Τρίτη, 29 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΑμοργόραμα: Δίμηνη αποχή από το ψάρεμα, συλλογή πλαστικών

Αμοργόραμα: Δίμηνη αποχή από το ψάρεμα, συλλογή πλαστικών

|

Πάνω από το 50% των επαγγελματιών αλιέων του Συλλόγου στην Αμοργό, θα απέχουν όσο περισσότερο δυνατόν από τις αλιευτικές τους δραστηριότητες για τον μήνα Απρίλιο και Μάιο – Ετοιμάζεται η δημιουργία τριών σημείων συλλογής στην Αμοργό για παλιά δίχτυα 

Το είπαν και το έκαναν… Σε φάση υλοποίησης προχωράει το πρόγραμμα «Αμοργόραμα» για τη συλλογή πλαστικών απορριμμάτων και παλαιών διχτυών από της ακτές της Αμοργού.  Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται στο νησί μας μια τέτοια δράση.

Συγκεκριμένα, πάνω από το 50% των επαγγελματιών αλιέων του Συλλόγου, θα απέχουν όσο περισσότερο δυνατόν από τις αλιευτικές τους δραστηριότητες για τον μήνα Απρίλιο και Μάιο, περίοδο αναπαραγωγής ψαριών, και θα χρησιμοποιήσουν τα καΐκια τους για να συλλέγουν πλαστικά και κάθε λογής άλλα απορρίμματα που βρίσκονται στις βορεινές ακτές και στη θάλασσα του νησιού. Επίσης θα δημιουργηθούν τρία  σημεία συλλογής στο νησί όπου οι παράκτιοι αλιείς θα απορρίπτουν τα δίχτυα τους μετά το πέρας χρήσης τους.

 Τα συλλεγόμενα πλαστικά θα μεταφερθούν σε έναν ειδικά τοποθετημένο κάδο στα Κατάπολα, ώστε όλα τα υλικά να οδηγηθούν με οργανωμένο τρόπο στην ανακύκλωση. Τα δίχτυα που θα συλλεχθούν θα υποστούν ειδική επεξεργασία, θα ενταχθούν στην κυκλική οικονομία με σκοπό την δημιουργία νέων βιώσιμων προϊόντων.

Στο πλαίσιο της ίδιας πρωτοβουλίας, κατά την περίοδο αλλαγής των διχτυών αλιείας τον μήνα Σεπτέμβριο, οι παράκτιοι αλιείς θα προμηθευτούν νέα δίχτυα με μεγαλύτερα «μάτια», ώστε να αλιεύουν μεγαλύτερα ψάρια, με σκοπό την αύξηση των ιχθυαποθεμάτων.

«Το όραμα για μια καλύτερη ζωή δεν μπορεί να γίνει πράξη χωρίς μια θάλασσα αμόλυντη, με πλούσια ζωή και καθαρές ακτές. Ο Δήμος Αμοργού στηρίζει το σχέδιο των Αλιέων του νησιού μας για να αντιμετωπίσουμε την ολοένα αυξανομένη ρύπανση των ακτών» δήλωσε ο Δήμαρχος Αμοργού Λευτέρης Καραΐσκος.

Η πρωτοβουλία ΑΜΟΡΓΟΡΑΜΑ ανήκει στον Επαγγελματικός Σύλλογος Αλιέων Αμοργού υποστηρίζεται από τον Δήμο Αμοργού, το  Ίδρυμα Cyclades Preservation Fund και την περιβαλλοντική οργάνωση Εναλεία.

Παράλληλα, έχει δημιουργηθεί πλατφόρμα συμμετοχικής χρηματοδότησης (crowdfunding) ώστε το πρόγραμμα να στηριχθεί και από ιδιώτες και επιχειρήσεις που επιθυμούν να συμβάλλουν σε μια συμβολική και σημαντική προσπάθεια για καθαρές ακτές, περισσότερα ψάρια και ένα υγιές περιβάλλον.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.amorgorama.com .


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ερχεται απαλλαγή από ΦΠΑ για περισσότερους επαγγελματίες

Απαλλαγή από ΦΠΑ για περισσότερους - Από τις 10.000 ευρώ ακαθάριστα έσοδα σχεδιάζεται να φτάσει στις 15.000 - Το νέο όριο θα ισχύσει από τον Ιούλιο

Αμοργός: Δωρεάν μαστογραφικός έλεγχος από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία

Στο πλαίσιο του Διάπλου της Ομάδας Αιγαίου 2025, προσφέρονται δωρεάν εξετάσεις για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

Το “Βήμα της Νάξου” ανήκει στη νέα γενιά! (video)

Οι μαθητές " του ΓΕΛ Νάξου "Μανώλης Γλέζος" καταπιάνονται" με καίρια ζητήματα που τους απασχολούν

Γ. Βρούτσης: Τίμησε την πρωταθλήτρια Ευρώπης στην ιστιοπλοΐα, Ερμιόνη Γκίκα

Ο αναπληρωτής Υπ. Αθλητισμού Ι. Βρούτσης τίμησε την πρωταθλήτρια Ευρώπης Ερμιόνη Γκίκα

Ζάκυνθος: Η Έλενα Ξυδιά με το πιάνο της στο Ναυάγιο (video)

Σε μια ακτή που η φύση έχει σμιλέψει ένα από τα πιο μαγευτικά τοπία του πλανήτη, η Έλενα Ξυδιά αφήνει το πιάνο της να αφηγηθεί μια ιστορία με νότες (video)

ΠΝΑΙ – Σαντορίνη: Δεκαεπτά (17) δράσεις για την τουριστική προώθηση

Πολυεπίπεδες διαφημιστικές δράσεις ύψους άνω των 550.000 ευρώ σε Ευρώπη, Αμερική και online πλατφόρμες – Στόχος η ενίσχυση της παγκόσμιας εικόνας του νησιού.

Βατικανό – Κονκλάβιο: Η διαδικασία εκλογής νέου Πάπα, 7 Μαϊου η πρώτη ημέρα

Στις 7 Μαΐου ξεκινά η διαδικασία για την ανάδειξη νέου Ποντίφικα - Όλο το τελετουργικό της μυστικής ψηφοφορίας στην Καπέλα Σιστίνα, από το «extra omnes» μέχρι τον λευκό καπνό και το «habemus papam»

Τήνος – “Κοινό Τηνίων”: Παραίτηση του δημοτικού συμβούλου Πέτρου Κουσουνάδη, ποιος ο λόγος;

Σε εφαρμογή της αρχής της εναλλαγής, ο Π. Κουσουνάδης υπέβαλε την παραίτησή του από το Δημοτικό Συμβούλιο Τήνου.

Νάξος – 2η Λογοδοσία Δήμου Νάξου & Κυκλάδων: Στο επίκεντρο υποδομές, καθημερινότητα και διαφάνεια

Η αντιπολίτευση Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων θέτει κρίσιμα ζητήματα στο πλαίσιο της 2ης Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής για το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου 2025.

Πρόταση Ημέρας: Κοτόπουλο με πάπρικα, μουστάρδα και κρασί

Μία πρόταση που έχει να κάνει με την καλύτερη αξιοποίηση του κοτόπουλου ... Ποια είναι η συνταγή

Νάξος – Αστυνομία: Σύλληψη έξι ατόμων για διακίνηση κοκαΐνης και κάνναβης

Συνελήφθησαν στη Νάξο από Αστυνομικούς του ΑΤ Νάξου έξι άτομα για διακίνηση κοκαΐνης και κάνναβης

Νάξος: Καλό ταξίδι …Γιώργο, σου άξιζε ένα καλύτερο μέρος να ζήσεις

Μία φίλη και μέλος της Φιλοζωϊκής Νάξου αποχαιρετά με έναν ιδιαίτερο τρόπο μία γάτα που έφυγε... Διαβάστε το λόγο...

Νάξος – Βασ. Κόκκοτας: Αντίο στο φίλο και συνεργάτη Βαγγέλη Γαλατερό

Ο πρώην Δήμαρχος Νάξου, Βασίλης Κόκκοτας αποχαιρετά το φίλο και συνεργάτη του στον Δήμο Νάξου Βαγγέλη Γαλατερό

Αλλοίωση αποτελέσματος στο Πανναξιακός – Θύελλα (1-1): Δεν δόθηκε καθαρό πέναλτι στο 90’!

Σε φάση εντός περιοχής, ο Μανούσος της Θύελλας έκανε ξεκάθαρο χέρι, με τον διαιτητή να υποδεικνύει φάουλ εκτός περιοχής — παρότι το σημείο της παράβασης ήταν ξεκάθαρα μέσα στη μεγάλη περιοχή.

Aegean Airlines: Πτήση προς Ρόδο πήγε .. Κω, δεν προσγειώθηκε στη Νάξο

προβλήματα στις αεροπορικές πτήσεις της Aegean Airlines και Olympic Air λόγω κακών καιρικών συνθηκών

Blue Star Ferries – Πρωτομαγιά: Δεμένα τα πλοία, το “Blue Star Naxos” θα ταξιδέψει λίγο πριν τα μεσάνυχτα

Απεργία των πλοίων την Πρωτομαγιά με βάση την απόφαση της ΠΝΟ - Πως θα κινηθούν τα πλοία της Blue Star Ferries;

Αμοργός – Νέα Πνοή: Κίνδυνος απαξίωσης της περιουσίας από το Π.Δ. 129/2025

Ο κίνδυνος απώλειας οικοδομησιμότητας στους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων προκαλεί αναστάτωση και έντονες αντιδράσεις στην Αμοργό - Δελτίο Τύπου από την παράταξη "Νέα Πνοή"

Νάξος: “Fast & Furious” στις Αμμοθίνες της Πλάκας

Επεισόδιο με όχημα μέσα σε προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 στη Νάξο – Καταγγελία πολιτών και άμεση παρέμβαση της Αστυνομίας

Κυκλάδες: Κατασκευαστικά παράδοξα σε Πάρο – Σέριφο προκαλούν αντιδράσεις

Δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις σε νησιά των Κυκλάδων οι οποίες προκάλεσαν τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών