Τετάρτη, 13 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠαράξεναΠέντε χρόνια μία δικαστική απόφαση (!!!)

Πέντε χρόνια μία δικαστική απόφαση (!!!)

|

Επιτέλους μία πρωτειά…. Το δικαστικό σύστημα στην Ελλάδα είναι το πιο αργό στην Ευρώπη και το τέταρτο πιο αργό στο κόσμο πίσω από Αφγανιστάν, Γουινέα και Σουρινάμ… 

Αυτές τις ημέρες οι δικηγόροι είναι στο επίκεντρο της δημοσιότητας λόγω της σταθερής στάσης τους να μένουν εκτός δικαστικών αιθουσών διαμαρτυρόμενοι για το ασφαλιστικό και το φορολογικό σύστημα που θα καταθέσει η κυβέρνηση. Από τις 12 Ιανουαρίου είναι σε αποχή, έχουν συμπληρώσει κοντά στις 50 μέρες και όλα δείχνουν ότι θα μπει ο Μάρτιος και θα είναι στα …κάγκελα. Επίσης, ένας από τους λόγους που αντιδρούν είναι για τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις που έχουν σχέση με το κώδικα και τον τρόπο λειτουργίας του επαγγέλματος, αλλαγές που έρχονται μέσα από τις μνημονιακές διατάξεις.

Καθυστέρηση

Μήπως όμως υπάρχει λόγος που έρχονται οι μεταρρυθμίσεις;

Με βάση τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας δυστυχώς η Ελλάδα έχει ένα Πανευρωπαϊκό ρεκόρ: είναι ουραγός στην απονομή δικαιος΄θνης έχοντας το πιο πιο αργό δικαστικό σύστημα στην Ευρώπη για την εκδίκαση εμπορικών υποθέσεων Α’ Βαθμού και το τέταρτο πιο αργό στον κόσμο μετά τη Γουινέα, το Σουρινάμ και το Αφγανιστάν. Για να ολοκληρωθεί μία υπόθεση χρειάζονται κάτι περισσότερες από 1500 μέρες όταν στο Λουξεμβούργο χρειάζονται μόλις 320 μέρες (!!!) Εντυπωσιακή ομολογουμένως η διαφορά όχι μόνο από την 1η χώρα στο σχετικό κατάλογο αλλά και από την προτελευταία που είναι η Σλοβενία με τη διαφορά να είναι στις 400 μέρες (!!!) Αρα κάτι πρέπει να αλλάξει…

Εκτός όμως από τον χρόνο, ο Δείκτης Εκτέλεσης Δικαστικών Αποφάσεων λαμβάνει υπόψη άλλους δύο παράγοντες: το κόστος και την ποιότητα της δικαστικής διαδικασίας. Την καλύτερη απονομή δικαιοσύνης στον κόσμο έχει η Σιγκαπούρη και στην Ευρώπη το Λουξεμβούργο ενώ σε 189 χώρες η Ελλάδα είναι 132η και η Κύπρος 143η.

Αιτίες

Όπως σημειώνει το περιοδικό «Economist», τα μεγαλύτερα προβλήματα στη Δικαιοσύνη παρατηρούνται στη Νότια Ευρώπη. Σύμφωνα με την Τζούλια Παλούμπο, ερευνήτρια στην εθνική Τράπεζα της Ιταλίας και συντάκτρια έκθεσης για τα αστικά δικαστήρια, ένας από τους λόγους που καθυστερούν τις διαδικασίες είναι οι αργές εκδικάσεις σε χώρες όπως η Ιταλία, που δίνουν τη δυνατότητα στους δικηγόρους να προσθέτουν νέα στοιχεία και να παρατείνουν τους χρόνους ενώ αντίθετα στη Γαλλία οι δικαστές μπορούν να επιβάλλουν αυστηρές προθεσμίες.

Επιπλέον, σημαντικό ρόλο παίζει το ότι όταν πρόκειται να αποφασίσουν για την προαγωγή των δικαστών, ορισμένες χώρες αγνοούν την ικανότητά τους στη διαχείριση, γεγονός που στερεί από τους νεαρούς δικαστές τα κίνητρα για να φέρουν γρήγορα εις πέρας τις υποθέσεις τους.

Ένας τρίτος παράγοντας είναι ο τρόπος αμοιβής των δικηγόρων αφού σε κάποιες χώρες υπάρχει όριο για τη χρέωση ανά ώρα των υπηρεσιών τους, κάτι που τους οδηγεί στο να επιμηκύνουν το χρόνο των υποθέσεων, έτσι ώστε να κερδίζουν περισσότερα χρήματα. Ένα μεγάλο πρόβλημα της νότιας Ευρώπης είναι και το πλήθος των δικηγόρων που συνήθως είναι ανάλογο του χρόνου που απαιτείται για την εκτέλεση μιας απόφασης. Στην Ελλάδα και την Ιταλία, αναφέρει ο «Economist», υπάρχουν 400 δικηγόροι ανά 10.000 κατοίκους με αποτέλεσμα να αποτελούν ένα ισχυρό και οργανωμένο λόμπι που εμποδίζει κάθε μεταρρύθμιση.

Η ουσία είναι ότι το πρόβλημα είναι σύνθετο και δεν μπορούμε πολύ εύκολα να πούμε ότι φταίει μόνο η μία πλευρά (δικηγόροι). Αλλά το ζητούμενο είναι η εξεύρεση λύσης μέσω του διαλόγου και όχι οι μονομερείς κινήσεις που συνήθως δυναμιτίζουν την κατάσταση…

Δικαιοσύνη της… απονομής

Αυτός είναι ο χρόνος που απαιτείται για την εκτέλεση μιας δικαστικής απόφασης σε Α’ βαθμό.

Ελλάδα         1.580 ημέρες

Σλοβενία      1.160 ημέρες

Ιταλία 1.1.20 ημέρες

Πολωνία       685 ημέρες

Ιρλανδία       650 ημερες

Ισπανία        510 ημέρες

Μάλτα 505 ημέρες

Βρετανία      437 ημέρες

Γερμανία      429 ημέρες

Γαλλία          395 ημέρες

Σουηδία       321 ημέρες

Λουξεμβούργο         321

Με πληροφορίες από το Εθνος


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αγ. Προκόπιος Νάξου: Όταν οι αμμοθίνες γίνονται… πάρκινγκ και η Natura απλώς κοιτά

Η οργισμένη ανάρτηση του Λεωνίδα Μαγκανάρη για την καταστροφή στον Άγιο Προκόπιο φέρνει ξανά στο φως το ετήσιο δράμα των προστατευόμενων περιοχών που γονατίζουν κάτω από τις ρόδες και την αδιαφορία.

Μικρές Κυκλάδες: Δωρεάν μαθήματα κολύμβησης για παιδιά

Ο Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να αγαπήσουν τη θάλασσα και να μάθουν ασφάλεια και τεχνική… παρέα με το χαμόγελο του καλοκαιριού!

ΕΚΑΒ: Εκατοντάδες διακομιδές από τα μέτωπα των πυρκαγιών

Από Αχαΐα μέχρι Χίο, τα πληρώματα του ΕΚΑΒ δίνουν μάχη με τον χρόνο για να φτάσουν στους τραυματίες και όσους αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα.

Νύχτα αγωνίας – Πρωινή μάχη με τις φλόγες σε όλη την Ελλάδα

33 εναέρια μέσα ρίχτηκαν από το πρώτο φως στη μάχη – Σε γενική επιφυλακή η χώρα, ισχυροί άνεμοι δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστών.

Μήλος: Όλο το προσωπικό και τα απορριμματοφόρα κρατούνται στο Α.Τ., τι αναφέρει ο Δήμος

Η Δημοτική Αρχή μιλά για στοχευμένη ενέργεια που υπονομεύει τη δημόσια υγεία και την εικόνα του νησιού στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου.

«Το Σκάκι της Μονής»: Ένα τουρνουά που γεννά παράδοση και σπάει τα όρια της ιδιοκτησίας

Από το 2023, η Μονή Νάξου φιλοξενεί ένα σκακιστικό τουρνουά που δεν χαρίζει μόνο νίκες, αλλά και μια φιλοσοφία κοινοκτημοσύνης, συνεργασίας και δημιουργίας.

Ανώνυμη δωρεά-ανάσα στην Κω: 2 εκατ. ευρώ για στέγαση γιατρών αν δεν βρεθεί κρατική χρηματοδότηση

Όταν η έλλειψη στέγης στα νησιά γίνεται πρόβλημα ζωής, η προσφορά ενός συμπολίτη φέρνει ελπίδα

Ξεπέρασαν το 1,5 εκατ. οι αναχωρήσεις από τα λιμάνια της Αττικής – Άνοδος 3,99% σε σχέση με πέρυσι

Μικρή αύξηση στην ακτοπλοϊκή κίνηση το φετινό καλοκαίρι – Η μεγαλύτερη άνοδος στον Αργοσαρωνικό

Κυκλάδες – Αστυνομικό δελτίο: Συλλήψεις σε Σαντορίνη, Νάξο και Μύκονο, βιασμός, παραβάσεις και κλοπές

Σειρά συλλήψεων από τις τοπικές αστυνομικές υπηρεσίες των Κυκλάδων για σοβαρά και πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα

Νάξος (Φιλώτι): 20 χρόνια μνήμης και ποδοσφαίρου, το τουρνουά «Μανώλης Μάκαρης» μας συγκίνησε ξανά

Με επετειακό χαρακτήρα, το φετινό τουρνουά τίμησε τη μνήμη του Μανώλη Μάκαρη, συνδυάζοντας αθλητισμό, συγκίνηση και την παρουσία μικρών παιδιών που έδωσαν ξεχωριστό χρώμα στη διοργάνωση.

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Ένταση στο λιμάνι του Πειραιά: Επιβάτες για Νάξο ανέβηκαν στον καταπέλτη μετά από νέα ακύρωση δρομολογίου

Πάνω από 100 ταξιδιώτες αντέδρασαν έντονα μετά την αιφνιδιαστική ενημέρωση ότι δεν θα ταξιδέψουν ούτε σήμερα, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της εταιρείας.

Λιμεναρχείο Νάξου: Απαγόρευση κυκλοφορίας στην παραλιακή της Χώρας Νάξου από 9 Αυγούστου, ποιοι εξαιρούνται

Η Νάξος γεμίζει κόσμο και το Λιμεναρχείο λαμβάνει δράση για την αποφυγή κυκλοφοριακού εφιάλτη.

Κυκλάδες: Ταχύπλοα στο έλεος του καιρού, ποια δεν προσέγγισαν λιμάνια

Δεν προσέγγισε Ηρακλειά το Tera Jet 2 – Διπλό περιστατικό με το CAT I στη Σέριφο – Ακινητοποιήθηκε το Superjet στην Πάρο λόγω ισχυρών ανέμων

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: «Απαράδεκτη η καταγγελία του Δημάρχου Νάξου – Δεν θα μας εκφοβίσουν»

Σφοδρή αντίδραση για την προσαγωγή αρχαιολόγου και υπαλλήλων της ΕΦΑ Κυκλάδων – Ζητούν απόσυρση της καταγγελίας και μόνιμη λύση για την προστασία της Πορτάρας

Νάξος: Χάος στο λιμάνι μετά το απαγορευτικό – Οι λιμενικοί κράτησαν την τάξη

Μέρα-ρεκόρ με 5.000 επιβάτες και 1.000 οχήματα σε λίγες ώρες, αλλά το Λιμενικό Σώμα διασφάλισε ομαλή αποβίβαση και επιβίβαση παρά τις ελλείψεις υποδομών.

Attica Group: Ανεκτέλεστα τα δρομολόγια της Παρασκευής 8/8 λόγω απαγορευτικού απόπλου

Ανακοινώθηκε η αναστολή σημαντικών ακτοπλοϊκών δρομολογίων προς και από τις Κυκλάδες – Σε αναμονή νεότερων οδηγιών οι επιβάτες.

Blue Star Ferries: Αναστολή δρομολογίων για σήμερα (08/08), στις 4 το απόγευμα αναχωρεί το “Blue Star Delos”

Ακυρώνονται τα περισσότερα δρομολόγια της Blue Star λόγω απαγορευτικού – Το μόνο που ταξιδεύει είναι το Blue Star Delos με καθυστέρηση και τροποποιημένο δρομολόγιο

Απαγορευτικό απόπλου: Νυχτερινές λύσεις για Άνδρο από Ραφήνα

Καθηλωμένα 25 πλοία στον Πειραιά και 13 στη Ραφήνα – Τρία έκτακτα δρομολόγια μεταμεσονύχτια για Άνδρο για να εξυπηρετηθούν αποκλεισμένοι επιβάτες