Τρίτη, 19 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠαράξεναΡόδος: Παζάρι και για μία πίτα σουβλάκι από τους ξένους επισκέπτες

Ρόδος: Παζάρι και για μία πίτα σουβλάκι από τους ξένους επισκέπτες

|

Οι αριθμοί ευημερούν στις αφίξεις αλλά οι τουρίστες είναι «απένταροι»! Παζάρια για μια πίτα σουβλάκι! – Απολαυστικός διάλογος στην Παλιά Πόλη της Ρόδου που αγγίζει τα όρια του παραλόγου  

Μπορεί η υπουργός Τουρισμού κ. Ελενα Κουντουρά να επαίρεται για τις αυξημένες αφίξεις και για τους αριθμούς που δείχνουν ότι το α’ τρίμηνο του 2018 κατέγραψε αύξηση 14% στην άφιξη τουριστών, την ίδια ώρα που έχει «επιστρατευθεί» και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο για το νέο σποτ το οποίο παρουσιάστηκε επισήμως με μεγάλη επιτυχία στα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ από την υπουργό, όμως η πραγματικότητα και η καθημερινότητα «εξοστρακίζουν» κάθε θετικό πρόσημο, στις μαθηματικές πράξεις…

Οι επαγγελματίες του τουρισμού στη Ρόδο γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι αυξημένοι αριθμοί, δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες και τα λειτουργικά τους έξοδα, αφού οι τουρίστες μπορεί να έρχονται για διακοπές στο νησί μας, λίγοι όμως είναι εκείνοι που έχουν χρήματα στην τσέπη για να ξοδέψουν εκτός ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, όπου με το σύστημα all inclusive, τρώνε και πίνουν δωρεάν χωρίς περιορισμό στις ποσότητες. Στον αντίποδα, έξω από τα ξενοδοχεία, καθημερινά εκτυλίσσονται κωμικοτραγικές καταστάσεις με τους ανθρώπους που εμπλέκονται στον τουρισμό, να μην γνωρίζουν αν πρέπει να γελάσουν ή να κλάψουν με όσα καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Διάλογος που σοκάρει 

Μια ακόμα ιστορία καθημερινής τρέλας, που καταδεικνύει και την οικονομική στάθμη μεγάλης μερίδας των επισκεπτών μας, την οποία φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «δημοκρατική», έπειτα από απαίτηση των εμπλεκομένων προσώπων, εκτυλίχθηκε στην Παλιά Πόλη…
Ζευγάρι αλλοδαπών επισκεπτών, επισκέφθηκε ταχυφαγείο στην Παλιά Πόλη, όπου ακολούθησε, σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, ο εξής διάλογος:
-Πόσο κάνει μία πίτα με κοτόπουλο, απ΄όλα;
-Τρία ευρώ
-Αν δεν βάλουμε κρέας, πόσο θα μας κοστίσει;
-Δύο ευρώ.
-Αν βάλουμε μόνο πατάτες και τζατζίκι;
Ένα ευρώ.
-Θα πάρουμε την πίτα του ενός ευρώ. Μπορείτε να μας βάλετε λίγο παραπάνω τζατζίκι;
Οι δύο υπάλληλοι του καταστήματος, ετοίμασαν την πίτα και πριν προλάβουν να την προσφέρουν, η κοπέλα τούς ζήτησε να την κόψουν στα δύο (!) και να τα τυλίξουν ξεχωριστά, ώστε να την μοιραστούν με τον σύντροφό της.
Ρώτησε πόσο κοστίζει το νερό, πληροφορήθηκε ότι κοστίζει 50 λεπτά, πήραν ένα μπουκαλάκι νερό και κάθισαν σε ένα πεζουλάκι για να φάνε με συνολικό κόστος μόλις 1,5 ευρώ!

Ο ένας από τους δύο υπαλλήλους του καταστήματος, απορημένος, κι αφού δεν είχε δουλειά εκείνη την ώρα, τους πλησίασε και τους ρώτησε σε ποιο ξενοδοχείο διαμένουν. Το ζευγάρι απάντησε ότι διαμένει σε ξενοδοχείο της πόλης και πως έκλεισε το πακέτο διακοπών για δύο εβδομάδες με 375 ευρώ all inclusive. Προχωρώντας παραπέρα την συζήτηση, ο άνδρας είπε ότι έχουν φέρει μαζί τους από 40 ευρώ (!) ο καθένας για να περάσουν τις δύο εβδομάδες των διακοπών τους και ο υπάλληλος του καταστήματος τούς ρώτησε αν έχουν έρθει κι άλλοι με τις ίδιες τιμές στο γκρουπ τους, για να πάρει την απάντηση ότι ήρθαν κι άλλοι, οι περισσότεροι είναι παλιοί επισκέπτες και πολλοί από αυτούς δεν έκλεισαν καν διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο αλλά πήραν μαζί τους αντίσκηνα που θα στήσουν κοντά στην παραλία του «Κόβα»!

Η πραγματικότητα 

Ο διάλογος μεταφέρθηκε στην «δημοκρατική», όπως είπε ο επιχειρηματίας-αυτόπτης μάρτυρας, προκειμένου να αναδειχθεί η πραγματική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, μακριά από τους πανηγυρισμούς και τις φιέστες του Υπουργείου Τουρισμού.
«Αυτή είναι μόνο μία από τις περιπτώσεις που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, αλλά πολλές μαζί, συνθέτουν μια πραγματικότητα που δεν έχει καμία σχέση με αυτά που θέλουν να παρουσιάσουν οι ιθύνοντες.
Με αυτούς τους επισκέπτες, εμείς καλούμαστε να βγάλουμε πέρα τις υποχρεώσεις μας, τα λειτουργικά κόστη τις μισθοδοσίες, τα τέλη και να ζήσουμε τις οικογένειές μας. Οι μεν μετράνε αφίξεις και οι δε πανηγυρίζουν για το ότι δεν υπάρχουν κρεβάτια άδεια. Με αυτή την ποιότητα του τουρισμού όμως, εμείς δεν μπορούμε να πανηγυρίσουμε», δηλώνει στην «δ» επιχειρηματίας που διατηρεί εστιατόριο σε κεντρικό σημείο της Παλιάς Πόλης.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι πέρυσι, ρεπορτάζ της «δ» με πρωταγωνιστές ένα ζευγάρι Βρετανών έχει προκαλέσει σάλο αφού σύμφωνα με την καταγγελία, επισκέφθηκε εστιατόριο στην Παλιά Πόλη αλλά όταν ήρθε η ώρα του λογαριασμού, επέδειξε τα βραχιολάκια του all inclusive, θεωρώντας πως με το πακέτο διακοπών που πλήρωσαν, θα τρώνε και να πίνουν δωρεάν σε όλο το νησί και όχι μόνο στο ξενοδοχείο!

Το ρεπορτάζ αναδημοσιεύθηκε από μέσα ενημέρωσης ανά την Ελλάδα –έντυπα και ηλεκτρονικά- αλλά και από μέσα στης Μεγάλης Βρετανίας, με αιχμηρά σχόλια για την οικονομική κατάσταση των τουριστών που έρχονται στη χώρα μας για διακοπές, κυρίως στην αρχή της σεζόν, καθώς πρόκειται για επισκέπτες που επιλέγουν πακέτα ειδικών προσφορών σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Οι επαγγελματίες του τουρισμού λένε, ότι από πέρυσι δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα και οι ιστορίες καθημερινής τρέλας είναι σύνηθες φαινόμενο, με το μεγαλύτερο χτύπημα να δέχεται ο κλάδος της εστίασης.

Μάλιστα, όπως δήλωσε πρόσφατα στην «δ» ο πρόεδρος των εστιατόρων κ. Γιάννης Κλούβας, από τα 1050 εστιατόρια που λειτουργούσαν στη Ρόδο έχουν απομείνει περίπου 700 (!), ενώ κάποια έχουν μετατραπεί σε ταχυφαγεία και σε σνακ μπαρ στην προσπάθεια των ιδιοκτητών τους να μειώσουν τα εργατικά-λειτουργικά κόστη.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Από το όραμα στην πραγματικότητα – Ρυθμιστικά μέτρα αλιείας στην Αμοργό με Προεδρικό Διάταγμα

ΑΜΟΡΓΟΡΑΜΑ: Μια 11ετής πρωτοβουλία ψαράδων και φορέων του νησιού οδηγεί στη θεσμοθέτηση Περιοχών Περιορισμού Αλιείας

Το κρουαζιερόπλοιο “MS Oosterdam” στη Νάξο, ένα σύντομο πέρασμα στο δρόμο για τον Πειραιά

Το MS Oosterdam της Holland America Line πέρασε από τη Νάξο, εντυπωσιάζοντας με την κομψότητα και τις ανέσεις του. Δείτε τα στοιχεία και τις παροχές του Vista-class κρουαζιερόπλοιου.

Από το μπουκάλι κρασί… στο μπουκάλι νερό – Το πρώτο «μενού νερού» στη Βρετανία είναι γεγονός

Ένα εστιατόριο με οδηγό Michelin παρουσιάζει το πρώτο γαστρονομικό μενού αφιερωμένο αποκλειστικά στο νερό.

Συνεργασία ιδιωτών γιατρών με το ΕΣΥ: Αντιδράσεις και προβληματισμοί

Η κυβέρνηση μιλά για αναβάθμιση, οι νοσοκομειακοί γιατροί κάνουν λόγο για «εμπορευματοποίηση της υγείας» και οι ιδιώτες αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα της ρύθμισης

Α.Τ.Α.Χ.Τ.Ο.Ι. – 13 Χρόνια εθελοντισμού και προσφοράς στο Ηράκλειο

Από μια αυθόρμητη ιδέα σε ένα δίκτυο αλληλεγγύης που στηρίζει παιδιά, οικογένειες και ευάλωτες ομάδες στην Κρήτη και πέρα από αυτήν

Σαντορίνη: Οργάνωση δράσης για τη στέγαση των Εκπαιδευτικών στο νησί

Ο Δήμος Θήρας συνεχίζει την πρωτοβουλία στήριξης, καλώντας ιδιοκτήτες ακινήτων να διαθέσουν κατοικίες για τους εκπαιδευτικούς του νησιού.

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Νάξος από ψηλά: Η πόλη τον Δεκαπενταύγουστο μέσα από τον φακό του Σπύρου Μάκαρη (video)

Η Νάξος μεγαλώνει με γρήγορους ρυθμούς. Δείτε εντυπωσιακές εικόνες της πόλης από ψηλά, με την παραλία του Αγίου Γεωργίου και το Blue Star Delos.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Προς απευθείας συνομιλίες Ζελένσκι – Πούτιν μετά τις συναντήσεις στον Λευκό Οίκο

Ο Ντόναλντ Τραμπ μιλά για προετοιμασίες τετ α τετ, ενώ το θέμα της κατάπαυσης πυρός παραμένει θολό.

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλκί Νάξου: Εικόνες αγανάκτησης και πλήγμα στον τουρισμό

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί και επισκέπτες – Ζητούνται λύσεις για υποδομές και συγκοινωνία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Αγ. Προκόπιος Νάξου: Όταν οι αμμοθίνες γίνονται… πάρκινγκ και η Natura απλώς κοιτά

Η οργισμένη ανάρτηση του Λεωνίδα Μαγκανάρη για την καταστροφή στον Άγιο Προκόπιο φέρνει ξανά στο φως το ετήσιο δράμα των προστατευόμενων περιοχών που γονατίζουν κάτω από τις ρόδες και την αδιαφορία.

Νάξος: H “βασίλισσα των Κυκλάδων” αύριο (17/08) θα μας μαγέψει …χωρίς πυξίδα (video)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Νάξος: Εγγαρίτικο πανηγύρι με κέφι και παράδοση (video)

Χορός, μουσική και τραγούδια μέχρι το πρωί στο πανηγύρι του Συλλόγου Εγγαριτών «Άγιος Τρύφων», με τον Νίκο Οικονομίδη και κορυφαίους καλλιτέχνες.

Συλλήψεις δύο εργαζομένων για την πυρκαγιά στη Νάξο, αυτανάφλεξη η αιτία

Δύο εμπλεκόμενοι με το χώρο του ΧΥΤΑ συνελήφθησαν ενώ βοήθησαν στην κατάσβεση – Ερωτήματα για την εφαρμογή του Νόμου και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας.

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Νίκος Οικονομίδης & Κυριακή Σπανού: 15 Αυγούστου και πάλι στις Εγγαρές με νησιώτικο ρυθμό

Το καθιερωμένο συναπάντημα μουσικής, χορού και συγκίνησης επιστρέφει στις Εγγαρές για μια νύχτα που θα μείνει αξέχαστη.