Σάββατο, 31 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΠαράξεναΠατέρα μου, συγχώρεσέ τους, γιατί δεν ξέρουν τι κάνουν

Πατέρα μου, συγχώρεσέ τους, γιατί δεν ξέρουν τι κάνουν

|

Οι Αμερικανοί γλύτωσαν το πόλεμο με τους Ιταλούς τον Νοέμβριο του 1944 όταν άρχισαν να κακοποιούν την πίτσα. Την γλύτωσαν δεύτερη φορά με την τάρτα με …σπαγγέτι αλλά η κίνησή τους να δημιουργήσουν μπολονέζ με λευκό κιμά έχει εξοργίσει τους Ιταλούς που ζητούν πλέον …αίμα

Καλοί και… Άγιοι οι Αμερικανοί αλλά η σχέση τους με το φαγητό είναι επιεικώς απαράδεκτη. Μπορεί να έχουν τους κορυφαίους σεφ και τα καλύτερα εστιατόρια αλλά χωρίς παράδοση ότι κι εάν κάνουν περνάει στο βρόντο. Και μάλιστα με τους Ιταλούς έχουν έναν ανοιχτό πόλεμο από την εποχή της …πίτσας. Από τον Νοέμβριο του 1944 όταν και οι Αμερικανοί ανακάλυψαν την πίτσα του έδωσαν και κατάλαβε. Κανονική κακοποίηση. Αποτέλεσμα; Οι Ιταλοί με τους Αμερικανούς να είναι μόνιμα σε κατάσταση πανικού… Το 2016 λίγο έλλειψε να έχουμε εγκλήματα όταν οι αμερικανοί λάνσαραν την «τάρτα με σπαγγέτι», με κοτόπουλο και κρέμα γάλακτος. Και το καλύτερο όλων; Όταν λάνσαραν την ανύπαρκτη συνταγή Fettuccine Alfredo, με κοτόπουλο και τόνους κρέμας γάλακτος. Ποιο ήταν το σχόλιο των Ιταλών δημοσιογράφων αλλά και chef» «Ένα κατάπλασμα μακαρονιών, με δύο λίτρα κρέμας γάλακτος και βραστό κοτόπουλο, όχι, έλεος, καλύτερα να με μαχαιρώσετε, θα πονάει λιγότερο»
 

Μπολονέζ αλά New York Times 

Και φτάσαμε στο …κερασάκι της τούρτας. Με τους Ιταλούς να στρέφονται κατά της έγκρισης εφημερίδας New York Times, η οποία έκανε το λάθος να ανεβάσει την παραδοσιακή ιταλική μακαρονάδα tagliatelle al ragù ή ragù alla bolognese, με άλλα λόγια το σπαγγέτι μπολονιέζ. Μόνο που η μπολονέζ ήταν αλά …New York Times. Αρχές Αυγούστου, και οι Times προέβαλαν με κάθε επισημότητα την τροποποιημένη βερσιόν αυτού του κλασσικού πιάτου: ριγκατόνι «με λευκό κιμά». Και σε απλή μετάφραση: κιμάς με κρέμα γάλακτος που τόσο λατρεύουν οι Αμερικανοί. Ε αυτό ήταν… Οι Ιταλοί άντεξαν την κακοποίηση της πίτσας, το νερόβραστο κοτόπουλο αλλά στις μακαρονάδες δεν σηκώνουν κουβέντα… Και τα σχόλια ήταν πέρα από κάθε προηγούμενο. Η λέξη «περιφρονητικά» είναι το λιγότερο για τους …αδέξιους αμερικανούς. Ακόμη και ο διάσημος ιταλός σεφ Bruno Barbieri αναγκάστηκε να παρέμβει στο ιταλικό  Huffington Post, για να θυμίσει τις βασικές αρχές της συνταγής ragù alla bolognese που σέβεται το όνομά της. Κι έφτασε στο σημείο να μεταφέρει ακόμη και την διάσημη φράση του Ιησού Χριστού όταν από τον Σταυρό του Μαρτυρίου έκανε επίκληση στον Πατέρα του ζητώντας να συγχωρήσει τους εχθρούς του γιατί δεν «ήξεραν τι έκαναν»…

Η συνταγή άλλωστε του διάσημου σεφ δεν είναι δική του επινόηση. Είναι η επίσημη συνταγή της Ιταλίας, η οποία έχει κατατεθεί στον Εμπορικό Σύλλογο της Μπολόνιας, από την Ιταλική Ακαδημία Μαγειρικής το 1982. Η εν λόγω συνταγή είναι πάρα πολύ συγκεκριμένη: Ντομάτες, σέλινο, αλλά όχι κρέμα γάλακτος και μανιτάρια, όπως έγραψαν οι New York Times. Επίσης, αν μείνει κάποιος πιστός στην συνταγή της Μπολόνιας, απαιτούνται μακαρόνια ταλιατέλες και fettuccine φρέσκα για να παρασκευαστεί και όχι τα ριγκατόνι των Αμερικανών. Αυτή η συνταγή είναι τυπική επίσης της περιοχής της Τοσκάνης και την Ομπριας, και βασίζεται στο βοδινό ή μοσχαρίσιο κρέας.

Λευκή μπολονέζ 

Και επειδή οι Αμερικανοί είναι ανορίοτοι κατάφεραν να προκαλέσουν ακόμη περισσότερο. Και έχει σχέση με το όνομα που έδωσαν στην …Μπολονέζ: λευκή Μπολονέζ. Κάτι που για τους ιταλούς δεν έχει κανένα νόημα: Είναι σαν να λες πίτσα με ανανά, ή κάτι τέτοιο. Για τους Ιταλούς τα μακαρόνια δεν είναι «ένα συνοδευτικό απλό πιάτο». Είναι κυρίως ένα κεντρικό σημείο της ιταλικής παράδοσης, ένα σύμβολο ταυτότητας και ενότητας όσο κανένα άλλο στη χώρα. Και όπως αναφέραμε δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους. Οπότε περιμένουμε και νέο επεισόδιο στην Ιταλο- Αμερικανική διένεξη για την μπολονέζ

Με πληροφορίες από το iefimerida.gr  


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

42 εκατομμύρια ευρώ επιστρέφονται στους νησιώτες μέσω του Μεταφορικού Ισοδύναμου – Ξεκινούν οι πληρωμές

Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ για το Μ.Ι. – Από Δευτέρα στους λογαριασμούς 325.405 πολιτών η επιστροφή του κόστους μετακίνησης για το 2024.

Νέο πλωτό ασθενοφόρο στους Φούρνους: Σημαντική ενίσχυση για την υγειονομική ασφάλεια του ακριτικού νησιού

Πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός του υπερσύγχρονου περιπολικού σκάφους–ασθενοφόρου που ενισχύει τις διακομιδές από Φούρνους και Θύμαινα. Παρών ο Υφυπουργός Στέφανος Γκίκας.

Μάνος Κόνσολας: Υπέρ της κοινής διεκδίκησης για κρίσιμα νησιωτικά ζητήματα

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου στηρίζει συντονισμένες πρωτοβουλίες για ΦΠΑ, ακτοπλοϊκά εισιτήρια και δημόσια υγεία – Πρόταση για νέες παροχές και κίνητρα σε γιατρούς στα νησιά.

Καινοτόμο έργο διαχείρισης όμβριων υδάτων από το ΕΜΠ στη Νάξο

Η Νάξος στο επίκεντρο ερευνητικού έργου του ΕΜΠ με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Horizon – Πιλοτική εφαρμογή συστημάτων συλλογής και αξιοποίησης ομβρίων υδάτων για την καταπολέμηση της λειψυδρίας.

Μύκονος 2025: Ρεκόρ τιμών τον Ιούλιο, αλλά με “κενά” στον Σεπτέμβριο

Παρά τη δυναμική εκκίνηση της σεζόν και τις υψηλές τιμές στα πεντάστερα, η περιορισμένη ζήτηση του φθινοπώρου επαναφέρει το ζήτημα της εποχικότητας

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος – Πύργος Μπαζαίου: Ξεκινάει σήμερα η διήμερη συνάντηση για τη βιώσιμη ανάπτυξη (πρόγραμμα)

Ειδικοί επιστήμονες, φορείς και πολίτες συνδιαμορφώνουν τις προτάσεις για το μέλλον του νησιού – 31 Μαΐου & 1 Ιουνίου 2025 (πρόγραμμα)

«Κλείνουμε – γιατί αλλιώς θα μας κλείσουν»: Η εστίαση στην Πάρο κατεβάζει ρολά στις 5 Ιουνίου

Οι επαγγελματίες διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις και τα εξοντωτικά πρόστιμα που απειλούν τη λειτουργία των επιχειρήσεων τους – Ζητούν άμεσες λύσεις

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Εκπαίδευση: Εκπαιδευτικό Σεμινάριο στο ΕΕΕΕΚ Νάξου

Η ομάδα της Cyberno παρουσιάζει εφαρμογές AI στην τάξη και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα THINKSAFE – Ανοιχτό κάλεσμα στους εκπαιδευτικούς του νησιού

Κυκλάδες – “Μαριέττα Γιαννάκου”: Ξεκινά η ανακαίνιση 17 σχολείων μέσω του προγράμματος (πίνακας)

Υπογράφηκε η σύμβαση για την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων σε 426 σχολικές μονάδες πανελλαδικά – Εργασίες και σε σχολεία Πάρου, Νάξου, Μυκόνου, Σύρου, Τήνου, Θήρας και Ίου

Νάξος – Χείμαρρος: Αποχαιρετισμός στον Γιάννη Ψαρρά, έναν άνθρωπο της προσφοράς

Η εξόδιος ακολουθία του 72χρονου θα τελεστεί σήμερα Δευτέρα 26 Μαΐου στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στον Χείμαρρο – Θλίψη στο Τσικαλαριό

Νάξος: «Πώς ένα δημόσιο ακίνητο έγινε ιδιωτική “πλατεία”, η αλήθεια πίσω από την περίφραξη στον Λυώνα»

Σαφές μήνυμα από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την περίφραξη στον Λυώνα: παράνομη αυθαίρετη χρήση του χώρου, περίφραξη για λόγους ασφάλειας και αποκατάσταση της νομιμότητας

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Παροναξία: “Ηλεκτρική” νύχτα με βροχόπτωση και …λάσπη (πίνακας)

Έντονα φαινόμενα, αστραπές και «λασποβροχές» χτύπησαν τα νησιά των Κυκλάδων – Τα ύψη υετού από το NaxosWeather (πίνακας)

Γ. Παπαδόπουλος: “Μειωμένη κατανάλωση και έλλειψη προσωπικού, αλλάζουν τα δεδομένα στην εστίαση”

Ο πρόεδρος του Σωματείου Μαζικής Εστίασης Νάξου και περιφερειάρχης της ΠΟΕΣΕ στο Νότιο Αιγαίο μιλά για τις νέες τουριστικές συνήθειες, τις προσαρμογές των επιχειρήσεων και την πίεση που δέχεται ο κλάδος ενόψει καλοκαιριού.

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.

Γεύσεις Ναξιώτικες, με υπογραφή: Η συνεργασία του “Φάρου του Αλυκού” με τη “Φάρμα Ρώτα”

Με αγάπη για την τοπική παραγωγή και αφοσίωση στη γαστρονομική ποιότητα, το εστιατόριο του Αλυκού ξεκινά δυναμικά τη σεζόν με πρώτες ύλες από τη φημισμένη φάρμα της Νάξου

Πάρος: «Διακομιδές ντροπής»: Δύο ημέρες ταλαιπωρίας για ηλικιωμένη ασθενή που ταξίδεψε στη Σύρο (!!!)

Σφοδρή κριτική από τον Κώστα Αργουζή για την άρνηση ενεργοποίησης του υγειονομικού ελικοπτέρου Πάρου – Τι καταγγέλλει για την αλυσιδωτή διακομιδή και το κόστος για κράτος και ασθενή

Νάξος – Λυώνας: Όταν ο φράχτης γίνεται σύμβολο απομόνωσης και αντίστασης

Η περίφραξη στην παραλία του Λυώνα της Κορώνου και η οργισμένη αντίδραση των κατοίκων – Ένα πανό που φωνάζει πιο δυνατά από τις λέξεις.

Νάξος: Αναβολή στη συζήτηση για τις θερινές οικοδομικές εργασίες, παράταση διαβούλευσης έως 10 Ιουνίου

Δεν θα ισχύσει από φέτος η ρύθμιση για περιορισμούς στις κατασκευαστικές δραστηριότητες. Συνάντηση διαβούλευσης με οικοδόμους και νέα προθεσμία για προτάσεις.