Οι αγγελοκαρχαρίες επιλέγουν… Ελλάδα και κυρίως Νότιο Αιγαίο – Τι έδειξε η τελευταία μεγάλη μελέτη στους βυθούς
Προσοχή.. Δεν είναι είδηση που έρχεται να προκαλέσει πανικό… Είναι όμως πραγματικότητα… Οι καρχαρίες άλλωστε ζουν ανάμεσά μας…. Σημαντική για τους αγγελοκαρχαρίες είναι η περιοχή του νοτίου Αιγαίου που αποτελεί, ίσως, από τις τελευταίες σημαντικές περιοχές για τους πληθυσμούς τους στη Μεσόγειο.
Στην παραπάνω εκτίμηση κατέληξαν μέλη της περιβαλλοντικής οργάνωσης iSea με τη χρήση ενός μοντέλου κατανομής και ενός μοντέλου χωρικής προτεραιοποίησης για τη διατήρηση ειδών και οικοτόπων, το οποίο στοχεύει στη δημιουργία μιας χωρικής ιεραρχίας περιοχών, σύμφωνα με την αξία διατήρησής τους.
Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της οργάνωσης, από τη διαδικασία προέκυψαν τρεις κρίσιμες περιοχές για τα είδη αγγελοκαρχαριών που εντοπίζονται στη Μεσόγειο και την Ελλάδα, την Ακανθορίνα (Squatina aculeata), τη Ματορίνα (S. oculata) και τον Αγγελοκαρχαρία (S. Squatina), που έχουν αξιολογηθεί ως Κρισίμως Κινδυνεύοντα (CR) στην Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (IUCN).
«Πρόκειται για την περιοχή του νησιωτικού συμπλέγματος των Κυκλάδων, το νοτιοανατολικό τμήμα του Αιγαίου και, ειδικότερα, τη ζώνη μεταξύ των νησιών Σάμου και Ρόδου και τις ακτές της Βόρειας Κρήτης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Για την προστασία των αγγελοκαρχαριών προτείνονται ενίσχυση της εφαρμογής της νομοθεσίας της ΕΕ για την ελαχιστοποίηση της παράνομης αλιείας και πώλησής τους, κατάρτιση των ελεγκτικών αρχών για τη σωστή αναγνώριση των τριών ειδών, καλύτερη παρακολούθηση και καταγραφή των εκφορτώσεων, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πλαίσιο, ποιοτική αναβάθμιση και διαφάνεια δεδομένων για τους αγγελοκαρχαρίες από την αρμόδια εθνική αρχή και συζήτηση του ενδεχομένου επέκτασης του δικτύου Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών ώστε να συμπεριλάβει σημαντικές περιοχές για τους αγγελοκαρχαρίες.
Το πρόγραμμα «Ενίσχυση της Προστασίας των Αγγελοκαρχαριών στο Νότιο Αιγαίο» υλοποιείται από την iSea, με τη συνεργασία της Shark Trust, την υποστήριξη του Angel Shark Project και τη χρηματοδότηση του Shark Conservation Fund.
Τι είναι ο αγγελοκαρχαρίας
Ο Άγγελος (Squatina squatina) είναι ένα είδος καρχαρία της οικογένειας των σκουατινίδων, το οποίο ήταν ευρέως διαδεδομένο στο βορειοανατολικό Ατλαντικό. Καλά προσαρμοσμένο ώστε να καμουφλάρεται στο θαλάσσιο πυθμένα, έχει επίπεδο σώμα με μεγενθυμένα θωρακικά και πυελικά πτερύγια, με αποτέλεσμα να μοιάζει πολύ με σαλάχι. Φτάνει σε μήκος τα 2,4 μέτρα και βάρος τα 80 κιλά.
Όπως και τα άλλα ζώα της οικογένειάς του, είναι νυκτόβιος θηρευτής με ενέδρα που θάβεται στα ιζήματα και περιμένει τη λεία του, συνήθως βενθικούς οστεϊχθύς, καθώς και σαλάχια και ασπόνδυλα. Είναι ωοζωοτόκα, με το θηλυκό να γεννά 7 με 25 μικρά τη φορά. Είναι ακίνδυνο για τον άνθρωπο, αλλά αν προκληθεί θα δαγκώσει. Το ψάρι αλιεύεται ως τροφή τουλάχιστον από την Αρχαία Ελλάδα. Από τα μέσα του 20ού αιώνα το είδος υπεραλιεύεται εντατικά ως παρεμπίπτον αλίευμα, ιδίως στο βόρειο άκρο της κατανομής του, όπου έχει σχεδόν εξαφανιστεί. Η IUCN το αναφέρει στα είδη που κινδυνεύουν άμεσα με αφανισμό.
Στα ελληνικά, ο άγγελος είναι γνωστός επίσης ως αγγελόψαρο, ρίνα, βιολί και βιολόψαρο, ονόματα με τα οποία είναι γνωστά και τα υπόλοιπα είδη της οικογένειας. Στα αγγλικά είναι γνωστό ως angelshark, που σημαίνει αγγελοκαρχαρίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ