Τετάρτη, 16 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠαράξεναΣτΕ: Είπε "Ναι" στον ... παπά παχύ για κατάταξη στις ένοπλες δυνάμεις

ΣτΕ: Είπε “Ναι” στον … παπά παχύ για κατάταξη στις ένοπλες δυνάμεις

|

Το Συμβούλιο της Επικρατείας μίλησε: Και οι ευτραφείς ιερείς μπορούν να μπουν στους κόλπους του στρατού, ως στρατιωτικοί ιερείς αρκεί η παχυσαρκία τους να μην αποτελεί πρόβλημα στην βάδιση και στις λοιπές υποχρεώσεις του στρατιωτικού βίου.

Αχ αυτές οι ανάγκες… Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε νόμιμο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που προβλέπει ότι οι ευτραφείς ιερείς με αυξημένο σωματότυπο μπορεί πλέον να εντάσσονται στις Ένοπλες Δυνάμεις ως στρατιωτικοί ιερείς.

Ειδικότερα, το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας κατέθεσε στο Ε΄Τμήμα του ΣτΕ σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο επέρχονται τροποποιήσεις σε παλαιότερο διάταγμα του 2014 που αφορά τις σωματικές ικανότητες όσων κατατάσσονται στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Με το εν λόγω διάταγμα έγινε άρση των προβλεπόμενων περιορισμών ως προς τα κριτήρια σωματικής ικανότητας των κληρικών που θα κατατάσσονται στις Ένοπλές Δυνάμεις και προβλέφθηκε ότι μπορούν να κατατάσσονται στο σώμα των στρατιωτικών ιερέων όσοι ιερείς έχουν κριθεί ακατάλληλοι (κατηγορίες Ι/2, Ι/3 και Ι/4) και ο Δείκτης Μάζας του Σώματος τους είναι μεταξύ 19 έως και 35 kg/m2.

Υπενθυμίζεται ότι, κατά τη στρατιωτική νομοθεσία, προκειμένου να μπορούν να καταταγούν στις Ένοπλες Δυνάμεις άνδρες ο Δείκτης Μάζας του Σώματος -δηλαδή το πηλίκο του σωματικού βάρους του υποψηφίου σε χιλιόγραμμα προς το τετράγωνο του ύψους του σε μέτρα- πρέπει να βρίσκεται από 19 έως 27 kg/m2.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προέβη στην εξαίρεση αυτή λόγω της ανάγκης στελεχώσεως των Ενόπλων Δυνάμεων με κληρικούς ικανούς να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της αποστολής για την οποία προορίζονται, δηλαδή, «της χριστιανικής και ηθικής διαπαιδαγώγησης του στρατεύματος».  Να σημειώσουμε ότι πέρυσι τέτοια εποχή υπήρξε προκήρυξη για 13 θέσεις στρατιωτικών ιερέων και μόλις οι δέκα καλύφθησαν τον περασμένο Ιούλιο… 

Ο θεσμός των στρατιωτικών ιερέων

Ο θεσμός των στρατιωτικών ιερέων δεν είναι κάτι νέο. Ο θεσμός των Στρατιωτικών Ιερέων ανάγεται στις απαρχές της δημιουργίας του Νέου Ελληνικού Κράτους όπως γράφει το ecclesia.gr Το Σώμα των Στρατιωτικών Ιερέων θεσμοθετήθηκε με το Νόμο χοβ΄/1861 (ΦΕΚ Α΄ 38), κατ’ αρχάς μόνο για το Στρατό Ξηράς. Στο Πολεμικό Ναυτικό συστήθηκε Θρησκευτική Υπηρεσία μόλις το 1949 με τον Αναγκαστικό Νόμο 794/1949 και στην Πολεμική Αεροπορία, κατόπιν Παγίας Διαταγής το 1953 με την Φ.ΓΕΑ/Α. 303/7/πδ/ υ.1974/19 ΦΕΒ 1953.

Σύμφωνα με το Νομοθετικό Διάταγμα 90/1973 το Θρησκευτικό Σώμα περιλαμβάνει τους Στρατιωτικούς Ιερείς και των τριών Κλάδων των Ε.Δ., υπάγεται στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμύνης και έχει ως αποστολή του την χριστιανική και ηθική διαπαιδαγώγηση του Στρατεύματος, γράφει το ecclesia.gr

Επίσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του Άρθρου 4 παράγραφος 8, του Νομοθετικού Διατάγματος 178/1969, το Θρησκευτικό, έγινε Κοινό Σώμα με τη δυνατότητα οι Στρατιωτικοί Ιερείς να εναλλάσσονται κατά τις τοποθετήσεις – μεταθέσεις, μεταξύ των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Φωτογραφία: Ιστοσελίδα onalert.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αμοργός: Εκεί που η ψυχή ξέρει τον δρόμο

Ένα νησί που δεν φωνάζει για να το προσέξεις – απλώς υπάρχει, αυθεντικό και δυνατό

Αγωνία για το ΚΕΔΑΣΥ Νάξου: «Δεν μπορούμε να μιλάμε για νέο όταν το υπάρχον καταρρέει»

Η Ένωση Γονέων Πάρου καλεί σε άμεση δράση για τις άθλιες συνθήκες στέγασης και λειτουργίας του ΚΕΔΑΣΥ Νάξου – Προειδοποιεί για ευθύνες σε Δήμο και Περιφέρεια αν δεν υπάρξουν λύσεις μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Νάξος: Η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. του Τυροκομείου Πιτταρά στην κορυφή του κόσμου!

Με κορυφαία βαθμολογία από το Taste Atlas και παγκόσμιες διακρίσεις, η ναξιώτικη γραβιέρα από το Τυροκομείο Πιτταρά επιβεβαιώνει τη φήμη της ως πρεσβευτής γεύσης και ποιότητας της Νάξου.

Ταχύπλοα… για λίγους: Γιατί το ακτοπλοϊκό ταξίδι στις Κυκλάδες έγινε πολυτέλεια

Ακριβά εισιτήρια, περιορισμένες επιλογές και «ταρίφα χωρίς αναλογία» – Η μεγάλη ψαλίδα στις τιμές μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης και το παράδοξο των Κυκλάδων

Νάξος: Ψήφισμα από το 2ο Γυμνάσιο Νάξου για τον εκλιπόντα καθηγητή Στέλιο Ζαφειρόπουλο

Ο Σύλλογος Διδασκόντων εκφράζει τη βαθιά του συγκίνηση και συμπαράσταση στην οικογένεια του διαπρεπούς εκπαιδευτικού και τιμά τη μνήμη του με σειρά αποφάσεων.

ΥΠΑ: Ιστορική άνοδος στην επιβατική κίνηση, “εκτοξεύτηκε” η Νάξος με αύξηση 36,9%, η Σύρος στο +112% (!!!)

Με άνοδο 7,5% στα αεροδρόμια της ΥΠΑ και συνολικά 32,3 εκατ. επιβάτες πανελλαδικά στο πρώτο εξάμηνο του 2025, η Ελλάδα σπάει κάθε ρεκόρ – Σημαντική δυναμική για το αεροδρόμιο Νάξου

Μεγαλοπρεπής λιτανεία (14/07) στη Νάξο για τον Άγιο Νικόδημο (video)

Πλήθος πιστών και αρχιερέων στη μεγαλειώδη λιτανεία του πολιούχου της Νάξου – Συγκινητική συμμετοχή στρατιωτικών και πολιτικών αρχών (video)

Santo Wines: Τα κρασιά της Σαντορίνης που σήκωσαν ξανά την Ελλάδα ψηλά στον κόσμο

Με 8 βραβεία στα Decanter World Wine Awards 2025 και πλατινένιο μετάλλιο για το Grande Reserve 2022, ο συνεταιρισμός της Σαντορίνης αποδεικνύει πως η παράδοση μπορεί να γίνει παγκόσμιο σημείο αναφοράς

Νάξος: Σύλληψη 70χρονου κυβερνήτη για παράνομο απόπλου σκάφους στον Πάνερμο

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, επιβατηγό τουριστικό σκάφος απέπλευσε χωρίς άδεια από το Λιμεναρχείο

Τραγωδία στην Κύθνο: 87χρονος Ελβετός τουρίστας πέθανε πάνω σε σκάφος στον Μέριχα

Παρά τις προσπάθειες ανάνηψης από το πλήρωμα και ιατρούς του νησιού, ο ηλικιωμένος τουρίστας κατέληξε – Προανάκριση από τη Λιμενική Αρχή Κύθνου

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Απίστευτο: Πήδηξε από τον καταπέλτη του “Champion Jet 3” στην Πάρο

ναστάτωση στο λιμάνι της Παροικιάς όταν 24χρονος ημεδαπός πήδηξε από τον καταπέλτη πλοίου κατά τον απόπλου – Παρενέβη το Λιμενικό, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Σέριφος: 87χρονη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από την παραλία Συκαμιά

Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της – Προανάκριση από το Λιμεναρχείο

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Νάξος: Πέντε «κρυμμένες» παραλίες για ήσυχες (!!!) αποδράσεις

Από τον εξωτικό Πάνορμο μέχρι τη μυστική Χαβάη, ανακαλύψτε πέντε μοναδικές ακτές της Νάξου που προσφέρουν αυθεντική νησιωτική εμπειρία, μακριά από την πολυκοσμία.

Νάξος – Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου: Αντίο στον Στέλιο Ζαφειρόπουλο, ένα δάσκαλο με ψυχή και φως

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου Νάξου αποχαιρετά με συγκίνηση τον αγαπημένο εκπαιδευτικό και επιστήμονα, που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη μαθητική και τοπική κοινότητα.

Στασιμότητα στην επιβατική και οχηματική κίνηση στο λιμάνι Νάξου το πρώτο εξάμηνο του 2025

Οριακή πτώση στους επισκέπτες και τα οχήματα φέτος, με έντονη πτώση τον χειμώνα αλλά θετικά σημάδια από την άνοιξη και μετά (πίνακας)

Νάξος – Ορφέας Παπαδόπουλος: Από την υποκριτική στο τατουάζ και… στην Παναγία των Παρισίων (video)

Ο γνωστός ηθοποιός και tattoo artist μιλά αποκλειστικά στο Naxospress για την τέχνη, τη ζωή του στη Νάξο, τα παράξενα τατουάζ και τη νέα του θεατρική πρόκληση

Γιώργος Πρίντεζης στην Ηρακλειά: Ο θρύλος του μπάσκετ δείπνησε στο εμβληματικό “Αράκλεια”

Μετά το AegeanBall Festival, ο Πρίντεζης χαλάρωσε στις Μικρές Κυκλάδες, απολαμβάνοντας τις γεύσεις του Γιάννη Γαβαλά σε ένα από τα κορυφαία εστιατόρια του Αιγαίου.