Τουρκικά ΜΜΕ αναπαράγουν ότι η Ελλάδα διεκδικεί κοκορέτσι, μπακλαβά, τζατζίκι και ιμάμ μπαϊλντί … (video)
Σε νέο θέμα στα μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας έχει αναδειχθεί το κοκορέτσι και η τουρκική του προέλευση.
Όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής της Καθημερινής και του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Show TV, σε πιο χαλαρούς ρυθμούς μετά την σκληρή θεματολογία του προηγούμενου διαστήματος, έθεσε το θέμα ως εξής:
«Mετά τον μπακλαβἀ, το τζατζίκι και το ιμάμ μπαϊλντί, η Ελλάδα τώρα διεκδικεί και το κοκορέτσι! Το παραδοσιακό τουρκικό φαγητό η Ελλάδα το διαφημίζει ως δικό της. Το θέμα αυτό το συζητήσαμε με τους σεφ και μας είπαν πως δεν θα αφήσουμε το κοκορέτσι στα χέρια των Ελλήνων!».
Μάλιστα, υπήρξε και ρεπορτάζ με Τούρκους πολίτες να λένε μπροστά στην κάμερα: «Toυς προκαλώ, είναι δικό μας. Ας έρθουν να δουν, εγώ φτιάχνω το καλύτερο. Δεν μας πήραν στην ΕΕ, τὠρα θα μας πάρουν και το κοκορέτσι;».
Άλλος πολίτης ανέφερε: «Ας έρθει ένας Έλληνας να φάμε μαζί κοκορέτσι. Όποιος φάει περισσότερο, τότε το κοκορέτσι θα είναι δικό του», ενώ τρίτος είπε: «To δικό μας το κοκορέτσι είναι άλλο, είναι υπέροχο. Πάνε και διεκδικούν το κοκορέτσι μας. Το κοκορέτσι είναι κάτι που έχει μείνει απο τους προγόνους μας.
Αναφορά σε εφημερίδα
Μία ημέρα νωρίτερα, σε πρωτοσέλιδο θέμα ανέδειξε η τουρική εφημερίδα Al Aksam την… καταγωγή παραδοσιακών φαγητών, ευρύτατα διαδεμένων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία.
και το ερώτημα ήταν εάν το κοκορέτσι και το ιμάμ μπαϊλντί είναι τουρκικά ή ελληνικά πιάτα. Φιλοξένησε μάλιστα και αναλυτές που επιχειρηματολογούν υπέρ της τουρκικής προέλευσης των δύο πιάτων λέγοντας: «Οι Έλληνες διεκδικούν την κουζίνα μας».
Τονίζουν ότι οι ισχυρισμοί των Ελλήνων πως τα δύο φαγητά είναι ελληνικά δεν ευσταθούν και αναλύουν ότι είναι δημιουργίες της τουρκικής κουζίνας.
«Μετά τον μπακλαβά και το τζατζίκι, η Ελλάδα οικειοποιείται το κοκορέτσι και το ιμάμ μπαϊλντί» γράφει η εφημερίδα. Επίσης, σημειώνουν ότι «γνωστές ιστοσελίδες με συνταγές στην Ελλάδα χαρακτηρίζουν ως ελληνικό φαγητό το ιμάμ μπαϊλντί, που σημαίνει ‘ο ιμάμης λιποθύμησε’»
Με πληροφορίες από τη σελίδα skai.gr .