Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠεριβάλλονΑχ αυτή η παστούρα… Απαλλαγείτε και τα ζώα θα ανασάνουν

Αχ αυτή η παστούρα… Απαλλαγείτε και τα ζώα θα ανασάνουν

|

Οι γιατροί του Action Animal στη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής τους στην Νάξο όπου και φρόντισαν τα ιπποειδή αναφέρθηκαν και στο φαινόμενο του παστουρώματος (σ.σ. με αφορμή ενός περιστατικού) έχοντας επαφή με ιδιοκτήτες και όπως σημειώνεται έπεισαν αρκετούς ότι πρέπει να απαλλαγούν από την συγκεκριμένη ..συνήθεια 

Παστούρωμα… Μία συνήθεια που έρχεται από το παρελθόν… Μία πληγή για τα ζώα αλλά και για την εικόνα της χώρας από τη στιγμή που απαγορεύεται διά ροπάλου με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία να είναι καταπέλτης σε ανάλογα περιστατικά και με δεδομένο ότι το παστούρωμα θεωρείται κακοποίηση και όχι άδικα.. Κι όμως στην Ελλάδα παραμένει μία πληγή… Από το 2012 υπάρχει η σχετική υπουργική απόφαση από την Ελληνική Κυβέρνηση, είναι ενήμεροι όλοι, όμως το αγκάθι υπάρχει. Και οι Κυκλάδες (αλλά και Ρόδος, Κρήτη, Κέρκυρα) έχουν ένα τεράστιο ζήτημα.. Μάλιστα το 2014 είχαμε και θάνατο ζώου σε νησί του νομού μας όταν «το ζώο έχασε τη ζωή του όταν μπλέχτηκε η «παστούρα» σε κάποιο εμπόδιο και παγιδεύτηκε». Οι κτηνίατροι προσπαθούν με κάθε τρόπο να πείσουν τους ιδιοκτήτες των ζώων και δη των ιπποειδών ότι είναι λάθος η συγκεκριμένη συνήθεια… Σέβονται μεν ότι υπάρχει μία παράδοση πίσω από το παστούρωμα, αλλά πλέον είναι ξεπερασμένη… Και έχει περάσει στη μορφή της κακοποίησης. Και βέβαια η Ευρωπαϊκή Ένωση καιροφυλακτεί… Μετά από κάθε καταγγελία κυρίως των ξένων επισκεπτών που σοκάρονται από το θέαμα, ρίχνει πρόστιμα με το κιλό. Μπορεί οι περισσότερες από τις καταγγελίες να είναι υπερβολικές αλλά όλες εξετάζονται και στη συνέχεια γίνεται προσπάθεια να βρεθεί λύση πριν φτάσουμε στα δικαστήρια.

Η καταγγελία

Το ευχάριστο είναι ότι η Νάξος βελτιώνεται σημαντικά. Το έχουν επισημάνει όλοι. Αυτό δεν σημαίνει ότι εξαλείφθηκαν και τα προβλήματα. Και οι καταγγελίες κορυφώνονται την καλοκαιρινή περίοδο… Και αφορούν είτε τα ζώα με παστούρες είτε τα περίφημα ….βαρελόσκυλα. Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι τον Οκτώβριο του 2015 είχαμε και ενημέρωση προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών, την Εισαγγελέα Αρείου Πάγου κ. Ε. Κουτζαμάνη,  τις Κτηνιατρικές και Αστυνομικές Διευθύνσεις και την Kεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος σχετικά με το παστούρωμα που είχε χαρακτηριστεί ως «έγκλημα».

Και ανάμεσα στα άλλα αναφέρονταν..

• Οι ιδιοκτήτες των ζώων είναι υποχρεωμένοι βάση του Ν4039/12 και Ν. 4235/14 αλλά και της ηθικής να παρέχουν στα ζώα τους σωστές συνθήκες διαβίωσης. Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα έπρεπε να διατηρούν ζώα.

• Στην υπόλοιπη Ελλάδα ιπποειδή και παραγωγικά ζώα διαβιούν και κινούνται ελεύθερα. Εύλογα αναρωτιόμαστε λοιπόν αν κίνδυνος ατυχημάτων είναι υπαρκτός μόνο στα μέρη που ευδοκιμεί η πρακτική του «παστουρώματος».

• Αν δεν είναι δυνατή η διαβίωση και η βοσκή των ζώων σε ασφαλή και πιο απομακρυσμένα σημεία, οι σωστές περιφράξεις, η σωστή επιτήρηση και δέσιμο των ζώων από το κεφάλι (για λίγες ώρες) αποτελούν αποδεκτές λύσεις αλλά όχι το «παστούρωμα».

Και κατέληγε «Θεωρούμε ότι η εξάλειψη του φαινομένου δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Όμως η σωστή ενημέρωση μέσω καμπάνιας που αρχίζει η Ομοσπονδία μας σε συνεργασία με άλλους φορείς και σε συνδυασμό με την τιμωρία των παραβατών, θα εγκαινιάσει μια νέα εποχή. Παράλληλα με τις δικές σας ενέργειες θα ζητήσουμε από τον αρμόδιο Υπουργείο την ρητή και δια νόμου απαγόρευση της πρακτικής αυτής».

Συζήτηση

Και φτάνουμε στο σήμερα… Στην τελευταία επίσκεψη της ομάδας των γιατρών του Animal Action διαβάζουμε μέσα από την ιστοσελίδα τους «Ένα από τα δυσκολότερα και πιο λυπηρά περιστατικά ήταν αυτό ενός αρσενικού αλόγου που για χρόνια πονούσε και κούτσαινε (λόγω ενδονυχίτιδας και ενός παλιού κατάγματος στο πίσω πόδι που δεν είχε δέσει ποτέ). Η ομάδα φρόντισε το ζώο όσο καλύτερα μπορούσε εξονυχίζοντάς το και χορηγώντας του την κατάλληλη θεραπεία. Λόγω του έντονου πόνου το ζώο δεν πλησιαζόταν εύκολα από ξένους και οι ιδιοκτήτες του ήταν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που η ομάδα μας κατάφερε να το φροντίσει. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Μιχάλης και ο Γιάννης είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με αρκετούς ιδιοκτήτες για τα αρνητικά του παστουρώματος, πείθοντας μάλιστα κάποιους από αυτούς να το σταματήσουν ως πρακτική.

Ο δε ιππίατρος Μιχάλης Γάγανης μιλώντας στην «Φωνή του Αγρότη» είχε δηλώσει «Για το θέμα της παστούρας νομίζω ότι έχουν ειπωθεί ουκ ολίγα. Κατανοώ έως ένα σημείο την ανάγκη του περιορισμού ενός ζώου. Αλλά όχι με αυτό τον τρόπο. Υπάρχουν πλέον άλλοι μέθοδοι, όπως τα ηλεκτροφόρα σύρματα που με ελεγχόμενο ηλεκτρισμό δεν προκαλούν βλάβες στα ζώα. Συν τοις άλλοις δεν είναι όμορφο θέαμα και προκαλούνται αντιδράσεις κυρίως από τους ξένους που μιλούν για κακοποίηση, Και η νομοθεσία πλέον είναι ιδιαίτερη αυστηρή και τα πρόστιμα βαριά».

Οπότε; Ήρθε η ώρα να απαλλαγούμε δεν νομίζετε;

loading...

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σαντορίνη – Ενωση Ξενοδόχων: Κυβερνητικές δράσεις που δημιουργούν πολλών ταχυτήτων ξενοδοχεία

Η Ένωση Ξενοδόχων Θήρας για την εξειδίκευση των εξαγγελθέντων μέτρων καθώς και του πρασίνου τέλους - Η στάση της προς τους πληγέντες στη Θεσσαλία

Ναυμαχία Σαλαμίνας: Ο ρόλος της Νάξου στην πιο σημαντική ναυμαχία της Αρχαιότητας

Ποιος ο ρόλος της Νάξου στη ναυμαχία της Σαλαμίνας; Η παρουσία του τριήραρχου Δημόκριτου

Νάξος – Δ. Λιανός: Ξεκινάει η υλοποίηση του τοπικού πολεοδομικού σχεδίου

Η ανακοίνωση του Δημάρχου Δημήτρη Λιανού σχετικά με το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Terra Pontica: Κάτι νέο γεννιέται στη Νάξο, πότε είναι η πρώτη συνάντηση

Terra Pontica σημαίνει θαλάσσια γη ή Γη μέσα στη θάλασσα ή Νησί. - Πότε είναι η πρώτη συνάντηση

Γ. Βρούτσης: Συνάντηση με τα μέλη του Συνδέσμου Αθλητικών Συντακτών

Συνάντηση του αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, με τον Σύνδεσμο Αθλητικών Συντακτών

Ενωση Ξενοδόχων Νάξου: Οι ξενοδόχοι πάνε (24/09) στη κάλπη

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου από 10:30 ως 15:30) θα διεξαχθούν στα γραφεία της Ένωσης Ξενοδόχων Νάξου, οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ και των εκπροσώπων μας στην Π.Ο.Ξ

Ανδρος: Κλείνει η πιο …μεγάλη πληγή για το νησί των Κυκλάδων

Με την κατασκευή ΧΥΤΥ στο νησί δίνεται τέλος στη λειτουργία της παράνομης χωματερής

OTA AWARDS – Χάλκη: Καλύτερος δήμαρχος για το 2023 ο Αγγελος Φραγκάκης

Καλύτερος Δήμαρχος της Ελλάδας 2019-2023 ο κ. Φραγκάκης Ευάγγελος (Δήμαρχος Χάλκης)

Τήλος: Κέρδισε μία θέση στα σχολικά βιβλία

Η Τήλος των διακρίσεων κερδίζει θέση ακόμα και στα σχολικά βιβλία

Ελλάδα “ψήφισαν” 16,1 εκατ. επισκέπτες μόνο το πρώτο επτάμηνο

Τράπεζα της Ελλάδας: 16,17 εκατ. τουρίστες «ψήφισαν» Ελλάδα στο 7μηνο – Οι αγορές που έδωσαν «φτερά» στα τουριστικά έσοδα
loading...

Blue Star Naxos: Βρέθηκε και ανασύρθηκε η άγκυρά του

Εξω από το φάρο της Νάξου εντοπίστηκε από δύτη και βρέθηκε η άγκυρα του Blue Star Naxos

Πάρος – Νέο επιβατικό λιμάνι: Οι οκτώ επιλογές, η πρόβλεψη για 2.5 εκατ. επιβάτες το 2035

Πάρος: Πρόβλεψη για διακίνηση 2,5 εκατομμυρίων επιβατών έως το 2035 – Που θα κατασκευαστεί το νέο επιβατικό λιμάνι του νησιού;

Μονοήμερη (01/10) εκδρομή με το “Naxos Star” στην Τήνο

Naxos Star... Μονοήμερη εκδρομή στην Τήνο.. Πότε και κόστος μετακίνησης

Νάξος – Φιλώτι: Το “παράπονο” του Αγίου Πολυκάρπου (Photos)

Η "εικόνα" του Αγίου Πολυκάρπου στο δρόμο για τον Καλαντό - Τι πρέπει να γίνει ώστε να μην καταστραφεί ότι έχει απομείνει; (photos)

Μήλος – Super Jet: Μέλος πληρώματος έπεσε στη θάλασσα κι έσωσε επιβάτη

SUPER JET: Διάσωση ατόμου από τη θάλασσα στoν λιμένα Αδάμαντα Μήλου

Εκτακτο – “Blue Star Naxos”: Αναχώρηση απόψε (15/09) από τον Πειραιά μετά τις 9 το βράδυ

Blue Star Naxos - Πως διαμορφώνεται το σημερινο και αυριανο δρομολόγιο με επίκεντρο τις Μικρές Κυκλάδες

Sea Jets: Απόδοση ευσήμων και αναγνώριση σε μέλος πληρώματος

Η SEAJETS συγχαίρει το πλήρωμα του ταχύπλοου "SUPER JET" για τη διάσωση επιβάτη στο λιμάνι της Μήλου

ΔΕΘ – Μητσοτάκης: ΦΠΑ στα καταλύματα Airbnb από την 1η Ιανουαρίου

ΦΠΑ στα καταλύματα Airbnb από την 1η Ιανουαρίου- Αυξάνεται το τέλος διαμονής στα ξενοδοχεία

Κυκλάδες: Πως θα κινηθεί τον Οκτώβριο ο “Ανεμος” (Πίνακας)

Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του "Ανεμος" για τον Οκτώβριο και αφορούν τις Δυτικές Κυκλάδες

Αμοργός – “Νέα Πνοή”: ” Τι δυσάρεστες εκπλήξεις, περιμένουν τους πολίτες της Αμοργού;”

Η τοποθέτηση της παράταξης "Νέα Πνοή" Δήμου Αμοργού σχετικά με το χωροταξικό και τη θέση της Δημοτικής Αρχής
loading...