Το βαθμολογικό κατώφλι για φέτος στις βάσεις εισαγωγής ήταν το 2,9 στα ΤΕΙ και το 4 στα ΑΕΙ…
Στη υψηλά τους επίπεδα παρέμειναν για ακόμα μια χρονιά οι κλασσικές πανεπιστημιακές αξίες, Νομικές και Ιατρικές σχολές με τους υποψηφίους ωστόσο να επιλέγουν αυτή τη φορά κυρίως σχολές που δίνουν πρόσβαση σε παραγωγικά επαγγέλματα σύμφωνα με την δημοσίευση των βάσεων. Ωστόσο μεγάλες παρουσιάζονται οι αλλαγές σε κάποιες σχολές με τόσο την άνοδο όσο και την πτώση να καταγράφονται θεαματικές.
Συγκεκριμένα σε 102 τμήματα η απόκλιση από τη βάση του 2017 ήταν μικρότερη των 100 μορίων ενώ σε 169 τμήματα, δηλαδή στο 35,28% των τμημάτων η απόκλισή μας ήταν μικρότερη των 200 μορίων, μικρότερη, δηλαδή, του 1%.
Για την ακρίβεια οι παιδαγωγικές σχολές εκτοξεύτηκα από 500 έως 1.200 μόρια καθώς εκτινάχθηκε η ζήτηση, ενώ τα οικονομικά τμήματα κατακρημνιστήκαν ακόμη και κατά 1.300 μόρια. Εξίσου εντυπωσιακή είναι η πτώση στα τμήματα λογιστικής και διοίκησης επιχειρήσεων στα πανεπιστήμια της περιφέρειας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα στο τμήμα διοίκησης επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στη Λευκάδα το οποίο κινήθηκε κάτω από τα 3.000 μόρια.
Στον αντίποδα μεγάλη ήταν η άνοδος σε ορισμένες σχολές του Εμπορικού Ναυτικού.
Να υπενθυμίσουμε ότι ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων για επιλογή φέτος ανήλθε σε 106.464, εκ των οποίων 93.742 με τις διαδικασίες των ΓΕΛ και 12.722 με τις διαδικασίες των ΕΠΑΛ, ενώ πέρυσι ο αντίστοιχος συνολικός αριθμός υποψηφίων ήταν 105.548.
Συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα ΤΕΙ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού 74.511 υποψήφιοι, ενώ το 2016 εισήχθησαν 72.973.
Οι κλασσικές πανεπιστημιακές αξίες
Όσον αφορά τις Νομικές παρέμειναν στα ίδια επίπεδα, περίπου, με πέρυσι, καθώς η Νομική Αθήνας υποχώρησε κατά 30 μόρια, ενώ η Νομική Θεσσαλονίκης ανέβηκε κατά 15 και της Θράκης κατά 106 μόρια. Οσον αφορά στις ιατρικές, αυξήθηκαν από 32 έως 82 μόρια.
Μεγάλη πτώση στο 2ο πεδίο
Στις σχολές του 2ο Επιστημονικού Πεδίου και κυρίως στις Μαθηματικές, σημειώθηκε πτώση, κατά μέσο όρο 500 μορίων, κυρίως εξαιτίας των θεμάτων στο μάθημα των μαθηματικών. Από την άλλη, όμως, οι σχολές με τις μικρότερες βάσεις, του συγκεκριμένου πεδίου, σημείωσαν άνοδο ακόμη και κατά 3.000 μόρια
Να επισημάνουμε ωστόσο πως η πρόσβαση σε αυτό το πεδίο είναι ελεύθερη αφού οι θέσεις είναι οριακά περισσότερες από τους υποψήφιους.
Τα παράδοξα
Όσο για τα «παράδοξα», που σύμφωνα με τους ειδικούς έχουν την ερμηνεία τους συγκαταλέγονται τα τμήματα της χημείας τα οποία παρουσίασαν όλα άνοδο άνω των χιλίων μορίων.
Ο λόγος ήταν κυρίως πως τα συγκεκριμένα τμήματα εντάχθηκαν φέτος και στο 3ο, εκτός από το 2ο Επιστημονικό Πεδίο σε αντίθεση με τα τμήματα των χημικών μηχανικών που παρέμειναν στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο είχαν πτώση της τάξεως των 300 μορίων.
Οι χαμηλότερες βάσεις εισαγωγής
Το βαθμολογικό κατώφλι για φέτος στις βάσεις εισαγωγής ήταν το 2,9 στα ΤΕΙ και το 4 στα ΑΕΙ…
Ο χαμηλότερος βαθμός εισαγωγής σε ΤΕΙ παρατηρείται στη Διοίκηση Επιχειρήσεων με 2.956 μόρια, ενώ ο περσινός χαμηλότερος βαθμός εισαγωγής σε ΤΕΙ ήταν 1.560 και συγκεκριμένα, στο τμήμα Βιομηχανικού Σχεδιασμού στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
Ο χαμηλότερος βαθμός εισαγωγής σε ΑΕΙ σημειώνεται στο τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ με 4.006 μόρια. Ακολουθεί η Ισπανική Φιλολογία με 5.600 μόρια και ακολούθως η Γαλλική Φιλολογία του ΑΠΘ με 6.596 μόρια.
Δύο ήταν οι σχολές που κατάφεραν να παραμείνουν αμετάβλητες σε σχέση με το 2016. Η Βιολογία Αθήνας με 18.335 μόρια και τα ΤΕΦΑΑ Αθήνας με βάση 17.793.