Δευτέρα, 11 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΑιγαίο: Περισσότεροι από 4400 κεραυνοί, υδροστρόβιλοι έπεσαν την Τετάρτη

Αιγαίο: Περισσότεροι από 4400 κεραυνοί, υδροστρόβιλοι έπεσαν την Τετάρτη

|

Εντυπωσιακός ο αριθμός των κεραυνών και υδροστρόβιλων (σίφωνες ή τρόμπες) που καταγράφησαν στο Αιγαίο την περασμένη Τετάρτη (video) 

Μπορεί στην Ελλάδα να μην έχουμε τροπικούς κυκλώνες, αλλά έχουμε ένα άλλο φαινόμενο που υπό προϋποθέσεις μπορεί να έχει ανάλογα αποτελέσματα και δη καταστροφικά… Καθότι είμαστε χώρα που έχει πολύ … νερό έχουμε τους σίφωνες – αυτούς που κοινώς ονομάζουμε σίφουνες, ρούφουλες, τρόμπες ή υδροστρόβιλους.

Και το φαινόμενο αυτό το είδαμε κατά κόρο την περασμένη Τετάρτη (21 Οκτωβρίου) όταν πρόβαλε στην .. πορτάρα. Ενας εντυπωσιακός υδροστρόβιλος που ήρθε από την Τήνο – Μύκονο, πέρασε αλλά δεν ακούμπησε. Αντίθετα, πήρε το δρόμο για την Σαντορίνη και έφτασε έως τη Ρόδο και τη Κρήτη. Μάλιστα, ανέπτυξε και ταχύτητα έως 100 χιλιομέτρων προκαλώντας ουκ ολίγα ζητήματα… 

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσω του Εθνικού Αστεροσκοπείου και τους σταθμούς που έχει, την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου η καταμέτρηση έσπασε τα κοντέρ..  Περισσότερους από 4400 κεραυνούς και υδροστρόβιλους κατέγραψε έως το απόγευμα το σύστημα ανίχνευσης ηλεκτρικών εκκενώσεων ZEUS….

«Οι σίφωνες είναι πολύ ισχυρά φαινόμενα, τοπικής κλίμακας μεν αλλά ιδιαίτερα βίαια και καταστρεπτικά» εξηγεί ο Μιχάλης Σιούτας – εκ των ανθρώπων που έχει μάθει να ζει με τους σίφωνες καθότι τους μελετάει συνέχεια εδώ και χρόνια. «Στη χώρα μας παλαιότερα δεν είχε μελετηθεί η εμφάνισή τους, ίσως θεωρούνταν φαινόμενο ανύπαρκτο ή πολύ περιορισμένο, ωστόσο η έρευνα που έχει ξεκινήσει την τελευταία δεκαπεντατία έδειξε ότι εμφανίζεται με αυξανόμενη συχνότητα, σε διάφορες περιοχές, τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα».

Και όπως προσθέτει «Στη θάλασσα γενικά οι υδροσίφωνες δεν είναι τόσο ισχυροί όσο οι σίφωνες ξηράς. Μπορεί να σχηματιστούν και σε μέρες με λίγα σύννεφα, σε αστάθεια που είναι μόνο τοπική ή, σε έντονη θέρμανση των νερών, και με συνθήκες ηλιοφάνειας. Ωστόσο είναι και αυτοί επικίνδυνοι, γιατί η ταχύτητά τους μπορεί να φθάσει στην κλίμακα σιφώνων μέχρι και την πρώτη κλίμακα, με ανέμους που ξεπερνούν τα 100 χιλιόμετρα την ώρα».

Η διάμετρος των «ντόπιων» υδροσιφώνων κυμαίνεται συνήθως γύρω στα 50 μ., ενώ η διαδρομή που καλύπτουν φθάνει κατά κανόνα τα 3 χλμ. Οι σίφωνες της ξηράς στη χώρα μας έχουν πλάτος γύρω στα 100 μ. και καλύπτουν διαδρομή 5-7 χλμ.

Να σημειώσουμε ότι τα τελευταία χρόνια λόγω .. κινητών, οι σίφωνες έχουν μπει στην καθημερινότητα μας.. Οπως τονίζει ο κος Σιούτας για τις περιοχές που εντοπίζονται και τη συχνότητά τους «Το μέγιστο της συχνότητάς τους εντοπίζεται στη θαλάσσια περιοχή βόρεια του Ηρακλείου, στο νησί Δία, όπου έχουν εμφανιστεί και ξεσπάσματα σε διάστημα μερικών ωρών. Τον Σεπτέμβριο του 2006 έχουν καταγραφεί 30 μαζί σε διάστημα δυόμισι ωρών, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2002 είχαν καταγραφεί 14 σε διάστημα μιάμισης ώρας. Η συχνότητά τους είναι μεγάλη και στη Δυτική Ελλάδα, από την Κέρκυρα ως τη Ζάκυνθο, το μέγιστο όμως είναι στην περιοχή της Κρήτης».

Και όπως αναφέρει στον επίλογο της αναφοράς του: «Ενα μεγάλο λάθος που κάνουν πολλοί είναι ότι προσπαθούν να προσεγγίσουν το φαινόμενο. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Αυτό που θα πρέπει να κάνει κανείς είναι να απομακρυνθεί από την πορεία του”…. .


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

SOS από ιστιοφόρο με δύο επιβάτες ανοιχτά της Σύρου – Επιχείρηση διάσωσης σε θάλασσα με 7 μποφόρ

Με σπασμένο κατάρτι και ισχυρούς ανέμους 6-7 μποφόρ, το ιστιοφόρο εξέπεμψε σήμα κινδύνου – Στο σημείο Super Puma, ρυμουλκά, ιδιωτικό σκάφος και το Blue Star Delos.

Ισχυρός σεισμός 6,1 Ρίχτερ στη Δυτική Τουρκία – Αισθητός σε νησιά του Αιγαίου

Δόνηση με επίκεντρο την επαρχία Μπαλικεσίρ κοντά στην Κωνσταντινούπολη – Τρεις μετασεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ – Τέσσερις τραυματίες και καταρρεύσεις κτιρίων

Φωτιά στη Λυχναφτιά Τήνου – Ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν την κατάσβεση

Από το απόγευμα της Κυριακής επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις και εναέρια μέσα για να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά σε χαμηλή βλάστηση.

Χρήστος Σπανός: «Προσπαθώ να χτίσω μια γέφυρα επικοινωνίας με τη Νάξο» (video)

Ο γνωστός ηθοποιός βρέθηκε στο νησί για τη συναυλία της κόρης του Μαρίνας Σπανού, μιλά για τη δουλειά του, τις συνεργασίες του και την καταγωγή του από τον Κυνίδαρο (video)

Θυρανοίξια στο ανακαινισμένο μοναστηριακό συγκρότημα των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων στο Γλινάδο Νάξου

Παρουσία του Βουλευτή Κυκλάδων Μάρκου Καφούρου και πλήθους πιστών – Συγχαρητήρια σε Μητρόπολη, Τοπική Αυτοδιοίκηση και εθελοντές

Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων – Τα θέματα της ατζέντας

Την Τρίτη 12 Αυγούστου στις 12:00 η συνεδρίαση στο Δημοτικό Κατάστημα – Από αθλητικά προγράμματα μέχρι καταφύγιο αδέσποτων και έργα υποδομών

Διπλό πλήγμα στη διακίνηση ναρκωτικών από την Αστυνομία Μυκόνου

Δύο επιχειρήσεις, πέντε συλλήψεις, κατασχέσεις ναρκωτικών, όπλων και χρημάτων – Πάνω από 240 μικροσυσκευασίες έτοιμες για διανομή

Η Νάξος στους δρόμους για την Ελεύθερη Παλαιστίνη – Συγκέντρωση και πορεία στην Απείρανθο

Σήμερα, Κυριακή 10 Αυγούστου, στις 20:00 στην Παναγία – Η Πρωτοβουλία Νάξου για την Παλαιστίνη καλεί σε μαζική συμμετοχή

Ξεκίνησαν οι εγγραφές στην Ακαδημία Μπάσκετ του Πανναξιακού ΑΟΚ

Για παιδιά 4-16 ετών – Προπονήσεις από 1η Σεπτεμβρίου με νέες παροχές και εκπλήξεις

Σίφνος: Πλοία γεμάτα, ρεκόρ επισκεψιμότητας και μήνυμα προσοχής στους δρόμους (video)

Κατάμεστα φτάνουν τα δρομολόγια στο νησί – Σημαντικές αφίξεις επιβατών και οχημάτων, σε πλήρη λειτουργία οι υπηρεσίες υποστήριξης

Έκτακτο: Συλλήψεις υπευθύνων αρχαιολόγων και μελών της Εφορείας Κυκλάδων για τα πλέγματα στην Πορτάρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση προστασίας του μνημείου – Αντιδράσεις και επόμενες κινήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Ένταση στο λιμάνι του Πειραιά: Επιβάτες για Νάξο ανέβηκαν στον καταπέλτη μετά από νέα ακύρωση δρομολογίου

Πάνω από 100 ταξιδιώτες αντέδρασαν έντονα μετά την αιφνιδιαστική ενημέρωση ότι δεν θα ταξιδέψουν ούτε σήμερα, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της εταιρείας.

Μαρτυρία-στήριξη στο Νοσοκομείο Νάξου: «Χειρουργήθηκα και σώθηκα – Στηρίξτε το!»

Την ώρα που η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ελλείψεις και «παύση χειρουργείων», ένας Ναξιώτης πολίτης μιλά για την εμπειρία ζωής στο Γενικό Νοσοκομείο Νάξου και απευθύνει έκκληση στήριξης

Λιμεναρχείο Νάξου: Απαγόρευση κυκλοφορίας στην παραλιακή της Χώρας Νάξου από 9 Αυγούστου, ποιοι εξαιρούνται

Η Νάξος γεμίζει κόσμο και το Λιμεναρχείο λαμβάνει δράση για την αποφυγή κυκλοφοριακού εφιάλτη.

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: «Απαράδεκτη η καταγγελία του Δημάρχου Νάξου – Δεν θα μας εκφοβίσουν»

Σφοδρή αντίδραση για την προσαγωγή αρχαιολόγου και υπαλλήλων της ΕΦΑ Κυκλάδων – Ζητούν απόσυρση της καταγγελίας και μόνιμη λύση για την προστασία της Πορτάρας

Κυκλάδες: Ταχύπλοα στο έλεος του καιρού, ποια δεν προσέγγισαν λιμάνια

Δεν προσέγγισε Ηρακλειά το Tera Jet 2 – Διπλό περιστατικό με το CAT I στη Σέριφο – Ακινητοποιήθηκε το Superjet στην Πάρο λόγω ισχυρών ανέμων

Επίκαιρο ερώτημα αφελούς πολίτη: Ο τουρίστας βεβήλωσε την Πορτάρα; ή, οι αρχαιολόγοι την βεβηλώνουν διαχρονικά;

Εμείς βλέπουμε να εξαφανίζεται όλο  και πιο πολύ, από την αιολική ενέργεια, το κονίαμα της λιθοδομής θεμελίωσης. Μπορεί να μας διαβεβαιώσει η αρχαιολογική υπηρεσία ότι αδίκως ανησυχούμε;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς–Πάρος–Νάξος–Κουφονήσια–Κατάπολα για 6 & 13 Αυγούστου

Το “HIGHSPEED 4” θα εκτελέσει τα δρομολόγια του “HELLENIC HIGHSPEED” – Δείτε τις ώρες αναχώρησης και άφιξης

Συρματόπλεγμα στην Πορτάρα: «Έκνομη ενέργεια» λέει ο Δήμαρχος Νάξου Δ. Λιανός (video)

Αντιδράσεις για την πρόχειρη περίφραξη στο εμβληματικό μνημείο – Τι είπε ο Δήμαρχος στην εκπομπή του OPEN και ποια μέτρα ζητά να ληφθούν άμεσα. (video)