Ούτε σε σίριαλ κινηματογραφικής ταινίας…
Οι επιστήμονες εντόπισαν «αγνοούμενο» πειραματικό δορυφόρο που ταξίδευε απαρατήρητος στο Διάστημα επί 25 ολόκληρα χρόνια.
Το δορυφορικό μπαλόνι βαθμονόμησης υπέρυθρης ακτινοβολίας (S73-7) είχε ξεκινήσει το ταξίδι του στο άγνωστο στις 10 Απριλίου του 1974, στο πλαίσιο δοκιμαστικού προγράμματος της Αμερικανικής Διαστημικής Δύναμης των ΗΠΑ.
Ο S73-7 είχε πλάτος 66 εκατοστά και κινείτο σε κυκλική τροχιά 800 χιλιομέτρων από τη Γη.
Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε ότι ο S73-7, ενώ βρισκόταν σε τροχιά, θα διογκωνόταν και θα αναλάμβανε τον ρόλο «ελεγκτή» για εξοπλισμό τηλεπισκόπησης. Ωστόσο, ο αρχικός στόχος δεν επετεύχθη, με αποτέλεσμα ο δορυφόρος να χαθεί στη διαστημική άβυσσο και να γίνει ένα από τα αγνοούμενα αντικείμενα στο απέραντο «νεκροταφείο» διαστημικών απορριμμάτων.
Ολα αυτά μέχρι πριν από μερικές ημέρες.
The S73-7 satellite has been rediscovered after being untracked for 25 years. New TLEs for object 7244 started appearing on Apr 25. Congrats to whichever @18thSDS analyst made the identification. pic.twitter.com/YJOow5o4ND
— Jonathan McDowell (@planet4589) April 29, 2024
«Το πρόβλημα είναι πως ενδεχομένως βρισκόταν πιο χαμηλά από το πεδίο ανίχνευσης των ραντάρ. Και ίσως αυτό που κατέγραψαν είναι ένας μηχανισμός ή ένα τμήμα του μπαλονιού που δεν κατασκευάστηκε σωστά και, καθώς δεν ήταν μεταλλικό, δεν εμφανιζόταν καλά στα ραντάρ», εξηγεί ο Τζόναθαν ΜακΝτάουελ, αστροφυσικός από το Κέντρο Αστροφυσικής Harvard-Smithsonian.
Μάλιστα, όπως σημειώνει ο ΜακΝτάουελ, βάσει των αρχείων δεδομένων, ο S73-7 είχε εξαφανιστεί από τα ραντάρ όχι μία, αλλά δύο φορές – την πρώτη τη δεκαετία του 1970 και στη συνέχεια ξανά τη δεκαετία του 1990.
Ο ίδιος λέει πως ο εντοπισμός και η ταυτοποίηση του κάθε αντικειμένου από τα τουλάχιστον 20.000 που βρίσκονται σε τροχιά αυτή τη στιγμή γύρω από τη Γη είναι μια πρόκληση για τους επιστήμονες.
«Αν υπάρχει κάποιος χάρτης με τα πρόσφατα τροχιακά δεδομένα και δεν επικρατεί συνωστισμός στο πεδίο τροχιάς, τότε ίσως πρόκειται για εύκολη ταυτοποίηση. Ωστόσο, αν πρόκειται για ένα συνωστισμένο σημείο και το αντικείμενο δεν έχει καταγραφεί για πολύ καιρό, τότε κάθε άλλο παρά εύκολη είναι η ταυτοποίησή του», λέει ο ίδιος.
Πηγή: Space.com – Φωτ. αρχείου: Shutterstock