Σάββατο, 27 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΑιγαίο: Περίπτωση ατυχήματος στο Ακούγιου θα καταστρέψει το πέλαγος

Αιγαίο: Περίπτωση ατυχήματος στο Ακούγιου θα καταστρέψει το πέλαγος

|

Η Τουρκία αναμένεται έως το 2025 να έχει τέσσερις πυρηνικούς αντιδραστήρες στην ευρύτερη περιοχή του Ακούγιου (ρώσικης κατασκευής) και με δεδομένο ότι η κατάσταση στη γειτονική χώρα δεν είναι και η πιο σταθερή, ο κίνδυνος για το Αιγαίο είναι τεράστιος – Κατσαρός: ” το Αιγαίο και τα νησιά θα μολυνθούν σε περίπτωση ατυχήματος για πολλά πολλά χρόνια” 

Τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τους σοβαρότατους κινδύνους που κρύβει η εγκατάσταση τεσσάρων πυρηνικών αντιδραστήρων στο Ακούγιου, στα παράλια της Τουρκίας, κρούει μέσω της «δημοκρατίας» ο επιστημονικός συνεργάτης του «Δημοκρίτου» και πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών Νίκος Κατσαρός. Ο κ. Κατσαρός σημειώνει ότι, σε περίπτωση ατυχήματος, το Αιγαίο Πέλαγος και τα νησιά θα μολυνθούν για δεκάδες χρόνια και ουσιαστικά «θα σβήσουν από τον χάρτη», ενώ η Ελλάδα θα μολυνθεί έως 100 φορές περισσότερο από άλλες, πιο απομακρυσμένες περιοχές!

Στην πρόσφατη επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Τουρκία και τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συμφωνήθηκε η εγκατάσταση τεσσάρων πυρηνικών αντιδραστήρων, 1.200 Megawatt καθένας, στο Ακούγιου, στα παράλια της Τουρκίας, απέναντι από την Κύπρο. Ο πρώτος αντιδραστήρας προβλέπεται ότι θα λειτουργήσει το 2023, ενώ οι άλλοι τρεις το 2025. Την κατασκευή των πυρηνικών αντιδραστήρων στο Ακούγιου έχει αναλάβει ο Ρωσικός κρατικός οργανισμός Rosatom.

Ο Νίκος Κατσαρός, επισημαίνοντας τους βασικότερους κινδύνους για τη λειτουργία των συγκεκριμένων αντιδραστήρων, τονίζει ότι «έχει επανειλημμένα αναφερθεί από διακεκριμένους Τούρκους, Έλληνες, Αμερικανούς, αλλά και άλλους διεθνείς σεισμολόγους ότι το Ακούγιου βρίσκεται πάνω σε σεισμική περιοχή και πως σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να εγκατασταθεί εκεί πυρηνικός αντιδραστήρας. Λέγεται όη έχει προβλεφθεί στην κατασκευή του να αντέχει σε σεισμό 6,5 Ρίχτερ, ενώ ο σεισμός στα γειτονικά Άδανα το 1998 ήταν 6,3 Ρίχτερ».

Όσα αναφέρει στη «δημοκρατία» ο χημικός είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά: «Σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος, είτε λόγω ισχυρού σεισμού είτε λόγω ανθρώπινου λάθους, ενδέχεται να προσβληθούν με ραδιενέργεια δεκάδες εκατομμύρια κάτοικοι σε Ιταλία, Σερβία, Μαυροβούντο, Αλβανία, ΓΙΓΔΜ, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ελλάδα, Τουρκία, Λίβανο, Συρία, Ισραήλ, Αίγυπτο και να εκκενωθεί ολόκληρη η Κύπρος.

00Akougiou02

Όσο κοντινότερα βρίσκεσαι τόσο μεγαλύτερες είναι οι επιπτώσεις από τη ραδιενέργεια». Μάλιστα, ο κ. Κατσαρός εξηγεί ότι η ζημιά που θα επέλθει στο Αιγαίο Πέλαγος θα είναι ανεπανόρθωτη: «Το Αιγαίο Πέλαγος θα μολυνθεί για δεκάδες χρόνια και η Ελλάδα θα μολυνθεί έως 100 φορές περισσότερο από άλλες, πιο απομακρυσμένες περιοχές». Σύμφωνα με τον Νίκο Κατσαρό, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει «να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας, το ΝΑΤΟ και άλλους διεθνείς οργανισμούς να αποτρέψουν λόγω επικινδυνότητας την κατασκευή των πυρηνικών αντιδραστήρων στο Ακούγιου».

Ταυτόκρονα σημειώνει ότι η επιστημονική κοινότητα της χώρας θα πρέπει να κινητοποιήσει ης επιστημονικές ενώσεις διεθνώς και οι οικολογικές οργανώσεις στην Ευρώπη και αλλού να δραστηριοποιηθούν για την αποτροπή της εγκατάστασης πυρηνικών αντιδραστήρων στο Ακούγιου.

«Έχει προβλεφθεί να αντέχει 6,5 Ρίχτερ, ενώ ο σεισμός στα γειτονικά Αδανα το 1998 ήταν 6,3»!

«Οι αντιδραστήρες, το πρώτο στάδιο και για παραγωγή όπλων» κατά τον Νίκο Κατσαρό, από τη λειτουργία του πυρηνικού αντιδραστήρα «προκύπτουν ραδιενεργά κατάλοιπα και άλλα ραδιενεργά υλικά ή και πρώτες ύλες (π.χ. ουράνιο) υψηλής ραδιενέργειας, τα οποία συχνά μεταφέρονται διά θαλάσσης και, σε περίπτωση ναυαγίου, το Αιγαίο θα μολυνθεί με ραδιενέργεια για δεκάδες χρόνια.

Εάν εξαιρέσουμε το πυρηνικό ατύχημα, το μεγαλύτερο πρόβλημα των πυρηνικών αντιδραστήρων είναι τα πυρηνικά κατάλοιπα, τα οποία εκπέμπουν ισχυρή ραδιενέργεια για χιλιάδες χρόνια. Αυτός είναι και ο λόγος που 19 κάτοχοι Βραβείου Νόμπελ υπέγραψαν διακήρυξη περί μη εγκατάστασης πυρηνικών αντιδραστήρων, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Αρνούμαστε να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές ένα ραδιενεργά μολυσμένο περιβάλλον”». Παράλληλα, ο Νίκος Κατσαρός αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο με αυτή την κίνηση να ανοίξει η… όρεξη της Τουρκίας, σε μια στιγμή μάλιστα που οι σχέσεις της με την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα τεταμένες.
«Η εγκατάσταση και η λειτουργία πυρηνικών αντιδραστήρων αποτέλεσαν για κάποιες χώρες, όπως η Ινδία και το Πακιστάν, το πρώτο στάδιο παραγωγής πυρηνικών όπλων. Η παραγωγή και η επεξεργασία πυρηνικών καυσίμων, δηλαδή εμπλουτισμού ουρανίου, και η παραγωγή πλουτωνίου έχουν προβλεφθεί στη συμφωνία, όπως λέγεται. Είναι ορατός ο κίνδυνος, λοιπόν, σε κάποια φάση και η Τουρκία να θελήσει να γίνει πυρηνική δύναμη» τονίζει.

Η «απειρία» της Toυρκίας και ο κίνδυνος για δολιοφθορά

Ο Ν. Κατσαρός φωτίζει παράλληλα και δύο άλλες πλευρές του Ρωσοτουρκικού «project»: «Η Τουρκία είναι μια χώρα με χαμηλή τεχνολογία και τεχνογνωσία στην πυρηνική τεχνολογία. Έτσι, για πολλά χρόνια θα μείνει εξαρτημένη από τη Ρωσία, τόσο στο πυρηνικό καύσιμο όσο και στην τεχνολογία. Το γεγονός ότι 285 Τούρκοι επιστήμονες και τεχνικοί μεταβαίνουν στη Ρωσία για έξι χρόνια, ώστε να εκπαιδευθούν σε θέματα πυρηνικής τεχνολογίας, δεν σημαίνει ότι καλύπτεται και το τεράστιο κενό, αφού η χώρα αρχίζει από το μηδέν και η εκπαίδευση θα είναι, για ευνόητους λόγους, επιλεκτική».

Ακόμα, ο Νίκος Κατσαρός σημειώνει το γεγονός ότι στη γειτονική χώρα υπάρχει έντονη πολιτική αστάθεια, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο δολιοφθοράς από ομάδες ακτιβιστών.

Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία (Κλεονίκη Καρρά)


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Στη Βουλή οι αυξήσεις νερού στη Νάξο & Μικρές Κυκλάδες — Ερώτηση από το «Κίνημα Δημοκρατίας»

Ανεξάρτητοι βουλευτές κατέθεσαν Ερώτηση & ΑΚΕ προς ΥΠΕΣ και ΥΠΟΙΚ για τις υπερβολικές αυξήσεις σε ύδρευση–αποχέτευση, ζητώντας επανεξέταση τιμολογίων και έλεγχο κόστους αφαλατώσεων.

Νάξος & Μικρές Κυκλάδες: Νέα ωράρια στα Δημοτικά Μουσεία (27/9–20/10/2025) & επισκέψεις με ραντεβού τον χειμώνα

Ο Δήμος ανακοινώνει τα ανανεωμένα ωράρια για Καμπανέλλη, Απειράνθου, Κορώνου και Σκαδού. Μετά τις ημερομηνίες, λειτουργία με ραντεβού.

Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού: Ανοιχτή επιστολή και… «Τι θα θέλατε να δείτε σε ένα ελληνικό νησί;»

Ο ομότιμος καθηγητής Γιάννης Σπιλάνης απευθύνεται στους επισκέπτες των νησιών για έναν «αργό και λιτό» τουρισμό που σέβεται τη φέρουσα ικανότητα και την ταυτότητα των τόπων.

Express Samina – Δημήτρης Μάλαμας: ο υπολιμενάρχης που «λύγισε» στη διάσωση

Η «άλλη διάσταση» της τραγωδίας: ο Ανθυποπλοίαρχος Λ.Σ. και υπολιμενάρχης Πάρου, Δημήτρης Μάλαμας, έφυγε από οξύ έμφραγμα ενώ συντόνιζε την επιχείρηση διάσωσης.

Πανναξιακός ΑΟΚ: Ανανεώνει ο Στράτος Πολιτόπουλος για δεύτερη σεζόν

Ο 25χρονος play maker (1.80) συνεχίζει στη Νάξο, μετά την πολύ καλή παρουσία του στη National League 2 όπου ο Πανναξιακός άγγιξε την κορυφή του ομίλου.

Κώστας Απιδόπουλος: «Ο Πανναξιακός είναι καταδικασμένος για νταμπλ – Λύστε το πρόβλημα των ακτοπλοϊκών» (video)

Ο πρόεδρος του Πανναξιακού μιλά για στόχους, ρόστερ και την ανάγκη δωρεάν ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για όλες τις αποστολές νησιωτικών συλλόγων. Κάλεσμα στον κόσμο: «Όλοι μαζί για την άνοδο».

Ακτοπλοΐα 2025: αντοχή χωρίς ρεκόρ — Η κρουαζιέρα «γράφει» +10% αλλά με φρένο στις προκρατήσεις

Συμπεράσματα από το 8ο ITC 2025: σταθερή η ακτοπλοϊκή κίνηση (δύο ταχύτητες ανά γραμμή), άνοδος στην κρουαζιέρα, αλλά ενδείξεις επιβράδυνσης μετά το 2026.

Λεονταρίτης: “Οφείλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας έναν καθαρότερο τόπο κι αυτό κάνουμε”

Με προϋπολογισμό άνω των 600 εκατ. ευρώ και δυναμικότητα 61.000 τόνων/έτος, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο ΦΟΔΣΑ θωρακίζουν περιβαλλοντικά τα νησιά, μειώνοντας δραστικά την ταφή.

Συμμαχία για τα παιδιά της Σαντορίνης: Ένωση Ξενοδόχων & Ένωση Γονέων Θήρας ενισχύουν τη συνεργασία τους

Με κοινό στόχο τη στήριξη της μαθητικής κοινότητας και την κοινωνική συνοχή, οι δύο φορείς δρομολογούν κοινές δράσεις σε πολιτισμό, εκπαίδευση και κοινωνική υποστήριξη.

«Ό,τι αξίζει» στην ΕΡΤ1: ιστορίες που φωτίζουν την Ελλάδα — αυτή την Κυριακή (28/09) στην Ίο

Η Ίνα Ταράντου συναντά τους «αφανείς πρωταγωνιστές» της καθημερινότητας. Στις 28/9, η εκπομπή ταξιδεύει στην Ίο και φιλοξενεί τον Γιάννη Πουσσαίο.

Μελάνες Νάξου: Κάτοικοι διαμαρτύρονται για τις αυξήσεις στο νερό και πάνε σε .. δημοψήφισμα

Κάτοικοι ζητούν επιστροφή στις παλιές τιμές και δίκαιη τιμολόγηση· ετοιμάζεται ηλεκτρονική ψηφοφορία για συλλογική στάση

ΔΕΔΔΗΕ: Τρίωρη διακοπή ρεύματος αύριο (22/09) στα χωριά της πεδινής Νάξου

Νάξος: Προσωρινή διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 22/09 (09:00–12:00) σε Γλινάδο, Άγιο Αρσένιο, Μύλους & Αργάνι Τριπόδων

Ονοματοθεσία ανώνυμων οδών στη Νάξο: Κάλεσμα για συμμετοχή των πολιτών

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προχωρά στη διαδικασία ονοματοθεσίας και αρίθμησης οδών στη Χώρα και τα Αγγίδια, με στόχο τη διευκόλυνση κατοίκων και επισκεπτών.

Κυκλάδες: Ένα έμφραγμα, τρία νησιά, μία σωτηρία στο Ιπποκράτειο (video)

Σίφνος → Σύρος (4–5 μέρες) → Μύκονος → Αθήνα: καταγγελίες της οικογένειας για χαοτικές διακομιδές και κενά στο σύστημα υγείας των νησιών.

Κουφονήσι: Ομόφωνο «ναι» σε μειώσεις και δίκαιη τιμολόγηση νερού

Έκτακτη συνεδρίαση της Τοπικής Κοινότητας (22/09) – αιτήματα για επανέκδοση λογαριασμών, δόσεις χωρίς προσαυξήσεις, έλεγχο μετρητών και ειδικό καθεστώς «νησιωτικότητας»

Κυκλάδες: Το νερό έγινε «υγρός χρυσός» — λογαριασμοί-σοκ και SOS από τα Κουφονήσια (video)

Ο αντ/ρχος Νάξου Βαγγ. Κατσάρας μιλά για «πικρό ποτήρι»· ανομβρία, τουριστική ζήτηση και κόστος αφαλάτωσης πιέζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Νάξος: Θεατρικά εργαστήρια για παιδιά & ενήλικες — 3η χρονιά το Δημοτικό Εργαστήρι

Μαθήματα υποκριτικής, ορθοφωνίας & αυτοσχεδιασμού με τον σκηνοθέτη Θανάση Αντωνίου. Δύο τμήματα: 13–15 & 16+ με δωρεάν συμμετοχή.

Τραγωδία στον Πειραιά: Νεκρός 20χρονος ναυτικός στο «Blue Star Chios»

Εγκλωβίστηκε σε υδατοστεγή συρόμενη πόρτα στο γκαράζ – Προανάκριση από το Λιμενικό· μήνυμα για απόλυτη προτεραιότητα στην ασφάλεια

Νάξος – «Μια βραδιά κάτω από την ελιά»: το λιοΐρι γίνεται σκηνή πολιτισμού

Στο κτήμα Κάμπονες, ανάμεσα σε υπεραιωνόβιες ελιές, η Νάξος γιορτάζει με μουσική, γεύσεις και μνήμες (1–3 Οκτωβρίου)

Ψίθυροι φθινοπώρου στο νησί: φως, ησυχία και επιστροφή στην απλότητα

Όταν σβήνουν τα καλοκαιρινά πλήθη, το νησί ανασαίνει: θάλασσα που ψιθυρίζει, δρόμοι που ησυχάζουν, στιγμές που βαθαίνουν. Σκέψεις από τη Στέλλα Νικολάκη