Επιτέλους μία πρωτειά…. Το δικαστικό σύστημα στην Ελλάδα είναι το πιο αργό στην Ευρώπη και το τέταρτο πιο αργό στο κόσμο πίσω από Αφγανιστάν, Γουινέα και Σουρινάμ…
Αυτές τις ημέρες οι δικηγόροι είναι στο επίκεντρο της δημοσιότητας λόγω της σταθερής στάσης τους να μένουν εκτός δικαστικών αιθουσών διαμαρτυρόμενοι για το ασφαλιστικό και το φορολογικό σύστημα που θα καταθέσει η κυβέρνηση. Από τις 12 Ιανουαρίου είναι σε αποχή, έχουν συμπληρώσει κοντά στις 50 μέρες και όλα δείχνουν ότι θα μπει ο Μάρτιος και θα είναι στα …κάγκελα. Επίσης, ένας από τους λόγους που αντιδρούν είναι για τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις που έχουν σχέση με το κώδικα και τον τρόπο λειτουργίας του επαγγέλματος, αλλαγές που έρχονται μέσα από τις μνημονιακές διατάξεις.
Καθυστέρηση
Μήπως όμως υπάρχει λόγος που έρχονται οι μεταρρυθμίσεις;
Με βάση τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας δυστυχώς η Ελλάδα έχει ένα Πανευρωπαϊκό ρεκόρ: είναι ουραγός στην απονομή δικαιος΄θνης έχοντας το πιο πιο αργό δικαστικό σύστημα στην Ευρώπη για την εκδίκαση εμπορικών υποθέσεων Α’ Βαθμού και το τέταρτο πιο αργό στον κόσμο μετά τη Γουινέα, το Σουρινάμ και το Αφγανιστάν. Για να ολοκληρωθεί μία υπόθεση χρειάζονται κάτι περισσότερες από 1500 μέρες όταν στο Λουξεμβούργο χρειάζονται μόλις 320 μέρες (!!!) Εντυπωσιακή ομολογουμένως η διαφορά όχι μόνο από την 1η χώρα στο σχετικό κατάλογο αλλά και από την προτελευταία που είναι η Σλοβενία με τη διαφορά να είναι στις 400 μέρες (!!!) Αρα κάτι πρέπει να αλλάξει…
Εκτός όμως από τον χρόνο, ο Δείκτης Εκτέλεσης Δικαστικών Αποφάσεων λαμβάνει υπόψη άλλους δύο παράγοντες: το κόστος και την ποιότητα της δικαστικής διαδικασίας. Την καλύτερη απονομή δικαιοσύνης στον κόσμο έχει η Σιγκαπούρη και στην Ευρώπη το Λουξεμβούργο ενώ σε 189 χώρες η Ελλάδα είναι 132η και η Κύπρος 143η.
Αιτίες
Όπως σημειώνει το περιοδικό «Economist», τα μεγαλύτερα προβλήματα στη Δικαιοσύνη παρατηρούνται στη Νότια Ευρώπη. Σύμφωνα με την Τζούλια Παλούμπο, ερευνήτρια στην εθνική Τράπεζα της Ιταλίας και συντάκτρια έκθεσης για τα αστικά δικαστήρια, ένας από τους λόγους που καθυστερούν τις διαδικασίες είναι οι αργές εκδικάσεις σε χώρες όπως η Ιταλία, που δίνουν τη δυνατότητα στους δικηγόρους να προσθέτουν νέα στοιχεία και να παρατείνουν τους χρόνους ενώ αντίθετα στη Γαλλία οι δικαστές μπορούν να επιβάλλουν αυστηρές προθεσμίες.
Επιπλέον, σημαντικό ρόλο παίζει το ότι όταν πρόκειται να αποφασίσουν για την προαγωγή των δικαστών, ορισμένες χώρες αγνοούν την ικανότητά τους στη διαχείριση, γεγονός που στερεί από τους νεαρούς δικαστές τα κίνητρα για να φέρουν γρήγορα εις πέρας τις υποθέσεις τους.
Ένας τρίτος παράγοντας είναι ο τρόπος αμοιβής των δικηγόρων αφού σε κάποιες χώρες υπάρχει όριο για τη χρέωση ανά ώρα των υπηρεσιών τους, κάτι που τους οδηγεί στο να επιμηκύνουν το χρόνο των υποθέσεων, έτσι ώστε να κερδίζουν περισσότερα χρήματα. Ένα μεγάλο πρόβλημα της νότιας Ευρώπης είναι και το πλήθος των δικηγόρων που συνήθως είναι ανάλογο του χρόνου που απαιτείται για την εκτέλεση μιας απόφασης. Στην Ελλάδα και την Ιταλία, αναφέρει ο «Economist», υπάρχουν 400 δικηγόροι ανά 10.000 κατοίκους με αποτέλεσμα να αποτελούν ένα ισχυρό και οργανωμένο λόμπι που εμποδίζει κάθε μεταρρύθμιση.
Η ουσία είναι ότι το πρόβλημα είναι σύνθετο και δεν μπορούμε πολύ εύκολα να πούμε ότι φταίει μόνο η μία πλευρά (δικηγόροι). Αλλά το ζητούμενο είναι η εξεύρεση λύσης μέσω του διαλόγου και όχι οι μονομερείς κινήσεις που συνήθως δυναμιτίζουν την κατάσταση…
Δικαιοσύνη της… απονομής
Αυτός είναι ο χρόνος που απαιτείται για την εκτέλεση μιας δικαστικής απόφασης σε Α’ βαθμό.
Ελλάδα 1.580 ημέρες
Σλοβενία 1.160 ημέρες
Ιταλία 1.1.20 ημέρες
Πολωνία 685 ημέρες
Ιρλανδία 650 ημερες
Ισπανία 510 ημέρες
Μάλτα 505 ημέρες
Βρετανία 437 ημέρες
Γερμανία 429 ημέρες
Γαλλία 395 ημέρες
Σουηδία 321 ημέρες
Λουξεμβούργο 321
Με πληροφορίες από το Εθνος