιτροπή Μήλου της ΕΛΛΕΤ αντιδρά στον ορισμό της Έλλης Χωριανοπούλου ως Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος & Χωροταξίας Κυκλάδων, παραπέμποντας στο περιβαλλοντικό ζήτημα του Σαρακήνικου.

ΣΕΚΑ: “Οι Κούροι να μείνουν στο Φλεριό”, στήριξη στο αίτημα κατοίκων και φορέων της Νάξου

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων ενώνει τη φωνή του με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μελάνων, ζητώντας τη διατήρηση των δύο αρχαϊκών Κούρων στον φυσικό τους χώρο στο Φλεριό.

Α.Π.Α.Σ. Νάξου: Ο Νίκος Φίλιππας φοράει τα χρώματα των Φαναριών

Ο 22χρονος διεθνής forward με ύψος 2.01 μ. προσθέτει ύψος, ποιότητα και μπασκετικό ένστικτο στην ομάδα της Νάξου ενόψει της νέας σεζόν στη National League 1

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

«Εκεί που η θάλασσα είναι ζωή» – Φόρος τιμής στους ναυτικούς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά με συγκίνηση τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τη θάλασσα (video)

Ο Κώστας Μακεδόνας στη Νάξο, μία καλοκαιρινή βραδιά γεμάτη συναίσθημα και τραγούδι

Στις 16 Ιουλίου, το Γυμνάσιο Νάξου υποδέχεται τον Κώστα Μακεδόνα και τη Χριστιάνα Γαλιάτσου σε μια συναυλία με άρωμα Ελλάδας και μελωδίες που μιλούν στην ψυχή

«Όπου Υπάρχει Ελλάδα»: Η Νάξος στο επίκεντρο της πρώτης εκπομπής του Ιουλίου (video)

Η Ευλαμπία Ρέβη και ο Γιώργος Κουρδής ξεκινούν τον Ιούλιο από τη Νάξο – Τοπία, πολιτισμός, προβλήματα και πρόσωπα στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων. (video)

ΔΕΔΔΗΕ: Προσωρινή διακοπή ρεύματος αύριο Τετάρτη 2 Ιουλίου σε περιοχές της Νάξου

Σύντομη διακοπή ρεύματος νωρίς το πρωί σε Άγιο Γεώργιο, Παραλία, Στελίδα και άλλες περιοχές της Χώρας – Μια απαραίτητη τεχνική παρέμβαση για την ασφάλεια του δικτύου.

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Νέο ξενοδοχείο στο Μπατσί Άνδρου, εγκρίθηκε η προέγκριση οικοδομικής άδειας

Ένα νέο τουριστικό κατάλυμα με ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα θα ανεγερθεί σε οικόπεδο 820 τ.μ. στο Μπατσί.

Νάξος: Ο 11χρονος Παναγιώτης ξεναγεί τουρίστες στα σοκάκια του Φασολά (video)

Ένα παιδί μεγαλώνει μέσα στον πολιτισμό και μεταφέρει με αγάπη και γνώσεις την ιστορία του Φιλοτίου και της γειτονιάς του, σε ξένους επισκέπτες.

«Η Νάξος αναπνέει αλήθεια»: Η Μαρία Πολυκρέτη στην εκπομπή «Όπου Υπάρχει Ελλάδα» (video)

Με βαθιά συγκίνηση και αυθεντικότητα, η Μαρία Πολυκρέτη μίλησε για την εμπειρία μαγειρικής στο κτήμα και τη δύναμη της παράδοσης που ενώνει γη, άνθρωπο και μνήμη (video)