Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΠαράξεναΣοκ: 30αρι "χτύπησε" στον Απόλλωνα τα μεσάνυχτα της Παρασκευής

Σοκ: 30αρι “χτύπησε” στον Απόλλωνα τα μεσάνυχτα της Παρασκευής

|

Το ξημέρωμα της 13ης Μαΐου βρήκε κυρίως την ορεινή Νάξο να …βράζει. Από τους 30 βαθμούς του Απόλλωνα στις 00:25 έως τους 27 βαθμούς στις 07:30 στο Αργοκοίλι. Αιτία; Ο νοτιάς 

Σοκ και δέος… Μας είχαν προειδοποιήσει ότι το Σαββατοκύριακο που μας έρχεται η θερμοκρασία θα ανέβει …λίγο αλλά τόσο; Και εντάξει μας είπαν για 35αρια αλλά εμείς πιστεύαμε στην Αθήνα και τη Λάρισα. Ξέρετε τις μεγάλες … χύτρες της Ελλάδας όσον αφορά την θερμοκρασία.

Όμως, η ανάρτηση που έγινε χθες τα ξημερώματα από τον Σάκη Αρναούτογλου – εκ των πλέον γνωστών μετεωρολόγων – μας … πάγωσε: 30,1 βαθμοί στον Απόλλωνα; Οκ να το δεχτούμε. Αλλά τι ώρα είπαμε; Στις 12.30. Όχι το μεσημέρι αλλά το ξημέρωμα του Σαββάτου. Ναι … δεν είναι λάθος. Το σημείωσε και ο ίδιος σε σχετική παρατήρηση από τον φίλο μας, τον συμπατριώτη μας Κώστα Συμεώνογλου που έσπευσε να τον ρωτήσει για το εάν είναι αλήθεια ή όχι…

Πως περιγράφει το γεγονός ο κος Αρναούτογλου στο post του στην σελίδα που διατηρεί στα social media; « Η θερμή εισβολή ξεκίνησε για τα καλά.. Περασμένα μεσάνυχτα Παρασκευής 12 προς Σαββάτο 13 Μαΐου 2017 και το θερμόμετρο στην περιοχή Απόλλωνα, Νάξου Υψόμετρο 35 μ, έχει “κολλήσει” στους εντυπωσιακά υψηλούς για την εποχή αλλά και για την ώρα, 30 βαθμούς Κελσίου σύμφωνα με τον μετεωρολογικό σταθμό του Αστεροσκοπείου Αθηνών. Δεν αποκλείεται να αποτελεί και ρεκόρ υψηλότερης ελάχιστης θερμοκρασίας για την περίοδο που διανύουμε… Kαι αυτά εξαιτίας των πολύ θερμών βορειοαφρικάνικων αερίων μαζών σε συνδυασμό με τον καταβάτη νοτιά στην περιοχή..»

Και στη συνέχεια στο διάλογο που είχε με τον κο Συμεόνογλου εξήγησε για τον Καταβάτη (σ.σ. δυνατός Νοτιάς) λέγοντας ότι «

Μόνο που ο νοτιάς στη Νάξο (χώρα) δεν διέρχεται από ψηλά βουνά όπως τον Ζευ, όπως στην περίπτωση του Απόλλωνα … Ο καταβάτης κάνει τη διαφορά..» Στη συνέχεια ενημερώθηκε ότι η θερμοκρασία ήταν στους 23 βαθμούς, κάποια στιγμή προς το μεσημέρι, όμως η αλήθεια είναι ότι η θερμοκρασία αυτή ήταν στη Νάξο, ενώ στις 7.30 το πρωί ενημερωθήκαμε ότι στο Μοναστήρι του Αργοκοιλιού στην Κόρωνο η θερμοκρασία ήταν στους 27 βαθμούς (!!!)

Το μεσημέρι πάντως της Παρασκευής είχε φτάσει η θερμοκρασία στους 35 βαθμούς. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών οι υψηλότερες μέγιστες καταγράφηκαν στην Κνωσσό (34.7), στο Λευκοχώρι Φθιώτιδας (33.5), στα Φαλάσαρνα Χανίων (33.4), στη Λίνδο (33.2), και στα Σταυράκια Ηρακλείου (33.2). Παρόμοιες συνθήκες είχαν συμβεί και στο παρελθόν μέσα στο 2° δεκαήμερο του Μαΐου. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

13 Μαΐου 1988 38°C θερμοκρασία στο Ηράκλειο

11 Μαΐου 2003 37ºC θερμοκρασία στο Θησείο (Αθήνα)

17-20 Μαΐου 2013 37ºC θερμοκρασία στα Φαλάσαρνα Χανίων

Οσο για σήμερα Σάββατο; Το ίδιο υψηλές θερμοκρασίες… Αιτία οι πολύ θερμές αέριες μάζες από την Αφρική, όπως διακρίνεται και στον χάρτη κάτω αριστερά, οπου δίνεται η προβλεπόμενη θερμοκρασία (σε ύψος περίπου 1500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια) για το μεσημέρι του Σαββάτου. Και το χειρότερο μεγάλες διαφορές ακόμη και 12 βαθμούς… Ενδεικτικά να σας αναφέρουμε ότι στο Αιγαίο έχουμε στις 6 το απόγευμα: Δωδεκάνησα: 33,7 στην Λίνδο (Ρόδος), 31,2 στην Κατταβιά (Ρόδος), 30,1 στην Κω και στις Κυκλάδες: 30,2 στην Αμοργό, 27,9 στην Ηρακλειά, 27,2 στην Κόρωνο (Νάξου) και τέλος 30,7 στην Ικαρία όσον αφορά το Κεντρικό Αιγαίο… Και από Δευτέρα… Ζακέτα


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σαντορίνη – Ηφαίστεια 2025: Drone Light Show στην καλντέρα & δύο μεγάλες συναυλίες το Σάββατο (20/9)

Η εμβληματική αναπαράσταση της ηφαιστειακής έκρηξης επιστρέφει με φωτισμένα drones πάνω από το Ηφαίστειο και μουσικές βραδιές στη Μητρόπολη και στο Santo Wines.

TasteAtlas: Τρία ελληνικά «τυρένια» γλυκά στα κορυφαία του κόσμου — Μελόπιτα #4, Σφακιανόπιτα #10, Καλιτσούνια #15

Η Σίφνος και η Κρήτη βάζουν δυνατά την Ελλάδα στη διεθνή λίστα επιδορπίων με τυρί∙ από τη μελόπιτα και τη σφακιανόπιτα έως τα καλιτσούνια.

«Σπουδή στο Χρώμα»: 12 μαθήματα ζωγραφικής για ενήλικες αρχάριους στη Νάξο

Ο Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων ανοίγει νέο κύκλο με την εικαστικό Αγγελική Θεοφίλου — Πρώτη συνάντηση την Πέμπτη 18/9 στο Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβου Καμπανέλλη.

Πρόταση Ημέρας: Σπέσιαλ σπετσοφάι με Κεφαλοτύρι Νάξου Πιτταρά, καυτερό, μελωμένο, ακαταμάχητο!

Χωριάτικα λουκάνικα, τρεις πιπεριές, κύμινο & κεφαλοτύρι που λιώνει… η Νάξος στο πιάτο, όπως το υπογράφει η Μαριέττα Γαλάνη με προϊόντα Πιτταρά.

HMHS Britannic στην Κέα: ιστορική ανέλκυση αντικειμένων από >120 μ., στην έκθεση η καμπάνα του πλοίου

Εγκεκριμένο πρόγραμμα (6–13 Μαΐου 2025) υπό την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων ανέλκυσε επιλεγμένα τεκμήρια από το ναυάγιο του «διδύμου» του Τιτανικού· τα ευρήματα οδεύουν στο Εθνικό Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Π. Ραουζαίος: «Άδικη η εξαίρεση των Κυκλάδων από το -30% ΦΠΑ» — Κάλεσμα στους 4 βουλευτές για άμεση διόρθωση

Ο πρόεδρος της Δ.Κ. Άνω Σύρου ζητά να ισχύσει η μείωση ΦΠΑ και στις Κυκλάδες, επικαλούμενος νησιωτικότητα, αυξημένο κόστος ζωής και ανταγωνιστικότητα τουρισμού–επιχειρήσεων.

Κινητές Ιατρικές Μονάδες στην Ανάφη: Δωρεάν εξετάσεις & σεμινάριο ΚΑΡΠΑ στις 27–28/9

Η αποστολή των ΚΙΜ επιστρέφει με πλήρες ιατρικό κλιμάκιο, διαγνωστικές πράξεις, αξιολογήσεις πρόληψης και αιμοδοσία — με δωρεά ΙΣΝ, υλοποίηση «Αναγέννηση & Πρόοδος» και Α.Ε.Μ.Υ., υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής ΕΚΠΑ.

ΠΟΕΣΕ: «Μηδέν εις το πηλίκο» για την εστίαση μετά τις εξαγγελίες στη 89η ΔΕΘ

Οργή και απογοήτευση από τον κλάδο: καμία μείωση ΦΠΑ στον σερβιριζόμενο καφέ/ποτά, καμία ελάφρυνση στο ενεργειακό και στο μη μισθολογικό κόστος.

Φιλώτι Νάξου: Κτηνοτροφικές μονάδες χωρίς ρεύμα, παρέμβαση Βλασερού

Ο γιατρός και πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ–ΚΙΝΑΛ, Γιάννης Βλασερός, καταγγέλλει ότι δεκάδες μονάδες στο Φιλώτι μένουν εκτός δικτύου, με συνέπειες στη συλλογή και συντήρηση γάλακτος και τυριών.

Ευλογιά αιγοπροβάτων: Στο τραπέζι και lockdown μετακινήσεων

Συναγερμός στο ΥΠΑΑΤ μετά την έξαρση κρουσμάτων. Σχέδιο άμεσης δράσης με ελέγχους, σταθμούς απολύμανσης και αυστηρή βιοασφάλεια· προειδοποίηση Τσιάρα για καθολική παύση μετακινήσεων αν δεν ανακοπεί η διασπορά.

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Κωμιακή: «Έφυγε» η «Κούλα του Σταματοβασίλη» που σημάδεψε με την παρουσία της το χωριό

Συγκινητικό αντίο στην Κυριακή Πρεβενιού, από τον Γιώργο Κρητικό μέσα από τα social media

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου

Νάξος: “Στάση” Σινούκ για παραλαβή ασθενούς από άλλο νησί, πριν αναχωρήσει για Αττική

Το είδαμε κι αυτό... Ελικόπτερο Σινούκ έμεινε στη Νάξο για αρκετά λεπτά περιμένοντας το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει άλλο ασθενή και να τον μεταφέρει στην Αττική