Κυριακή, 20 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΠαράξεναΣτο Νότιο Σουδάν ένα πιάτο φασολάδα κοστίζει 320 δολάρια (!!!)

Στο Νότιο Σουδάν ένα πιάτο φασολάδα κοστίζει 320 δολάρια (!!!)

|

Η σκληρή αλήθεια γύρω από το κόστος ζωής στον πλανήτη. Στις φτωχές χώρες της Αφρικής ένα πιάτο φασολάδα ξεκινάει από 62 δολάρια και φτάνει έως και τα 320 (!!!) 

Σ​​ε βραβευμένο με τρία αστέρια Μισελέν εστιατόριο του Τόκιο, σε πολυτελές σαλέ της Ελβετίας, σε exclusive club του Μανχάταν; Πού νομίζετε ότι σερβίρεται το πιο ακριβό πιάτο στον κόσμο; Κι όμως σε κανένα από αυτά τα μέρη που οι περισσότεροι, η αλήθεια είναι, θα σκεφτόμασταν πρώτα.

Το πιο ακριβό πιάτο σερβίρεται στο Νότιο Σουδάν. Και η εξήγηση είναι πολύ απλή, καθώς το κόστος για ένα πιάτο φαγητό στις πιο φτωχές χώρες του πλανήτη κυμαίνεται σε απίστευτα υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις χώρες της Δύσης. Για παράδειγμα, κάποιος που ζει στη Νέα Υόρκη θα χρειαστεί να ξοδέψει 0,6% του καθημερινού του εισοδήματος για μια φασολάδα, ενώ κάποιος που ζει στο Νότιο Σουδάν θα χρειαστεί για την ίδια φασολάδα το 155% των ημερήσιων εσόδων του. Ας δούμε το παράδειγμα με βάση το κόστος παραγωγής του συγκεκριμένου πιάτου. Στη Νέα Υόρκη είναι 1,20 δολάρια, στη Σομαλία 42,12, στη Μοζαμβίκη 61,92, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό 82,10, στην πόλη Ντεΐρ Εζόρ της Συρίας 190,11, στο Νότιο Σουδάν 321,70 δολάρια. Η φτωχή χώρα της Ανατολικής Αφρικής είναι η τελευταία στη λίστα της έρευνας με τίτλο «Counting the beans: The true cost of food around the world» (Mετρώντας τα φασόλια: Το πραγματικό κόστος του φαγητού στον κόσμο). Πραγματοποιήθηκε από το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισίτισης (WFP) σε συνεργασία με την εταιρεία πιστωτικών καρτών Mastercard και αποκαλύπτει εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία, ταυτόχρονα όμως και εξόχως αποκαρδιωτικά για όσους ρομαντικούς ονειρεύονται έναν κόσμο όπου κανείς δεν θα πεινάει και όλοι θα απολαμβάνουν τουλάχιστον τα βασικά.

Η πραγματικότητα είναι δυστυχώς τελείως διαφορετική. Οσο υπάρχουν χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση ή σε εμφύλιες διενέξεις, που μαστίζονται από οικονομική κρίση, χώρες όπου οι βασικές δομές έχουν καταρρεύσει, οι ελλείψεις είναι σοβαρότατες και έχουν τεράστιο πρόβλημα ασφάλειας, εκατομμύρια άνθρωποι θα στερούνται τα απολύτως στοιχειώδη. Το 2016 υπέφεραν από πείνα 795 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο. Αριθμός που σύμφωνα με τους ειδικούς το 2017 θα εμφανιστεί αυξημένος.

Η έρευνα του WFP έχει πολλές παραμέτρους. Μία απ’ αυτές εστιάζει στη σημασία της παροχής σχολικών γευμάτων. Σε πολλές φτωχές χώρες, γονείς προβληματίζονται για το αν θα πρέπει να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο ή σε κάποια δουλειά για να βοηθήσουν στη συντήρηση της οικογένειας. Με τη δωρεά γευμάτων σε σχολεία αυτό το πρόβλημα σε κάποιο βαθμό αναχαιτίζεται. Επιπλέον, έρευνα που έγινε στη Σρι Λάνκα, συνέδεσε τα σχολικά γεύματα με την καλή εκπαιδευτική πορεία και την αύξηση της παραγωγικότητας. Παιδιά που συμμετείχαν για δέκα χρόνια σε πρόγραμμα επισίτισης σε σχολεία έφτασαν να κερδίζουν έως και 5% περισσότερα χρήματα ως εργαζόμενοι ενήλικες.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Καστράκι: Τα σπινθηροβόλα μάτια του Εσταυρωμένου έβλεπαν τον κόσμο

Ο Γιώργος Καρνέζης γράφει για την παρουσία του Κυριάκου Σαλτερή στα πολιτιστικά δρώμενα του Καστρακίου

Ρήγμα Ανύδρου: Εδωσε σεισμό 4.3 R μεταξύ Αμοργού – Σαντορίνης

Σεισμός 4,3 Ρίχτερ ανοιχτά της Αμοργού και κοντά στη Σαντορίνη - Η δόνηση ταρακούνησε το νησί ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα

Νάξος – Τραγαία: Μεγάλο Σάββατο με ποδόσφαιρο ”Για τον Νικόλα…”

Νάξος: Μεγάλο Σάββατο στην Τραγαία με ποδόσφαιρο ”Για τον Νικόλα…” (video)

Ανδρος: Το όνειρο του Κλειστού Γυμναστηρίου γίνεται πραγματικότητα

Το όνειρο του Κλειστού στην Άνδρο γίνεται πραγματικότητα – Άνοιξε ο διαγωνισμός για την κατασκευή του - Τι αναφέρει ο δήμαρχος κος Σουσούδης

Κάλυμνος: Κινδυνεύει να χάσει τα δάχτυλά του ο 15χρονος

Κροτίδες: Κατάσχεση 130.000 τεμαχίων – Κινδυνεύει να χάσει τα δάχτυλά του ο 15χρονος

Πρόταση Ημέρας: Αρνάκι ψητό με δεντρολίβανο και πατάτες τραχτές

Αρνάκι ψητό με δεντρολίβανο και πατάτες τραχτές με την σφραγίδα της Κέρκυρας

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα από το NaxosPress.gr! 

Η Ανάσταση του Χριστού ας γεμίσει τα σπίτια μας με χαρά και το νησί μας με χαμόγελα και αισιοδοξία.

Ημερομηνία Πάσχα: Μπορούν τελικά να εορτάσουν όλοι οι Χριστιανοί μαζί;

Για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, Καθολικοί και Ορθόδοξοι θα γιορτάσουν μαζί το Πάσχα — την Ανάσταση του Χριστού — την ίδια Κυριακή.

Times: “Πάρος: Το κυκλαδίτικο νησί που θα σε κάνει να το ερωτευτείς”

Όχι τόσο πολύβουη όσο η Μύκονος ή η Σαντορίνη, αλλά με απαράμιλλη γοητεία – ένας κυκλαδίτικος παράδεισος που συνδυάζει το παραδοσιακό με το κοσμοπολίτικο

Νάξος – Απόλλων: Συνάντηση διοίκησης και αθλητριών στο ΔΑΚ με Γιάννη Βρούτση (video – photos)

Επίσκεψη του Υπουργού Γιάννη Βρούτση στον Πρωταθλητή Αιγαίου Απόλλων Νάξου (pics-video)

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Νάξος – Airbnb: Εσοδα σε ετήσια βάση που αγγίζουν και τα 33.000 ευρώ (!!!)

Σύμφωνα με στοιχεία από το τελευταίο 12μηνο, νησιωτικοί προορισμοί, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, προσφέρουν τα υψηλότερα έσοδα στην Ελλάδα, με ετήσιο τζίρο ανά καταχώρηση που ξεπερνά τις 43.000 ευρώ.

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

Naxos Vibe: Οι σεισμοί στη περιοχή της Σαντορίνης και η “απάντηση” της Νάξου

Πώς οι Σεισμοί στη Σαντορίνη Επηρέασαν τις Κρατήσεις και Πώς η Νάξος Απαντά με Μια Δυνατή Σεζόν

“Πρέβελης”: Ετοιμάζεται σιγά σιγά για το τελευταίο του ταξίδι, στη Τουρκία

Το "Πρέβελης" κλείνει το κύκλο της ιστορίας του. Από χθες στην Ελευσίνα και από εκεί περιμένει το .. πράσινο φως για τα διαλυτήρια στην Τουρκία