Το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας και δη ομόφωνα ενέκρινε το ποσό των 25.000 ευρώ ως βοήθημα σε δέκα άπορα κορίτσια της περιοχής σαν προίκα.
Μπορεί η προίκα να έχει καταργηθεί με νόμο από το 1983, ωστόσο οι ρίζες του αρχαίου αυτού εθίμου, φαίνεται πως είναι ακόμη βαθιά στην ελληνική κοινωνία. Πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας, με ομόφωνη απόφασή του, ενέκρινε το ποσό των 25.000 ευρώ για την προικοδότηση δέκα άπορων κοριτσιών στην περιοχή των Πατρών.
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα thebest.gr η απόφαση είχε τυπικό χαρακτήρα, μιας και τα χρήματα της προίκας δίνονται στις άπορες κορασίδες από το κληροδότημα «Ι. Μεϊντάνη», βάσει συγκεκριμένων κοινωνικών κριτηρίων.
Η επιλογή των κοριτσιών έγινε από την Επιτροπή επιλογή προικοδότησης του κληροδοτήματος, στην οποία πρόεδρος είναι ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος και μετέχουν εκπρόσωποι του Δήμου Πατρέων, του Ιατρικού Συλλόγου και του Δικηγορικού Συλλόγου.
Μάλιστα, για την επιλογή των προικοδοτούμενων κοριτσιών είχε βγει και ανακοίνωση παλιότερα από τον Δήμο, ώστε οι ενδιαφερόμενες να καταθέσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.
Να σημειωθεί ότι η προικοδότηση αφορούσε το έτος 2016, με την οποία έλαβαν δέκα γυναίκες το ποσό των 2.500 ευρώ η καθεμία και η απόφαση εγκρίθηκε τυπικά από το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας, στις 6 Δεκεμβρίου 2017.
Το κληροδότημα του «Ι. Μεϊντάνη», παρέχει κάθε χρόνο προίκες βάσει αυστηρών κοινωνικών κριτηρίων.
Η προίκα ήταν ένας θεσμός της ελληνικής κοινωνίας, με ρίζες από την αρχαιότητα, σύμφωνα με τον οποίο η οικογένεια της νύφης έδινε στον γαμπρό περιουσία όταν γινόταν ο γάμος. Με τον τρόπο αυτό, η γυναίκα συνέβαλε στα οικονομικά του ζευγαριού, καθώς παλαιότερα ασχολείτο μόνο με τα οικιακά και την ανατροφή των παιδιών και δεν εργαζόταν. Στην ουσία η προίκα ήταν μια αποζημίωση στον άντρα, καθώς εξασφάλιζε την ελάφρυνση της οικογένειας σε πολλούς τομείς και του συζύγου από τα βάρη της.