Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρήκε το νέο του αντίπαλο… Τα Χριστούγεννα και διέταξε την απαγόρευση κάθε αναφοράς ακόμη για τα «δέντρα» – Σε ποιες άλλες χώρες είχαμε απαγορεύσεις σχετικά με την εορτή των Χριστουγέννων
Και η αναζήτηση των πραγματικών και φανταστικών εχθρών από τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καλά κρατεί… Μετά τους τρομοκράτες, ήρθε η ώρα των Χριστουγέννων. Και έτσι ο …Σουλτάνος έδωσε οδηγία ώστε να απαγορευτεί η διδασκαλία του μαθήματος των Χριστουγέννων σε γερμανικό σχολείο στην Κωνσταντινούπολη, όπως μετέδωσε η γερμανική εφημερίδα «Bild». Mέχρι τώρα, οι μαθητές του γερμανικού σχολείου της Κωνσταντινούπολης διδάσκονταν τα Χριστούγεννα στο πλαίσιο των σχολικών μαθημάτων. Τώρα, όμως οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν την διδασκαλία του μαθήματος, όπως αναφέρει η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Γερμανίας. «Σύμφωνα με την τουρκική διεύθυνση του σχολείου, δεν υπάρχει πλέον ανάγκη να διδάσκεται η παράδοση των Χριστουγέννων ως μία χριστιανική γιορτή», αναφέρει σχετικό e-mail το οποίο έχει στην κατοχή του το γερμανικό πρακτορείο dpa. Όμως, η τουρκική διεύθυνση του σχολείου δεν σταμάτησε εκεί. Φρέναρε ακόμη και τη συμμετοχή της σχολικής χορωδίας στη παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη συναυλία στο Γενικό Προξενείο της Γερμανίας.
Μπουρνέι
Το καλό για τον Ερντογάν είναι ότι υπάρχουν και άλλοι που σκέφτονται όπως αυτόν… Η υπήρξαν στο παρελθόν… Όπως ο Σουλτάνος του Μπρουνέι, ο οποίος πριν από μερικές ημέρες υπενθύμισε την ισχύ του διατάγματος που εκδόθηκε πριν από έναν χρόνο, για να γίνει νόμος του κράτους τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου 2015, για την απαγόρευση του εορτασμού των Χριστουγέννων στη χώρα του. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Θρησκευτικών Υποθέσεων, οι μουσουλμάνοι που θα συλληφθούν να στέλνουν ευχές ή να φορούν καπέλα που μοιάζουν με του Άγιου Βασίλη απειλούνται με ποινή φυλάκισης πέντε ετών. Οι χριστιανοί κάτοικοι της υπερσυντηρητικής μουσουλμανικής χώρας έχουν την άδεια να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα, αλλά εντός των κοινοτήτων τους και αφού ειδοποιήσουν σχετικά τις αρχές. Το Συμβούλιο των Ιμάμηδων εξήγησε με απόφασή του ότι οι υπερβολικές και ανοικτές εορταστικές εκδηλώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε μιμητισμό τραυματίζοντας την πίστη των μουσουλμάνων και υπενθύμισε ότι θρησκευτικά σύμβολα όπως σταυροί, κεριά, χριστουγεννιάτικα δένδρα, τραγούδια, ευχές, στολισμοί, ήχοι και ενδύματα έχουν τεθεί εκτός νόμου.
Σομαλία και παρελθόν
Όμως, υπάρχουν και άλλοι … Στη Σομαλία, η Κυβέρνηση πέρυσι είχε απαγορεύσει
τους εορτασμούς των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, υποστηρίζοντας ότι οι εν λόγω εκδηλώσεις δεν έχουν σχέση με το Ισλάμ. «Προειδοποιούμε κατά του εορτασμού των Χριστουγέννων, που είναι μόνο για τους Χριστιανούς» είπε ο σεΐχης Μοχάμεντ Κέιροου, διευθυντής του υπουργείου Θρησκείας της Σομαλίας, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο. «Είναι θέμα πίστης. Οι χριστιανικές διακοπές και οι εορτασμοί τους δεν έχουν να κάνουν με το Ισλάμ». Όπως είπε, το υπουργείο απέστειλε επιστολές στην αστυνομία, την υπηρεσία εθνικής ασφαλείας και αξιωματούχους στο Μογκαντίσου, με τις οποίες συστήνεται η «πρόληψη των χριστουγεννιάτικων εορτασμών».
Από εκεί και πέρα …κρατηθείτε. Ακόμη και στην Αμερική και την Αγγλία κάποια στιγμή είχαν απαγορευτεί…
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Χριστουγεννιάτικες κάρτες και δέντρα δεν επιστρέπονται στη χώρα. Η Σαουδική Αραβία ακολουθεί πιστά τον Ισλαμικό Νόμο, ο οποίος είναι ιδιαίτερα αυστηρός με οποιοδήποτε άλλο θρησκευτικό δόγμα. Παρόλα αυτά, οι χιλιάδες ξένοι που βρίσκονται στη χώρα κυρίως για επαγγελματικούς λόγους μπορούν σε ιδιωτικούς χώρους να γιορτάσουν.
ΙΡΑΝ
Παρόμοια πολιτική με τον εορτασμό των Χριστουγέννων στη Σαουδική Αραβία ακολουθεί και το Ιράν. Διαφορετικά δόγματα, όμως η κατάληξη είναι η ίδια: Ο κόσμος δεν μπορεί να κάνει τίποτα το χριστουγεννιάτικο – τουλάχιστον δημόσια.
ΑΓΓΛΙΑ
Από το 1649 έως το 1653 η βουλή ασκούσε την εξουσία στην Αγγλία. Όμως από το 1653 ο Όλιβερ Κρόμγουελ ανέλαβε τη διακυβέρνηση και ως κλασικός Πουριτανός, απαγόρευσε τον εορτασμό των Χριστουγέννων. Όπως έλεγε, ο κόσμος θα πρέπει να σκέφτεται αποκλειστικά τον Ιησού αυτές τις μέρες κι όχι να πίνει και να τρώει.
ΚΟΥΒΑ
Όταν ο Φιντέλ Κάστρο αποφάσιζε το 1959 να απαγορεύσει τον εορτασμό των Χριστουγέννων λίγοι περίμεναν ότι θα κρατούσε ως το 1999. Όμως η τότε επίσκεψη του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’ έκανε τον Κουβανό ηγέτη να αλλάξει γνώμη.
ΙΑΠΩΝΙΑ
Ο Χριστιανισμός δεν έχει μεγάλη επιρροή στην Ιαπωνία. Για την ακρίβεια λιγότερο από το 1% του πληθυσμού είναι Χριστιανοί, γι’ αυτό και τα Χριστούγεννα δεν θεωρείται επίσημη αργία για κανέναν αλλά λογαριάζεται ως κοσμική γιορτή. Πάντως όποιος θέλει, μπορεί να γιορτάσει!
ΚΙΝΑ
Το 2009 οι κινεζικές αστυνομικές αρχές απαγόρευσαν την άσκηση θρησκευτικών λατρειών την ημέρα των Χριστουγέννων. Όπως και σε άλλες κομμουνιστικές χώρες, έτσι κι εκεί το ζήτημα παραμένει το ίδιο και οι δημόσιες εκδηλώσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες – αν όχι εντελώς απαγορευμένες. Εξαιρούνται κυρίως οι παραθαλάσσιες πλούσιες περιοχές όπου η παρουσία μεγάλου αριθμού ξένων πολιτών “αναγκάζει” τις αρχές να κάνουν κάποιες παραχωρήσεις, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στο Χονγκ Κονγκ.
ΑΛΓΕΡΙΑ
Για να λάβουν άδεια λειτουργίας μη μουσουλμανικοί θρησκευτικοί χώροι στην Αλγερία πρέπει να περάσουν από μια μακρά διαδικασία. Και ο εορτασμός των Χριστουγέννων οπουδήποτε σε δημόσιο χώρο δεν είναι κι ό,τι καλύτερο. Άλλωστε κι εκεί η ημέρα των Χριστουγέννων δεν θεωρείται επίσημη γιορτή.
ΗΠΑ
Όταν οι ακραίοι Αγγλικανοί Προτεστάντες γνωστοί κι ως Πουριτανοί, έφταναν τη δεκαετία του 1620 στις ΗΠΑ ήταν ήδη κατά των Χριστουγέννων. Αποκαλούσαν τη γιορτή “φαιδρή” και την απαγόρευσαν για όλους τους ακολούθους τους έως και τον 18ο αιώνα. Η μόνη θρησκευτική γιορτή που αποδέχονταν ήταν το Σάββατο. Όταν ο κυβερνήτης της αποικιοκρατικής Μασαχουσέτης, Sir Edmund Andros, επεδίωξε να αλλάξει αυτήν την απόφαση, του επιτέθηκε πλήθως κόσμου ντυμένοι με ερυθρές κάπες.
ΑΛΒΑΝΙΑ
Το 1967 η απαγόρευση κάθε θρησκευτικού εροτασμού έγινε νόμος του κράτους και κράτησε ως και το 1991. Οι Χριστιανοί της χώρας κατάφεραν να παρεβρεθούν σε λειτουργία για πρώτη φορά μετά από 23 χρόνια, το Δεκέμβριο του 1990.
ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ
Δεν υπάρχει καμία εορταστική αργία στη Νότια Κορέα εκτός από της μέρες του εορτασμού των γεννεθλίων των ηγετών της. Το καθεστώς πιστεύει μάλιστα ότι όποιος προσπαθεί να κάνει τους πολίτες της να δουν χριστουγεννιάτικα φωτάκια, διεξάγει πόλεμο προπαγάνδας