Στην παραλία του Αγίου Προκοπίου στη Νάξο βρίσκεται πολύ κοντά στην ξηρά εδώ και χρόνια ένα ναυάγιο καϊκιού που έμεινε στη … μέση – Μπορεί να μην είναι αυτό που λέμε .. επικίνδυνο για τους λουόμενους αλλά σίγουρα οφείλει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νάξου σε συνδυασμό με το Λιμεναρχείο να το απομακρύνει ή και να το ανασύρει από το βυθό – Σε βάθος σχεδόν δύο μέτρων βρίσκεται εδώ και χρόνια
Τα τελευταία χρόνια ακούμε συνεχώς για τον καταδυτικό τουρισμό και την ποιοτική εκμετάλλευση των ναυαγίων που υπάρχουν διάσπαρτα σε όλο το Αιγαίο… Από τον κανόνα αυτό δεν θα μπορούσε να ξεφύγει η Νάξος.. Έχει αρκετά.. Ακόμη και σε κοντινές αποστάσεις ενώ το βάθος που βρίσκονται δεν είναι απαγορευτικό για τους ερασιτέχνες δύτες και λάτρεις της συγκεκριμένης εναλλακτικής μορφής τουρισμού..
Όμως, άλλο να μιλάμε για ένα ναυάγιο που βρίσκεται στα τρία ή τέσσερα μίλια και σε βάθος 30 και πλέον μέτρων ακόμη και από την πλέον πολυσύχναστη παραλία της Νάξου και άλλο για ένα ναυάγιο έστω και με την μορφή… υπολειμμάτων καϊκιού που βρίσκεται μόλις στα πέντε μέτρα από την ακτή (!!!)
Αναφερόμαστε στην ωραιότερη (κατά προσωπική μας άποψη) παραλία της Νάξου… Με απίστευτα χρώματα που καθρεπτίζουν το νερό, έστω κι εάν είναι αρκετά κρύα, με υπέροχη αμμουδιά και με χιλιάδες επισκέπτες σε καθημερινή βάση…
Ναι μιλάμε για τον Άγιο Προκόπιο. Και ανάμεσα στο ομώνυμο εκκλησάκι στη βόρεια πλευρά και τον Ναυαγοσώστη βρίσκεται εδώ και χρόνια ένα καΐκι που είχε την ατυχία να βυθιστεί… Και πολύ κοντά στη παραλία. Όχι περισσότερο από τα δέκα μέτρα και σε βάθος που οριακά ξεπερνάει τα δύο μέτρα. Η ύπαρξή του είναι γνωστή όχι μόνο στους ανθρώπους που ασχολούνται με τις καταδύσεις αλλά και στο Λιμενικό Ταμείο και το Λιμεναρχείο. Μάλιστα το χειμώνα έγινε προσπάθεια να ανασυρθεί αλλά τελικά το μόνο που ανέσυραν από το βυθό ήταν η προπέλα και ο άξονας. Το υπόλοιπο παραμένει.. και βρίσκουμε κομμάτια όπως βλέπετε στη φωτογραφία που μας έστειλε φίλος της ιστοσελίδας (naxospress.gr) σε όλη την έκταση του βυθού της παραλίας.
Και το ερώτημα που τίθεται είναι: θα κινηθούν οι αρμόδιοι για την απομάκρυνσή του ή θα το αφήσουν κι άλλο σε ένα σημείο που είναι κοντά στη παραλία..
Και μπορεί να μην είναι αυτό που λέμε … επικίνδυνο, αλλά σίγουρα με τα παιδιά που τους ενήλικες που πηγαίνουν και το περιεργάζονται σε καθημερινή βάση είναι πολύ εύκολο να κοπεί κάποιος. Και τότε ποιος θα ευθύνεται; Ναι, είναι βαρύ όσον αφορά την μετακίνησή του, αλλά προέχει η δημόσια υγεία… Κάποιοι έχουν εκφράσει ακόμη και την επιθυμία ως ιδιώτες να το μεταφέρουν πιο βαθιά και να λειτουργήσει ως σημείο παρατήρησης για τους δύτες και γιατί όχι και ως καταφύγιο για ψάρια.. Κάτι τέτοια άλλωστε είναι που αρέσουν στους κατοίκους του βυθού…
Μήπως λοιπόν να το δούμε λίγο πιο σοβαρά το όλο ζήτημα; Καλοκαίρι έχει μπει, η θάλασσα σύντομα θα γεμίσει από λουόμενους και όπως είναι γνωστό «όσα δεν φέρνει ο χρόνος τα φέρνει η στιγμή»… Και μετά θα είναι αργά να κλαίμε πάνω από την χυμένη καρδάρα…