Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου, 2023
ΑρχικήΠεριβάλλονΑμοργός: Διάνοιξη παράνομων δρόμων σε εξέλιξη; Τι συμβαίνει;

Αμοργός: Διάνοιξη παράνομων δρόμων σε εξέλιξη; Τι συμβαίνει;

|

Πλήθος παράνομων διανοίξεων δρόμων στην Αμοργό, οι οποίες θα οδηγήσουν σε «οικοπεδοποίηση» απάτητων έως σήμερα σημείων, καταγγέλλoυν κάτοικοι του νησιού. – Τι κάνουν οι Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων και Αμοργού 

Πλήθος παράνομων διανοίξεων δρόμων στην Αμοργό, οι οποίες θα οδηγήσουν σε «οικοπεδοποίηση» απάτητων έως σήμερα σημείων, καταγγέλλoυν κάτοικοι του νησιού. Οι Αρχές που πραγματοποίησαν αυτοψία επιβεβαίωσαν το γεγονός, ενώ ο Συνήγορος του Πολίτη, στον οποίο απευθύνθηκε ένας τοπικός σύλλογος, κάλεσε τον δήμο να κλείσει και να αποκαταστήσει τις παράνομες οδούς. Ο σύλλογος θεωρεί υπαίτιο τον δήμο, που από την πλευρά του αρνείται, σε όλες τις περιπτώσεις πλην δύο, στις οποίες αποδίδει την ευθύνη αλλού, ότι πρόκειται για διάνοιξη δρόμων, υποστηρίζοντας ότι έκανε περιορισμένες επεμβάσεις ύστερα από καταπτώσεις βράχων ή για καθαρισμό ρέματος.

Σύμφωνα με τον σύλλογο «Νήσος Αμοργός», η υπόθεση ξεκίνησε την άνοιξη του 2020 με τη διάνοιξη δρόμου επί του σημαντικότερου μονοπατιού του νησιού στην περιοχή Παλιά Στράτα, προς τον ναΐσκο του Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου. Ακολούθησαν, σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, ακόμη πέντε παράνομες διανοίξεις οδών εντός του 2021:. μέσα σε ρεματιά στην περιοχή Νερόλακκα, στην περιοχή Μαύρο Βουνό, στην περιοχή Γυαλάδες-Πλατυβόλια ξανά επάνω σε μονοπάτι, στη Σελάδα και στην περιοχή Αστράτιου.

«Από τις αρχές του 2020 και μέχρι σήμερα έχουμε γίνει μάρτυρες της υλοποίησης εν κρυπτώ μιας σειράς αυθαίρετων και παράνομων διανοίξεων χωματόδρομων σε περιοχές της Αμοργού που μέχρι σήμερα ήταν ανέγγιχτες, διατηρώντας έτσι ανέπαφο το ιδιαίτερης οικολογικής και πολιτιστικής αξίας περιβάλλον τους, καθώς και το μοναδικής αισθητικής και φυσικής ομορφιάς τοπίο τους», αναφέρει ο σύλλογος στην καταγγελία που απέστειλε στον Συνήγορο του Πολίτη.

Ο δήμος υποστηρίζει ότι μόνο σε μία περίπτωση έγινε παράνομη διάνοιξη, ενώ στις υπόλοιπες ήταν νόμιμες επεμβάσεις.

Κάτοικοι του νησιού προχώρησαν σε καταγγελίες στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού), η οποία προχώρησε σε αυτοψίες επιβεβαιώνοντας τις διανοίξεις και ότι καμία από αυτές δεν διέθετε άδεια, ζητώντας από τον δήμο να τις αποκαταστήσει. Ανάλογη ήταν και η παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη.

Από την πλευρά του, ο δήμος έχει διαφορετική αιτιολογία για καθεμία από τις παρεμβάσεις αυτές. Στην περίπτωση του δρόμου που οδηγεί σε ένα ναό, ο δήμαρχος Λευτέρης Καραΐσκος λέει στην «Καθημερινή» ότι «διανοίχθηκε από την Αρχαιολογία σε παλιό κατσικόδρομο, όχι καλντερίμι, με σκοπό να γίνει η αποκατάσταση του ασκηταριού. Το έργο τελείωσε και τώρα σε συνεργασία με τις Αρχές κάναμε μια μελέτη για την αποκατάσταση του χωματόδρομου, αφήνοντας δίοδο για ένα όχημα για να εξυπηρετείται ο ναός. Αυτή είναι η μόνη διάνοιξη, που στηρίξαμε ηθικά, για να σωθεί ο ναός».

amorgos-dromoi.jpgΟσον αφορά τις υπόλοιπες, ο δήμος αναφέρει ότι σε κάποιες περιπτώσεις δεν πρόκειται για διανοίξεις δρόμων αλλά για παρεμβάσεις με άλλα χαρακτηριστικά: καθαρισμός ενός δασωμένου ρέματος, καθαρισμός αγροτικής οδοποιίας, απομάκρυνση βράχων κ.ο.κ.. Σε μία περίπτωση μόνο σημειώνει ότι δεν έχει σχέση με τη διάνοιξη της οδού, αλλά ότι αυτή διανοίχθηκε παράνομα από αγρότες που ήθελαν πρόσβαση στα χωράφια τους.

«Την περίοδο αυτή ολοκληρώνεται το Σχέδιο Χωρικής Οργάνωσης (ΣΧΟΑΑΠ) του νησιού, με το οποίο ορίζονται χρήσεις γης. Οι εκτάσεις τις οποίες μας κατηγορούν ότι θέλουμε να οικοπεδοποιήσουμε ορίζονται ως αγροτικές», επισημαίνει ο δήμαρχος. «Θέλαμε να κάνουμε μια τριετή σύμβαση για τη συντήρηση του επαρχιακού οδικού δικτύου, αλλά εδώ και ενάμιση χρόνο έχει κολλήσει εξαιτίας προσφυγών. Πρέπει κι εμείς ως δήμος να παρέμβουμε εκεί όπου υπάρχει ανάγκη ή κίνδυνος».

Ο αριθμός των ορόφων
Η απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος για τον τρόπο μέτρησης του ανώτατου ύψους των κτιρίων τα οποία κτίζονται σε μεγάλες κλίσεις στην Αμοργό δεν οδηγεί σε αύξηση των ορόφων τους. Αυτό υποστηρίζει η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, απαντώντας στην ένσταση που υπέβαλαν οι Δήμοι Αμοργού και Νάξου (όπου εδράζονται οι υπηρεσίας της Πολεοδομίας). Οπως αναφέρεται στην απάντηση του υπουργείου, «επισημαίνεται η σημασία του πρωτεύοντος ειδικού όρου δόμησης του διατάγματος που είναι ο μέγιστος αριθμός ορόφων σε δύο. (…) Ανεξάρτητα, λοιπόν, από τη θέση απέναντι στην έννοια της “προβολής” του κτιρίου, ο αριθμός των ορόφων στα νέα κτίρια δεν μπορεί να υπερβαίνει τους δύο», αναφέρει. Οι Δήμοι Αμοργού και Νάξου & Μικρών Κυκλάδων έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση της επίμαχης υπουργικής απόφασης, υποστηρίζοντας αποφασιστικά ότι αφήνει «παράθυρο» για την ανέγερση περισσότερων ορόφων.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΠΟΞ – Κυκλάδες: Υποψήφιοι για το Διοικητικό Συμβούλιο οι Κατσαράς, Ηλιόπουλος

Δύο εκπρόσωποι των Κυκλάδων, ο Βαγγέλης Κατσαράς (Νάξος) και ο Αντώνης Ηλιόπουλος (Σαντορίνη) στη μάχη για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΞ ..

Γιάννης Αγγέλου – υποψήφιος Περιφερειάρχης Ν.Αι.: Τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας είναι αδιαπραγμάτευτα!

Συνεχώς η Λαϊκή Συσπείρωση και από την πρώτη στιγμή, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα παζάρια στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά την απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου να εγκαταστήσει ΝΑΤΟϊκές βάσεις σε ελληνικά νησιά.

Σαντορίνη: Αφιερωμένη στα ζώα η 4η Οκτώβρη από τα παιδιά του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Φηρών

Η ημέρα σήμερα υπενθυμίζει σε όλους μας την σημαντική Διεθνή Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων (1978)

Εφυγε ο “ξανθός” του Ελληνικού μπάσκετ, αντίο στον Γιάννη Ιωαννίδη

Στο πένθος βυθίστηκε ο χώρος του ελληνικού μπάσκετ. “Έφυγε” σε ηλικία 78 ετών ο “Ξανθός” της προπονητικής -αλλά και της πολιτικής- Γιάννης Ιωαννίδης.

Cycladic Identity – Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Προστατεύει και αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά

Ηδη υλοποιούνται εννέα προγράμματα σε οκτώ νησιά των Κυκλάδων (την Αμοργό, την Ανδρο, την Δονούσα, την Ιο, την Κέα, τη Μύκονο, την Πάρο και τη Σίκινο)

Διανομή ακριβών φαρμάκων κατ’ οίκον για 120.000 ασθενείς

Πρόκειται για σκευάσματα που αφορούν καρκινοπαθείς και άλλους ασθενείς

Aegean Airlines: «Aνοίγει φτερά» για το χειμερινό πρόγραμμα με νέους προορισμούς

Aegean Airlines Εννέα (9) νέα δρομολόγια και τρεις (3) νέες χώρες προστίθενται - Επτά (7) θερινά δρομολόγια συνεχίζουν να εκτελούνται για πρώτη φορά και το φετινό χειμώνα

Η Νίσυρος είναι πολλά παραπάνω από το ηφαίστειό της

Νίσυρος – όπως λένε όσοι γνωρίζουν – είναι ένα υπέροχο “εργαστήρι” γεωλογίας και προσφέρει εικόνες και γνώσεις που επιβεβαιώνουν το μεγαλείο της φύσης. Το νησί έχει και ενδιαφέρουσα μυθολογική… διάσταση, λίγο κλισέ, αλλά μας αρέσει!

Κέα – Δήμος: Παραδόθηκαν είδη που συγκεντρώηκαν για τους πληγέντες

Παραδόθηκαν τα είδη που συγκέντρωσαν οι κάτοικοι Κέας για τους πληγέντες της κακοκαιρίας «Daniel»

ΠΝΑι: Ακλόνητο φαβορί ο Χατζημάρκος

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θεωρείται από αυτές όπου η επικράτηση του υποψηφίου που στηρίζεται από τη Ν.Δ., εν προκειμένω του νυν περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου, πολύ δύσκολα θα αμφισβητηθεί

Κλιματική κρίση: Το πράσινο Κοινωνικό Σχέδιο Δράσης για τη Σίφνο

To ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ για τη Σίφνο διαμορφώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος GRAPE – COSME στο οποίο συμμετέχουν ο ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ και ο Δήμος Σίφνου

Πυροσβεστική – Αργοκοιλιώτισσα: Υπό έλεγχο η φωτιά (photos)

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά στην ευρύτερη περιοχή της Αργοκοιλιώτισσας στην Κόρωνο (photos)

Εκλογές 2023 – Δύναμη Αλλαγής: Την Τετάρτη (04/10) η κεντρική ομιλία στη Νάξο

Την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου η κεντρική ομιλία του υποψηφίου δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Λεονάρδου Χατζηανδρέου στη πόλη της Νάξου

Κακοκαιρία Elias: Εφτασε από χθες (27/09) το απόγευμα και στη Νάξο

Εντονη βροχόπτωση χθες το απόγευμα στην Ορεινή Νάξο - Από νωρίς το πρωί σήμερα βροχή και τα πεδινά

Γαστρονομικό ταξίδι στα εξωτικά Κουφονήσια

Η παραδοσιακή κουζίνα των Μικρών Κυκλάδων περιλαμβάνει όλα τα μαγειρευτά, σε αρκετές περιπτώσεις “λευκά” και όχι τόσο κοκκινιστά το καλοκαίρι λόγω της πολλής ζέστης, συν άφθονα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά.

SEAJETS – Διαγωνισμός:Ταξίδεψε και κάνε δικό σου ένα ολοκαίνουριο αυτοκίνητο!

Μεγάλος διαγωνισμός: Ταξίδεψε με τη SEAJETS και κάνε δικό σου ένα ολοκαίνουριο αυτοκίνητο!

Η ομάδα Clean-Respect-Preserve ανέλαβε εθελοντική δράση στον περιβάλλοντα χώρο του αεροδρομίου (εικόνες)

Η εθελοντική ομάδα Clean-Respect-Preserve βρέθηκε πρόσφατα στο αεροδρόμιο της Νάξου και καθάρισε τον περιβάλλοντα χώρο (εικόνες)

Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας – Δικηγόροι: Ημέρα Αγιασμού για τη νέα …σεζόν

Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κκ Καλλίνικος, προς Δικαστικούς Λειτουργούς: Η υψηλή σας αποστολή στηρίζεται από την συμπαράσταση της Αγίας μας Εκκλησία

Νάξος – Βίβλος: Τελετή αποκαλυπτηρίων στη μνήμη Αργύρη Σοφικίτη

Τελετή αποκαλυπτηρίων στη Βίβλο Νάξου - Πότε και στη μνήμη ποιου η όλη δράση από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Νάξος – Σύλλογος Γυναικών: Δράση (01/10) αφιερωμένη στη πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού

Το μεσημέρι της Κυριακής 1η Οκτωβρίου στη πόλη της Νάξου, δράση αφιερωμένη στη πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού - Ποιοι συμμετέχουν