Τρίτη, 2 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΑιγαίο: Πλαστικά, γάντια και μάσκες στις παραλίες

Αιγαίο: Πλαστικά, γάντια και μάσκες στις παραλίες

|

Στις παραλίες και στον βυθό καταλήγουν «απορρίμματα του κορωνοϊού». – Τι έδειξε η σχετική έρευνα 

Στις παραλίες και στον βυθό καταλήγει ένα μέρος από τα «απορρίμματα του κορωνοϊού». Ομάδα Ελλήνων επιστημόνων ανέλυσε στοιχεία από δεκάδες παράκτιους και υποβρύχιους καθαρισμούς που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα την προηγούμενη διετία και πιστοποίησε για πρώτη φορά ότι μάσκες, γάντια και αντισηπτικά μαντιλάκια αντιπροσωπεύουν περίπου το 1% του συνόλου των απορριμμάτων. Οπως εκτιμούν, το ποσοστό θα είναι σήμερα μεγαλύτερο, με δεδομένο τον χρόνο που χρειάζεται για να βρεθούν αυτά τα αντικείμενα –που κατατάσσονται στα πλαστικά μίας χρήσης– στον βυθό.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν προ ημερών σε επιστημονικό περιοδικό (Marine Pollution Bulletin) και μάλιστα πρόκειται για την πρώτη δημοσίευση του είδους που αφορά χώρα της Μεσογείου (ανάλογες έχουν γίνει για χώρες της Βόρειας και της Νότιας Αμερικής, της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Αφρικής). Γι’ αυτήν συνεργάστηκαν φορείς και ινστιτούτα που ασχολούνται με το θαλάσσιο περιβάλλον (Ιδρυμα Λασκαρίδης, iSea, ΟΖΟΝ, ΕΛΚΕΘΕ, Ιδρυμα Thalassa, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, HELMEPA), με τον συντονισμό του Εργαστηρίου Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Η μελέτη αξιοποίησε στοιχεία από 59 καθαρισμούς παραλιών που πραγματοποιήθηκαν από μη κυβερνητικές οργανώσεις και εθελοντές από τον Ιούνιο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022, και 83 υποβρύχιους καθαρισμούς που πραγματοποιήθηκαν τα καλοκαίρια του 2020 και του 2021. Τι αποτυπώνεται στη μελέτη;

Στους καθαρισμούς παραλιών συνολικά συνελέγησαν 69.219 αντικείμενα, από τα οποία εξετάστηκαν τέσσερις κατηγορίες: μάσκες μίας χρήσης και πλαστικά γάντια, άλλα απορρίμματα που σχετίζονται με τον κορωνοϊό, όπως αντισηπτικά μαντιλάκια, πλαστικά μίας χρήσης και άλλα αντικείμενα μίας χρήσης. Επί του συνόλου, τα απορρίμματα που σχετίζονται με τον κορωνοϊό ήταν 924, περίπου το 1,3%, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος ήταν αντισηπτικά μαντιλάκια (64,4%) και μάσκες (24%).

Τα πλαστικά μίας χρήσης αντιπροσώπευαν το 17,2% του συνόλου (το 32% αυτών ποτήρια και δακτύλιοι πλαστικών μπουκαλιών, 27,9% αναδευτήρες και καλαμάκια).

Τέλος, τα αντικείμενα μίας χρήσης που δεν ήταν πλαστικά (λ.χ. αλουμινένια κουτάκια αναψυκτικών, χάρτινες συσκευασίες φαγητού) αντιπροσώπευαν το 19,3% του συνόλου.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις απορριμμάτων του κορωνοϊού συγκεντρώθηκαν σε αστικές παραλίες της Αττικής, της Πάτρας και της Κορίνθου.

Οσον αφορά τους υποβρύχιους καθαρισμούς, συνελέγησαν 30.941 αντικείμενα, εκ των οποίων 81 ήταν απορρίμματα του κορωνοϊού (0,26%), με τα πλαστικά γάντια να είναι τα συνηθέστερα (84% της συγκεκριμένης κατηγορίας).

Και ενώ το 1,3% του συνόλου δείχνει ως ποσότητα μικρό, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι στην πραγματικότητα είναι ιδιαίτερα σοβαρό για μια σειρά από λόγους. «Καταρχήν είναι η πρώτη φορά που αυτά τα απορρίμματα καταγράφονται στις ελληνικές θάλασσες και ακτές. Είναι ένα νέο είδος απορριμμάτων που καταλήγει στο περιβάλλον», εξηγεί ο Γιώργος Παπαθεοδώρου, καθηγητής Περιβαλλοντικής Ωκεανογραφίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών. «Επομένως, ο συνήθης κύκλος των θαλάσσιων απορριμμάτων επιβαρύνθηκε με καινούργιες ποσότητες και δεν γνωρίζουμε πότε αυτό θα σταματήσει. Περαιτέρω υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουμε γι’ αυτά τα απορρίμματα, δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς, καθώς το φαινόμενο είναι πρόσφατο. Για παράδειγμα, δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει αν έχουν ιικό φορτίο όταν απορρίπτονται, δεν γνωρίζουμε ποια είναι η επίδρασή τους στη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα».

Με πληροοφορίες από τη σελίδα kathimerini.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Χαλκί: Συνελήφθησαν δύο άνδρες για κλοπή της Ελληνικής σημαίας από το Μνημείο Ηρώων

Σοβαρό περιστατικό προσβολής συμβόλων – Στα χέρια της Αστυνομίας οι δράστες - Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

Αμοργός – Γιορτή Ξεροτήγανου: Απόψε (02/09) ένα γλυκό έθιμο που έγινε θεσμός

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου η Αιγιάλη γεμίζει με άρωμα μελιού, κανέλας και μουσικής (αφίσα)

Αρχαία Αρκεσίνη στην Αμοργό: Από την Πρωτοκυκλαδική περίοδο έως το Ενετικό Καστέλι

Από τις πρώτες ιδιότυπες πόλεις των Κυκλάδων μέχρι το μεσαιωνικό κάστρο, μια μοναδική ιστορική διαδρομή πάνω σε λείψανα αιώνων.

Τήνος: Ομόφωνο ψήφισμα για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά

Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Παναγιώτη Κροντηρά, το Δημοτικό Συμβούλιο Τήνου ζητά από την κυβέρνηση την πλήρη αξιοποίηση της ευρωπαϊκής οδηγίας 2022/542 για τη στήριξη της νησιωτικότητας.

Ιταλία – Ισπανία: Μεγάλο ντέρμπι στη Λεμεσό, προβάδισμα για τη «Ρόχα»

Η μάχη της 4ης αγωνιστικής στο Eurobasket 2025 αναμένεται συναρπαστική – Η Ισπανία δείχνει να βρίσκει ρυθμό και ποντάρει στη «βαριά φανέλα» της.

Πανναξιακός ΑΟ: Οι πρωταθλητές Γεντέκος, Δρίτσας και Στεργιόπουλος στη Νάξο

Τρεις κορυφαίοι αθλητές του Πανναξιακού ΑΟ βρέθηκαν στο νησί, μίλησαν με τους μικρούς αθλητές και μοιράστηκαν εμπειρίες και κίνητρα.

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Δεύτερη ευκαιρία στη μόρφωση για εργαζόμενους και ενήλικες

Με ευέλικτο πρόγραμμα και τριετή φοίτηση, το Εσπερινό Λύκειο Νάξου προσφέρει απολυτήριο Λυκείου και νέες προοπτικές σε όσους θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους.

Ίνδικτος: Η 1η Σεπτεμβρίου ως αφετηρία χρόνου στο Βυζάντιο

θεσμός που γεννήθηκε ως φορολογικός κύκλος στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία και έγινε η «πρωτοχρονιά» του Βυζαντίου

Καντερές: «Σεπτέμβριος, μην εφησυχάζουμε» – Ο μήνας που έγραψε ιστορία με κακοκαιρίες

Ο μετεωρολόγος υπενθυμίζει μέσα από αναδρομή στη δεκαετία ότι ο Σεπτέμβριος συχνά κρύβει έντονα καιρικά φαινόμενα και πλημμύρες

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος (03/09) σε Δαμαριώνα και Σαγκρί

Χωρίς ηλεκτροδότηση από τις 06:00 έως τις 09:00 το πρωί οι περιοχές Μπαούζι Δαμαριώνα, Μαραθώ, Αρχάτος, Αθάλασσα, Αυλωνίτσα, Άγιος Δημήτριος, Ωσκέλος και Άγιοι Ανάργυροι Σαγκρί.

Εκτακτο: Τροχαίο στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Νάξου

Αυτοκίνητο κατέληξε σε τάφρο στον δρόμο Χώρας – Αεροδρομίου. Σώα η οδηγός, νέα ερωτήματα για το οδικό δίκτυο της Νάξου.

Νάξος: Η «Αξιώτισσα» απαντά για το επεισόδιο με τους Βρετανούς τουρίστες – «Έσκισαν το αυτοκόλλητο, δεχόμαστε απειλές»

Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας Γιάννης Βάσιλας δίνει τη δική του εκδοχή: οι τουρίστες αποχώρησαν αφού πρώτα προκάλεσαν, ενώ μετά το δημοσίευμα της Daily Mail η επιχείρηση καταγγέλλει μπαράζ συκοφαντιών και απειλών.

Νάξος: Συλλήψεις για παράνομη θήρα – Θανάτωσαν 5 άγρια ζώα εκτός κυνηγετικής περιόδου

Δύο άτομα, 26 και 59 ετών, συνελήφθησαν για θήρευση χωρίς άδεια και κατοχή παράνομου εξοπλισμού.

Νάξος: «Μαμά με καρότσι σε πόλη αφιλόξενη», η κραυγή αγωνίας μιας νέας μητέρας

Το σχόλιο του Στράτου Φουτάκογλου και η ανοιχτή επιστολή μαθήτριας του που φωτίζει την αδιαφορία για πεζούς, μητέρες και ΑμεΑ

Νάξος – Δαμαριώνας: “Γιώργος Μπίλης: Ο καλλιτέχνης που τραγούδησε τη ζωή” (video)

Μια βραδιά μνήμης και αγάπης στον Δαμαριώνα για τον άνθρωπο της παρέας και της μουσικής. (video)

Άδωνις Γεωργιάδης: «Ντροπή για το επεισόδιο στη Νάξο – Οι Εβραίοι πολίτες είναι ασφαλείς στην Ελλάδα»

Σαφή θέση υπέρ των βρετανών τουριστών πήρε ο υπουργός Υγείας, καταδικάζοντας το περιστατικό αντισημιτισμού και μιλώντας για επιλεκτικές «ευαισθησίες» στην ελληνική κοινωνία.

ΑΑΔΕ: Πρόστιμα και 48ωρο «λουκέτο» σε επιχειρήσεις νησιών (Πάρος) για φοροδιαφυγή

Εντατικοί έλεγχοι σε Ρόδο, Πάρο, Χανιά, Ύδρα, Κέρκυρα και Πειραιά αποκάλυψαν περισσότερες από 400 παραβάσεις για μη έκδοση αποδείξεων.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Νάξος: Τραυματισμός καβοδέτη στο λιμάνι, εξήλθε αυθημερόν από το Κέντρο Υγείας

εργατικό ατύχημα σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης κατά την πρόσδεση πλοίου στο λιμάνι της Νάξου, με 30χρονο καβοδέτη να τραυματίζεται ελαφρά.

Ρωγμές στο ελληνικό τουριστικό θαύμα: Η Σαντορίνη χάνει έδαφος, η κλιματική κρίση πιέζει

Μετά τα 21,7 δισ. ευρώ που απέφερε ο τουρισμός το 2024, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με υπερφόρτωση υποδομών, λειψυδρία, στεγαστικό χάος και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.