Τρίτη, 19 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠεριβάλλονΑιγαίο: Λιγότερα μελτέμια τον Ιούλιο, άνοδο θερμοκρασίας στην θάλασσα

Αιγαίο: Λιγότερα μελτέμια τον Ιούλιο, άνοδο θερμοκρασίας στην θάλασσα

|

Η εντυπωσιακή μείωση των μελτεμιών τον Ιούλιο στις Κυκλάδες έφερε αύξηση της θερμοκρασίας στη θάλασσα ακόμη και δύο βαθμούς – τι συνέβη στη Νάξο όσον αφορά τους ανέμους 

Ιδιαίτερα θερμός ήταν ο φετινός Ιούλιος για τη θάλασσα στο Αιγαίο και ειδικά στις Κυκλάδες. Μάλιστα, αυτόν τον μήνα η επιφανειακή θερμοκρασία της θάλασσας στις Κυκλάδες ξεπέρασε εκείνη του Ιονίου Πελάγους, το οποίο υπό κανονικές συνθήκες έχει πιο ζεστά επιφανειακά ύδατα.

«Η βασική αιτία γι’ αυτό είναι η χαμηλή παρουσία του μελτεμιού στο Αιγαίο. Τα μελτέμια δροσίζουν την επιφάνεια της θάλασσας, λειτουργούν δηλαδή ως κλιματιστικό», σημειώνει στην «Καθημερινή» ο Σταύρος Ντάφης, μετεωρολόγος, επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. 

«Επρόκειτο για μια ιδιότυπη κατάσταση, καθώς για έναν ολόκληρο μήνα, τον Ιούλιο, η επιφανειακή θερμοκρασία της θάλασσας στις Κυκλάδες ήταν υψηλότερη από το Ιόνιο, που κατά μέσον όρο τα προηγούμενα χρόνια έχει ανώτερες θερμοκρασίες», λέει στην «Κ» ο Κώστας Λαγουβάρδος, ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. «Η εξήγηση βρίσκεται στη χαμηλή παρουσία των μελτεμιών τον Ιούλιο. Φέτος, είχαμε μόλις εφτά μέρες με ισχυρό μελτέμι τον Ιούλιο. Οσον αφορά τα μελτέμια, είναι ο δεύτερος πιο υπήνεμος Ιούλιος από το 2009, που αρχίσαμε να καταγράφουμε την παρουσία των μελτεμιών», συμπληρώνει ο κ. Λαγουβάρδος. Ο Αύγουστος φαίνεται να έχει επιστρέψει σε μια κανονικότητα, όσον αφορά τη συχνότητα και την ένταση των μελτεμιών, αλλά με βάση την υστέρηση του Ιουλίου αναμένεται από τους ερευνητές το φετινό καλοκαίρι να έχει συγκριτικά χαμηλότερη καταγραφή μελτεμιών.

Οι αποκλίσεις

Εντός του Ιουλίου σημειώθηκαν ιδιαίτερα υψηλές τιμές θερμοκρασίας στα επιφανειακά ύδατα στο Αιγαίο, με το θερμόμετρο να ανεβαίνει και πάνω από τους 27 βαθμούς Κελσίου στις Κυκλάδες, παρουσιάζοντας απόκλιση από τις κλιματικές τιμές (δηλαδή τους μέσους όρους των ετών 2008-17) μέχρι και 2°C. Μάλιστα, σε περιοχές του Βόρειου Αιγαίου (δυτικά της Λέσβου) η αυξητική απόκλιση από τις κλιματικές τιμές έφτασε και τους 3-3,5° C. Συνολικά, όλος ο Ιούλιος κινήθηκε ανοδικά στις Κυκλάδες, ξεκινώντας από τους 24° C και ξεπερνώντας τους 27° C. Εχει ενδιαφέρον η μεγάλη αυτή διακύμανση, που δείχνει τη σημασία των μελτεμιών και αποτέλεσε μια διαφοροποίηση και για τους ερευνητές, οι οποίοι ανέμεναν μια πιο αργή απόκριση της θερμοκρασίας της θάλασσας στην αλλαγή των καιρικών συνθηκών. Να σημειώσουμε εδώ ότι στη Νάξο τον Ιούλιο είχαμε μόλις 13 κόμβους ανά μέσο όρο όσον αφορά την ταχύτητα του ανέμου και μάλιστα δέκα μέρες κάτω από τους δέκα (10) κόμβους όταν η υψηλότερη τιμή ήταν στους 57 κόμβους… Και πέρυσι; έκλεισε ο Ιούλιος με 18 κόμβους και μεγαλύτερη τιμή αυτή τους 69… Δείγμα ότι κάτι άλλαξε φέτος..  

«Οταν μιλάμε για επιφανειακή θερμοκρασία εννοούμε τα πρώτα δέκα εκατοστά του νερού. Αυτό δεν σημαίνει πως ανάλογα συμπεριφέρεται το νερό και στα βαθύτερα σημεία. Υπάρχουν πολλά ρεύματα και διάφορα συστήματα, των οποίων ο κύκλος μπορεί να διαρκεί και χρόνια, από τα οποία επηρεάζεται η θερμοκρασία», εξηγεί ο κ. Ντάφης. Η εξέλιξη της συνολικής θερμοκρασίας της θάλασσας (και όχι μόνο της επιφανειακής ζώνης) είναι κάτι διαφορετικό και πολύ πιο σύνθετο, που δεν επιτρέπει βεβαίως αυτόματες αναγωγές.

Η άνοδος της θερμοκρασίας των ελληνικών θαλασσών, πάντως, είναι καταγεγραμμένη σε επιστημονικές μελέτες. Υπολογίζεται πως σε διάστημα 40 ετών, από το 1970-2010, η μέση επιφανειακή θερμοκρασία της θάλασσας στον ελληνικό χώρο έχει ανέβει περίπου κατά 1° C, ενώ σε άλλη μελέτη καταγράφεται άνοδος της θερμοκρασίας της θάλασσας, στο διάστημα από 1985-2005, από τους 18,5° C στους 19,4° C.

Η τάση ανόδου της θερμοκρασίας της θάλασσας, σε όλη τη Μεσόγειο και βεβαίως και σε Αιγαίο και Ιόνιο, με αποτέλεσμα εκτός των άλλων και την άνοδο της στάθμης των υδάτων αποτελεί κοινό τόπο των μελετών για την πορεία της κλιματικής αλλαγής, με τις διαφορές να αφορούν την ταχύτητα της αυξητικής πορείας, ανάλογα με το μοντέλο πρόβλεψης. Παλιότερες μελέτες του βρετανικού Εθνικού Ωκεανογραφικού Κέντρου στο Σαουθάμπτον και του ισπανικού Μεσογειακού Ινστιτούτου στις Βαλεαρίδες νήσους εκτιμούσαν πως μια άνοδος της θερμοκρασίας των υδάτων της Μεσογείου κατά 2,5° C θα οδηγούσε σε άνοδο της στάθμης κατά 63 εκατοστά του μέτρου.

Επίσης, έρευνα του ιταλικού Ινστιτούτου Θαλάσσιας Ερευνας έχει σημειώσει πως η άνοδος της θερμοκρασίας των επιφανειακών υδάτων προχωρά σε βάθος, προκαλώντας σοβαρές ανωμαλίες στη βιοποικιλότητα και στην κίνηση των θαλάσσιων ρευμάτων. Μάλιστα, πριν από μερικά χρόνια είχε καταγραφεί πως η θερμοκρασία των βαθέων υδάτων του νότιου Τυρρηνικού Πελάγους, που βρέχει τις δυτικές ακτές της Ιταλίας, είχε ανέβει τον χειμώνα κατά 2° C, από 13°C στους 15° C.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Δονούσα: Στη βουλή μέσω ερώτησης για την ακτοπλοϊκή σύνδεση μέσω ερώτησης από τον Μ. Καφούρο

Μ. Καφούρος: "Άνιση μεταχείριση επί σειρά ετών υφίσταται η Δονούσα στις ακτοπλοϊκές της συνδέσεις"

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Τι κάνουν Αμερικανοί Φοιτητές στη Σύρο;

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου συνεργάζεται με την τοπική κοινωνία της Σύρου και υποδέχεται φοιτητές του Πανεπιστημίου WPI

Νάξος – Β. Κατσαράς: “Διευρύνεται η σεζόν μέσα από σταθερά βήματα προβολής” (video)

Ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Βαγγέλης Κατσαράς μιλάει για την διεθνή έκθεση Τουρισμού στο Λονδίνο και τη προσπάθεια που γίνεται για την διεύρυνση της σεζόν μέσα από σταθερά βήματα και με κατεύθυνση στον εναλλακτικό τουρισμό (video)

Κυκλάδες – Πολεοδομικό: Τι χτίζεις και που σε Μύκονο και Σαντορίνη

Τα δύο σχέδια της πολεοδομικής μεταρρύθμισης θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση και θα εγκριθούν με Π.Δ. - Οι νέες κατοικίες δεν θα μπορούν να ενταχθούν στο σύστημα Αirbnb, ενώ απαγορεύονται οι πισίνες σε όλες τις νέες άδειες λόγω λειψυδρίας

Νάξος – Φιλώτι: Γιατί πρέπει να σωθεί η “Πηγή της Καμίνου”;

Ο δάσκαλος Αντώνης Τζιώτης αναλύει τους λόγους για την άμεση αναστήλωση της "Πηγής της Καμίνου" στο Φιλώτι

CEARS PLUS: Σύγχρονο Διαδικτυακό Φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης

CEARS PLUS: Το Σύγχρονο Διαδικτυακό Φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης – Προσφορές για τα Χριστούγεννα (Christmas Offer -15%)

Golden Star Ferries: Ανεκτέλεστο το δρομολόγιο (20/11) του “Andros Queen”

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου και το Andros Queen θα μείνει δεμένο στο λιμάνι της Μυκόνου

Πρόταση Ημέρας: Κεφτεδάκια κοτόπουλου με «παιδική» σάλτσα

Απίθανα αρωματικά κοτοκεφτεδάκια, που σερβίρονται με βελούδινη σάλτσα με την ήπια νοστιμιά της να κάνει κάθε μπουκιά σκέτη απόλαυση.

Πως να κερδίσω στο στοίχημα;

Το στοίχημα δεν είναι σπριντ ούτε των 100 ούτε των 200 μέτρων αλλά σκληρός μαραθώνιος

The Voice: Ο Ναξιώτης Κουτελιέρης και η συγκίνηση της Παπαρίζου (video)

Μπορεί ο Μιχάλης Κουτελιέρης να μην πέρασε στον επόμενο γύρο του The Voice όμως η σχέση του με την Κλαύδια έφερε δάκρυα στα μάτια της; Παπαρίζου (video)

Blue Star Ferries – Απεργία: Αλλαγές στα δρομολόγια, τι ώρα αναχωρούν Blue Star Paros και Αρτεμις

Τα δρομολόγια των πλοίων της Blue Star Ferries όπως διαμορφώνονται με βάση την απεργία της 20ης Νοεμβρίου

Νάξος: Ξημέρωμα μετά την βροχή στην Κωμιακή ή μήπως όχι;

Μία εικόνα χίλιες λέξεις.. Ξημέρωμα μετά τη βροχή στη Κωμιακή της Νάξου

Νάξος – Πετράκης: Αγάπησε το κρασί, δημιούργησε το δικό του οινικό καταφύγιο

Ο Μανώλης Πετράκης - πρώτης γενιάς οινοποιός - αγάπησε το κρασί και δημιούργησε το δικό του οινικό καταφύγιο στη Νάξο ..

JYSK: Ερχεται Κυκλάδες, σε ποιο νησί ανοίγει κατάστημα;

Συνεχίζει τη στρατηγική των μικρών καταστημάτων τύπου «σούπερ μάρκετ» - Τι είπε ο διευθυντής μάρκετινγκ της JYSK στην Ελλάδα, κ. Κώστας Δημόπουλος.

Κώστας Τέο: Ενιωσε αδιαθεσία, δεν πρόλαβε, η καρδιά του τον πρόδωσε στα 44 του χρόνια

Πέθανε ο αθλητικογράφος Κώστας Τέο - Κάλυπτε το ρεπορτάζ της ΑΕΚ

Επιτέλους βροχή…. “Πρωτοβρόχια” στις Κυκλάδες αλλά με διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος

Μετά από σχεδόν επτά μήνες είχαμε την πρώτη βροχή στις Κυκλάδες - Σε Φολέγανδρο και Ιο το μεγαλύτερο ποσοστό βροχόπτωσης

Ινδία: Ποιο νησί των Κυκλάδων δίνει το όνομά του σε αυτοκίνητο; (video)

Το ελληνικό κυκλαδίτικο νησί που θα δώσει το όνομά του στο νέο SUV (εικόνες & βίντεο)

Αμοργός: Εννέα μέτρα μετακινήθηκε ο υποθαλάσσιος πυθμένας και έδωσε τον σεισμό του 1956

Διεθνής ερευνητική ομάδα ρίχνει «φως» στις αιτίες του καταστροφικού σεισμού του 1956 στην Αμοργό - Τι λέει η Εύη Νομικού

Αμοργός: Ποια δώρισε 198.000 ευρώ στο Δήμο για κατασκευή σχολείου στην Αρκεσίνη;

Δωρεά από Σοφία Κέλερη στον Δήμο Αμοργού για την κατασκευή σχολείου ή άλλου έργου στην Αρκεσίνη