Οι περισσότεροι φυσητήρες (κήτος που ανήκει στην κατηγορία της φάλαινας) που έχουν βρει τραγικό θάνατο στα νερά της ανατολικής Μεσογείου από το 2001 και μετά έχουν πεθάνει από την κατανάλωση πλαστικού – Το ανατριχιαστικό παράδειγμα φυσητήρα που βρέθηκε στη Μύκονο πριν από αρκετά χρόνια
Απίστευτο κι όμως αληθινό… Οι περισσότεροι από τους απειλούμενους με εξαφάνιση φυσητήρες (κητοειδές της κατηγορίας φάλαινας) που έχουν βρεθεί στην Ανατολική Μεσόγειο από το 2001 έχουν πεθάνει λόγω πλαστικών υπολειμμάτων που βρέθηκαν στο στομάχι τους, όπως αποδεικνύει πρόσφατη μελέτη…
Αφορμή για το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Times η πρόσφατη (τον περασμένο Απρίλιο) ανακάλυψη φυσητήρα που βρέθηκε σε κατάσταση αποσύνθεση στη Σαντορίνη και με την υποψία βρώσης πλαστικού. Αν και όπως όλα έδειξαν τελικά, το κητοειδές πέθανε από παθολογικά αίτια και με πιο πειστική αιτία τον αποπροσανατολισμό του λόγω ταχύπλοων ή μεγάλων πλοίων. Άλλωστε, ο Αλέξανδρος Φραντζής – υπεύθυνος στο Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος» πρόσφατα είχε δηλώσει ότι τα κρουαζιερόπλοια… σκοτώνουν ή εξαφανίζουν τις φάλαινες στην Ελλάδα.
Τώρα όπως διαβάζουμε μετά από νεκροψίες σε εννέα (9) από τα εικοσιτέσσερα (24) κήτη τα οποία βρέθηκαν νεκρά σε ελληνικά νερού έχουν βρει αργό και επώδυνο θάνατο. Το στομάχι όλων είχε «φρακάρει» από πλαστικό. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τις έρευνες που διεξάγει το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών, «Πέλαγος». Ο επικεφαλής των θαλασσιών βιολόγων στο Ινστιτούτο, Αλέξανδρος Φραντζής, αναφέρει το παράδειγμα της εύρεσης φάλαινας – φυσητήρα αρσενικού γένους κοντά στη Μύκονο (σ.σ. πριν απο αρκετά χρόνια), ο οποίος είχε καταπιεί περισσότερα από 100 πλαστικά αντικείμενα (!!) ανάμεσα σε αυτά και πλαστικές σακούλες σαν κι εκείνες του σούπερ μάρκετ. Το πιο εντυπωσιακό; Μία εξ αυτών ήταν από επιχείρηση εστίασης που σέρβιρε κεμπάπ στη Θεσσαλονίκη, δηλαδή περίπου 500 μίλια μακριά. Και όπως τονίζει ο κος Φραντζής «Η νεαρή φάλαινα πέθανε με έναν θλιβερό τρόπο… Είμαστε οι μοναδικοί υπόλογοι γι αυτή τη τραγωδία»
Οι φυσητήρες αποτελούν είδος υπό εξαφάνιση. Μάλιστα συνολικά 1.800 απ’ αυτούς βρίσκονται στη Μεσόγειο και 200 στον Ελλαδικό χώρο και δη από το Ιόνιο έως το Κρητικό πέλαγος. Είναι καταπληκτικοί δύτες φτάνουν ακόμη και τα δύο χιλιάδες μέτρα βάθος για να βρουν την τροφή τους (καλαμάρια) και τα αρσενικά είναι μοναδικά καθότι φεύγουν μετά την αναπαραγωγή από το κοπάδι…
Μάλιστα, μέσα από την ιστοσελίδα των TIMES έχουμε δύο ακόμη παραδείγματα φρικτών αργών θανάτων… Πρόσφατα στην Ισπανία βρέθηκε νεκρή φάλαινα – φυσητήρας με 30 κιλά πλαστικά στο στομάχι της και το 2014 στην Νότια Πελοπόννησο εντοπίστηκε νεκρή φάλαινα – φυσητήρας με δυόμισι μέτρα πλαστικό δίχτυ στο στομάχι της…
Και οι χελώνες
Όμως, δεν είναι μόνο οι φυσητήρες που κινδυνεύουν από το πλαστικό… Είναι και οι θαλάσσιες χελώνες. Από την αρχή του έτους, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», έχουν καταγραφεί τουλάχιστον δεκαοκτώ (18) θάνατοι σπάνιων ειδών χελώνας (caretta caretta) στο ΝοτιοΑνατολικό Αιγαίο. Και όπως τονίζει ο κος Φραντζής: “Είναι ανησυχητικό, αλλά δεν προκαλεί έκπληξη. Ολοένα και αυξάνονται αυτά τα περιστατικά γιατί η ποσότητα πλαστικών αποβλήτων στο Αιγαίο όλο και μεγαλώνει”. Ο πραγματικός αριθμός υποψιάζεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος, επειδή οι περισσότερες νεκρές θαλάσσιες χελώνες δεν εντοπίζονται…
Η Ελλάδα φέτος κάνει μία σημαντική προσπάθεια να μειώσει την πλαστική τσάντα μέσω χρέωσης αγοράς… Βέβαια, δεν έχει ακόμη θεσπίσει την εθνική απαγόρευση που υιοθετήθηκε από αρκετά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Ιταλίας. Μελέτες δείχνουν ότι περισσότερο από το 90 τοις εκατό των απορριμμάτων που επιπλέουν στη Μεσόγειο είναι πλαστικά. Η συγκέντρωση μικροπλαστικών στη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων θραυσμάτων μικρότερων των 5mm, μετρήθηκε στα 1,2 εκατομμύρια ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στον κόσμο.