Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠαράξεναΝέα Ζηλανδία: Βάζει φόρο στα αέρια των αγελάδων και προβάτων (!!!)

Νέα Ζηλανδία: Βάζει φόρο στα αέρια των αγελάδων και προβάτων (!!!)

|

Η Νέα Ζηλανδία θα γίνει η πρώτη που θα χρεώνει τους αγρότες για τις εκπομπές μεθανίου των κοπαδιών τους. Ο πληθυσμός αγελάδων και προβάτων της χώρας φθάνει τα 36 εκατομμύρια, με το ήμισυ των εκπομπών μεθανίου να προέρχεται από τις αγροτικές εργασίες

Σχέδιο φορολόγησης εκπομπών στομαχικών αερίων που προέρχονται από αγελάδες και πρόβατα παρουσίασε η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της μεγαλύτερης πηγής αερίων του θερμοκηπίου στη χώρα. Η Νέα Ζηλανδία θα γίνει έτσι η πρώτη χώρα που θα χρεώνει τους αγρότες για τις εκπομπές μεθανίου των κοπαδιών τους.

Ο πληθυσμός αγελάδων και προβάτων της χώρας φθάνει τα 36 εκατομμύρια, με το ήμισυ των εκπομπών μεθανίου να προέρχονται από τις αγροτικές εργασίες. Οι γεωργικές εκπομπές αερίων δεν περιλαμβάνονταν μέχρι τώρα στο πρόγραμμα ανταλλαγής εκπομπών καυσαερίου, που έχει δεχθεί επικρίσεις από όσους καλούν την κυβέρνηση να λάβει αποφασιστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Σε ισχύ το 2025
«Ολοι συμφωνούν στην ανάγκη περιορισμού των εκπομπών μεθανίου που εκλύονται στην ατμόσφαιρα, ενώ ένα αποτελεσματικό σύστημα τιμολόγησης των αγροτικών δραστηριοτήτων θα παίξει καθοριστικό ρόλο σε αυτό», είπε ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής Τζέιμς Σο. Σύμφωνα με τα κυβερνητικά σχέδια, οι αγρότες θα πρέπει να πληρώνουν για τις εκπομπές τους μετά το 2025. Το σχέδιο περιλαμβάνει κίνητρα για τους αγρότες, προκειμένου αυτοί να περιορίζουν τα βλαβερά αέρια των ζώων τους μέσω χημικών ουσιών στις ζωοτροφές και της φύτευσης δέντρων για την αντιστάθμιση των εκπομπών.

Ο αγελαδοτρόφος Αντριου Χόγκαρτ, πρόεδρος της εθνικής ομοσπονδίας κτηνοτρόφων της Νέας Ζηλανδίας, είπε μιλώντας στο δίκτυο του BBC ότι εγκρίνει σε γενικές γραμμές τα κυβερνητικά σχέδια. «Συνεργαζόμαστε στενά με την κυβέρνηση και με ειδικούς για να εκπονήσουμε σχέδιο, που δεν θα διακόψει την αγροτική παραγωγή στη Νέα Ζηλανδία. Ολες οι συμφωνίες, όμως, περιέχουν και κάποια στοιχεία που θα πρέπει να αποδεχθούμε παρά τις διαφωνίες μας», είπε ο Χόγκαρτ.

Επενδύσεις στην έρευνα
Τα κεφάλαια που θα αντληθούν από το ειδικό τέλος εκπομπών σε αγρότες θα επενδυθούν στην έρευνα, την ανάπτυξη και τη δημιουργία συμβουλευτικών υπηρεσιών για αγρότες, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος. Τον περασμένο μήνα, το υπουργείο Οικονομικών της Νέας Ζηλανδίας δέσμευσε 1,9 δισ. ευρώ για πρωτοβουλίες με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Τα προγράμματα αυτά θα εξασφαλίσουν επιπλέον χρηματοδότηση χάρη σε νέο φόρο που θα επιβληθεί σε ρυπογόνες βιομηχανικές μονάδες.

Το μεθάνιο είναι το δεύτερο κοινότερο αέριο του θερμοκηπίου, μετά το διοξείδιο του άνθρακα. Το μεθάνιο φέρει και αυτό μεγάλη ευθύνη για την υπερθέρμανση του πλανήτη, καθώς το κάθε ένα μόριο μεθανίου έχει ισχυρότερη θερμαντική επίπτωση για την ατμόσφαιρα απ’ ό,τι κάθε μόριο διοξειδίου του άνθρακα. Στην περυσινή σύνοδο COP26 για το περιβάλλον στη Γλασκώβη, ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ενωση συμφώνησαν στη μείωση των εκπομπών καυσαερίων κατά 30% μέχρι το 2030. Περισσότερες από 100 χώρες του κόσμου έχουν ήδη υπογράψει τη σχετική πρωτοβουλία.

40% από φυσικές πηγές
Ποσοστό περίπου 40% του μεθανίου στη Γη προέρχεται από φυσικές πηγές, π.χ. βάλτους. Το μεγαλύτερο ποσοστό προέρχεται, όμως, από την ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως την αγροτική παραγωγή, την κτηνοτροφία και τους χώρους ταφής απορριμμάτων. Η παραγωγή, μεταφορά και χρήση φυσικού αερίου έχει προκαλέσει σημαντική αύξηση των εκπομπών μεθανίου. Το 2019, τα επίπεδα μεθανίου στην ατμόσφαιρα της Γης έσπασαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ONEX: Το εγχείρημα για αναβάθμιση του Νεωρίου και περιβαλλοντική προστασία της περιοχής

Η πρωτοβουλία της ΟΝΕΧ προς απομάκρυνση πετρελαιοειδών αποβλήτων που για χρόνια παρέμεναν συγκεντρωμένα σε δεξαμενή στο Νεώριο Σύρου, είναι περιβαλλοντικά ασφαλής

Τουρισμός: Στους top 10 παγκόσμιους προορισμούς η Ελλάδα μετά την πανδημία

O Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO) κατατάσσει κατατάσσει την Ελλάδα, στους κερδισμένους για τη μετά πανδημία περίοδο, ενώ η EBRD κάνει λόγο για χρονιά - ρεκόρ στον τουρισμό

Ελικόπτερο κατέπεσε στη θάλασσα στη βόρεια Εύβοια

Το στίγμα του χάθηκε από τα ραντάρ στη περιοχή της παραλίας Αχλάδι. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για ιδιωτικό ελικόπτερο Α-109, που είχε απογειωθεί από το Μαντούδι.

Μέδουσες: Αν και ανεγκέφαλες, μαθαίνουν γρήγορα

Οι επιστήμονες δεν εξεπλάγησαν που η μέδουσα της Καραϊβικής έχει την ικανότητα να μαθαίνει. Ωστόσο, έμειναν εμβρόντητοι με την ταχύτητα που το κάνει.

Λαϊκή Συσπείρωση Νοτίου Αιγαίου: “Ουσιαστική ενίσχυση των νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ”

Για διαχρονική απαξίωση του νοσοκομείου της Ρόδου κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι

Σέριφος: Ολοκληρώθηκε το 9ο Serifos Sunset Race

Μια μοναδική διοργάνωση στη Σέριφο, που τα είχε όλα

Σαντορίνη: Η ΔΕΥΑΘ για τις αιτήσεις σύνδεσης στο δίκτυο αποχέτευσης στο Μονόλιθο

Ολοκληρώθηκε το έργο για την Αποχέτευση στην περιοχή του Μονόλιθου στη Σαντορίνη

Προφυλακίστηκε ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος της Ίου

Προφυλακίστηκαν οι αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ., σε Ίο και Αττική, που σε βάρος τους είχαν σχηματιστεί δικογραφίες για χρηματισμό και διακίνηση κοκαΐνης αντίστοιχα.

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: Καθηγήτρια η Ναξιώτισσα Ελένη Στάη

Η Ναξιώτισσα Έλενα Στάη καθηγήτρια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Fast Ferries – Thunder: Τον Οκτώβριο σε νέο δρομολόγιο με επίκεντρο τη Νάξο (πίνακας)

Από την 1η Οκτωβρίου αλλάζει δρομολόγιο το ταχύπλοο Thunder της Fast Ferries (πίνακας)

Naxos Medical: Κάτι νέο έρχεται στη καθημερινότητα της Νάξου

Το Naxos Medical κι επίσημα ανοίγει τις πύλες του .. Εγκαίνια απόψε (23/09, 20:00) στη πόλη της Νάξου

Πειραιάς: Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το πρόσφατο ατύχημα σε ταχύπλοο

Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το ατύχημα με την πτώση δύο ναυτικών στη θάλασσα - Τι γίνεται με τους δύο τραυματίες

Πάρος – Travel+Leisure: Ιδανικός προορισμός για τον γαμήλιο τουρισμό

Προβολή της Πάρου ως γαμήλιου προορισμού από το Travel+Leisure

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος & Σχοινούσα: Πρωινή (27/09) δίωρη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος αύριο Τετάρτη (27/09) - Για πόση ώρα και σε ποιες περιοχές Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Σαντορίνη: Ξεκινούν οι εγγραφές στο «Dappos Sunday League 2023-2024»

Οι αγώνες του πρωταθλήματος θα διεξάγονται και φέτος στο γήπεδο ποδοσφαίρου στον Αγ. Γεώργιο

Σαντορίνη – Νοσοκομείο: Διαμαρτυρία κατοίκων, τι ζητούν

Πορεία διαμαρτυρίας με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών για τη σοβαρή υποστελέχωση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή

ΕΑΣ Νάξου – Στ. Βαθρακοκοίλης: ” Ξεκινάω να διαθέτω τη ντομάτα μου στα 2 ευρώ (αντί στο 1,10)” (video)

Δ. Καπούνης και Στ. Βαθρακοκοίλης στο Mega: «Δεν βρίσκουμε ζωοτροφές, οι τιμές θα ανεβαίνουν και θα έχουμε προβλήματα!» (video)

Με κρίσιμα θέματα για τους νησιώτες στην Υποεπιτροπή της Βουλής ο Φ. Φόρτωμας (video)

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Φόρτωμας τόνισε την ανάγκη να ενταχθούν στα προς συζήτηση θέματα, κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την ζωή των Κυκλαδιτών.

Εκλογές 2023 – “Δύναμη Αλλαγής”: Πρόταση για δημόσιο διάλογο, θα έχει απάντηση;

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Δύναμη Αλλαγής" Λεονάρδος Χατζηανδρέου μεκάθε επισημότητα ζητάει δημόσιο διάλογο...

Excellenseas: Κολύμπησαν – για καλό σκοπό – από τη Νάξο στη Σχοινούσα (video)

Η παρέα της Pastra Cretonaxiosa κολύμπησε φέτος για τους σκοπούς του φορέα Excellenseas από τη Νάξο στην Σχοινούσα (video)