Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΑιγαίο: έρχονται υβριδικοί σταθμοί με ειδικά προνόμια στα νησιά

Αιγαίο: έρχονται υβριδικοί σταθμοί με ειδικά προνόμια στα νησιά

|

Έρχονται υβριδικοί σταθμοί ενέργειας με ειδικά προνόμια σε νησιά – Η τροπολογία και τα ερωτήματα που δημιουργούνται τη στιγμή μάλιστα που οι Δήμοι στα νησιά είναι αρνητικοί για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών 

Ερωτήματα γεννά τροπολογία που προστέθηκε την περασμένη Παρασκευή στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος και αφορά στους υβριδικούς σταθμούς ανανεώσιμης ενέργειας σε νησιά που δε συνδέονται με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτρισμού (ΜΔΝ). Και ο προβληματισμός εντείνεται από τη στιγμή που στα τέλη Οκτωβρίου θα εκδικαστεί η προσφυγή ακύρωσης από τη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (και των δήμων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Πάρου, Τήνου και Ανδρου) για το ζήτημα της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα τέσσερα αυτά νησιά. Και βέβαια έχουμε την καθολική αντίδραση των Δήμων μέσα από τις αποφάσεις των συμβουλίων….

Η εν λόγω τροπολογία αφορά στο θέμα της απεξάρτησης των νησιών από τον άνθρακα και στην ανάπτυξη πιλοτικών ενεργειακών προγραμμάτων σε μη διασυνδεδεμένα νησιά. Ωστόσο  αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι οι προβλέψεις ανοίγουν παράθυρα για την ενίσχυση δύο νέων έργων ΑΠΕ (υβριδικών) με το παλιό καθεστώς ενισχύσεων το οποίο έχει καταργηθεί στο πλαίσιο των αλλαγών της ευρωπαϊκής πολιτικής για τις ενισχύσεις στην πράσινη ενέργεια.

Έτσι δημιουργείται ευθέως θέμα απόκλισης από το νέο ευρωπαϊκό μοντέλο ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που έχει προκρίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση με βασικό στόχο τη μεγαλύτερη διείσδυση της πράσινης ενέργειας, με τους καλύτερους δυνατούς οικονομικούς όρους.

Τι προβλέπει η τροπολογία

Σύμφωνα με το νέο καθεστώς και τον νόμο για τις ΑΠΕ που ψηφίστηκε το 2016 με έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για όλα τα νέα έργα ΑΠΕ προβλέπεται διενέργεια διαγωνισμού, με κριτήριο τη χαμηλότερη τιμή και στη συνέχεια η υπογραφή σύμβασης λειτουργικής ενίσχυσης με το πιο συμφέρον οικονομικά έργο. Στόχος να μειωθεί το κόστος της παραγόμενης ενέργειας. Ωστόσο για τα δύο έργα προβλέπεται διαφορετική διαδικασία.

Συγκεκριμένα η τροπολογία προβλέπει ότι με απόφαση του υπουργού ενέργειας και μετά από εισήγηση του διαχειριστή του συστήματος του μη διασυνδεδεμένου νησιού  θα υλοποιηθούν δύο ειδικά πιλοτικά έργα, σε δύο νησιά για τα οποία δύναται να ισχύσουν οι παλιές ρυθμίσεις ενίσχυσης και επιδότησης κατά παρέκκλιση των προβλέψεων του νόμου 4414/2016, ο οποίος έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ψήφισή του αποτελούσε μνημονιακή υποχρέωση.

Πιο αναλυτικά με την τροπολογία δίνεται η δυνατότητα σύναψης σύμβασης αγοραπωλησίας (PPA) της παραγόμενης ενέργειας, η οποία εξασφαλίζει προτεραιότητα στην κατανομή και διασφαλίζει την απορρόφηση της παραγόμενης ενέργειας. Κανονικά τα έργα της τροπολογίας θα έπρεπε να συμμετάσχουν σε διαγωνισμό και να υπογράψουν σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης

Επιπλέον με τις συμβάσεις αγοραπωλησίας PPA  εξασφαλίζεται σταθερή τιμή για όλο το χρόνο διάρκειας ζωής του έργου ενώ στον νόμο για τις ΑΠΕ 4414/2016  προβλέπεται ότι εάν κατασκευαστεί διασύνδεση του νησιού τότε το έργο θα πληρώνεται με την οριακή τιμή του συστήματος συν μια προσαύξηση

Ένα ακόμη ζήτημα αφορά στην αποζημίωση διαθεσιμότητας ισχύος. Σύμφωνα με το νέο καθεστώς δεν προβλέπεται αποζημίωση διαθεσιμότητας ισχύος για τις νέες μονάδες, σε αντίθεση με το παλιό καθεστώς PPA που έχει καταργηθεί και το οποίο προέβλεπε αποζημιώσεις ανάλογα με το νησί από τα 127 και φτάνει έως τα 188 χιλιάδες ευρώ ανά μεταβάτ το έτος. Για παράδειγμα για ένα έργο 100 μεγαβάτ, μόνο η αποζημίωση ισχύος μεταφράζεται σε 13 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Και όχι μόνο αυτό αλλά και η τιμή με την οποία θα πληρώνεται η παραγόμενη μεγαβατώρα είναι σημαντικά μεγαλύτερη. Με το παλιό κάθεστώς PPA η τιμή για τους υβριδικούς σταθμούς στα ΜΔΝ ήταν 236 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έναντι 147 ευρώ ανά μεγαβατώρα του feed in premium. Μετά από διαγωνιστική διαδικασία η τιμή που μπορεί να προκύψει ενδέχεται να είναι ακόμη χαμηλότερη.

Τέλος με το νέο καθεστώς λειτουργίας των ΑΠΕ οι παραγωγοί έχουν υποχρέωση να συμμετέχουν στην αγορά εξισορρόπησης, όταν με το παλιό καθεστώς δεν υπήρχε τέτοια υποχρέωση και όλη η ενέργεια πληρωνόταν με την τιμή της σύμβασης.

Να σημειωθεί τέλος ότι η τροπολογία κατατέθηκε μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή ενώ δεν έχει διευκρινιστεί εάν υπάρχει σχετική εισήγηση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Πηγή: capital.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Υπόθεση …Νερό: Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Δονούσας ζητά επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής και δίκαιες χρεώσεις

Μετά την Ηρακλειά και τα Κουφονήσια, διαμαρτύρεται και η Δονούσα για τις αυξήσεις - Τι ζητούν οι επαγγελματίες

Κύπελλο Ελλάδος: Πάλεψε η ΕΛΛΑΣ Σύρου αλλά ηττήθηκε (4-2) από τον Ατρόμητο, περιμένει εκτός έδρας το Αιγάλεω

Οι Συριανοί έδειξαν χαρακτήρα και πέτυχαν δύο γκολ, αποσπώντας το χειροκρότημα – Τιμήθηκε ο Μιχάλης Λυγνός πριν τη σέντρα

Νάξος: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φωλιά Πράσινης θαλάσσιας χελώνας στις Κυκλάδες

138 νεοσσοί κατάφεραν να φτάσουν στη θάλασσα – Ένα μοναδικό γεγονός για το νησί και την προστασία της φύσης

Κάρπαθος: Γεννήθηκε το πρώτο φωκάκι της χρονιάς

Η πρώτη γέννηση μεσογειακής φώκιας (Monachus monachus) για το 2025 καταγράφηκε σε θαλάσσιο σπήλαιο – Σπάνια στιγμή για το απειλούμενο είδος

Αγιο Ορος: Εκοιμήθη ο Αγιορείτης Γέροντας Βασίλειος Γοντικάκης

Η εξόδιος ακολουθία αύριο στην Ιερά Μονή Ιβήρων – Ο λόγιος και πνευματικός καθοδηγητής που σφράγισε το Άγιον Όρος και την Ορθοδοξία

Μάρκος Καφούρος: Αναφορά για επαναφορά μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

Ο Βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ μεταφέρει το ψήφισμα του Δ.Σ. Θήρας στον Υπουργό Οικονομικών, ζητώντας μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις στις νησιωτικές περιοχές.

Παρέμβαση Φιλίππου Φόρτωμα για τις συντάξεις χηρείας του πρώην ΟΓΑ

Ερώτηση στη Βουλή για την άρση αδικιών του νόμου Κατρούγκαλου και την εξίσωση παλαιών και νέων συντάξεων χηρείας προς όφελος των δικαιούχων.

Φεστιβάλ Στρογγύλη On The Road: Μια μουσική βραδιά με το «The Hollywood Project»

Την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2025 στον υπαίθριο χώρο μπροστά από τον Μητροπολιτικό Ναό Θήρας, τρεις μουσικοί παρουσιάζουν αγαπημένα ελληνικά τραγούδια

Κύπελλο Ελλάδας: Από το Περιστέρι κόντρα στον Ατρόμητο ξεκινάει η μάχη της ΕΛΛΑΣ Σύρου (video)

Πρεμιέρα στη League Phase του κυπέλλου Ελλάδος, με τους Συριανούς να αγωνίζονται σήμερα στις 16:00 στο Δημοτικό γήπεδο Περιστερίου

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου

Νάξος – Αύγουστος 2025: περισσότερες αφίξεις, Ισχυρότερο το σύνολο του καλοκαιριού (πίνακες)

Στο λιμάνι της Νάξου οι επιβάτες αυξήθηκαν 5,2% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, ενώ το τρίμηνο Ιουνίου–Αυγούστου έκλεισε με +6,5% συνολικά. Τι δείχνει η δεκαετία.

Χώρα Νάξου: «Πάγωσε» το αίτημα κατοίκων για αλλαγή κυκλοφοριακού στη Μικρασιατών Προσφύγων

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων για επικίνδυνες συνθήκες, ο Δήμος Νάξου απάντησε αρνητικά στο αίτημα αλλαγής κατεύθυνσης της ημικεντρικής οδού.

Νάξος: “Στάση” Σινούκ για παραλαβή ασθενούς από άλλο νησί, πριν αναχωρήσει για Αττική

Το είδαμε κι αυτό... Ελικόπτερο Σινούκ έμεινε στη Νάξο για αρκετά λεπτά περιμένοντας το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει άλλο ασθενή και να τον μεταφέρει στην Αττική

ΒΙΟ.ΚΑ. Απόλλωνα: Μήνυση του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κατά της “Κίνησης Πολιτών”

Η Δημοτική Επιτροπή αποφάσισε την άσκηση μήνυσης για ψευδή καταμήνυση, δυσφήμηση και διασπορά ψευδών ειδήσεων – Αντιδράσεις μετά το Δελτίο Τύπου της Κίνησης «Σώστε τις Παραλίες της Νάξου».