Δευτέρα, 12 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΠαράξεναΤζαμάικα: "έφυγε" σε ηλικία 117 ετών η "θεία Β."

Τζαμάικα: “έφυγε” σε ηλικία 117 ετών η “θεία Β.”

|

Η Βάιλοτ Μπράουν γεννήθηκε στις 10 Μαρτίου 1900 έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της μαζεύοντας ζαχαρότευτλα, βαφτίστηκε σε ηλικία 13 ετών ενώ έχασε τον άνδρα της πριν από 20 χρόνια  – Πλέον η πιο ηλικιωμένη γυναίκα στο κόμσο είναι η Νάμπι Τζτζίνα από την Ιαπωνία που έχει γεννηθεί στις 4 Αυγούστου του 1900

Απεβίωσε στην Τζαμάικα ο πιο ηλικιωμένος άνθρωπος του κόσμου, η Βάιολετ Μπράουν, η οποία έκλεισε διά παντός τα μάτια της την Παρασκευή σε ηλικία 117 ετών και 189 ημερών. Ο πρωθυπουργός της Τζαμάικας, Αντριου Χόλνες, εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για το συμβάν με μια ανάρτησή του στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook, αποκαλώντας τη Βάιολετ ως «μία γυναίκα που γέμιζε με έμπνευση τους γύρω της».

Η γυναίκα η οποία ήταν γνωστή και ως «θεία Β.» πέθανε την Παρασκευή σε τοπικό νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν για καρδιακές αρρυθμίες και αφυδάτωση. Μετά τον θάνατό της, η Ερευνητική Ομάδα Γεροντολογίας αναφέρει ότι η πιο ηλικιωμένη γυναίκα στον κόσμο είναι η Νάμπι Τατζίνα από την Ιαπωνία, η οποία γεννήθηκε στις 4 Αυγούστου του 1900. Η Βάιολετ Μπράουν, η οποία γεννήθηκε ως Βάιολετ Μος στις 10 Μαρτίου του 1900, πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της μαζεύοντας ζαχαροκάλαμα κοντά στο σπίτι της, στην περιοχή Ντουανβάλε της δυτικής Τζαμάικας. Βιογραφία της γυναίκας, η οποία δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του ιδρύματος που φέρει το όνομά της, αναφέρει ότι η Βάιολετ βαφτίστηκε σε ηλικία 13 ετών στην Εκκλησία των Βαπτιστών της Τραϊτονβάλε, όπου και παρέμεινε μέλος μέχρι το τέλος της ζωής της και όπου έπαιζε όργανο. Η ίδια απέδιδε τη μακροζωία της στη χριστιανική της πίστη αλλά και στη σκληρή δουλειά.

Ο σύζυγός της Ογκούστους Μπράουν απεβίωσε το 1997 και το μεγαλύτερο από τα έξι παιδιά της πέθανε τον Απρίλιο, σε ηλικία 97 ετών. Σε συνέντευξη που έδωσε φέτος στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, η Μπράουν τόνισε ότι ένιωθε ευγνώμων που κατάφερε να ζήσει τόσο πολλά χρόνια. «Αυτό μου έδωσε ο Θεός και πρέπει να το πάρω», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Η Μπράουν γεννήθηκε όταν η Τζαμάικα ήταν μέλος της Βρετανικής Κοινοπολιτείας και έτσι είναι η γηραιότερη πρώην υπήκοος της βασίλισσας Βικτωρίας, που πέθανε το 1901. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βάιολετ ζούσε στο ίδιο σπίτι όπου γεννήθηκε πριν από 117 χρόνια. Τον περασμένο Μάιο, ο γιος της Χάρολντ Φεργουέδερ, που ήταν τότε 96 ετών, ήταν ο μεγαλύτερος άνθρωπος στον κόσμο που διέθετε έναν γονιό εν ζωή.

Η γηραιότερη γυναίκα του κόσμου αγαπούσε το αρνί και το ψάρι και συχνά έτρωγε και βοδινό ποδαράκι. Επίσης, της άρεσε να τρέφεται με γλυκοπατάτες, ιρλανδικές πατάτες αλλά και ψωμί, όπως εξάλλου και φρούτα, με ιδιαίτερη προτίμηση στα πορτοκάλια και τα μάνγκο. Μεγάλη της αγάπη ήταν και τα αυγά, και σε καθημερινή βάση έτρωγε τρία, τα δύο ωμά, από την ηλικία των είκοσι ετών, όταν διαγνώστηκε ότι έπασχε από αναιμία. Η Βάιολετ Μπράουν έλαβε τον τίτλο του πιο ηλικιωμένου ατόμου στον κόσμο μετά τον θάνατο της Εμμα Μοράνο, η οποία απεβίωσε σε ηλικία 117 ετών και 137 ημερών. Η Εμμα, η οποία ήταν η τελευταία γυναίκα που γεννήθηκε στα 1800, απέδιδε τη μακροζωία της στο ότι της άρεσε να τρέφεται με μικρές ποσότητες κιμά, αλλά και στο ότι έπινε κάθε βράδυ γάλα.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ψήνεται ή δεν ψήνεται τελικά; Τα πανηγύρια, οι ψησταριές και το… φανταστικό catering

Μια σούβλα δεν φέρνει την άνοιξη – αλλά ευτυχώς, ούτε και η κυβέρνηση την απαγόρευσε.

Τουρισμός: “ΚΙΜΩΛΟΣ, όπως εσύ, Μοναδική, Αυθεντική, Αληθινή”

ο Δήμος Κιμώλου απευθύνεται στους δυνητικούς επισκέπτες του εν όψει της νέας τουριστικής περιόδου

Νίκος Λεβογιάννης: “Η ιστορία της Νάξου είναι ένα ερωτικό ταξίδι με το παρελθόν”

Ο Νίκος Λεβογιάννης και η αγάπη του για τη νεότερη ιστορία του νησιού μας και την κατάγραφή της.

Οικονομία: «Λευκό Μητρώο» και μπόνους συνέπειας – Νέα κίνητρα για συνεπείς φορολογούμενους

Το σχέδιο της κυβέρνησης για ψηφιακές επιβραβεύσεις, μειώσεις φόρων και προτεραιότητα στις επιστροφές για όσους πληρώνουν στην ώρα τους

Στοίχημα – Serie A: Οι “Βιόλα” αναζητούν το ξέσπασμα και … 2.55

Βενέτσια - Φιορεντίνα: «Ξεσπά» στη Βενετία και στο 2.55!

Νάξος για όλους: Ένα βήμα πιο κοντά στην καθολική προσβασιμότητα των παραλιών

Επένδυση ζωής για τους συνανθρώπους μας με αναπηρία μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης – Ράμπες, αμαξίδια και εξοπλισμοί για τρεις παραλίες της Νάξου έως το τέλος του 2025.

Επίσκεψη Εργασίας στη Σαντορίνη από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Η παρουσία του συνοδεύτηκε από αυτοψίες σε κρίσιμες περιοχές και σύσκεψη με φορείς και επιστημονικές αρχές

Ο καιρός… από τα 680 μέτρα: Online ο μετεωρολογικός σταθμός Κωμιακής Νάξου!

Ο ιδιωτικός μετεωρολογικός σταθμός της Κωμιακής μπαίνει στην ψηφιακή εποχή, παρέχοντας ζωντανά δεδομένα μέσα από την πλατφόρμα Ecowitt και το NaxosWeather.gr.

Ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος – Οδηγίες και μέτρα πρόληψης και προστασίας

Βρίσκεται σε ισχύ η νέα Πυροσβεστική διάταξη 9/2024 (ΦΕΚ 2387/Β/2024) η οποία αντικαθιστά τις προγενέστερες Πυροσβεστικές Διατάξεις και ισχύει από 1/5/2024.

Διαδημοτική συνεργασία Σύρου – Τήνου: Πράσινο φως από τη ΔΕΥΑΣ για κοινή επιχείρηση ύδρευσης

Η ΔΕΥΑ Σύρου ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία διαδημοτικής επιχείρησης με τον Δήμο Τήνου, με στόχο τη βιωσιμότητα, τη μείωση των οφειλών και την αναβάθμιση των υπηρεσιών ύδρευσης στα νησιά.

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Θλίψη στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την απώλεια του Κώστα Αρτσάνου, το “αντίο” από τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό

Συγκλονισμένος ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός αποχαιρετά τον ακούραστο υπάλληλο του Δήμου και αγαπητό συμπολίτη

Εκτακτο: Τέλος στα σουβλάκια της θείας Τασίας, ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι

Ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι Με catering και τιμολόγιο, το κοψίδι πλέον θα έχει και ΦΠΑ...

Μ. Κατσούλης: “Οταν πάρω σύνταξη θα μετρήσω τα Κύπελλα που έχουμε πάρει”

Ο γυμναστής του ΓΕΛ Νάξου Μανώλης Κατσούλης μιλάει για την πορεία του, τον ρόλο του εκπαιδευτικού, τις αθλητικές επιτυχίες του σχολείου και την «αθλητομάνα» Νάξο

Νάξος – Νοσοκομείο: Λαπαροσκοπικός Πύργος μπαίνει σε λειτουργία μέσω δωρεάς

Με τη δωρεά του Κωνσταντίνου Μαρτίνου, το Νοσοκομείο Νάξου αποκτά σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό που αλλάζει τα δεδομένα στις χειρουργικές επεμβάσεις

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης