Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΑμοργός - Aegean Rebreath: Απέκτησε Σταθμό Συλλογής Θαλάσσιων Απορριμμάτων

Αμοργός – Aegean Rebreath: Απέκτησε Σταθμό Συλλογής Θαλάσσιων Απορριμμάτων

|

Ένα ακόμα βήμα για το νησί της Αμοργού υλοποιήθηκε με στόχο την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Μία ακόμα ολιστική παρέμβαση για την Αμοργό που προστίθεταιστα 18 νησιά που έχουν εγκαταστήσει σταθμούς συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων του περιβαλλοντικού οργανισμού Aegean Rebreath.

Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται ως συνέχεια της προσχώρησηςτου δήμου Αμοργού στο Δίκτυο Μπλε Δήμων και εντάσσεται στο πλαίσιο των πολιτικών πρόληψης του νησιού για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης. Η εγκατάσταση του σταθμού στηρίχθηκε στην ευρεία διαβούλευση των δημοτικών αρχών, της αλιευτικής κοινότητας και εκπροσώπων του περιβαλλοντικού οργανισμού όπως και στην υποστήριξη της Attica Group.

Ο σταθμός αναμένεται να λειτουργήσει ως κόμβος ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας για τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων αλλά και ως σημείο αναφοράς για την υλοποίηση ευρύτερων δράσεων για το θαλάσσιο περιβάλλον. Περιλαμβάνει τη συλλογή αλιευτικών εργαλείων όπως και ανακυκλώσιμων υλικών (πλαστικό, γυαλί, αλουμίνιο) σε κάδους με ειδική σήμανση που θα επιτρέπουν την καταμέτρηση των υλικών που θα συλλέγονται.

Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμαρχος Αμοργού Ελευθέριος Καραΐσκος δήλωσε «Με ευθύνη απέναντι στο πλούτο και τη ζωή μας, που είναι η θάλασσα υιοθετούμε καινοτόμες πρακτικές και συμμετέχουμε στο Δίκτυο «Μπλε Δήμων», αντιμετωπίζοντας το εξαιρετικά μεγάλο πρόβλημα των θαλάσσιων απορριμμάτων. Επιπλέον μέσα από το Δίκτυο συμμετέχουμε στην ανταλλαγή και προώθηση καλών πρακτικών και στην υλοποίηση κοινών δράσεων για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Συνεχίζουμε να οδηγούμε την Αμοργό στη νέα εποχή».

Ο επικεφαλής του οργανισμού Aegean Rebreath κ. Σαρελάκος σημείωσε τη σημασία τέτοιων πρωτοβουλιών για την προστασία του θαλάσσιου πλούτου. «Η Αμοργός έχοντας ήδη ενθαρρύνει άλλες πρακτικές, προχωρά με αποφασιστικότητα και σε άλλα ουσιαστικά εγχειρήματα. Τόσο με την προσχώρηση στο Δίκτυο Μπλε Δήμων όσο και με τη δημιουργία σταθμού συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων, η Αμοργός εντάσσεται σε συμπράξεις δήμων που αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις και στοχεύουν σε οριζόντιες λύσεις».

Η εγκατάσταση του σταθμού έρχεται σε μία χρονική στιγμή όπου όλα τα ελληνικά νησιά ετοιμάζονται να υποδεχτούν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αυξημένες τουριστικές ροές όπως και να αντιμετωπίσουν σημαντικές προκλήσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων. Η εγκατάσταση του σταθμού θα συνοδευτεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και από διευρυμένες δράσεις της Aegean Rebreath για το θαλάσσιο περιβάλλον σε διαφορετικά σημεία της Αμοργού.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Βατικανό: “Κρίσιμη” χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του Πάπα Φραγκίσκου

Η Αγία Εδρα ανακοίνωσε ότι ο ποντίφικας υπέστη «παρατεταμένη αναπνευστική κρίση που μοιάζει με άσθμα» και ότι, λόγω χαμηλών αιμοπεταλίων, χρειάστηκε να του γίνει μετάγγιση αίματος

Ελληνικός Στίβος: Στα 6,01 μ. “πέταξε” ο εντυπωσιακός Εμμανουήλ Καραλής (video)

Ο Εμμανουήλ Καραλής πέτυχε αρχικά πανελλήνιο ρεκόρ στο επί κοντώ με άλμα στα 5.95μ και μέσα σε λίγα λεπτά το κατέρριψε αφού πέρασε τα 6.01μ (video)

Σεισμική ακολουθία: Κλειστά τα σχολεία έως 28 Φεβρουαρίου σε Αμοργό, Ανάφη, Ιο και Σαντορίνη

Σε ύφεση η σεισμική ακολουθία - Η απόφαση μετά από την κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών για τη σεισμική δραστηριότητα στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού

Μ. Μαυρογιάννης: Γιατί μιλάει για πολιτική .. παράσταση μέσω social media

Μάκης Μαυρογιάννης: “Θεσμικοί έλεγχοι στα σχολεία – Πολιτική παράσταση στα social media” - Σε ποιους αναφέρεται και γιατί;

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Πότε ξεκινούν, οι διαδρομές των Κορδελάτων και το Καρναβάλι

Σύρος: Συνάντηση Χατζηδάκη – Αθανασίου και το αεροδρόμιο που πάει σύντομα σε ιδιώτες

Στον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης ο Κωστής Χατζηδάκης - Ποια ήταν τα θέματα που έπεσαν στο τραπέζι - Τι ανέφερε ο κος Αθανασίου

Κυκλάδες: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδάει “Λατρεμένη Σαντορίνη” (video)

"Λατρεμένη Σαντορίνη " Το τραγούδι του Βαγγέλη Κονιτόπουλου (σε στίχους Θανάση Περιστεράκη) για την δοκιμαζόμενη Σαντορίνη (video)

Δωδεκάνησα – Νίσυρος: Ο Δήμος δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα

Ο Δήμος Νισύρου δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα - Τι επιδιώκει

Νάξος: Έρχονται (25/02) τα “Άγουρα κεράσια” με τους Καζάκο – Τρύπη

Πότε και που θα δούμε τη παράσταση "Αγουρα Κεράσια" στη Νάξο - Ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Η Ναυαγοσωστική κάλυψη στο τραπέζι της συζήτησης

Συνεδριάζει την Τρίτη 25 Μαρτίου η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Νάξου – Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης

Ολυμπιακός: Ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι από τη Νάξο γεννιέται στον “Θρύλο”

Ποιος είναι ο 13χρονος που φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού και κάνει τα πρώτα του βήματα

Άκης Τσελέντης: “Ας ελπίσουμε ότι πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να είναι ήπια “

"Μπορεί τα τελευταία δύο 24ωρα να βιώσατε μια δραστική μείωση των σεισμών, αυτοί όμως εξακολουθούν να συμβαίνουν με μεγέθη που δεν τους καταλαβαίνετε."

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Η μεγάλη απόδραση: 27.000 σολομοί το «έσκασαν» από ιχθυοτροφείο

Οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Νάξος: Παγετός στο δρόμο προς Κεραμωτή, προσοχή στους οδηγούς (video)

Ορεινή Νάξος.. Χιόνισε τα ξημερώματα του Σαββάτου, η θερμοκρασία στους μηδέν βαθμούς και παγετός στο δρόμο. Προσοχή (video)

Sea Jets: Σε Σχοινούσα και Ηρακλειά φέτος θα δούμε το “Champion Jet 3” (pinakas)

To "Champion Jet 3" αναλαμβάνει να καλύψει τις δρομολογιακές ανάγκες του καλοκαιριού σε Σχοινούσα - Ηρακλειά ενώνοντας με Νάξο και Κουφονήσια (πίνακας)

Σαντορίνη – Λέκκας: Δύο τα σενάρια “Σταδιακή αποκλιμάκωση ή σεισμός 6 Ρίχτερ”

Επίσκεψη Λέκκα - Ευελπίδου στην Σαντορίνη - Οι συζητήσεις, οι διαπιστώσεις και τα δύο βασικά σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι από ΕΚΠΑ

Ε. Νομικού: «Να μην μπερδεύουμε την ηφαιστειακή δραστηριότητα με τις μαγματικές διεργασίες που συμβαίνουν στα έγκατα της γης»

"Δεν είναι όλοι αυτοί οι μεγάλοι σεισμοί μέσα στο κέντρο της καλντέρας της Σαντορίνης, όπου πραγματικά έχεις ένα ηφαίστειο που λέγεται Νέα Καμένη"