Για αυθαίρετες περικοπές της αιολικής παραγωγής στα νησιά διαμαρτύρονται οι επενδυτές – Παράταση για 6+3 μήνες έδωσε το υπουργείο για την κατασκευή αιολικών πάρκων
Στο επίκεντρο για μία ακόμη φορά η Αιολική Ενέργεια και ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζονται οι εταιρείες την παραγωγή ενέργειας… Τη στιγμή που τα νησιά των Κυκλάδων (Πάρος, Νάξος, Άνδρος και Τήνος) με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου παλεύουν να ανακόψουν ή να οριοθετήσουν με τον πλέον ιδανικό τρόπο την επέλαση των ανεμογεννητριών φαραωνικού στιλ (σ.σ. ύψους 100 μέτρων η κάθε μία) έρχεται το υπουργείο Ενέργειας να δώσει παράταση όχι έξι αλλά εννέα τελικά μήνες στην κατασκευή αιολικών πάρκων ενώ έχουμε και τις καταγγελίες από τις εταιρείες για αυθαίρετες περικοπές και πλέον το λόγο έχει η ΡΑΕ…
Παράταση
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά… Την ώρα που ο υπουργός κος Σταθάκης υποδέχονταν τους εκπροσώπους των νησιών στο γραφείο του με θέμα τις αλλαγές στο τρόπο οριοθέτησης των ανεμογεννητριών, στο σχέδιο για τους δασικούς χάρτες περνούμε με νομοτεχνική βελτίωση επιπλέον τρίμηνη παράταση – πέραν της 6μηνης που προβλέπει το ίδιο το σώμα του νομοσχεδίου – σε κατόχους σταθμών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από αιολικά, μικρά υδροηλεκτρικά, βιομάζα ή βιοαέριο, που είχαν υπογράψει συμβάσεις πώλησης μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2015 και έτσι είχαν κρατήσει τη δυνατότητα να αποζημιώνονται με το προηγούμενο καθεστώς των feed in tariff. Έτσι συνολικά η παράταση που δίνεται είναι 9μηνη. Συγκεκριμένα, για τα έργα (που εμπίπτουν στον νόμο 4414/2016) τα οποία έπρεπε να ολοκληρωθούν, με βάση ότι ίσχυε έως σήμερα στις 30 Ιουνίου του 2018 και με βάση όσα προβλέπει το νομοσχέδιο έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2018, η προθεσμία ολοκλήρωσής τους μεταφέρεται, με βάση τη νομοτεχνική βελτίωση, την 31η Μαρτίου του 2019.
Και η γκρίνια
Και από την άλλη έχουμε την γκρίνια των εταιρειών που διαχειρίζονται τους αιολικούς σταθμούς. Όπως αναφέρουν στην καταγγελία που βρίσκεται στα γραφεία της ΡΑΕ είναι συχνό το φαινόμενο, σε ώρες υψηλής αιολικής παραγωγής, να επιβάλλεται από το ΔΕΔΔΗΕ, η περικοπή της λειτουργίας των ανεμογεννητριών. Από την άλλη, σε ώρες χαμηλού ανέμου ο ΔΕΔΔΗΕ ζητά την πλήρη παραγωγή. Με αυτό τον τρόπο προκαλείται μειωμένη παραγωγή και απορρόφηση του αιολικού πάρκου, αφού, όπως σημειώνεται, οι ώρες δεν είναι ανεμολογικά παραγωγικά ισοδύναμες. Οι εταιρείες θεωρούν ότι με αυτό τον τρόπο οι επενδύσεις τους υπόκεινται σε μια αναίτια υποβάθμιση, καθώς η περικοπή της λειτουργίας των αιολικών πάρκων ακόμα και σε ώρες όπου το φορτίο εμφανίζεται υψηλότερο οδηγεί σε μείωση εσόδων. Η αιτιολογία που προτάσσει ο ΔΕΔΔΗΕ για αυτές τις απορρίψεις παραγόμενης ενέργειας είναι ότι καθίστανται απαραίτητες όταν εκτιμάται ότι διαμορφώνονται προϋποθέσεις αστάθειας στο δίκτυο, λόγω της μη σταθερής απόδοσης των αιολικών. Οι εταιρείες θεωρούν ότι υπάρχει σημαντικό ποσοστό αυθαιρεσίας σε αυτή την πρακτική. Κι αυτό γιατί, όπως υποστηρίζουν, ο ΔΕΔΔΗΕ δεν εφαρμόζει κάποια διαφανή φόρμουλα, η οποία να δικαιολογεί την απόφαση για απόρριψη της παραγόμενης ενέργειας.
Και βέβαια όλοι βλέπουν ότι παίζεται ένα παιχνίδι που εννοεί ποιον άλλο, την ΔΕΗ και πριμοδοτείται χωρίς λόγο η ακριβή ηλεκτρική παραγωγή με πετρέλαιο και μαζούτ του εκάστοτε τοπικού ΑΣΠ της ΔΕΗ. Με αυτό τον τρόπο, όπως υποστηρίζουν, μετακυλύετε στην οικονομία το κόστος της εισαγωγής των ορυκτών καυσίμων που απαιτούνται, ενώ επιβαρύνεται και ο καταναλωτής μέσα από τη χρέωση των ΥΚΩ για την ισοστάθμιση του κόστους.
Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα energypress.gr