Νάξος. Πέμπτη 21 Νοεμβρίου. Ημέρα γιορτής ελέω της Παναγίας αλλά και ημέρα σημαντική για την Ελλάδα και τη Νησιωτική Ελλάδα καθότι λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πρωθυπουργός της χώρας θα υπογράψει στη πόλη της Νάξου την σύμβαση για την απανθρακοποίηση των νησιών..
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στη Νάξο λίγο μετά τις 10 το πρωί, στο αεροδρόμιο των υποδέχτηκαν ο Βουλευτής Κυκλάδων κος Βρούτσης, ο Περιφερειάρχης κος Χατζημάρκος, ο Επαρχος κος Μαργαρίτης, ο Δήμαρχος κος Λιανός ενώ στη συνέχεια μετέβη στη Μητρόπολη όπου και παρακολούθησε τη Δοξολογία.
Ακολούθησε τη λιτανεία και μάλιστα με βουλευτές (Βρούτσης – Μονογιού – Καφούρος) και μέλη της Περιφέρειας και του Δήμου έφτασε έως την άκρη της παραλίας όπου και ήπιε καφεδάκι. Παράλληλα, μίλησε με πολίτες και φωτογραφήθηκε με πολίτες αλλά και μικρά παιδιά…
Με βάση το σχετικό πρόγραμμα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει λίγο μετά τις 12:00 στην τελετή υπογραφής της σύμβασης για τη δημιουργία και ενεργοποίηση του Ταμείου Απανθρακοποίησης Νησιών, στο λιμάνι της Νάξου.
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών αναμένεται να κινητοποιήσει πόρους που θα ξεπεράσουν τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2024-2040 και τα έργα που θα υλοποιηθούν αναμένεται να συμβάλλουν καθοριστικά στην βιώσιμη ανάπτυξη των ελληνικών νησιών και στη μείωση του ανθρακικού τους αποτυπώματος, όπως έργα διασυνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας, υποδομών ηλεκτροδότησης ελλιμενισμένων πλοίων από την ξηρά, φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, υβριδικών συστημάτων ΑΠΕ/αποθήκευσης ή αυτόνομων συστημάτων αποθήκευσης και υπεράκτιων αιολικών σταθμών.
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών είναι δομημένο σε έργα με σκοπό τη μείωση των εκπομπών άνθρακα και την προώθηση της ενεργειακής βιωσιμότητας των νησιών και θα συνδυάζει την πράσινη μετάβαση ταχύτερα στα νησιά με την αντίδραση σε θέματα κλιματικής κρίσης, όπως είναι η λειψυδρία.
Στα έργα έχουν συμπεριληφθεί αφαλατώσεις και ταμιευτήρες πολλαπλού σκοπού, συνδυαζόμενα με έργα ΑΠΕ, με κρατική συνεισφορά συνολικού ύψους 166 εκατ. ευρώ, με δυνατότητα τα έργα αυτά να φθάσουν έως 450 εκατ. ευρώ ανάλογα με την τιμή του CO2.
Με πληροφορίες και φωτογραφίες από την εφημερίδα “Κυκλαδική”