Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΠαράξεναΟΣΥΠΑ "Ηταν έτοιμοι να πουλήσουν στους Γερμανούς και τον.... αέρα"

ΟΣΥΠΑ “Ηταν έτοιμοι να πουλήσουν στους Γερμανούς και τον…. αέρα”

|

Σε ανησυχητικές αποκαλύψεις προέβη χτες κατά την διάρκεια ενημερωτικής ομιλίας που πραγματοποίησε στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ) κ. Βασίλης Αλεβιζόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας από την εταιρεία Fraport και στις παγίδες που κρύβει η σχετική σύμβαση.

«Οι δανειστές πιέζουν για την διαχείριση του Εθνικού Εναέριου Χώρου. Αυτό μας δίνει μια μειοδοτική δυνατότητα απέναντι στην Τουρκία. Η Γερμανία θέλει να ελέγξει το Αιγαίο μέσα από αυτή την διαχείριση»… Μία από τις εκφράσεις σοκ που ακούστηκαν από τον Βασίλη Αλεβιζόπουλο – πρόεδρο της Ομοσπονδίας Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ) στη διάρκεια ενημερωτικής ομιλίας που πραγματοποίησε στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου, πριν από δύο ημέρες και με τον κο Αλεβιζόπουλο να αναφέρεται στη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας από την εταιρεία Fraport και στις παγίδες που κρύβει η σχετική σύμβαση.

Την ομιλία –την οποία παρακολούθησαν πολύ λίγα άτομα, μεταξύ αυτών και ο αντιδήμαρχος Ρόδου κ. Γιώργος Πόκκιας- άνοιξε ο πρόεδρος του ΕΚΡ κ. Σάββας Χατζησάββας, ο οποίος έκανε λόγο για ένα ‘έγκλημα’ που πρόκειται να συντελεστεί σε βάρος της δημόσιας περιουσίας του ελληνικού λαού αλλά και εις βάρος των νησιωτών με το ξεπούλημα των περιφερειακών αεροδρομίων. «Έχουμε εκφράσει επανειλημμένα την διαμαρτυρία μας, αλλά δυστυχώς…. η Ρόδος ‘κοιμάται τον ύπνο του δικαίου’! Νομίζει πως με μια ανεκτική πολιτική και με το να καλοπιάνουμε όλους αυτούς που θέλουν να πάρουν την δημόσια περιουσία μας, θα μπορέσουμε να καταφέρουμε κάτι. Σε άλλες περιοχές της χώρας οι αγώνες και οι κινητοποιήσεις από τους φορείς είναι πιο συντονισμένες ενώ συμμετέχουν και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» είπε, εκφράζοντας ταυτόχρονα δυσαρέσκεια για την απουσία αντίδρασης στην περιοχή μας απέναντι στα σχέδια της γερμανικής Fraport.

Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος των εργαζομένων στην ΥΠΑ του αεροδρομίου ‘Διαγόρας’ της Ρόδου, κ. Φώτης Λουλουδάκης, επισήμανε μεταξύ άλλων: «Οι πρόσφατες εξελίξεις δεν αφήνουν κανένα περιθώριο στους εργαζόμενους στις τοπικές κοινωνίες αλλά ούτε και εφησυχασμό, καθώς επαληθεύονται οι χειρότεροι φόβοι και προβλέψεις. Εφτά χρόνια μετά την εφαρμογή του 1ου Μνημονίου, οι πολιτικές εκποίησης της χώρας βρίσκονται σε πλήρη εφαρμογή. Αυτό το βλέπουμε στα αεροδρόμια με αυξήσεις στις χρεώσεις που θα μετακυλίονται στον επιβάτη, στον τουρίστα, στον επαγγελματία, στο νησιώτη. Το βλέπουμε άλλωστε και στα θέματα της Πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ αφού η εταιρεία εξυπηρετείται σε ό,τι ζητάει χωρίς να έχει δώσει ούτε ένα ευρώ. Και είναι περίεργο το πώς ξαφνικά βρέθηκαν τόσοι πόροι για τους πυροσβεστικούς σταθμούς των αεροδρομίων» είπε, διερωτώμενος τι θα γίνει με τα κενά που υπάρχουν σε προσλήψεις πυροσβεστών και κάλεσε την κοινωνία να ταχθεί υπέρ των κινητοποιήσεων που θα ακολουθήσουν.

Αλεβιζόπουλος: «Θα τα καταθέσω όλα στον εισαγγελέα»

Ο πρόεδρος της ΟΣΥΠΑ κ. Βασίλης Αλεβιζόπουλος στην ομιλία του, εξαπέλυσε σκληρή «επίθεση» εναντίον της Fraport, της Slentel (όμιλος Κοπελούζου), αλλά και του ελληνικού δημοσίου.

Χαρακτήρισε πτωχευμένη την Slentel, ενώ για την Fraport υποστήριξε ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρά ταμειακά και οικονομικά προβλήματα.

Αντίστοιχα, κατηγόρησε το ελληνικό δημόσιο για το περιεχόμενο της σύμβασης παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν πολλά «κρυφά σημεία» εις βάρος των συμφερόντων του δημοσίου και υπέρ της αναδόχου κοινοπραξίας.

Ειδικότερα, για την κυπριακή εταιρεία Slentel, ο πρόεδρος της ΟΣΥΠΑ υπογράμμισε ότι το μετοχικό της κεφάλαιο είναι ελάχιστο, σε σχέση με το γιγαντιαίο project των περιφερειακών αεροδρομίων.

Για τη Fraport, αν και την χαρακτήρισε «σοβαρή εταιρεία», σημείωσε ότι βαρύνεται με συνολικές υποχρεώσεις 3,5 δις. ευρώ έως το 2020.

Αποκάλυψε μάλιστα, πως η ελληνική κυβέρνηση σχεδίαζε να παραχωρήσει – πουλήσει την διαχείριση του…. Εθνικού Εναέριου Χώρου (;) στους Γερμανούς οι οποίοι θα τον χρησιμοποιούσαν για δικούς τους σκοπούς σε συνεργασία με την Τουρκία, ισχυριζόμενος πως ο ίδιος το αποκάλυψε αυτό στο Πεντάγωνο, όπου του δήλωσαν πως είχαν άγνοια γι αυτούς τους σχεδιασμούς ενώ κατηγόρησε και τον υπουργό κ. Σπίρτζη για την στάση του απέναντι στο ζήτημα.

«Οι δανειστές πιέζουν για την διαχείριση του Εθνικού Εναέριου Χώρου. Αυτό μας δίνει μια μειοδοτική δυνατότητα απέναντι στην Τουρκία. Η Γερμανία θέλει να ελέγξει το Αιγαίο μέσα από αυτή την διαχείριση», όπως είπε.

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της σύμβασης παραχώρησης, το χαρακτήρισε κατακριτέο, διότι όπως ισχυρίστηκε, το ελληνικό δημόσιο μπαίνει εγγυητής των δανείων της Fraport και την επιχορηγεί με το ‘Τέλος Ανάπτυξης και Εκσυγχρονισμού Αεροδρομίων’, το οποίο ο ίδιος προσδιόρισε, σε βάθος 10ετίας, στα 150 εκατ. ετησίως.

Μάλιστα, υποστήριξε ότι το «πραγματικό τίμημα» δεν είναι 1,23 δισ., αλλά 600 εκατ., αφού υπάρχουν πολλά…. ‘παραθυράκια’ για επιστροφές ΦΠΑ, κ.λπ. καθώς στην σύμβαση παραχώρησης δεν υπάρχουν ρήτρες για την ανάπτυξη των αεροδρομίων και την αναβάθμιση των υποδομών.

Πρόσθεσε μάλιστα, πως τα αεροδρόμια της Θεσσαλονίκης, των Χανίων και της Σκιάθου, τα οποία συχρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. θα δοθούν ‘ετοιμοπαράδοτα’ στη Fraport και κάλεσε σε κοινή συσπείρωση την τοπική κοινωνία, τους φορείς και τους εργαζόμενους ώστε να συγκροτηθεί ένα ενιαίο μέτωπο αντίδρασης – αντίστασης στην ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων.

«Η σύμβαση αυτή είναι έτσι φτιαγμένη ώστε να μπορούν τα ‘κοράκια’ να κλέβουν τις περιουσίες του κόσμου» τόνισε.

Ο πρόεδρος της ΟΣΥΠΑ επισήμανε τέλος, ότι η ομοσπονδία έχει κινηθεί νομικά, με στόχο την ακύρωση της αγοραπωλησίας, εξαντλώντας κάθε δυνατό μέσο, τόσο στα εγχώρια δικαστήρια, όσο και στα ευρωπαϊκά, πέρα από τις προσφυγές στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. διαβεβαιώνοντας πως θα καταθέσει όλα τα στοιχεία που έχει στην κατοχή του στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου: «Είμαι Ελληνάρας και θα τους τα λέω και θα τους αλλάξω τα φώτα!» αναφώνησε ο κ. Αλιβιζόπουλος, εκφράζοντας έντονη διαμαρτυρία για την στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στην προσπάθεια «αποικιοποίησης» όπως την χαρακτήρισε της Ελλάδας.

Με πληροφορίες από τον “Δημοκρατική” 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σαντορίνη – ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης

Την Παρασκευή 31η Μαρτίου και το Σάββατο 1η Απριλίου 2023

Χ. Κόκκινος: “Το Νότιο Αιγαίο να μην γίνει…”Κολομβία” – Η πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της”

Οι  φιλήσυχοι νησιώτες μας, η συντριπτική πλειοψηφία των μονίμων κατοίκων και των επισκεπτών μας αγωνιούν για το "ρεσιτάλ" αυθαιρεσίας και ατιμωρησίας που παρατηρείται έντονα  τα τελευταία χρόνια στα νησιά μας. 

Blue Star Naxos: Στις 22:30 απόψε αναχώρηση από Πειραιά για Παροναξία – Αμοργό

Τα νέα δεδομένα στα δρομολόγια των Blue Star Naxos και Delos με βάση την αλλαγή που προέκυψε μετά το πρωϊνό απαγορευτικό

Φ. Φόρτωμας: “Στις 21 Μαΐου ψηφίζουμε για μια αυτοδύναμη Ελλάδα”

Στις 21 Μαϊου ψηφίζουμε για μια αυτοδύναμη Ελλάδα, μια Ελλάδα δυνατή!

ΠΝΑι – Φολέγανδρος: Αποκατάσταση τμήματος οδοστρώματος στο Καραβοστάσι

Αποκατάσταση τμήματος οδοστρώματος στο Καραβοστάσι Φολεγάνδρου - Υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου –Δήμου Φολεγάνδρου - Δήμου Ιητών

Αμοργός – Λ. Καραϊσκος: “Γιορτή του αθλητικού τουρισμού το Amorgos Trail Challenge”

Τι δηλώνει ο Δήμαρχος Αμοργού, Λευτέρης Καραϊσκος για το 6ο Amorgos Trail Challenge

“Καλάθι του Νονού”: Εκανε πρεμιέρα σήμερα στην αγορά

Το "Καλάθι του Νονού" θα είναι στην αγορά έως και το Μεγάλο Σάββατο 15 Απριλίου

Μ. Βρετανία: Η Πάρος είναι η νέα… Μύκονος

The Sun: Το ελληνικό νησί που έχει γίνει η... νέα, προσιτή Μύκονος, για τους Βρετανούς

ΔΕΥΑΘ – Εμπορείο: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω έργων

Μέσω της ΔΕΥΑ Θήρας έγινε γνωστό ότι θα υπάρξουν στο Εμπορείο κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το προσεχές Σάββατο (01/04) λόγω έργων

Super Jet: Ξεκίνησε, το πρώτο δρομολόγιο για την φετινή χρονιά… (video)

Με τον cpt Μιχάλη Μακρή στο τιμόνι του, το ταχύπλοο Super Jet ξεκίνησε σήμερα (23/03) το πρώτο του δρομολόγιο για τη φετινή χρονιά (video)

Blue Star Ferries: Ερχονται βραδινά δρομολόγια προς Παροναξία – Σαντορίνη με το “Blue Star Chios”

Για την περίοδο του Πάσχα το Blue Star Chios αναλαμβάνει βραδινό δρομολόγιο με ώρα άναχώρησης 23:30 από Πειραιά ...

Ενδοκυκλαδικά – Caldera Vista: Με το …καλημέρα ανεκτέλεστα δρομολόγια

Ανεκτέλεστα μέχρι νεοτέρας τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια του Caldera Vista

Από τις 26 Ιουνίου το “Ανεμος” μπαίνει στη ζωή των κατοίκων στις Δυτικές Κυκλάδες

Η δυνατότητα για αποκτήσεις εισιτήριο με το "Ανεμος" είναι πλέον εφικτή - Από τις 26 Ιουνίου ξεκινούν τα δρομολόγια προς Δυτικές Κυκλάδες

Blue Star Ferries: Εκτακτη δρομολόγηση (25/03) του “Διαγόρα” για Σαντορίνη

Ο "Διαγόρας" το πρωί του Σαββάτου (25/03) θα πάρει το δρόμο για Σαντορίνη σε έκτακτη δρομολόγηση

Σοκ… “Εφυγε” ο δάσκαλος Γιώργος Μεσολογγίτης

Το πρωί της Τρίτης άφησε την τελευταία του πνοή ο Γιώργος Μεσολογγίτης...

Απόλλωνας: Η τελευταία …παράσταση για την Εφραιμίνα (video)

Σάββατο 25 Μαρτίου και η Εφραιμίνα για τελευταία φορά θα παρελάσει μπροστά σε συγγενείς και φίλους στον Απόλλωνα της Νάξου... Από τη νέα σχολική χρονιά ο Απόλλωνας θα έχει κλειστό το δημοτικό του σχολείο (video)

“Διονύσιος Σολωμός”: Εκτακτο δρομολόγιο αύριο (25/03) Σαντορίνη – Πειραιά και επιστροφή

Αλλαγή στα δρομολόγια και του "Διονύσιος Σολωμός"... Αύριο Σάββατο θα αναχωρήσει από Σαντορίνη για Πειραιά και επιστροφή (!!!)

“Διονύσιος Σολωμός”: Εκτάκτως απόψε αναχωρεί για Δυτικές Κυκλάδες

Έκτακτο βραδινό δρομολόγιο του "ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ" από Πειραιά

Blue Star Ferries: Σε ακινησία το “Naxos”, σε βραδινό δρομολόγιο από Μεγάλη Τρίτη ο “Διαγόρας”

Νέα δεδομένα αυτές τις ημέρες στη γραμμή της Παροναξίας - To Blue Star Paros για ένα μήνα θα καλύψει το κενό του Naxos και έρχεται ο Διαγόρας στα νησια μας