Πλήθος παράνομων διανοίξεων δρόμων στην Αμοργό, οι οποίες θα οδηγήσουν σε «οικοπεδοποίηση» απάτητων έως σήμερα σημείων, καταγγέλλoυν κάτοικοι του νησιού. – Τι κάνουν οι Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων και Αμοργού
Πλήθος παράνομων διανοίξεων δρόμων στην Αμοργό, οι οποίες θα οδηγήσουν σε «οικοπεδοποίηση» απάτητων έως σήμερα σημείων, καταγγέλλoυν κάτοικοι του νησιού. Οι Αρχές που πραγματοποίησαν αυτοψία επιβεβαίωσαν το γεγονός, ενώ ο Συνήγορος του Πολίτη, στον οποίο απευθύνθηκε ένας τοπικός σύλλογος, κάλεσε τον δήμο να κλείσει και να αποκαταστήσει τις παράνομες οδούς. Ο σύλλογος θεωρεί υπαίτιο τον δήμο, που από την πλευρά του αρνείται, σε όλες τις περιπτώσεις πλην δύο, στις οποίες αποδίδει την ευθύνη αλλού, ότι πρόκειται για διάνοιξη δρόμων, υποστηρίζοντας ότι έκανε περιορισμένες επεμβάσεις ύστερα από καταπτώσεις βράχων ή για καθαρισμό ρέματος.
Σύμφωνα με τον σύλλογο «Νήσος Αμοργός», η υπόθεση ξεκίνησε την άνοιξη του 2020 με τη διάνοιξη δρόμου επί του σημαντικότερου μονοπατιού του νησιού στην περιοχή Παλιά Στράτα, προς τον ναΐσκο του Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου. Ακολούθησαν, σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, ακόμη πέντε παράνομες διανοίξεις οδών εντός του 2021:. μέσα σε ρεματιά στην περιοχή Νερόλακκα, στην περιοχή Μαύρο Βουνό, στην περιοχή Γυαλάδες-Πλατυβόλια ξανά επάνω σε μονοπάτι, στη Σελάδα και στην περιοχή Αστράτιου.
«Από τις αρχές του 2020 και μέχρι σήμερα έχουμε γίνει μάρτυρες της υλοποίησης εν κρυπτώ μιας σειράς αυθαίρετων και παράνομων διανοίξεων χωματόδρομων σε περιοχές της Αμοργού που μέχρι σήμερα ήταν ανέγγιχτες, διατηρώντας έτσι ανέπαφο το ιδιαίτερης οικολογικής και πολιτιστικής αξίας περιβάλλον τους, καθώς και το μοναδικής αισθητικής και φυσικής ομορφιάς τοπίο τους», αναφέρει ο σύλλογος στην καταγγελία που απέστειλε στον Συνήγορο του Πολίτη.
Ο δήμος υποστηρίζει ότι μόνο σε μία περίπτωση έγινε παράνομη διάνοιξη, ενώ στις υπόλοιπες ήταν νόμιμες επεμβάσεις.
Κάτοικοι του νησιού προχώρησαν σε καταγγελίες στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού), η οποία προχώρησε σε αυτοψίες επιβεβαιώνοντας τις διανοίξεις και ότι καμία από αυτές δεν διέθετε άδεια, ζητώντας από τον δήμο να τις αποκαταστήσει. Ανάλογη ήταν και η παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη.
Από την πλευρά του, ο δήμος έχει διαφορετική αιτιολογία για καθεμία από τις παρεμβάσεις αυτές. Στην περίπτωση του δρόμου που οδηγεί σε ένα ναό, ο δήμαρχος Λευτέρης Καραΐσκος λέει στην «Καθημερινή» ότι «διανοίχθηκε από την Αρχαιολογία σε παλιό κατσικόδρομο, όχι καλντερίμι, με σκοπό να γίνει η αποκατάσταση του ασκηταριού. Το έργο τελείωσε και τώρα σε συνεργασία με τις Αρχές κάναμε μια μελέτη για την αποκατάσταση του χωματόδρομου, αφήνοντας δίοδο για ένα όχημα για να εξυπηρετείται ο ναός. Αυτή είναι η μόνη διάνοιξη, που στηρίξαμε ηθικά, για να σωθεί ο ναός».
Οσον αφορά τις υπόλοιπες, ο δήμος αναφέρει ότι σε κάποιες περιπτώσεις δεν πρόκειται για διανοίξεις δρόμων αλλά για παρεμβάσεις με άλλα χαρακτηριστικά: καθαρισμός ενός δασωμένου ρέματος, καθαρισμός αγροτικής οδοποιίας, απομάκρυνση βράχων κ.ο.κ.. Σε μία περίπτωση μόνο σημειώνει ότι δεν έχει σχέση με τη διάνοιξη της οδού, αλλά ότι αυτή διανοίχθηκε παράνομα από αγρότες που ήθελαν πρόσβαση στα χωράφια τους.
«Την περίοδο αυτή ολοκληρώνεται το Σχέδιο Χωρικής Οργάνωσης (ΣΧΟΑΑΠ) του νησιού, με το οποίο ορίζονται χρήσεις γης. Οι εκτάσεις τις οποίες μας κατηγορούν ότι θέλουμε να οικοπεδοποιήσουμε ορίζονται ως αγροτικές», επισημαίνει ο δήμαρχος. «Θέλαμε να κάνουμε μια τριετή σύμβαση για τη συντήρηση του επαρχιακού οδικού δικτύου, αλλά εδώ και ενάμιση χρόνο έχει κολλήσει εξαιτίας προσφυγών. Πρέπει κι εμείς ως δήμος να παρέμβουμε εκεί όπου υπάρχει ανάγκη ή κίνδυνος».
Ο αριθμός των ορόφων
Η απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος για τον τρόπο μέτρησης του ανώτατου ύψους των κτιρίων τα οποία κτίζονται σε μεγάλες κλίσεις στην Αμοργό δεν οδηγεί σε αύξηση των ορόφων τους. Αυτό υποστηρίζει η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, απαντώντας στην ένσταση που υπέβαλαν οι Δήμοι Αμοργού και Νάξου (όπου εδράζονται οι υπηρεσίας της Πολεοδομίας). Οπως αναφέρεται στην απάντηση του υπουργείου, «επισημαίνεται η σημασία του πρωτεύοντος ειδικού όρου δόμησης του διατάγματος που είναι ο μέγιστος αριθμός ορόφων σε δύο. (…) Ανεξάρτητα, λοιπόν, από τη θέση απέναντι στην έννοια της “προβολής” του κτιρίου, ο αριθμός των ορόφων στα νέα κτίρια δεν μπορεί να υπερβαίνει τους δύο», αναφέρει. Οι Δήμοι Αμοργού και Νάξου & Μικρών Κυκλάδων έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση της επίμαχης υπουργικής απόφασης, υποστηρίζοντας αποφασιστικά ότι αφήνει «παράθυρο» για την ανέγερση περισσότερων ορόφων.