Η Νέα Ζηλανδία θα γίνει η πρώτη που θα χρεώνει τους αγρότες για τις εκπομπές μεθανίου των κοπαδιών τους. Ο πληθυσμός αγελάδων και προβάτων της χώρας φθάνει τα 36 εκατομμύρια, με το ήμισυ των εκπομπών μεθανίου να προέρχεται από τις αγροτικές εργασίες
Σχέδιο φορολόγησης εκπομπών στομαχικών αερίων που προέρχονται από αγελάδες και πρόβατα παρουσίασε η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της μεγαλύτερης πηγής αερίων του θερμοκηπίου στη χώρα. Η Νέα Ζηλανδία θα γίνει έτσι η πρώτη χώρα που θα χρεώνει τους αγρότες για τις εκπομπές μεθανίου των κοπαδιών τους.
Ο πληθυσμός αγελάδων και προβάτων της χώρας φθάνει τα 36 εκατομμύρια, με το ήμισυ των εκπομπών μεθανίου να προέρχονται από τις αγροτικές εργασίες. Οι γεωργικές εκπομπές αερίων δεν περιλαμβάνονταν μέχρι τώρα στο πρόγραμμα ανταλλαγής εκπομπών καυσαερίου, που έχει δεχθεί επικρίσεις από όσους καλούν την κυβέρνηση να λάβει αποφασιστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Σε ισχύ το 2025
«Ολοι συμφωνούν στην ανάγκη περιορισμού των εκπομπών μεθανίου που εκλύονται στην ατμόσφαιρα, ενώ ένα αποτελεσματικό σύστημα τιμολόγησης των αγροτικών δραστηριοτήτων θα παίξει καθοριστικό ρόλο σε αυτό», είπε ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής Τζέιμς Σο. Σύμφωνα με τα κυβερνητικά σχέδια, οι αγρότες θα πρέπει να πληρώνουν για τις εκπομπές τους μετά το 2025. Το σχέδιο περιλαμβάνει κίνητρα για τους αγρότες, προκειμένου αυτοί να περιορίζουν τα βλαβερά αέρια των ζώων τους μέσω χημικών ουσιών στις ζωοτροφές και της φύτευσης δέντρων για την αντιστάθμιση των εκπομπών.
Ο αγελαδοτρόφος Αντριου Χόγκαρτ, πρόεδρος της εθνικής ομοσπονδίας κτηνοτρόφων της Νέας Ζηλανδίας, είπε μιλώντας στο δίκτυο του BBC ότι εγκρίνει σε γενικές γραμμές τα κυβερνητικά σχέδια. «Συνεργαζόμαστε στενά με την κυβέρνηση και με ειδικούς για να εκπονήσουμε σχέδιο, που δεν θα διακόψει την αγροτική παραγωγή στη Νέα Ζηλανδία. Ολες οι συμφωνίες, όμως, περιέχουν και κάποια στοιχεία που θα πρέπει να αποδεχθούμε παρά τις διαφωνίες μας», είπε ο Χόγκαρτ.
Επενδύσεις στην έρευνα
Τα κεφάλαια που θα αντληθούν από το ειδικό τέλος εκπομπών σε αγρότες θα επενδυθούν στην έρευνα, την ανάπτυξη και τη δημιουργία συμβουλευτικών υπηρεσιών για αγρότες, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος. Τον περασμένο μήνα, το υπουργείο Οικονομικών της Νέας Ζηλανδίας δέσμευσε 1,9 δισ. ευρώ για πρωτοβουλίες με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Τα προγράμματα αυτά θα εξασφαλίσουν επιπλέον χρηματοδότηση χάρη σε νέο φόρο που θα επιβληθεί σε ρυπογόνες βιομηχανικές μονάδες.
Το μεθάνιο είναι το δεύτερο κοινότερο αέριο του θερμοκηπίου, μετά το διοξείδιο του άνθρακα. Το μεθάνιο φέρει και αυτό μεγάλη ευθύνη για την υπερθέρμανση του πλανήτη, καθώς το κάθε ένα μόριο μεθανίου έχει ισχυρότερη θερμαντική επίπτωση για την ατμόσφαιρα απ’ ό,τι κάθε μόριο διοξειδίου του άνθρακα. Στην περυσινή σύνοδο COP26 για το περιβάλλον στη Γλασκώβη, ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ενωση συμφώνησαν στη μείωση των εκπομπών καυσαερίων κατά 30% μέχρι το 2030. Περισσότερες από 100 χώρες του κόσμου έχουν ήδη υπογράψει τη σχετική πρωτοβουλία.
40% από φυσικές πηγές
Ποσοστό περίπου 40% του μεθανίου στη Γη προέρχεται από φυσικές πηγές, π.χ. βάλτους. Το μεγαλύτερο ποσοστό προέρχεται, όμως, από την ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως την αγροτική παραγωγή, την κτηνοτροφία και τους χώρους ταφής απορριμμάτων. Η παραγωγή, μεταφορά και χρήση φυσικού αερίου έχει προκαλέσει σημαντική αύξηση των εκπομπών μεθανίου. Το 2019, τα επίπεδα μεθανίου στην ατμόσφαιρα της Γης έσπασαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ