Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΑιγαίο: Ερχεται η ηλεκτροκίνηση με πιλοτικό πρόγραμμα σε έξι νησιά

Αιγαίο: Ερχεται η ηλεκτροκίνηση με πιλοτικό πρόγραμμα σε έξι νησιά

|

Η ηλεκτροκίνηση κάνει την εμφάνισή της στα νησιά του Αιγαίου και μάλιστα με δυναμικό τρόπο – Τι ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας κος Σταθάκης για την διασύνδεση των νησιών (Κυκλάδες και Κρήτη) αλλά και για τα έξι νησιά που θα ενταχθούν στο πιλοτικό πρόγραμμα όσον αφορά την ηλεκτροκίνηση 

«Ο εξηλεκτρισμός των μεταφορών αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των στόχων για εξοικονόμηση ενέργειας», επανέλαβε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, από το βήμα του 2ου συνεδρίου για την εναλλακτική μετακίνηση (Ecomobility 2019), που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες στην Αίγλη Ζαππείου.

Στον χαιρετισμό του, με τον οποίο άνοιξαν οι εργασίες του συνεδρίου, ο κ. Σταθάκης επανέλαβε τους βασικούς άξονες του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), σύμφωνα με τους οποίους έως το 2030 το μερίδιο των ΑΠΕ στη συνολική κατανάλωση ενέργειας προβλέπεται να ανέλθει στο 32%, με το μερίδιο των ΑΠΕ στην παραγωγή ενέργειας να διιπλασιάζεται σχεδόν στο 57% από 29%. Όπως εξήγησε, αυτό σημαίνει εξοικονόμηση της τάξης του 1,5% ετησίως στο σύνολο της οικονομίας, που συμβολικά αντιστοιχεί σε ένα πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» ετησίως.       

Η επίτευξη των στόχων του ΕΣΕΚ στις μεταφορές σημαίνει ότι έως το 2030 ένα στα δέκα αυτοκίνητα θα πρέπει να είναι ηλεκτροκινούμενα και ότι από το 2025 ένα στα δύο αυτοκίνητα που πωλούνται θα πρέπει να κινούνται με ηλεκτρική ενέργεια.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε ότι οι απαιτούμενες αλλαγές σε θεσμικό επίπεδο, αναφορικά με την εξοικονόμηση ενέργειας στις μεταφορές, θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο των αλλαγών που ήδη έχουν επιτευχθεί και δρομολογηθεί στον ενεργειακό τομέα τα τελευταία χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου και τη διατήρηση του δημόσιου ελέγχου στα δίκτυα, υπογραμμίζοντας ότι «με τον διαχωρισμό της ΔΕΠΑ σε δύο τμήματα, το αμέσως επόμενο διάστημα που θα φέρουμε τον νόμο στη Βουλή, κλείνει το θέμα των αγορών ενέργειας και δικτύων». Ανέφερε δε ότι το φυσικό αέριο επεκτείνεται ραγδαία σε 32 πόλεις και στόχος είναι μέχρι το 2022 το σύνολο της Βορείου Ελλάδας να έχει πρόσβαση στο φυσικό αέριο.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα μέτρα διασύνδεσης των νησιών, σημειώνοντας ότι «έχει επιταχυνθεί η διασύνδεση των νησιών σε πολύ υψηλό βαθμό, ολοκληρώθηκε στις Κυκλάδες όπου έπεται η επόμενη διασύνδεση, ενώ έχει ξεκινήσει η διασύνδεση στην Κρήτη με χρονικό ορίζοντα 18 μηνών και λίγους μήνες δοκιμαστικής λειτουργίας».

Με την ίδια φιλοσοφία θα προσεγγιστεί και το θέμα της μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση, πρόσθεσε ο Υπουργός, σημειώνοντας ότι το πρώτο που χρειάζεται είναι ένας νόμος για την ηλεκτροκίνηση, που θα ρυθμίζει πληθώρα θεμάτων τόσο για τις υποδομές φόρτισης οχημάτων όσο και για τη λειτουργία της αγοράς καθαυτής.

Αναφερόμενος στα κίνητρα υιοθέτησης της ηλεκτροκίνησης, ο κ. Σταθάκης έκανε λόγο για θέμα που μελετάται πολύ προσεκτικά, καθώς σε όλη την Ευρώπη διευρύνεται η γκάμα των κινήτρων που αφορούν τη χρηματοδότηση και τις φοροαπαλλαγές «κι αυτό είναι ένα αναπόσπαστο μέρος αυτής της θεσμοθέτησης».

Στη συνέχεια έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα νησιά, τα οποία έχουν ιδιαίτερη θέση στη μετάβαση στο ecomobility, βάσει και του εθνικού σχεδιασμού. Όπως ανέφερε, επιτρέπεται πιο εύκολα σήμερα στα νησιά η εισαγωγή των ηλεκτρικών μέσων μεταφοράς και των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ενώ ταυτόχρονα για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά προβλέπεται αθρόα εισαγωγή ΑΠΕ και ηλεκτροκίνησης. Ο Υπουργός ανήγγειλε ότι θα προκηρυχθεί σύντομα η ένταξη των έξι πρώτων νήσων, βάσει από κοινού πρωτοβουλίας με νησιωτικές χώρες της ΕΕ και την Κομισιόν.

«Τα νησιά αποτελούν προτεραιότητα και έχουν πυκνώσει οι επαφές με όλες τις εταιρείες που έχουν την τεχνολογία και μπορούν να συνεισφέρουν» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης, αναφερόμενος και στις πρόσφατες επαφές με την Tesla.

Επιπλέον, μίλησε και για το έργο υποδομών που έχει γίνει στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών σε συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας, κάτι που αποτελεί, όπως τόνισε, αναπόσπαστο κομμάτι των συζητήσεων και του σχεδιασμού.

Κλείνοντας ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είπε ότι το μεγάλο στοίχημα είναι μπροστά. «Η απάντηση στις προκλήσεις αυτές είναι η επιτάχυνση της θεσμοθέτησης του πλαισίου με οποίο θα μετακινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση, η αποσαφήνιση του πλαισίου κινήτρων, τα οποία εντείνονται, και η μεγάλη έμφαση στη μετάβαση πρωτίστως των νησιών. Απόλυτα εφικτοί και ρεαλιστικοί στόχοι, που θα δώσουν μια τεράστια ώθηση στην ιδέα της ηλεκτροκίνησης συνολικά».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αεροδρόμια: Η εικόνα της επιβατικής κίνησης τον Ιανουαρίου, – 33% η Σαντορίνη λόγω εργασιών

Με το “δεξί” η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια της χώρας - Πως κινήθηκαν τα αεροδρόμια στο Αιγαίο - Από τη Μυτιλήνη έως τη Ρόδο και τη Σαντορίνη

Βασ. Φλεριανός: Η απόφαση για την ακύρωση του δρώμενου της Παρασκευής και το κάλεσμα διασκέδασης

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Βασίλης Φλεριανός σε ανάρτησή του εξηγεί την απόφαση για την ακύρωση του δρώμενου της Παρασκευής των Αποκριών ...

Taste Atlas: Ποια ελληνικά πιάτα με αυγά βρίσκονται στη λίστα με τα 50 καλύτερα στον κόσμο;

Η ελληνική κουζίνα αναδείχτηκε φέτος η καλύτερη στον κόσμο, αφήνοντας πίσω της την ιταλική και άλλες διάσημες κουζίνες

Το τέλος του κινηματογράφου που ξέραμε – Σενάρια, ταινίες και ερμηνείες με… τεχνητή νοημοσύνη!

Σε ποια φιλμ εφαρμόζεται ήδη, ποιες είναι οι αντιδράσεις και γιατί το θέμα της τεχνολογίας απασχολεί από τα Όσκαρ μέχρι το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Μυτιλήνη: Νεκρή μετανάστρια μέσα σε βάρκα που ήρθε από τις τουρκικές ακτές

Στη βάρκα επέβαιναν και άλλοι 18 πρόσφυγες και μετανάστες που εντοπίστηκαν από στελέχη του Λιμενικού Σώματος

Κων. Καζάκος: “Μεγάλωσα με τον Καμπανέλλη μέσα στο σπίτι μας” (video)

Ο Κωνσταντίνος Καζάκος έρχεται στη Νάξο με τη θεατρική παράσταση "Αγουρα Κεράσια" και μιλάει στο Νίκο Σκορδιαλό για θέατρο, τηλεόραση και τον .. Καμπανέλλη (video)

Πρόταση Ημέρας: Η Μαριέττα Γαλάνη μας προτείνει Ζουμερό κέικ λεμόνι με φρέσκο ξινοτύρι Πιτταρά

Ζουμεροό κέικ 🍰 🍋🍋🍋🍋 λεμόνι με φρέσκο ξινοτύρι Πιτταρά - Η πρόταση ημέρας από την αγαπητή σεφ Μαριέττα Γαλάνη

Naxos Medical: Ιατρείο 24/02) από τον γιατρό ρευματολόγο Κωνσταντίνο Γεωργανά

Πότε και πως μπορείτε να κλείσετε ραντεβού με τον γιατρό ρευματολόγο Κωνσταντίνο Γεωργανά στο Naxos Medical

Πανναξιακός ΑΟΚ: Σήμερα (23/02) έχει ντέρμπι .. ανόδου με Μελίσσια (video)

Δείτε που μπορείτε να παρακολουθήσετε το ντέρμπι του ΔΑΚ Νάξου μεταξύ Πανναξιακού ΑΟΚ - Μελίσσια (video)

Ολυμπιακός: Ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι από τη Νάξο γεννιέται στον “Θρύλο”

Ποιος είναι ο 13χρονος που φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού και κάνει τα πρώτα του βήματα

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Η μεγάλη απόδραση: 27.000 σολομοί το «έσκασαν» από ιχθυοτροφείο

Οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Άκης Τσελέντης: “Ας ελπίσουμε ότι πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να είναι ήπια “

"Μπορεί τα τελευταία δύο 24ωρα να βιώσατε μια δραστική μείωση των σεισμών, αυτοί όμως εξακολουθούν να συμβαίνουν με μεγέθη που δεν τους καταλαβαίνετε."

Νάξος: Παγετός στο δρόμο προς Κεραμωτή, προσοχή στους οδηγούς (video)

Ορεινή Νάξος.. Χιόνισε τα ξημερώματα του Σαββάτου, η θερμοκρασία στους μηδέν βαθμούς και παγετός στο δρόμο. Προσοχή (video)

Sea Jets: Σε Σχοινούσα και Ηρακλειά φέτος θα δούμε το “Champion Jet 3” (pinakas)

To "Champion Jet 3" αναλαμβάνει να καλύψει τις δρομολογιακές ανάγκες του καλοκαιριού σε Σχοινούσα - Ηρακλειά ενώνοντας με Νάξο και Κουφονήσια (πίνακας)

Σαντορίνη – Λέκκας: Δύο τα σενάρια “Σταδιακή αποκλιμάκωση ή σεισμός 6 Ρίχτερ”

Επίσκεψη Λέκκα - Ευελπίδου στην Σαντορίνη - Οι συζητήσεις, οι διαπιστώσεις και τα δύο βασικά σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι από ΕΚΠΑ

Κυκλάδες: Οι Ασφαλιστικές εξαιρούν τον .. σεισμό από ανανεώσεις συμβολαίων (!!!)

Οι ασφαλιστικές εξαιρούν τον… σεισμό από τις ανανεώσεις συμβολαίων σε νησιά των Κυκλάδων - Ποια νησιά είναι στο επίκεντρο