Παρασκευή, 23 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΑιγαίο: Σε επιφυλακή για πυρκαγιά λόγω ξηρασίας και ανέμων

Αιγαίο: Σε επιφυλακή για πυρκαγιά λόγω ξηρασίας και ανέμων

|

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις βρίσκονται στην πρώτη γραμμή σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς τα μελτέμια του Αυγούστου έχουν αποδειχθεί στο παρελθόν καταστροφικά

Επικίνδυνο μείγμα υψηλών θερμοκρασιών και ανέμων που συνιστά σοβαρό κίνδυνο για την εκδήλωση πυρκαγιών θέτει σε επιφυλακή τον κρατικό μηχανισμό, την ώρα που η μάχη για την κατάσβεση των φωτιών εξελίσσεται καθημερινά, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις βρίσκονται στην πρώτη γραμμή σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς τα μελτέμια του Αυγούστου έχουν αποδειχθεί στο παρελθόν καταστροφικά, όπως επισημαίνουν.

41 δασικές πυρκαγιές σε 24 ώρες
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, το τελευταίο 24ωρο οι πυροσβεστικές δυνάμεις βρέθηκαν αντιμέτωπες με 41 δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες εκ των οποίων αντιμετωπίστηκαν στο αρχικό τους στάδιο. Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης τους.

Σημαντική επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσουν οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στη χώρα μας έως την Τρίτη, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία που ανέλυσε η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ)/meteo.gr.

Αιτία αυτής της σημαντικής επιδείνωσης αποτελεί η ενίσχυση των βόρειων ανέμων (άνω των 5 μποφόρ) σε συνδυασμό με την εδραίωση πολύ θερμών και ξηρών συνθηκών, οι οποίες θα αυξήσουν σημαντικά την ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων.

Συνολικά, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες κατά το διάστημα 7-9 Αυγούστου αναμένεται να χαρακτηριστούν από τον ιδιαίτερα επικίνδυνο για δασικές πυρκαγιές τύπο καιρού «Hot + Dry + Windy» (ζεστό, ξηρό και ανεμώδη).

Τη Δευτέρα 8 Αυγούστου:

Πάρα πολύ υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές με δυνητικά υψηλά θερμικά φορτία αναμένεται σε Καβάλα (συμπεριλαμβανομένης της Θάσου), Ξάνθη, Ροδόπη, Έβρο, Σαμοθράκη, Λήμνο, Φωκίδα και στα νότια και ανατολικά της Χαλκιδικής.

Πολύ υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές με δυνητικά υψηλά θερμικά φορτία αναμένεται σε Αττική, Βοιωτία, Κ. και Ν. Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία, και περισσότερο τοπικά σε Φθιώτιδα, Αχαΐα, Β. Εύβοια, Αν. Λέσβο και Χίο.

Τοπικά υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές αναμένεται σε Θεσσαλονίκη, Πέλλα, Σέρρες, Δράμα, Κιλκίς και Λευκάδα.

Κατά τόπους μέτριο/υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από επαγωγική στήλη (πυροεπαγωγικές) δασικές πυρκαγιές αναμένεται σε Ηλεία, Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

«ΝΑΙ στη ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ – ΟΧΙ στη ΒΙΑ»: Εικαστικό εργαστήριο στη Νάξο για μικρούς και μεγάλους

Μια δημιουργική δράση από το Εργαστήρι Ζωγραφικής Φιλίππας Φλώρακα - Γιάννη Χάλκου , σε συνεργασία με το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης και τη διευθύντρια του, Αθανασία Σιμπού

Φωτιά στην Κύθνο: Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Δεν απειλούνται κατοικίες

Συναγερμός σήμανε το απόγευμα της Πέμπτης στην Κύθνο για πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση. Άμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού.

Η Ομάδα Αιγαίου δίπλα στο Γυμνάσιο-ΛΤ Κουφονησίων: Αναβάθμιση και νέα πνοή στο σχολείο του νησιού

Με γενναιόδωρες προσφορές και τεχνολογικό εξοπλισμό, η Ομάδα Αιγαίου ενίσχυσε σημαντικά την εκπαιδευτική καθημερινότητα στο μικρό νησιωτικό σχολείο.

Στην 19η θέση παγκοσμίως η Ελλάδα για τον κίνδυνο λειψυδρίας, στο κόκκινο οι Κυκλάδες

Η Ελλάδα στη 19η θέση παγκοσμίως στον δείκτη κινδύνου λειψυδρίας. Προβληματική εικόνα σε τουριστικές περιοχές όπως οι Κυκλάδες. Δείτε τι αναφέρει έκθεση της Deloitte.

FAST FERRIES: Έναρξη δρομολογίων με το ανακαινισμένο “ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ”, έκπτωση 10% για οικογένειες και παρέες

Η εταιρεία στηρίζει έμπρακτα τον εσωτερικό τουρισμό με νέα προσφορά για ταξίδια από και προς Πειραιά προς τις Κυκλάδες έως τον Οκτώβριο του 2025.

Επίσκεψη Φόρτωμα στην Κύθνο: Στο τραπέζι ακτοπλοΐα, υγεία και τουρισμός

Συναντήσεις με θεσμικούς και τοπικούς φορείς πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κυκλάδων, τονίζοντας την ανάγκη για πρακτικές λύσεις στις ανάγκες του νησιού

Πρόταση για ένταξη νέων αλιέων στο ΠΑΛΥΘ: Κίνητρα ανάλογα με τους νέους αγρότες ζητά η Π.Ν.Αι.

Με στόχο τη στήριξη της βιώσιμης αλιείας και την παραμονή των νέων στα νησιά, ο Αντιπεριφερειάρχης Φιλήμονας Ζαννετίδης ζητά μέτρο ενίσχυσης για νέους επαγγελματίες αλιείς

Νάξος: Διακοπή ρεύματος αύριο Παρασκευή 23 Μαΐου, ποιες περιοχές επηρεάζονται

Δίωρη προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος από τον ΔΕΔΔΗΕ για συντήρηση και αναβάθμιση δικτύου – Προσοχή στις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις

Μύκονος: Σύλληψη 27χρονου αλλοδαπού για καταγγελλόμενη υπόθεση ασέλγειας

Ο άνδρας συνελήφθη μετά από καταγγελία 23χρονης – Διαπιστώθηκε ότι διέμενε παράνομα στη χώρα

Ξεκίνησαν τα έργα ανάπλασης στο κλειστό γυμναστήριο Νάξου

Με προϋπολογισμό 2,28 εκατ. ευρώ ξεκίνησε η υλοποίηση του μεγάλου έργου αθλητικής αναβάθμισης που θα ολοκληρωθεί έως το 2026.

Νάξος – Αποχαιρετισμός με αγάπη: Η Ιωάννα Καραμανή – Φραγκίσκου αποχαιρετά τη μητέρα της, Κυριακή Δημητροκάλλη

Η Κυριακή Δημητροκάλλη «έφυγε» σε ηλικία 69 ετών, αφήνοντας πίσω της βαθιά αγάπη, μνήμες και αξιοπρέπεια – Η Εξόδιος Ακολουθία θα τελεστεί τη Δευτέρα στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου

Νάξος – “Ο Χάρης”: Για 4η συνεχόμενη χρονιά στα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας

Στις Εγγαρές της Νάξου, η παράδοση γίνεται γεύση και η γεύση… βραβείο. Το FNL Awards τίμησε ξανά τη μαγειρική ψυχή μιας οικογενειακής ταβέρνας

Νάξος: Περιπέτεια για το “SuperRunner Jet” – Απώλεσε άγκυρα και παραμένει αρόδου για ώρες

Το ταχύπλοο παρέμεινε εκτός λιμανιού της Νάξου από τις 7.30 περίπου το απόγευμα – Περιμένει ρυμουλκό για ασφαλή πρόσδεση

Νάξος – Στ. Φουτάκογλου: Μια γιαγιά, μια σφαίρα, μια συγγνώμη, είναι όμως αρκετή;

Η άγρια εκτέλεση της Μαρίας Δημητροκάλλη από τους Γερμανούς στη Νάξο – Μνήμη και καθήκον απέναντι στην Ιστορία

“Ξέφρενη σοροκάδα” σαρώνει την Παροναξία, η ένταση των ανέμων έφτασε τα 117 χιλ την ώρα (!!!)

Ριπές έως 117 km/h σε Πάρο και Νάξο – Πτώση δέντρου στον Άγιο Προκόπιο, ακυρώσεις πτήσεων και δυσκολίες πρόσδεσης πλοίων

Οι Πυξ Λαξ έρχονται στη Νάξο, πότε και που;

Την Δευτέρα 11 Αυγούστου στο 1ο Γυμνάσιο Νάξου – Μουσική, μνήμες και νέες αγάπες με το συγκρότημα-σύμβολο της ελληνικής ροκ σκηνής

Ακινητοποίηση του «Super Express» στην Πάρο

Ακινητοποίηση του «Super Express» στην Πάρο λόγω μηχανικής βλάβης – Μεταφέρθηκαν οι επιβάτες

Νάξος – Δ. Λιανός: “Προτεραιότητα η έξυπνη διαχείριση του νερού, ξεκινούν εργασίες στο φράγμα Τσικαλαριού” (video)

Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός ανακοινώνει την επαναλειτουργία υλοποίησης του τρίτου φράγματος στο νησί και υπογραμμίζει την ανάγκη βιώσιμων λύσεων για το νερό στον νησιωτικό χώρο (video)

Εκτακτο: Σεισμός 6 R ανοιχτά της Κρήτης, αισθητός σε όλο το Νότιο Αιγαίο

Σεισμική δόνηση μεγάλης διάρκειας λίγο μετά τις 6 το πρωί, με επίκεντρο το κρητικό πέλαγος

Νάξος: Αίσιο τέλος – με τη βοήθεια ρυμουλκού – για το “SuperRunner Jet” (video)

Μετά από τέσσερις ώρες αδυναμίας πρόσδεσης λόγω θυελλωδών ανέμων, το ταχύπλοο κατέπλευσε με ασφάλεια στη Νάξο μετά τα μεσάνυχτα με την αρωγή ρυμουλκού (video)