Παρασκευή, 1 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠαράξεναΟΣΥΠΑ "Ηταν έτοιμοι να πουλήσουν στους Γερμανούς και τον.... αέρα"

ΟΣΥΠΑ “Ηταν έτοιμοι να πουλήσουν στους Γερμανούς και τον…. αέρα”

|

Σε ανησυχητικές αποκαλύψεις προέβη χτες κατά την διάρκεια ενημερωτικής ομιλίας που πραγματοποίησε στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ) κ. Βασίλης Αλεβιζόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας από την εταιρεία Fraport και στις παγίδες που κρύβει η σχετική σύμβαση.

«Οι δανειστές πιέζουν για την διαχείριση του Εθνικού Εναέριου Χώρου. Αυτό μας δίνει μια μειοδοτική δυνατότητα απέναντι στην Τουρκία. Η Γερμανία θέλει να ελέγξει το Αιγαίο μέσα από αυτή την διαχείριση»… Μία από τις εκφράσεις σοκ που ακούστηκαν από τον Βασίλη Αλεβιζόπουλο – πρόεδρο της Ομοσπονδίας Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ) στη διάρκεια ενημερωτικής ομιλίας που πραγματοποίησε στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου, πριν από δύο ημέρες και με τον κο Αλεβιζόπουλο να αναφέρεται στη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας από την εταιρεία Fraport και στις παγίδες που κρύβει η σχετική σύμβαση.

Την ομιλία –την οποία παρακολούθησαν πολύ λίγα άτομα, μεταξύ αυτών και ο αντιδήμαρχος Ρόδου κ. Γιώργος Πόκκιας- άνοιξε ο πρόεδρος του ΕΚΡ κ. Σάββας Χατζησάββας, ο οποίος έκανε λόγο για ένα ‘έγκλημα’ που πρόκειται να συντελεστεί σε βάρος της δημόσιας περιουσίας του ελληνικού λαού αλλά και εις βάρος των νησιωτών με το ξεπούλημα των περιφερειακών αεροδρομίων. «Έχουμε εκφράσει επανειλημμένα την διαμαρτυρία μας, αλλά δυστυχώς…. η Ρόδος ‘κοιμάται τον ύπνο του δικαίου’! Νομίζει πως με μια ανεκτική πολιτική και με το να καλοπιάνουμε όλους αυτούς που θέλουν να πάρουν την δημόσια περιουσία μας, θα μπορέσουμε να καταφέρουμε κάτι. Σε άλλες περιοχές της χώρας οι αγώνες και οι κινητοποιήσεις από τους φορείς είναι πιο συντονισμένες ενώ συμμετέχουν και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» είπε, εκφράζοντας ταυτόχρονα δυσαρέσκεια για την απουσία αντίδρασης στην περιοχή μας απέναντι στα σχέδια της γερμανικής Fraport.

Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος των εργαζομένων στην ΥΠΑ του αεροδρομίου ‘Διαγόρας’ της Ρόδου, κ. Φώτης Λουλουδάκης, επισήμανε μεταξύ άλλων: «Οι πρόσφατες εξελίξεις δεν αφήνουν κανένα περιθώριο στους εργαζόμενους στις τοπικές κοινωνίες αλλά ούτε και εφησυχασμό, καθώς επαληθεύονται οι χειρότεροι φόβοι και προβλέψεις. Εφτά χρόνια μετά την εφαρμογή του 1ου Μνημονίου, οι πολιτικές εκποίησης της χώρας βρίσκονται σε πλήρη εφαρμογή. Αυτό το βλέπουμε στα αεροδρόμια με αυξήσεις στις χρεώσεις που θα μετακυλίονται στον επιβάτη, στον τουρίστα, στον επαγγελματία, στο νησιώτη. Το βλέπουμε άλλωστε και στα θέματα της Πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ αφού η εταιρεία εξυπηρετείται σε ό,τι ζητάει χωρίς να έχει δώσει ούτε ένα ευρώ. Και είναι περίεργο το πώς ξαφνικά βρέθηκαν τόσοι πόροι για τους πυροσβεστικούς σταθμούς των αεροδρομίων» είπε, διερωτώμενος τι θα γίνει με τα κενά που υπάρχουν σε προσλήψεις πυροσβεστών και κάλεσε την κοινωνία να ταχθεί υπέρ των κινητοποιήσεων που θα ακολουθήσουν.

Αλεβιζόπουλος: «Θα τα καταθέσω όλα στον εισαγγελέα»

Ο πρόεδρος της ΟΣΥΠΑ κ. Βασίλης Αλεβιζόπουλος στην ομιλία του, εξαπέλυσε σκληρή «επίθεση» εναντίον της Fraport, της Slentel (όμιλος Κοπελούζου), αλλά και του ελληνικού δημοσίου.

Χαρακτήρισε πτωχευμένη την Slentel, ενώ για την Fraport υποστήριξε ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρά ταμειακά και οικονομικά προβλήματα.

Αντίστοιχα, κατηγόρησε το ελληνικό δημόσιο για το περιεχόμενο της σύμβασης παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν πολλά «κρυφά σημεία» εις βάρος των συμφερόντων του δημοσίου και υπέρ της αναδόχου κοινοπραξίας.

Ειδικότερα, για την κυπριακή εταιρεία Slentel, ο πρόεδρος της ΟΣΥΠΑ υπογράμμισε ότι το μετοχικό της κεφάλαιο είναι ελάχιστο, σε σχέση με το γιγαντιαίο project των περιφερειακών αεροδρομίων.

Για τη Fraport, αν και την χαρακτήρισε «σοβαρή εταιρεία», σημείωσε ότι βαρύνεται με συνολικές υποχρεώσεις 3,5 δις. ευρώ έως το 2020.

Αποκάλυψε μάλιστα, πως η ελληνική κυβέρνηση σχεδίαζε να παραχωρήσει – πουλήσει την διαχείριση του…. Εθνικού Εναέριου Χώρου (;) στους Γερμανούς οι οποίοι θα τον χρησιμοποιούσαν για δικούς τους σκοπούς σε συνεργασία με την Τουρκία, ισχυριζόμενος πως ο ίδιος το αποκάλυψε αυτό στο Πεντάγωνο, όπου του δήλωσαν πως είχαν άγνοια γι αυτούς τους σχεδιασμούς ενώ κατηγόρησε και τον υπουργό κ. Σπίρτζη για την στάση του απέναντι στο ζήτημα.

«Οι δανειστές πιέζουν για την διαχείριση του Εθνικού Εναέριου Χώρου. Αυτό μας δίνει μια μειοδοτική δυνατότητα απέναντι στην Τουρκία. Η Γερμανία θέλει να ελέγξει το Αιγαίο μέσα από αυτή την διαχείριση», όπως είπε.

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της σύμβασης παραχώρησης, το χαρακτήρισε κατακριτέο, διότι όπως ισχυρίστηκε, το ελληνικό δημόσιο μπαίνει εγγυητής των δανείων της Fraport και την επιχορηγεί με το ‘Τέλος Ανάπτυξης και Εκσυγχρονισμού Αεροδρομίων’, το οποίο ο ίδιος προσδιόρισε, σε βάθος 10ετίας, στα 150 εκατ. ετησίως.

Μάλιστα, υποστήριξε ότι το «πραγματικό τίμημα» δεν είναι 1,23 δισ., αλλά 600 εκατ., αφού υπάρχουν πολλά…. ‘παραθυράκια’ για επιστροφές ΦΠΑ, κ.λπ. καθώς στην σύμβαση παραχώρησης δεν υπάρχουν ρήτρες για την ανάπτυξη των αεροδρομίων και την αναβάθμιση των υποδομών.

Πρόσθεσε μάλιστα, πως τα αεροδρόμια της Θεσσαλονίκης, των Χανίων και της Σκιάθου, τα οποία συχρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. θα δοθούν ‘ετοιμοπαράδοτα’ στη Fraport και κάλεσε σε κοινή συσπείρωση την τοπική κοινωνία, τους φορείς και τους εργαζόμενους ώστε να συγκροτηθεί ένα ενιαίο μέτωπο αντίδρασης – αντίστασης στην ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων.

«Η σύμβαση αυτή είναι έτσι φτιαγμένη ώστε να μπορούν τα ‘κοράκια’ να κλέβουν τις περιουσίες του κόσμου» τόνισε.

Ο πρόεδρος της ΟΣΥΠΑ επισήμανε τέλος, ότι η ομοσπονδία έχει κινηθεί νομικά, με στόχο την ακύρωση της αγοραπωλησίας, εξαντλώντας κάθε δυνατό μέσο, τόσο στα εγχώρια δικαστήρια, όσο και στα ευρωπαϊκά, πέρα από τις προσφυγές στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. διαβεβαιώνοντας πως θα καταθέσει όλα τα στοιχεία που έχει στην κατοχή του στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου: «Είμαι Ελληνάρας και θα τους τα λέω και θα τους αλλάξω τα φώτα!» αναφώνησε ο κ. Αλιβιζόπουλος, εκφράζοντας έντονη διαμαρτυρία για την στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στην προσπάθεια «αποικιοποίησης» όπως την χαρακτήρισε της Ελλάδας.

Με πληροφορίες από τον “Δημοκρατική” 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

37 χρόνια “Απεραθίτικα”: Μια έκδοση–σύμβολο για την πολιτιστική ψυχή της Νάξου

Μιχάλης Φραγκίσκος: Αναδρομή στην πρώτη έκδοση του περιοδικού “Απεραθίτικα” (1η Αυγούστου 1988) και φόρος τιμής στους Μανώλη Γλέζο και Κώστα Κατσουρό

Αναφορά Φόρτωμα για τις ελλείψεις προσωπικού στους Δήμους των Κυκλάδων

Ο Βουλευτής Κυκλάδων ζητά από τον Υπ. Εσωτερικών ουσιαστικά μέτρα για την ενίσχυση των δημοτικών υπηρεσιών στα νησιά.

Στη Σύρο ο Πρέσβης της Κίνας – Συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων

Ο Πρέσβης της Κίνας Fang Qiu συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Γ. Λεονταρίτη και συζήτησαν για τουρισμό, επενδύσεις και πολιτισμό.

Οι Αμερικανοί ανακαλύπτουν τη Νάξο – η «αυθεντική» Ευρώπη γίνεται τάση

Η Νάξος και η Λευκάδα στη νέα λίστα προορισμών που επιλέγουν οι Αμερικανοί τουρίστες – στροφή από τα τουριστικά «κλισέ» στην αυθεντική εμπειρία

Φολέγανδρος: Καταγγελία για πολύωρη καθυστέρηση σε αεροδιακομιδή επείγοντος περιστατικού

Ο Δήμαρχος Φολεγάνδρου με επιστολή προς τους βουλευτές καταγγέλλει ολιγωρία που έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινη ζωή και ζητά άμεση ενίσχυση του συστήματος αεροδιακομιδών στις Κυκλάδες

Σαντορίνη: Οδική ασφάλεια με νέες διαδρομές πεζών στο Καμάρι

Βάσει κυκλοφοριακής μελέτης, δημιουργήθηκαν διαδρομές πεζών με διαγράμμιση και κολονάκια για την ασφαλή μετακίνηση όλων.

Νάξος – Λιμεναρχείο: Περιορισμοί στη διέλευση οχημάτων στη Χώρα Νάξου, τι αλλάζει 2 και 3 Αυγούστου

Ανακοίνωση του Λιμεναρχείου Νάξου για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω αυξημένης επιβατικής κίνησης – Ποιοι εξαιρούνται

Καθυστέρηση στο σημερινό δρομολόγιο του Blue Star 1, αναχώρηση από Πειραιά στις 19:00

Τροποποίηση του δρομολογίου για Πάρο, Νάξο, Ίο και Σαντορίνη – Δεν απαιτείται αλλαγή εισιτηρίων

Ο Ουφ! κάνει στάση στην Κόρωνο, μουσικά παραμύθια με Μικρούς Ερωδιούς και… μαγικά ξεμπερδέματα!

Το μουσικοθεατρικό δρώμενο "Η Μεγάλη Ιστορία του Ουφ!" συνεχίζει τη θερινή του πορεία στη Νάξο, με τέταρτη στάση την Κόρωνο, σήμερα Παρασκευή 1 Αυγούστου στις 20:30

Πάρος στην κορυφή: Το καλύτερο νησί της Ευρώπης για το 2025 σύμφωνα με το Travel + Leisure!

Η Πάρος εκθρονίζει κορυφαίους προορισμούς και κερδίζει την 1η θέση στη λίστα «World’s Best Awards» – Πέντε ελληνικά νησιά στις 15 κορυφαίες θέσεις της Ευρώπης.

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Νάξος – Τραγαία: Όταν η προσπάθεια γράφει ιστορία, Επιτυχίες για τους μαθητές του Γενικού Λυκείου (πίνακας)

Με δάκρυα συγκίνησης, χαμόγελα και βαθιά υπερηφάνεια, οι μαθητές του ΓΕΛ Τραγαίας πέτυχαν σπουδαίες εισαγωγές στις Πανελλαδικές 2025 — αποδεικνύοντας πως τα μεγάλα όνειρα ανθίζουν και στα μικρά σχολεία

Αμοργός: Ένταση και επεισόδια στο πανηγύρι της ψημένης ρακής μετά από πολιτικό σύνθημα

Απρόσμενη τροπή πήρε το παραδοσιακό γλέντι στα Κατάπολα, όταν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσαν αντιδράσεις, λογομαχίες και τελικά, διακοπή της γιορτής.

Hellenic Seaways: Το “HIGHSPEED 4” αντικαθιστά το “HELLENIC HIGHSPEED”, ποιος ο λόγος;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κατάπολα – Επιστροφή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Seaways

Πανελλαδικές 2025: «Πνοή» επιτυχίας για τους μαθητές της Νάξου

Μαθητές και μαθήτριες του φροντιστηρίου «ΠΝΟΗ» στη Νάξο διακρίνονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις – Πού πέρασαν και τι βαθμούς συγκέντρωσαν

Η Κέα λέει «όχι» στην τουριστική υπερβολή, το νησί αντέχει μέχρι 1.000 ακόμη κλίνες

Ο Δήμος Κέας ζητά επίσημη απαγόρευση για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα – Στο τραπέζι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και της ταυτότητας του νησιού

Έλενα Ξενάκη: Από το Σαγκρί Νάξου στην κορυφή του κόσμου με την Εθνική Πόλο (video)

Η MVP του παγκόσμιου τελικού μιλά με συγκίνηση για το χρυσό μετάλλιο, τις θυσίες, την ομάδα της καρδιάς της και το αίτημα για ένα κολυμβητήριο αποκλειστικά για την Εθνική – Μια Νάξια ψυχή που εμπνέει. (video)