Τρίτη, 1 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΠαράξεναΠατέρα μου, συγχώρεσέ τους, γιατί δεν ξέρουν τι κάνουν

Πατέρα μου, συγχώρεσέ τους, γιατί δεν ξέρουν τι κάνουν

|

Οι Αμερικανοί γλύτωσαν το πόλεμο με τους Ιταλούς τον Νοέμβριο του 1944 όταν άρχισαν να κακοποιούν την πίτσα. Την γλύτωσαν δεύτερη φορά με την τάρτα με …σπαγγέτι αλλά η κίνησή τους να δημιουργήσουν μπολονέζ με λευκό κιμά έχει εξοργίσει τους Ιταλούς που ζητούν πλέον …αίμα

Καλοί και… Άγιοι οι Αμερικανοί αλλά η σχέση τους με το φαγητό είναι επιεικώς απαράδεκτη. Μπορεί να έχουν τους κορυφαίους σεφ και τα καλύτερα εστιατόρια αλλά χωρίς παράδοση ότι κι εάν κάνουν περνάει στο βρόντο. Και μάλιστα με τους Ιταλούς έχουν έναν ανοιχτό πόλεμο από την εποχή της …πίτσας. Από τον Νοέμβριο του 1944 όταν και οι Αμερικανοί ανακάλυψαν την πίτσα του έδωσαν και κατάλαβε. Κανονική κακοποίηση. Αποτέλεσμα; Οι Ιταλοί με τους Αμερικανούς να είναι μόνιμα σε κατάσταση πανικού… Το 2016 λίγο έλλειψε να έχουμε εγκλήματα όταν οι αμερικανοί λάνσαραν την «τάρτα με σπαγγέτι», με κοτόπουλο και κρέμα γάλακτος. Και το καλύτερο όλων; Όταν λάνσαραν την ανύπαρκτη συνταγή Fettuccine Alfredo, με κοτόπουλο και τόνους κρέμας γάλακτος. Ποιο ήταν το σχόλιο των Ιταλών δημοσιογράφων αλλά και chef» «Ένα κατάπλασμα μακαρονιών, με δύο λίτρα κρέμας γάλακτος και βραστό κοτόπουλο, όχι, έλεος, καλύτερα να με μαχαιρώσετε, θα πονάει λιγότερο»
 

Μπολονέζ αλά New York Times 

Και φτάσαμε στο …κερασάκι της τούρτας. Με τους Ιταλούς να στρέφονται κατά της έγκρισης εφημερίδας New York Times, η οποία έκανε το λάθος να ανεβάσει την παραδοσιακή ιταλική μακαρονάδα tagliatelle al ragù ή ragù alla bolognese, με άλλα λόγια το σπαγγέτι μπολονιέζ. Μόνο που η μπολονέζ ήταν αλά …New York Times. Αρχές Αυγούστου, και οι Times προέβαλαν με κάθε επισημότητα την τροποποιημένη βερσιόν αυτού του κλασσικού πιάτου: ριγκατόνι «με λευκό κιμά». Και σε απλή μετάφραση: κιμάς με κρέμα γάλακτος που τόσο λατρεύουν οι Αμερικανοί. Ε αυτό ήταν… Οι Ιταλοί άντεξαν την κακοποίηση της πίτσας, το νερόβραστο κοτόπουλο αλλά στις μακαρονάδες δεν σηκώνουν κουβέντα… Και τα σχόλια ήταν πέρα από κάθε προηγούμενο. Η λέξη «περιφρονητικά» είναι το λιγότερο για τους …αδέξιους αμερικανούς. Ακόμη και ο διάσημος ιταλός σεφ Bruno Barbieri αναγκάστηκε να παρέμβει στο ιταλικό  Huffington Post, για να θυμίσει τις βασικές αρχές της συνταγής ragù alla bolognese που σέβεται το όνομά της. Κι έφτασε στο σημείο να μεταφέρει ακόμη και την διάσημη φράση του Ιησού Χριστού όταν από τον Σταυρό του Μαρτυρίου έκανε επίκληση στον Πατέρα του ζητώντας να συγχωρήσει τους εχθρούς του γιατί δεν «ήξεραν τι έκαναν»…

Η συνταγή άλλωστε του διάσημου σεφ δεν είναι δική του επινόηση. Είναι η επίσημη συνταγή της Ιταλίας, η οποία έχει κατατεθεί στον Εμπορικό Σύλλογο της Μπολόνιας, από την Ιταλική Ακαδημία Μαγειρικής το 1982. Η εν λόγω συνταγή είναι πάρα πολύ συγκεκριμένη: Ντομάτες, σέλινο, αλλά όχι κρέμα γάλακτος και μανιτάρια, όπως έγραψαν οι New York Times. Επίσης, αν μείνει κάποιος πιστός στην συνταγή της Μπολόνιας, απαιτούνται μακαρόνια ταλιατέλες και fettuccine φρέσκα για να παρασκευαστεί και όχι τα ριγκατόνι των Αμερικανών. Αυτή η συνταγή είναι τυπική επίσης της περιοχής της Τοσκάνης και την Ομπριας, και βασίζεται στο βοδινό ή μοσχαρίσιο κρέας.

Λευκή μπολονέζ 

Και επειδή οι Αμερικανοί είναι ανορίοτοι κατάφεραν να προκαλέσουν ακόμη περισσότερο. Και έχει σχέση με το όνομα που έδωσαν στην …Μπολονέζ: λευκή Μπολονέζ. Κάτι που για τους ιταλούς δεν έχει κανένα νόημα: Είναι σαν να λες πίτσα με ανανά, ή κάτι τέτοιο. Για τους Ιταλούς τα μακαρόνια δεν είναι «ένα συνοδευτικό απλό πιάτο». Είναι κυρίως ένα κεντρικό σημείο της ιταλικής παράδοσης, ένα σύμβολο ταυτότητας και ενότητας όσο κανένα άλλο στη χώρα. Και όπως αναφέραμε δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους. Οπότε περιμένουμε και νέο επεισόδιο στην Ιταλο- Αμερικανική διένεξη για την μπολονέζ

Με πληροφορίες από το iefimerida.gr  


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

“Εφυγε” ο Ναξιώτης καθηγητής της Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιος Σ. Κορρές

Πέθανε σε ηλικία 85 ετών ο αρχαιολόγος και ομότιμος καθηγητής της Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιος Σ. Κορρές. "Ο Γεώργιος Σ. Κορρές ήταν προσιτός...

ΑΑΔΕ: Σημαντική αύξηση εσόδων από ΦΠΑ

Η μελέτη της ΑΑΔΕ αποκαλύπτει θεαματική αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ και ενίσχυση της διαφάνειας, χάρη στη σύνδεση POS – ταμειακών μηχανών και την ψηφιοποίηση των συναλλαγών

Πρώτη Απριλίου: Γιατί τα σχολεία θα λειτουργήσουν δύο ώρες λιγότερο;

Νέος εορτασμός στα σχολεία την 1η Απριλίου: «Κόβονται» 2 διδακτικές ώρες

Κακοκαιρία – Πάρος: Κλειστά τα σχολεία αύριο Τρίτη (01/04) λόγω καιρικών συνθηκών

Κακοκαιρία: Κλειστά όλα τα σχολεία αύριο Τρίτη 1η Απριλίου στην Πάρο

Κακοκαιρία – Μύκονος: Καταιγίδα στη … Χώρα και ήχησε το 112

Πλημμύρισαν τα σοκάκια στη Χώρα της Μυκόνου από την ισχυρή κακοκαιρία που πλήττει τις Κυκλάδες

Νάξος – Αεροδρόμιο: Επαναλειτουργεί από σήμερα (31/03), επέστρεψε Αθήνα μία πτήση λόγω καιρικών συνθηκών

Επαναλειτουργεί αναβαθμισμένο το αεροδρόμιο Νάξου - Οι εργασίες που έγιναν και η επιστροφή αεροπλάνου στην Αθήνα λόγω καιρικών συνθηκών

Πάρος – Νάουσα: Καταστροφικό πέρασμα βροχής, ήχησε και το 112 (video)

Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία στην Πάρο: Ορμητικοί χείμαρροι οι δρόμοι, μήνυμα του 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων

Αιγαίο – 2η ΥΠΕ: Αναζητούνται γιατροί για τα νησιά λίγες ημέρες πριν το Πάσχα

Αναζητούνται γιατροί για τα νησιά λίγες ημέρες πριν το Πάσχα – Οι αμοιβές και οι αρνήσεις

Πάρος: Η έντονη βροχόπτωση στη περιοχή της Νάουσας παρασύρει αυτοκίνητα (video)

Η έντονη βροχόπτωση παρασύρει αυτοκίνητα στην Νάουσα της Πάρου - Προσοχή (video)

ΠΝΑΙ – Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ: Απόφαση όπου ζητά την αποκατάσταση της ισονομίας

Την εφαρμογή της Oδηγίας του Συμβουλίου της ΕΕ περί επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, ζητά από το Υπουργείο Οικονομικών το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Δεγαϊτας

Ενας νέος άνθρωπος - ο Στέλιος Δεγαίτας - έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής σε ηλικία μόλις 63 ετών

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Βαλέτας

Ο αγαπημένος φούρναρης των παλιών χωραϊτών, ο Μιχάλης Βαλέτας έφυγε από τη ζωή - Τι αναφέρει στην ανάρτησή του ο Στράτος Φουτάκογλου

Νάξος – Σκαδό: Πένθος με την απώλεια του Νίκου Φάρκωνα

Φτωχότερη από σήμερα η τοπική κοινωνία του Σκαδού Νάξου - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Φάρκωνα

Νάξος – Εγγαρές: Εφυγε από τη ζωή η Ελενα Κοντοπίδη, αύριο (26/03) η εξόδιος ακολουθία

Σε ηλικία 45 ετών έφυγε από τη ζωή η Ελενα Κοντοπίδη, σύζυγος του γιατρού Δημήτρη Μπάκαλου - Αύριο (26/03) η εξόδιος ακολουθία στις Εγγαρές

Νάξος: Παιδική Χαρά Αγ. Μηνά ή, αλλιώς, “γήπεδο εκρήξεων”…

Παιδική Χαρά Αγ. Μηνά: Ή, αλλιώς, «γήπεδο εκρήξεων»… Το σπασμένο τζάμι και η πετρούκλα μες στο σπίτι…

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ανανεωμένο ανοίγει …πύλες την Δευτέρα 31 Μαρτίου (Photos)

Το Αεροδρόμιο "Απόλλων" της Νάξου ανοίγει τις.. πόρτες από την Δευτέρα 31 Μαρτίου - Τα έργα που γίνονται κι έρχονται (Photos)

Πάρος: Η έντονη βροχόπτωση στη περιοχή της Νάουσας παρασύρει αυτοκίνητα (video)

Η έντονη βροχόπτωση παρασύρει αυτοκίνητα στην Νάουσα της Πάρου - Προσοχή (video)

Πάρος – Νάουσα: Καταστροφικό πέρασμα βροχής, ήχησε και το 112 (video)

Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία στην Πάρο: Ορμητικοί χείμαρροι οι δρόμοι, μήνυμα του 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων

Νάξος – Λιμενικό Σώμα: Η ανακοίνωση για τον θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον αιφνίδιο θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα...

Εκτακτο – Αμοργός: Ισχυρός σεισμός 4.5 R με μικρό εστιακό βάθος

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο γνωστό ρήγμα Ανύδρου πιο κοντά όμως στην Σαντορίνη - Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 5,6 χιλιόμετρα