Τετάρτη, 4 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΠαράξεναΝάξος: Δρόμος "φάντασμα" και η ιστορία πίσω από το δρόμο

Νάξος: Δρόμος “φάντασμα” και η ιστορία πίσω από το δρόμο

|

Οδός Παπαρηγοπούλου: Κουβαλάει όνομα βαρύ αλλά σε μία διαδρομή άνω των 600 μέτρων στο κέντρο της Νάξου υπάρχει μόνο μία πινακίδα που φέρει το όνομα της οδού κι αυτή είναι μόνιμα καλυμμένη με ασβέστη 

Η οδός  Ι.  Παπαρηγοπούλου είναι ο δρόμος που ξεκινά από τον κόμβο του θερινού σινεμά και καταλήγει στην πλατεία πρωτοδικείου.  Αποτελεί μια από της κεντρικές αρτηρίες της Χώρας αφού καθημερινά χειμώνα και καλοκαίρι τον διασχίζουν χιλιάδες αυτοκίνητα πεζοί και τουρίστες.  Με τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις μάλιστα ο δρόμος αυτός έχει μετατραπεί σε έναν  από τους  τρεις βασικούς  άξονες εισόδου που οδηγούν στο κέντρο της πόλης της Νάξου.
Σε όλες τις ηλεκτρονικές εφαρμογές, στο διαδίκτυο  και στον χάρτη της google είναι καταχωρημένος με αυτό το όνομα και ως εκ τούτου δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι το όνομα αυτό ανήκει στον συγκεκριμένο δρόμο. Το παράξενο στην όλη υπόθεση είναι ότι  ελάχιστοι απόν τους ντόπιους κάτοικους  αλλά και τους αιρετούς γνωρίζουν την ονομασία του  και το χειρότερο όλων, σχεδόν κανένας δε ξέρει ποιος είναι αυτός ο κύριος Ιωάννης Παπαρρηγόπουλος !!! 
Πριν από μερικά χρόνια μια από της  προηγούμενες δημοτικές αρχές αποφάσισαν-και πολύ καλά έκαναν-  να βαφτίσουν  όλους τους δρόμους μικρούς και μεγάλους της Χώρας βάζοντας ταμπελίτσες με το όνομα του καθενός στα  ανάλογα σημεία  έτσι ώστε να υπάρχει ένας μπούσουλας και κάθε γειτονιά και κάθε κτίριο να έχει μια διεύθυνση.
Ξέχασαν όμως  οι ειδικοί, και  μέχρι σήμερα  το λησμονούν, να  τοποθετήσουν   σχετικές πινακίδες και στην συγκεκριμένη οδό   η οποία όπως προαναφέραμε είναι η κεντρικότερη όλων και το κυριότερο φέρει το όνομα ενός επιφανούς ναξιώτη. Για να μην αδικούμε τους προγόνους μας σε  όλη την διαδρομή της Ιωάννου Παπαρρηγοπούλου(περίπου 600 μέτρα)  υπάρχει  μία και μοναδική  πινακίδα (φώτο) σε μια παλιά οικία, την οποία οι ιδιοκτήτες έχουν φροντίσει να την καλύψουν με ασβέστη(!!), γεγονός που μαρτυρά ότι κάποτε κατοικούσαν σ’ αυτόν τον τόπο άνθρωποι που αναγνώριζαν αξίες
Το θέμα είναι σοβαρό και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης καθώς  εκτός από την ντροπή που προκαλεί στους ευαισθητοποιημένους συντοπίτες μας,  δημιουργεί και τεράστιο πρόβλημα στους επισκέπτες οι οποίοι ταλαιπωρούνται ψάχνοντας μάταια να βρούνε  τον εν λόγω δρόμο.

Μαθήματα ιστορίας 

Ο Ιωάννης Παπαρρηγόπουλος – Λινάρδος Φιλικός και αγωνιστής του 1821 γεννήθηκε στο Δαμαριώνα της Νάξου το 1780 και πέθανε στις 18.11.1874. Ο Ιωάννης Κ.Λινάρδος σε νέα ηλικία έφυγε στην Κωνσταντινούπολη , όπου υιοθετήθηκε από μια οικογένεια Παπαρρηγοπούλου. Σπούδασε στην Πόλη, στην Οδυσσό, και στη Μόσχα. Το 1807 διορίστηκε διερμηνέας του Ρώσικου στόλου του Αιγαίου. Το 1814 επισκέφτηκε τον Αλή Πασά των Ιωαννίνων για υποθέσεις των Ρώσων υπηκόων του, στα Γιάννενα και συνδέθηκε μαζί του με στενή φιλία , την οποία αργότερα αξιοποίησε για το καλό του γένους.
Το 1819 υπηρετεί ως διερμηνέας στο ρώσικο Προξενείο της Πάτρας. Εκεί μυήθηκε στη Φιλική Εταιρία, συνδέθηκε με πολλούς Φιλικούς και προκρίτους .Έπαιξε σημαντικό ρόλο στην προετοιμασία της επανάστασης και αγωνίστηκε για την απελευθέρωση του Έθνους. Στη διάρκεια της επανάστασης ανέλαβε τη διεκπεραίωση πολλών επικίνδυνων αποστολών. Αξιοποιώντας τη φιλία του με τον Αλή Πασά, διατήρησε την επαφή μαζί του, μέχρι του θανάτου του Αλή και έκανε τον μεσολαβητή του Αλή Πασά προς τους Ρώσους , βοηθώντας τον δήθεν στην υλοποίηση των σχεδίων του, για τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους. Στην πραγματικότητα όμως τον έσπρωχνε σε πόλεμο με την Υψηλή Πύλη για το καλό της Ελληνικής Επανάστασης.
Τον Αύγουστο του 1820 ο Παπαρρηγόπουλος ταξιδεύει στην Οδυσσό της Ρωσίας ως απεσταλμένος των προκριτών της Πελοποννήσου για να συναντήσει τον Αλέξανδρο Υψηλάντη και να τον ενημερώσει για την κατάσταση στην Πελοπόννησο. O Παπαρρηγόπουλος αναφέρει στον Υψηλάντη ότι οι συνθήκες στην Πελοπόννησο δεν είναι ακόμη ώριμες και υποστηρίζει ότι η Επανάσταση πρέπει να ξεκινήσει από τη Μολδοβλαχία.
Τον Απρίλιο του 1821 βρίσκεται διερμηνέας στο ρωσικό προξενείο της Σμύρνης, όπου στη διάρκεια των διωγμών εναντίον των Ελλήνων θα συμβάλει στη διάσωση χιλιάδων ραγιάδων, μεταξύ των οποίων και 400 γυναικόπαιδα.
Το 1827 στη διάρκεια της ναυμαχίας του Ναυαρίνου (20.10.1827) ο Παπαρρηγόπουλος υπηρετούσε ως διερμηνέας στη ναυαρχίδα Αζώφ του Ρωσικού στόλου. Με μυστικές ενέργειές του κατάφερε να αποτραπεί η επίτευξη της συμφωνίας του Ιμπραήμ με τους ναυάρχους του συμμαχικού στόλου. Αν η ναυμαχία του Ναυαρίνου είχε αποτραπεί, η εξέλιξη των πραγμάτων θα ήταν δυσμενής για τον Ελληνισμό και σ’αυτό ο ρόλος του Παπαρρηγόπουλου ήταν καθοριστικός. Το σχέδιο πέτυχε και ο ίδιος παρακολούθησε τη ναυμαχία απ’ τη Μεθώνη. Συνέβαλε επίσης στην αναίμακτη παράδοση της τουρκικής φρουράς στα κάστρα του Αντιρρίου (Μάρτιος 1829), της Ναυπάκτου (Απρίλιος 1829), του Μεσολογγίου και του Ανατολικού (Μάιος 1829).
Το 1837 ο Παπαρρηγόπουλος υπηρετεί στη ρωσική πρεσβεία της Αθήνας ως Γενικός Πρόξενος και σύνδεσμος της ρωσικής αποστολής με το φιλορωσικό κόμμα. Η επιρροή που ασκεί στο κόμμα αυτό είναι εξ ίσου μεγάλη με εκείνη του Θ.Κολοκοτρώνη.
Η Ελληνική κυβέρνηση τον παρασημοφόρησε για τις υπηρεσίες του στην πατρίδα με τοαργυρούν αριστείο ανδρείας, τον χρυσό σταυρό του Σωτήρος και τον μεγαλόσταυρο των Ταξιαρχών. Πέθανε στις 18 Νοεμβρίου 1874 και ετάφη στο Α’ νεκροταφείο με μεγάλες τιμές.
Στις 14.9.1936 έγιναν στον Δαμαριώνα Νάξου τα αποκαλυπτήρια της προτομής του , που φιλοτέχνησε η  Ναξιακή Ένωσις Αθηνών.
 
Πηγή: naxosfan.blogspot.gr – wikipedia.gr 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Δονούσα: Μια τοιχογραφία-φόρος τιμής στις γυναίκες που κράτησαν ζωντανό το νησί

Η εικαστικός Αγνή Σιδέρη δίνει χρώμα και μνήμη στο λιμάνι της Δονούσας μέσα από το πρόγραμμα "Οι Τοίχοι που Μιλάνε"

SiFNaThLoN 2025: Η Σίφνος φοράει αθλητικά!

Αγώνες δρόμου και κολύμβησης με φόντο το Αιγαίο – Διήμερο αθλητικής γιορτής με την υπογραφή της ΕΣΟΑ

ΑΔΜΗΕ: Ένα βήμα πιο κοντά η ενεργειακή ένωση των Κυκλάδων

Έτοιμο τον Ιούνιο το υποθαλάσσιο καλώδιο Σαντορίνης – Νάξου. Μέσα στο 2025 η πλήρης ολοκλήρωση του έργου-ορόσημο

Στη Μύκονο ο Άδωνις Γεωργιάδης για τα εγκαίνια κατοικιών υγειονομικών

Παραδόθηκαν 16 διαμερίσματα για γιατρούς και νοσηλευτές – Δωρεά της οικογένειας Δακτυλίδη για την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Μυκόνου

Καθαρές και έτοιμες για το καλοκαίρι οι παραλίες της Πάρου

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες καθαρισμού σε 115 στρέμματα παραλιακού μετώπου του νησιού

Π.Ν.Αι.: Σημαντική επίσκεψη από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στη Ρόδο

Επίκεντρο της συνάντησης η χρηματοδότηση του Ακτινοθεραπευτικού Κέντρου και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Περιφέρειας

Δήμος Νάξου: Βραδινή πεζοδρόμηση της παραλιακής οδού στη Χώρα Νάξου από τις 6 Ιουνίου

Ο Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων εφαρμόζει κυκλοφοριακά μέτρα για την καλοκαιρινή περίοδο

Στοίχημα – Nations League: Ημιτελικός με ποντάρισμα στα πολλά γκολ

Η πρόταση της ημέρας: Γερμανία - Πορτογαλία: Γκολ και θέαμα στο 2.02!

Hot spot στην επενδυτική κοινότητα: Οι επαγγελματίες επιλέγουν τη στρατηγική βραχυπρόθεσμων συμβολαίων του Fans Hash για να αποκτήσουν μέγιστο παθητικό εισόδημα.

Hot spot στην επενδυτική κοινότητα: Οι επαγγελματίες επιλέγουν τη στρατηγική βραχυπρόθεσμων συμβολαίων του Fans Hash για να αποκτήσουν μέγιστο παθητικό εισόδημα.

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

«Αχ πανάθεμά σε Αθήνα»: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδά για τα νησιά και τη νοσταλγία (video)

Μια νέα νησιώτικη μελωδία-ύμνος από τον μετρ του Αιγαίου, με τη συμμετοχή της οικογένειας Κονιτοπούλου (video)

Νάξος – Αεροδρόμιο: Πραγματοποιήθηκε νυχτερινή αεροδιακομιδή με τα νέα φορητά φώτα

Ένα 24ωρο μετά την τοποθέτηση του προσωρινού φωτισμού, το νησί απέκτησε ξανά τη δυνατότητα νυχτερινής αερομεταφοράς ασθενών με ελικόπτερα AW-109

Νάξος: Δυναμική παρέμβαση εργαζομένων και αναβολή της συζήτησης για απαγόρευση οικοδομικών εργασιών το καλοκαίρι

Μετά από κινητοποίηση της Επιτροπής Εργαζομένων στις Κατασκευές, η Δημοτική Αρχή Νάξου υποχρεώθηκε να αποσύρει το θέμα από το Δημοτικό Συμβούλιο

Κυκλάδες – “Μαριέττα Γιαννάκου”: Ξεκινά η ανακαίνιση 17 σχολείων μέσω του προγράμματος (πίνακας)

Υπογράφηκε η σύμβαση για την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων σε 426 σχολικές μονάδες πανελλαδικά – Εργασίες και σε σχολεία Πάρου, Νάξου, Μυκόνου, Σύρου, Τήνου, Θήρας και Ίου

«Wellness Talk» με την Ελένη Πετρουλάκη στη Νάξο

Το Σάββατο 31 Μαΐου στις 19:00, στον πολυχώρο του ξενοδοχείου Green Village Naxos, η κορυφαία Ελληνίδα wellness coach Ελένη Πετρουλάκη παρουσιάζει τους στόχους του Central Studio Pilates & Fitlab