Ηταν η ωρίμανση, η παλαίωση, η ετικέτα που έκαναν ένα Macallan 1926 το «πιο περιζήτητο σκοτς ουίσκι» στον κόσμο που πουλήθηκε έναντι 2,7 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία!
Το συγκεκριμένο Macallan ήταν ένα από τα μόλις 40 μπουκάλια που ωρίμασαν για εξήντα χρόνια σε βαρέλια sherry, στο αποστακτήριο της Macallan στο Μόρεϊ της Σκωτίας, κάτι που το καθιστά το παλιότερο βίνταζ Macallan που έχει παρασκευαστεί ποτέ, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s.
A bottle of The Macallan 1926, described by Sotheby’s auction house as the “most valuable whisky in the world,” has gone under the hammer for a record £2.1 million ($2.7 million).https://t.co/9Om7QCJXes pic.twitter.com/vUNeuOAspW
— AFP News Agency (@AFP) November 18, 2023
Αρχικά, ο οίκος δημοπρασιών είχε υπολογίσει την εκτιμώμενη τιμή του ουίσκι μεταξύ 934.274-1.400.000. δολαρίων, ωστόσο το ιλιγγιώδες ποσό των 2.724.967 δολαρίων που προσφέρθηκε για τη φιάλη προκάλεσε «νέο ρεκόρ για οποιοδήποτε μπουκάλι αλκοόλ ή κρασιού έχει πουληθεί ποτέ σε δημοπρασία», αλλά και, κατά τα λεγόμενα των υπευθύνων του οίκου, το δικό τους σοκ.
Πριν από τη δημοπράτηση, ο επικεφαλής του τμήματος ουίσκι του Sotheby’s, Τζόνι Φόουλ, είχε δηλώσει πως δοκίμασε ένα μικρό δείγμα από το πολύτιμο απόσταγμα.
«Δοκίμασα μια μικρή σταλιά. Είναι πολύ πλούσιο, έχει νότες αποξηραμένων φρούτων όπως θα περίμενε κανείς, πολλών μπαχαρικών και ξύλου», εξήγησε, χαρακτηρίζοντάς το «ασύλληπτο» ουίσκι που «δεν θα πρέπει να καταναλώσει κανείς αψήφιστα».
Από τα 40 μπουκάλια εμφιάλωσης 1986 στο αποστακτήριο Macallan στο Σπέισαϊντ της Σκωτίας, κανένα δεν διατέθηκε προς πώληση. Κάποια από αυτά δόθηκαν ως δώρο σε κορυφαίους πελάτες της Macallan, «μια πολυτέλεια που ενισχύει τη ζήτησή του, όπως αποδεικνύεται από προηγούμενες πωλήσεις» σημειώνει στην ιστοσελίδα του ο Sotheby’s.
Η φιάλη της δημοπρασίας ήταν μία από τις μόλις 12, την οποία κοσμούσε ετικέτα που είχε φιλοτεχνήσει ο Ιταλός ζωγράφος Βαλέριο Αντάμι. Δεν είναι γνωστό πόσες από τις ετικέτες που σχεδίασε ο Αντάμι εξακολουθούν να υπάρχουν. Μία από τις φιάλες αυτές λέγεται ότι καταστράφηκε σε σεισμό το 2011 στην Ιαπωνία και πιστεύεται πως τουλάχιστον μία έχει ανοιχθεί και το περιεχόμενό της έχει καταναλωθεί.
Πηγή: CNN