Κυριακή, 7 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΠαράξεναΝότιο Αιγαίο: Γιατί οι αγγελοκαρχαρίες επιλέγουν τα νερά της περιοχής μας;

Νότιο Αιγαίο: Γιατί οι αγγελοκαρχαρίες επιλέγουν τα νερά της περιοχής μας;

|

Οι αγγελοκαρχαρίες επιλέγουν… Ελλάδα και κυρίως Νότιο Αιγαίο – Τι έδειξε η τελευταία μεγάλη μελέτη στους βυθούς

Προσοχή.. Δεν είναι είδηση που έρχεται να προκαλέσει πανικό… Είναι όμως πραγματικότητα… Οι καρχαρίες άλλωστε ζουν ανάμεσά μας…. Σημαντική για τους αγγελοκαρχαρίες είναι η περιοχή του νοτίου Αιγαίου που αποτελεί, ίσως, από τις τελευταίες σημαντικές περιοχές για τους πληθυσμούς τους στη Μεσόγειο.

Στην παραπάνω εκτίμηση κατέληξαν μέλη της περιβαλλοντικής οργάνωσης iSea με τη χρήση ενός μοντέλου κατανομής και ενός μοντέλου χωρικής προτεραιοποίησης για τη διατήρηση ειδών και οικοτόπων, το οποίο στοχεύει στη δημιουργία μιας χωρικής ιεραρχίας περιοχών, σύμφωνα με την αξία διατήρησής τους.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της οργάνωσης, από τη διαδικασία προέκυψαν τρεις κρίσιμες περιοχές για τα είδη αγγελοκαρχαριών που εντοπίζονται στη Μεσόγειο και την Ελλάδα, την Ακανθορίνα (Squatina aculeata), τη Ματορίνα (S. oculata) και τον Αγγελοκαρχαρία (S. Squatina), που έχουν αξιολογηθεί ως Κρισίμως Κινδυνεύοντα (CR) στην Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (IUCN).

«Πρόκειται για την περιοχή του νησιωτικού συμπλέγματος των Κυκλάδων, το νοτιοανατολικό τμήμα του Αιγαίου και, ειδικότερα, τη ζώνη μεταξύ των νησιών Σάμου και Ρόδου και τις ακτές της Βόρειας Κρήτης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Για την προστασία των αγγελοκαρχαριών προτείνονται ενίσχυση της εφαρμογής της νομοθεσίας της ΕΕ για την ελαχιστοποίηση της παράνομης αλιείας και πώλησής τους, κατάρτιση των ελεγκτικών αρχών για τη σωστή αναγνώριση των τριών ειδών, καλύτερη παρακολούθηση και καταγραφή των εκφορτώσεων, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πλαίσιο, ποιοτική αναβάθμιση και διαφάνεια δεδομένων για τους αγγελοκαρχαρίες από την αρμόδια εθνική αρχή και συζήτηση του ενδεχομένου επέκτασης του δικτύου Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών ώστε να συμπεριλάβει σημαντικές περιοχές για τους αγγελοκαρχαρίες.

Το πρόγραμμα «Ενίσχυση της Προστασίας των Αγγελοκαρχαριών στο Νότιο Αιγαίο» υλοποιείται από την iSea, με τη συνεργασία της Shark Trust, την υποστήριξη του Angel Shark Project και τη χρηματοδότηση του Shark Conservation Fund.

Τι είναι ο αγγελοκαρχαρίας

Ο Άγγελος (Squatina squatina) είναι ένα είδος καρχαρία της οικογένειας των σκουατινίδων, το οποίο ήταν ευρέως διαδεδομένο στο βορειοανατολικό Ατλαντικό. Καλά προσαρμοσμένο ώστε να καμουφλάρεται στο θαλάσσιο πυθμένα, έχει επίπεδο σώμα με μεγενθυμένα θωρακικά και πυελικά πτερύγια, με αποτέλεσμα να μοιάζει πολύ με σαλάχι. Φτάνει σε μήκος τα 2,4 μέτρα και βάρος τα 80 κιλά.

Όπως και τα άλλα ζώα της οικογένειάς του, είναι νυκτόβιος θηρευτής με ενέδρα που θάβεται στα ιζήματα και περιμένει τη λεία του, συνήθως βενθικούς οστεϊχθύς, καθώς και σαλάχια και ασπόνδυλα. Είναι ωοζωοτόκα, με το θηλυκό να γεννά 7 με 25 μικρά τη φορά. Είναι ακίνδυνο για τον άνθρωπο, αλλά αν προκληθεί θα δαγκώσει. Το ψάρι αλιεύεται ως τροφή τουλάχιστον από την Αρχαία Ελλάδα. Από τα μέσα του 20ού αιώνα το είδος υπεραλιεύεται εντατικά ως παρεμπίπτον αλίευμα, ιδίως στο βόρειο άκρο της κατανομής του, όπου έχει σχεδόν εξαφανιστεί. Η IUCN το αναφέρει στα είδη που κινδυνεύουν άμεσα με αφανισμό.

Στα ελληνικά, ο άγγελος είναι γνωστός επίσης ως αγγελόψαρο, ρίνα, βιολί και βιολόψαρο, ονόματα με τα οποία είναι γνωστά και τα υπόλοιπα είδη της οικογένειας. Στα αγγλικά είναι γνωστό ως angelshark, που σημαίνει αγγελοκαρχαρίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ο Χρήστος Σβάρνας πρώτη μεταγραφή του Πανναξιακού ΑΟΚ

Ο 31χρονος power forward, με εμπειρία σε Προμηθέα, Ραφήνα και Πεύκη, ενισχύει τη ρακέτα της ομάδας της Νάξου για τη νέα σεζόν.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, τι ανέφερε για τους νησιώτες

Από μηδενικό φόρο στους νέους έως 25 ετών και καταργήσεις ΕΝΦΙΑ στα χωριά, μέχρι μείωση ΦΠΑ 30% στα ακριτικά νησιά – Αναλυτικά οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.

Διάκριση για τη Μαρία Δ. Πρασίνου από τη Δονούσα στο Συνέδριο ORCA 2025

Η νέα ερευνήτρια απέσπασε το Βραβείο Νεανίδων Επιστήμονα ORCA Nathan Cochrane στο Leeds.

«Ευγνωμοσύνη»: Έκθεση γλυπτικής & ζωγραφικής στο Κάστρο της Νάξου

Ο Νίκος Κανάκης και η Χρύσα Δημητροκάλλη παρουσιάζουν έργα με άξονα τον άνθρωπο, τη φύση και τις αξίες της ζωής.

Κατερίνα Μουστάκη: «Δεν αξίζουν αυτά τα παιδιά να κάνουν μάθημα σε σάπια κοντέινερ»

Σκληρή τοποθέτηση της Κατερίνας Μουστάκη για τις συνθήκες στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Νάξου και αιχμές κατά του Αντιδημάρχου Παιδείας Φώτη Μαυρομμάτη.

ΑΠΑΣ Νάξου: Όλα τα παιδιά στο κλειστό – Νέο ξεκίνημα για τις Ακαδημίες

Η ομάδα μπάσκετ της Νάξου γράφει ιστορία, προσφέροντας στις Ακαδημίες της αποκλειστική πρόσβαση στο κλειστό γήπεδο «Δ. Περιστεράκης».

Μύκονος: Εξαρθρώθηκε σπείρα που «χτυπούσε» τουριστικά καταλύματα, “κέρδη” άνω των 200.000 ευρώ (!!!)

Τρεις αλλοδαποί συνελήφθησαν για κλοπές άνω των 200.000 ευρώ – Κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες πολλά από τα κλοπιμαία.

Σαντορίνη: Διακοπή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών

Η διακοπή ρεύματος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7, τη Δευτέρα 8 Και την Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου σε αρκετές περιοχές του νησιού

Τράπεζα Αίματος Σαντορίνης: «Έρχεται η εβδομάδα του Φθινοπώρου που το νησί πάλλεται στον ρυθμό της αγάπης»

Από τις 4 έως τις 12 Οκτωβρίου το νησί της Σαντορίνης ζει ξανά τη μεγάλη γιορτή της προσφοράς και της αλληλεγγύης.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

Νάξος: «Μαμά με καρότσι σε πόλη αφιλόξενη», η κραυγή αγωνίας μιας νέας μητέρας

Το σχόλιο του Στράτου Φουτάκογλου και η ανοιχτή επιστολή μαθήτριας του που φωτίζει την αδιαφορία για πεζούς, μητέρες και ΑμεΑ

Νάξος: Διαδικτυακή επίθεση από Ισραηλινούς στη «Ταβέρνα Αξιώτισσα»

Μετά το επεισόδιο της 25ης Αυγούστου, το εστιατόριο δέχεται συντονισμένη επίθεση με fake reviews από το εξωτερικό, ενώ ο ιδιοκτήτης καταγγέλλει έλλειψη προστασίας από την Google.

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Kεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για το περιστατικό στη Νάξο «Σκηνές πογκρόμ του 19ου αιώνα»

Σκληρή ανακοίνωση του ΚΙΣ για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα – Κάνει λόγο για υπονόμευση της δημοκρατίας και καλεί σε μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους.