Δευτέρα, 25 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠαράξεναΠατέρα μου, συγχώρεσέ τους, γιατί δεν ξέρουν τι κάνουν

Πατέρα μου, συγχώρεσέ τους, γιατί δεν ξέρουν τι κάνουν

|

Οι Αμερικανοί γλύτωσαν το πόλεμο με τους Ιταλούς τον Νοέμβριο του 1944 όταν άρχισαν να κακοποιούν την πίτσα. Την γλύτωσαν δεύτερη φορά με την τάρτα με …σπαγγέτι αλλά η κίνησή τους να δημιουργήσουν μπολονέζ με λευκό κιμά έχει εξοργίσει τους Ιταλούς που ζητούν πλέον …αίμα

Καλοί και… Άγιοι οι Αμερικανοί αλλά η σχέση τους με το φαγητό είναι επιεικώς απαράδεκτη. Μπορεί να έχουν τους κορυφαίους σεφ και τα καλύτερα εστιατόρια αλλά χωρίς παράδοση ότι κι εάν κάνουν περνάει στο βρόντο. Και μάλιστα με τους Ιταλούς έχουν έναν ανοιχτό πόλεμο από την εποχή της …πίτσας. Από τον Νοέμβριο του 1944 όταν και οι Αμερικανοί ανακάλυψαν την πίτσα του έδωσαν και κατάλαβε. Κανονική κακοποίηση. Αποτέλεσμα; Οι Ιταλοί με τους Αμερικανούς να είναι μόνιμα σε κατάσταση πανικού… Το 2016 λίγο έλλειψε να έχουμε εγκλήματα όταν οι αμερικανοί λάνσαραν την «τάρτα με σπαγγέτι», με κοτόπουλο και κρέμα γάλακτος. Και το καλύτερο όλων; Όταν λάνσαραν την ανύπαρκτη συνταγή Fettuccine Alfredo, με κοτόπουλο και τόνους κρέμας γάλακτος. Ποιο ήταν το σχόλιο των Ιταλών δημοσιογράφων αλλά και chef» «Ένα κατάπλασμα μακαρονιών, με δύο λίτρα κρέμας γάλακτος και βραστό κοτόπουλο, όχι, έλεος, καλύτερα να με μαχαιρώσετε, θα πονάει λιγότερο»
 

Μπολονέζ αλά New York Times 

Και φτάσαμε στο …κερασάκι της τούρτας. Με τους Ιταλούς να στρέφονται κατά της έγκρισης εφημερίδας New York Times, η οποία έκανε το λάθος να ανεβάσει την παραδοσιακή ιταλική μακαρονάδα tagliatelle al ragù ή ragù alla bolognese, με άλλα λόγια το σπαγγέτι μπολονιέζ. Μόνο που η μπολονέζ ήταν αλά …New York Times. Αρχές Αυγούστου, και οι Times προέβαλαν με κάθε επισημότητα την τροποποιημένη βερσιόν αυτού του κλασσικού πιάτου: ριγκατόνι «με λευκό κιμά». Και σε απλή μετάφραση: κιμάς με κρέμα γάλακτος που τόσο λατρεύουν οι Αμερικανοί. Ε αυτό ήταν… Οι Ιταλοί άντεξαν την κακοποίηση της πίτσας, το νερόβραστο κοτόπουλο αλλά στις μακαρονάδες δεν σηκώνουν κουβέντα… Και τα σχόλια ήταν πέρα από κάθε προηγούμενο. Η λέξη «περιφρονητικά» είναι το λιγότερο για τους …αδέξιους αμερικανούς. Ακόμη και ο διάσημος ιταλός σεφ Bruno Barbieri αναγκάστηκε να παρέμβει στο ιταλικό  Huffington Post, για να θυμίσει τις βασικές αρχές της συνταγής ragù alla bolognese που σέβεται το όνομά της. Κι έφτασε στο σημείο να μεταφέρει ακόμη και την διάσημη φράση του Ιησού Χριστού όταν από τον Σταυρό του Μαρτυρίου έκανε επίκληση στον Πατέρα του ζητώντας να συγχωρήσει τους εχθρούς του γιατί δεν «ήξεραν τι έκαναν»…

Η συνταγή άλλωστε του διάσημου σεφ δεν είναι δική του επινόηση. Είναι η επίσημη συνταγή της Ιταλίας, η οποία έχει κατατεθεί στον Εμπορικό Σύλλογο της Μπολόνιας, από την Ιταλική Ακαδημία Μαγειρικής το 1982. Η εν λόγω συνταγή είναι πάρα πολύ συγκεκριμένη: Ντομάτες, σέλινο, αλλά όχι κρέμα γάλακτος και μανιτάρια, όπως έγραψαν οι New York Times. Επίσης, αν μείνει κάποιος πιστός στην συνταγή της Μπολόνιας, απαιτούνται μακαρόνια ταλιατέλες και fettuccine φρέσκα για να παρασκευαστεί και όχι τα ριγκατόνι των Αμερικανών. Αυτή η συνταγή είναι τυπική επίσης της περιοχής της Τοσκάνης και την Ομπριας, και βασίζεται στο βοδινό ή μοσχαρίσιο κρέας.

Λευκή μπολονέζ 

Και επειδή οι Αμερικανοί είναι ανορίοτοι κατάφεραν να προκαλέσουν ακόμη περισσότερο. Και έχει σχέση με το όνομα που έδωσαν στην …Μπολονέζ: λευκή Μπολονέζ. Κάτι που για τους ιταλούς δεν έχει κανένα νόημα: Είναι σαν να λες πίτσα με ανανά, ή κάτι τέτοιο. Για τους Ιταλούς τα μακαρόνια δεν είναι «ένα συνοδευτικό απλό πιάτο». Είναι κυρίως ένα κεντρικό σημείο της ιταλικής παράδοσης, ένα σύμβολο ταυτότητας και ενότητας όσο κανένα άλλο στη χώρα. Και όπως αναφέραμε δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους. Οπότε περιμένουμε και νέο επεισόδιο στην Ιταλο- Αμερικανική διένεξη για την μπολονέζ

Με πληροφορίες από το iefimerida.gr  


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Κατερίνα Καμπανέλλη: «Στόχος η δημιουργία φεστιβάλ στη Νάξο με επίκεντρο το έργο του πατέρα μου» (video)

Συγκινητική συνέντευξη της κόρης του Ιάκωβου Καμπανέλλη για το Θεατρικό Μουσείο στη Νάξο και τα σχέδια για ένα ετήσιο φεστιβάλ.

Γιάννης Βλασσερός: «Η Κόρωνος δεν μπορεί να είναι μόνο καλοκαιρινό χωριό»

Στη γενική συνέλευση της Κορώνου, ο γιατρός και πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ ζήτησε μέτρα στήριξης, καλύτερη συγκοινωνία και σταθερή υγειονομική κάλυψη.

Σαντορίνη: Αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο στο «8ο Φεστιβάλ Στρογγύλη» (αφίσα)

Γιάννης Ζουγανέλης, Λευτέρης Ελευθερίου, Ελένη Καρακάση και Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος παρουσιάζουν τα τραγούδια του μεγάλου συνθέτη στις 26 Αυγούστου.

Ασφυξία στο λιμάνι της Νάξου – Μαζική επιστροφή εκδρομέων και το διαχρονικό ζήτημα των υποδομών

Με χιλιάδες ταξιδιώτες να επιστρέφουν, η Νάξος βρέθηκε ξανά αντιμέτωπη με το αδιαχώρητο στο λιμάνι και την ανάγκη για νέο σύγχρονο λιμενικό έργο.

Σαντορίνη – Γ. Βρούτσης: Ανακατασκευή τεσσάρων γηπέδων, έρχεται νέο στάδιο το 2026 (video)

Με προϋπολογισμό 326.000 ευρώ ξεκινά η αναβάθμιση των γηπέδων σε Εμπορείο, Ακρωτήρι, Βόθωνα και Θηρασιά, ενώ προχωρά το σχέδιο για σύγχρονο στάδιο στη Σαντορίνη.

Θεατρική Παράσταση στο Φιλώτι: «Ο Επιθεωρητής Ντρέικ και η Μαύρη Χήρα» (αφίσα)

Μια κωμωδία μυστηρίου του David Tristram ζωντανεύει στο Αθλοθέατρο Φιλωτίου, με τους Μάριο Αθανασίου, Βαλέρια Κουρούπη και Σπύρο Πούλη.

Αλλαγές στο ΕΚΑΒ: Νέα ασθενοφόρα και ελικόπτερα – Παραμένει το πρόβλημα του προσωπικού

Το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει ενίσχυση στόλου και καλύτερο συντονισμό, όμως η έλλειψη διασωστών παραμένει το μεγαλύτερο εμπόδιο.

Αεροδρόμια: Επενδύσεις δισεκατομμυρίων σε Αθήνα, Κρήτη, Καλαμάτα και 22 περιφερειακά

Από το φιλόδοξο σχέδιο των 1,28 δισ. ευρώ στο «Ελ. Βενιζέλος» έως το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι και τις παραχωρήσεις στην Καλαμάτα και σε 22 περιφερειακά, η Ελλάδα επενδύει στρατηγικά για να στηρίξει την άνοδο του τουρισμού.

Νάξος – AlteR riTmo: Γιορτάζει 10 χρόνια χορού και δημιουργίας με νέο πρόγραμμα εκπαίδευσης (αφίσα)

Με αφορμή τα 10 χρόνια επιτυχημένης πορείας, το Κέντρο Χοροκινητικής Έκφρασης AlteR riTmo ανανεώνει τα μαθήματά του, εγκαινιάζει νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και προσφέρει 50% έκπτωση στα ετήσια δίδακτρα για νέες εγγραφές.

Ρωγμές στο ελληνικό τουριστικό θαύμα: Η Σαντορίνη χάνει έδαφος, η κλιματική κρίση πιέζει

Μετά τα 21,7 δισ. ευρώ που απέφερε ο τουρισμός το 2024, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με υπερφόρτωση υποδομών, λειψυδρία, στεγαστικό χάος και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Νάξος: Συμμορία διαρρηκτών με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθη 33χρονος

Αστυνομικοί του Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξάρθρωσαν κύκλωμα που «χτυπούσε» σπίτια και τουριστικά καταλύματα – Δώδεκα οι εξιχνιασμένες κλοπές.

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Νάξος – “Σώστε τις παραλίες”: Μετά από μισό αιώνα κατεδαφίζεται το αυθαίρετο ξενοδοχείο στο Αλυκό Νάξου

Ένα εμβληματικό έργο αποκατάστασης ξεκινά: η φύση παίρνει πίσω τον χώρο που της ανήκει

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Νάξος: Νέα προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 25 Αυγούστου

Από τις 05:00 έως τις 07:00 το πρωί – Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με διακοπές ηλεκτροδότησης στο νησί

Ανησυχία στην Τζια: Έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας με δεκάδες περιστατικά καθημερινά

Περισσότερα από 80 περιστατικά την ημέρα στο Περιφερειακό Ιατρείο – Έχουν ενημερωθεί ΥΠΕ και ΕΟΔΥ.