Τουρκικό δημοσίευμα θέλει τον Ερτογκάν να καλεί τον Τσίπρα στην υπερπολυτελή θαλαμηγλό Savarova για ένα…τρελό διπλωματικό άλμα
Μεταφέρουμε την είδηση από τον σημερινό (18/05) ΒΗΜΑτοδότη ” Αν αληθεύει το δημοσίευμα της «Τζουμχουριέτ», θα έχει μεγάλη πλάκα. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσκάλεσε τον Αλ. Τσίπρα στην υπερπολυτελή θαλαμηγό του Κεμάλ Ατατούρκ «Savarona» για ένα… «τρελό διπλωματικό άλμα», όπως αναφέρει επί λέξει. Προσκάλεσε, λέει, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας σε μια κρουαζιέρα στο Αιγαίο, στα ελληνικά νησιά, στη Μαρμαρίδα και στην Εφεσο, αλλά θέλει να πραγματοποιηθεί αυτή η κρουαζιέρα πριν από τις τουρκικές εκλογές. Δεν γνωρίζω τι του απάντησε ο κ. Τσίπρας, εκείνο που ξέρω είναι ότι το«Savarona» είναι ένα σκάφος που, παρότι εξωτερικά μπορεί να μην έχει κάτι το ιδιαίτερο, το εσωτερικό του αφήνει άφωνο και τον πιο δύσκολο άνθρωπο του κόσμου. Ανάμεσα στα άλλα διαθέτει και 17 πολυτελείς σουίτες, καθώς και έργα τέχνης”.
Και για όσους δεν γνωρίζουν τι εστί “Savarona” ακολουθεί το εξής κείμενο που δημοσιεύτηκε στις 23 Μαρτίου 2015 ” το γιοτ Savarona θα χρησιμοποιείται για να φιλοξενεί αρχηγούς κρατών, καθώς και για συνοδεία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια επίσημων επισκέψεων. «Το σκάφος μπορεί να συνοδεύει τον πρόεδρο σε ξένες επισκέψεις του ή αν ο κ. Πρόεδρος θέλει να φιλοξενήσει αρχηγούς κρατών στο εξωτερικό. Με τον τρόπο αυτό, ο Πρόεδρος θα είναι σε θέση να παραθέτει δείπνα σε τουρκικό έδαφος, όταν φιλοξενείται από έναν ξένο ηγέτη», δήλωσε ο Τσελίκ, προσθέτοντας ότι οι εργασίες αποκατάστασης στο σκάφος συνεχίζονταν.
Το γιοτ που κατασκευάστηκε το 1931 και δόθηκε ως δώρο στον Ατατούρκ το 1938, έχει μήκος 136 μέτρων και διαθέτει 17 πολυτελείς σουίτες. Χτίστηκε το 1931 και πωλήθηκε στη συνέχεια στην Τουρκία. Ωστόσο, ο Κεμάλ δεν μπόρεσε να το χαρεί καθώς ύστερα από έξι εβδομάδες, στις 10 Νοεμβρίου του 1938, πέθανε.
Το 1989, ο Τούρκος επιχειρηματίας Καχραμάν Σαντίκογλου μίσθωσε το ιστορικό σκάφος για 49 χρόνια το 1989, με σκοπό να το εκμεταλλευτεί τουριστικά. Το 2014 το γιοτ Savarona δόθηκε στο τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού”.