Δευτέρα, 2 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΠαράξεναΟι Βενετσιάνοι λένε "όχι" στους τουρίστες και ξεσηκώνονται

Οι Βενετσιάνοι λένε “όχι” στους τουρίστες και ξεσηκώνονται

|

Με βασικό σύνθημα “Δεν θέλουμε μια πόλη με τουρίστες που την  αδειάζουν κάθε νύχτα, θέλουμε μια πόλη όπου θα μπορούμε να αναπνεύσουμε» οι κάτοικοι της Βενετίας γυρίζουν την πλάτη στον τουρισμό που έως και σήμερα τους ..ταϊζει 

Ποιος είναι ο αγαπημένος προορισμός όλων των νεόνυμφων? Και δεν είναι απαραίτητο να μιλήσουμε για τις επιθυμίες των διάσημων; Αλλά και των λιγότερο επώνυμων… Και πριν πείτε Σαντορίνη ή Παρίσι, απλά σκεφτείτε μία βόλτα με γόνδολα στα κανάλια ανάμεσα σε αναγεννησιακά κτήρια… Ναι, σωστά καταλάβατε. Μιλάμε για την Βενετία. Την ωραιότερη πόλη της Βόρειας Ιταλίας που όμως είναι πλέον στα όρια της… Με μόνιμους κατοίκους που δεν ξεπερνούν τους 50.000, σε ημερήσια βάση δέχονται τους θερινούς μήνος περίπου 60.000 επισκέπτες οι οποίοι πραγματοποιούν ημερήσια επίσκεψη στο πόλη των δόγηδων και διανυκτερεύουν εκτός πόλης, χωρίς ουσιαστικά να αφήνουν χρήματα στην τοπική οικονομία. Αντίθετα, τα προβλήματα μεγαλώνουν για τους μόνιμους κατοίκους που νιώθουν εγκλωβισμένοι και ξένοι στο σπίτι τους…

Αποτέλεσμα; Εκατοντάδες αγανακτισμένοι κάτοικοι της Βενετία κατέβηκαν στους δρόμους, για να διαδηλώσουν εναντίον των… τουριστών (!!!) Βασικό σύνθημα; «θέλουμε την πόλη μας πίσω», περίπου 1000 Βενετσιάνοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της οργάνωσης Generation ’90 και γέμισαν την πλατεία του Αγίου Μάρκου για να διαμαρτυρηθούν για τα περίπου 34 εκατομμύρια ξένων επισκεπτών ετησίως.  Οι ντόπιοι διαμαρτύρονται για τα προβλήματα που προκαλεί η «εισβολή» των τουριστών στην καθημερινότητά τους,  υποστηρίζουν πως η μετακίνηση στους δρόμους της πόλης είναι δύσκολη και η μετάβαση στο σπίτι ή τη δουλειά μοιάζει με μαρτύριο χωρίς τέλος.

 «Περισσότεροι από 1000 άνθρωποι συμμετείχαν με τα καροτσάκια τους για τα ψώνια. Διασχίσαμε την αγορά. Θέλουμε πίσω την πόλη μας και να στείλουμε μήνυμα ενότητας, μεταξύ όλων των φορέων της πόλης. Αυτή η πόλη θέλει να αντισταθεί. Χρειαζόμαστε μια ομαλή καθημερινότητα. Θέλουμε να συνεχίσουμε να ζούμε εδώ», τόνισε στο Euronews ένας διαδηλωτής.  Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται επίσης για την εκτίναξη του κόστους των ενοικίων – κυρίως για τις επιχειρήσεις που πουλούν σουβενίρ – και εκδηλώνουν την αγανάκτησή τους διαδηλώνοντας στους δρόμους της όμορφης πόλης…  

Αναπνοές 

«Δεν νοσταλγούμε, είμαστε απλώς εκνευρισμένοι, αλλά και ρεαλιστές και αποφασισμένοι να τα δώσουμε όλα ώστε η πόλη μας να μην παρακμάσει μόνιμα», αναφέρει ένας εξ αυτών στο Facebook. Οι οργανωτές ταξιδίων πιστεύουν ότι οι κάτοικοι επιθυμούν λογικές τιμές στα ενοίκια, δουλειές που τους επιτρέπουν να ζουν αξιοπρεπώς και πρόσβαση σε υπηρεσίες που προσφέρους στους πολίτες τους οι κανονικές πόλεις.  Επιθυμούν να αλλάξει η ελκυστικότητα της πόλης, προσελκύοντας ανθρώπους που θα δαπανήσουν 4 ή 5 ημέρες στην πόλη παρά 4 ή 5 ώρες. Παρότι τα κρουαζιερόπλοια έχουν συμβολή 20% στα τουριστικά έσοδα, οι ντόπιοι αναφέρουν ότι οι επιβάτες τους δεν στηρίζουν τις τοπικές επιχειρήσεις, όπως εστιατόρια και ξενοδοχεία.
«Δεν θέλουμε μια πόλη τουριστών, η οποία αδειάζει το βράδυ. Θέλουμε μια πόλη όπου θα μπορεί κανείς να αναπνέει», φωνάζουν οι διαδηλωτές.  Πρόσφατα οι τοπικές αρχές έδωσαν στο κοινό διαφορετικές εισόδους στα κανάλια, έτσι ώστε οι κάτοικοι να μη χρειάζεται να περνούν μέσα από μεγάλα πλήθη στην προσπάθειά τους να επιβιβαστούν στα λεωφορεία νερού της πόλης, όμως το μέτρο αυτό δεν κρίνεται ως επαρκές.

Κίνηση και εναντίον Κρουαζιερόπλοιων

Να σημειώσουμε εδώ ότι τον περασμένο Δεκέμβριο μέσα από τις φωτογραφίες του Τζιάνι Μπερένγκο, είχε αποτυπωθεί για πρώτη φορά τόσο έντονα το φαινόμενο της διάλυσης της Βενετίας από την εισβολή των κρουαζιερόπλοιων… «Περίπου πριν από δύο-τρία χρόνια ήμουν στη Βενετία για μια έκθεση μου, που πραγματοποιήθηκε στο I tre Oci, είδα από το παράθυρό μου ένα από αυτά τα μεγάλα πλοία να περνούν. Ημουν σοκαρισμένος από την οπτική ρύπανση αλλά και από αυτή που προκαλούν τα πλοία στη λιμνοθάλασσα και την ατμόσφαιρα, με τη διέλευσή τους». Είχε δηλώσει τότε ο ιταλός φωτογράφος που είδε τον περασμένο Αύγουστο το δήμαρχο της Βενετίας, Λουίτζι Μπρουγκνάρο, επιχειρηματίας που υποστηρίζει τα κρουαζιερόπλοια, να μπλοκάρει την έκθεσή του στο Doge Palace. Η κίνηση αυτή προσέλκυσε τον ενδιαφέρον του Τύπου και αναζωογόνησε την κίνηση No Grand Navi, που εναντιώνεται στα πλοία. «Είναι λογικό κάποιοι άνθρωποι να υπερασπίζονται τα κρουαζιερόπλοια γιατί είναι ένας κλάδος που εργάζονται περίπου 4.000 άτομα, αλλά οι περισσότεροι κάτοικοι της Βενετίας είναι εναντίον του. Η κίνηση No Grand Navi δεν υποστηρίζει την απώλεια θέσεων εργασίας. Το πρόβλημα για το οποίο μάχονται είναι η διέλευση μεγάλων πλοίων στη λεκάνη του Αγίου Μάρκου και του καναλιού Giudecca. Αν τα μεγάλα πλοία περνούσαν από ένα άλλο μονοπάτι για να φτάσουν στο λιμάνι, θα ήταν καλύτερα και οι θέσεις εργασίας δεν θα ήταν σε κίνδυνο».

Με πληροφορίες από το ProtoThema.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Β. Φλεριανός: “Η διατήρηση των Κούρων στο Φλεριό δεν αφορά μόνο την ιστορία, αφορά και το παρόν και το μέλλον του τόπου μας”

Ο Βασίλης Φλεριανός μιλά δημόσια για την αξία της αυθεντικότητας και της ιστορικής συνέχειας, προτείνοντας in situ ανάδειξη αντί της απομάκρυνσης των μνημείων από τον τόπο τους.

Νάξος: Η μουσική στήνει σκηνή στο Χαλκί, η Ευρωπαϊκή Γιορτή επιστρέφει για 12η χρονιά!

Ρυθμοί, χαμόγελα και παλμός στο πιο μελωδικό διήμερο του καλοκαιριού – 21 & 22 Ιουνίου, το Χαλκί γίνεται η καρδιά της μουσικής στη Νάξο.

Θαλάσσια Πάρκα: Η Ελλάδα ετοιμάζεται να χαρτογραφήσει την προστασία της θάλασσας

Λίγες ημέρες πριν από τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς στη Νίκαια, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει δύο μεγάλες ζώνες προστασίας στο Αιγαίο και το Ιόνιο, με στόχο την ουσιαστική διαχείριση και τον έλεγχο των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Κτικάδος Τήνου: Συγκίνηση στην ανάληψη καθηκόντων του νέου Εφημέριου π. Γεωργίου Παλαμάρη

Με βαθιά ανθρώπινη συγκίνηση, η ενορία του Τιμίου Σταυρού αποχαιρέτησε τον π. Γεώργιο Ανδριώτη και υποδέχτηκε τον νέο της εφημέριο, π. Γεώργιο Παλαμάρη, με τιμή, δάκρυα και ελπίδα.

Πανελλαδικές 2025: Συνεχίζονται τη Δευτέρα με μαθήματα προσανατολισμού

Αρχαία, Μαθηματικά και Βιολογία εξετάζονται αύριο στα ΓΕΛ – Με αισιοδοξία ξεκίνησε η φετινή εξεταστική περίοδος, σύμφωνα με τη Σοφία Ζαχαράκη

Σαντορίνη: Έκτακτη διαφημιστική καμπάνια στο Sky TV για την αποκατάσταση της εικόνας του νησιού

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου επενδύει 30.000 ευρώ σε καμπάνια στο Ηνωμένο Βασίλειο, εν μέσω προκλήσεων λόγω των σεισμικών φαινομένων

Σύρος: Μπαράζ δικών για τα αιολικά με επίκεντρο κατοίκους και αιρετούς της Τήνου

Περί τους 130 πολίτες, ανάμεσά τους ο δήμαρχος κι η έπαρχος, θα καθίσουν στο εδώλιο, αρχής γενομένης από την προσεχή Δευτέρα, επειδή αντιστάθηκαν με ειρηνικές διαμαρτυρίες στην ετσιθελική εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί και αντιμετωπίστηκαν με ξυλοδαρμούς από τα ΜΑΤ και μαζική αγωγή SLAPP

Φολέγανδρος: Αναβαθμισμένο και 24ωρης λειτουργίας το ελικοδρόμιο του νησιού

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αναβάθμισης – Ένα από τα καλύτερα ελικοδρόμια στη νησιωτική Ελλάδα, σύμφωνα με τους πιλότους

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Νάξος – Χείμαρρος: Αποχαιρετισμός στον Γιάννη Ψαρρά, έναν άνθρωπο της προσφοράς

Η εξόδιος ακολουθία του 72χρονου θα τελεστεί σήμερα Δευτέρα 26 Μαΐου στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στον Χείμαρρο – Θλίψη στο Τσικαλαριό

Νάξος: «Πώς ένα δημόσιο ακίνητο έγινε ιδιωτική “πλατεία”, η αλήθεια πίσω από την περίφραξη στον Λυώνα»

Σαφές μήνυμα από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την περίφραξη στον Λυώνα: παράνομη αυθαίρετη χρήση του χώρου, περίφραξη για λόγους ασφάλειας και αποκατάσταση της νομιμότητας

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Παροναξία: “Ηλεκτρική” νύχτα με βροχόπτωση και …λάσπη (πίνακας)

Έντονα φαινόμενα, αστραπές και «λασποβροχές» χτύπησαν τα νησιά των Κυκλάδων – Τα ύψη υετού από το NaxosWeather (πίνακας)

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος – Λυώνας: Όταν ο φράχτης γίνεται σύμβολο απομόνωσης και αντίστασης

Η περίφραξη στην παραλία του Λυώνα της Κορώνου και η οργισμένη αντίδραση των κατοίκων – Ένα πανό που φωνάζει πιο δυνατά από τις λέξεις.

Νάξος: Αναβολή στη συζήτηση για τις θερινές οικοδομικές εργασίες, παράταση διαβούλευσης έως 10 Ιουνίου

Δεν θα ισχύσει από φέτος η ρύθμιση για περιορισμούς στις κατασκευαστικές δραστηριότητες. Συνάντηση διαβούλευσης με οικοδόμους και νέα προθεσμία για προτάσεις.