Ποια ιστορική αξία έχει ο πλειστηριασμός εσωρούχων και καλτσών του Χίτλερ και του Γκέρινγκ? Ο οίκος Hermann Historica του Μονάχου βγάζει προς πώληση ένα αριθμό προσωπικών αντικειμένων υπό τον τίτλο «Ο Χίτλερ και οι Μεγάλοι του Ναζισμού – μια ματιά στην άβυσσο του κακού».
Δεν πρόκειται για μυστικό. Όποιος εμπορεύεται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ναζιστικά αντικείμενα κάνει καλά λεφτά. Όπως για παράδειγμα, ο ροκάς Λέμι Κιλμίστερ, που πριν πεθάνει πέρυσι παραδέχθηκε ότι διαθέτει προσωπικά αντικείμενα του Αδόλφου Χίτλερ και της Εύα Μπράουν. Βέβαια τα αντικείμενα που θα δώσει για πλειστηριασμό ο γνωστός οίκος Hermann Historica του Μονάχου ξεπερνούν τα όρια του συνηθισμένου.
Αυτήν τη φορά θα βγάλει στο σφυρί προσωπικά αντικείμενα του Αδόλφου Χίτλερ και του Χέρμαν Γκέρινγκ. Ανάμεσα σε αυτά το μεταξωτό εσώρουχό του με περίμετρο 114 εκατοστών. Υπάρχουν κι άλλα παράξενα αντικείμενα, όπως η μεζούρα που χρησιμοποίησε για να μετρήσει τη δόση του υδροκυανίου προκειμένου να αυτοκτονήσει, ακτινογραφίες του Χίτλερ και ιατρικές γνωματεύσεις μετά τη δολοφονική απόπειρα σε βάρος του, η μάλλινη ζακέτα του, με την οποία εκτελέστηκε δι’ απαγχονισμού στη Νυρεμβέργη ο Γιούλιους Στράιχερ, εκδότης της Der Stürmer, μιας από τις μεγαλύτερες προπαγανδιστικές εφημερίδες του Γ΄ Ράιχ. Τίτλος του καταλόγου με όλα αυτά τα αντικείμενα προς πλειστηριασμό είναι «Ο Χίτλερ και οι Μεγάλοι του Ναζισμού – μια ματιά στην άβυσσο του κακού».
Όλα αυτά προέρχονται από την προσωπική συλλογή του αμερικανού γιατρού Τζον Κ. Λάτιμερ, που κατά τη διάρκεια των Δικών της Νυρεμβέργης ήταν υπεύθυνος για την υγεία των κατηγορουμένων. Τη δεκαετία του 1990, ως ουρολόγος στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Ν. Υόρκης, έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο «Η θανατηφόρα ασθένεια του Χίτλερ και άλλα μυστικά των ηγετών του ναζισμού». Γύρω από τις Δίκες της Νυρεμβέργης κινούνταν πολλοί άνθρωποι: γιατροί, ψυχολόγοι, φρουροί. Είναι απόλυτα δυνατόν να πήραν διάφορα προσωπικά τους αντικείμενα», υποστηρίζει ο Αντρέας Μιξ, ιστορικός στο Μουσείο των Δικών της Νυρεμβέργης.
Ποινικό αδίκημα το εμπόριο ναζιστικών αντικειμένων
Ο Βόλφγκανγκ Χέρμαν, συνιδιοκτήτης της Hermann Historica, είχε πει παλαιότερα σε γερμανική εφημερίδα ότι ο οίκος πλειστηριασμών πήρε αυτά τα αντικείμενα από την κόρη του Λάτιμερ. Άλλες πληροφορίες δεν δίνονται. Σε κάποιο ηλεκτρονικό μήνυμα αναφέρεται: «Διακηρυγμένος στόχος του οίκου είναι να μην διαταράξει την κοινωνική ειρήνη ή να πληγώσει αισθήματα. Η Hermann Historica έχει απόλυτη συναίσθηση της καταστροφής που προκάλεσε η γερμανική ιστορία από το 1933 μέχρι το 1945 και απορρίπτει κατηγορηματικά νεοναζιστικά και εθνικοσοσιαλιστικά ρεύματα». Με τον πλειστηριασμό ο οίκος θέλει να απευθυνθεί κυρίως στα μουσεία και να υπηρετήσει την ιστορική επιστήμη. Αντίστοιχοι πλειστηριασμοί έχουν γίνει και στο παρελθόν, δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο.
Ο Άλμπετρτ Φάιμπερ, επικεφαλής της Έκθεσης στο Ομπερζάλτσμπουργκ, τόπο διακοπών του Χίτλερ, έκανε αναφορά στην παράγραφο 86α του Ποινικού Κώδικα, που απαγορεύει το εμπόριο με αντισυνταγματικά προπαγανδιστικά μέσα, κατά συνέπεια και ενθύμια του ναζισμού. «Όποιος τα αγοράζει, πρέπει να υπογράψει ότι το κάνει για επιστημονικούς ή ιστορικούς σκοπούς, αλλά τελικά ποιος το ελέγχει;». Ο ιστορικός Μιξ Γιούργκεν Ζαρούσκι από το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ιστορίας του Μονάχου υποστηρίζει ότι η τιμή των αντικειμένων είναι τόσο υψηλή που κανένα μουσείο δεν θέλει μπει στη διαδικασία να τα αγοράσει. Εκτός του ότι αντικείμενα όπως οι ακτινογραφίες του Χίτλερ δεν συμβάλλουν στην ιστορική κατανόηση των Δικών της Νυρεμβέργης, όπως σωστά επισημαίνει. «Το εσώρουχο μεγέθους XXL του Γκέρινγκ τι ακριβώς θέλει να μας πει;», διερωτάται ο γερμανός ιστορικός.
Πηγή: Skai.gr