Νεαρός ψαροντουφεκάς χθες στην Ανατολική Ακτή …ψάρεψε ένα ζευγάρι λιοντόψαρα – Επικίνδυνα και …ξενικά που έκαναν πρόσφατα την εμφάνισή τους στην Ελλάδα
Η αλήθεια είναι ότι όσοι ψαρεύουν και δη με ψαροντούφεκο βρίσκονται σε ένα περιβάλλον πανέμορφο, αν και αρκετές φορές είναι απρόβλεπτο με βάση τον πληθυσμό που κινείται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Και οι … κάτοικοι αυτών των νερών αρκετές φορές, όταν νιώσουν ότι ενοχλούνται, γίνεται επιθετικοί. Τα τελευταία χρόνια, στα νερά του Αιγαίου, έχουμε αρκετούς επισκέπτες κυρίως από τον Ινδικό Ωκεανό που ως ξενικοί έρχονται και φέρνουν ανακατατάξεις. Μάλιστα, μερικοί εξ αυτών είναι επικίνδυνοι για τον άνθρωπο.
Ιδιαίτερη περίπτωση είναι το λεοντόψαρο ή λιοντόψαρο… Και χθες ένας νεαρός ψαροντουφεκάς βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα …ζευγάρι λιοντόψαρα κι ενώ ψαρευε στην Ανατολική Ακτή της Νάξου και δη στη περιοχή Βούβες. Εντυπωσιακά στην εμφάνιση, προσέλκυσαν τη ματιά του νεαρού, ο οποίος με ψυχραιμία τα… χτύπησε. Και έκανε μία καλή ψαριά. Οπως μας ανέφερε, έχουν μήκος περίπου 30 εκατοστά (το μεγάλο), το θηλυκό ήταν δε γεμάτο με αυγά. Οπως ήταν λογικό, το πιο δύσκολο σημείο ήταν ο απεγκλωβισμός από το ψαροντούφεκο που έγινε με προσοχή καθότι έχει κάθε ψάρι 13 τουλάχιστον αγκάθια στη ράχη. Και βέβαια, καθαρίστηκαν με πένσα και ψαλίδι.. Η αλήθεια είναι ότι η όλη διαδικασία του καθαρίσματος αποδείχτηκε χρονοβόρα…
Η ουσία είναι ότι τα συγκεκριμένα ψάρια μπορεί να είναι και βρώσιμα, όμως σίγουρα χρειάζονται προσοχή όταν κάποιος επιχειρεί να τα πιάσει με την βοήθεια του ψαροντούφεκου…
Τι είναι το λιοντόψαρο
Το λεοντόψαρο ή λιονταρόψαρο αποτελεί έναν επικίνδυνο και απειλητικό θαλάσσιο εισβολέα. Το ψάρι αυτό ανήκει στις σκορπίνες και έχει επιστημονική ονομασία Pterois miles. Αποτελεί ένα πολύ όμορφο ψάρι με έντονους χρωματισμούς, το οποίο φτάνει σε μήκος τα 50 εκατοστά.
Τα 13 αγκάθια στη ράχη του και 4 στην κοιλιά του, είναι άκρως δηλητηριώδη και μπορούν να προκαλέσουν στον ανθρώπινο οργανισμό έντονο πόνο, πονοκέφαλο, εμετό, δύσπνοια και ίσως αλλεργικό σοκ με σοβαρές επιπλοκές.
Η επαφή του με τον άνθρωπο μπορεί να είναι θανατηφόρα μόνο σε περιπτώσεις που το θύμα υποφέρει από αλλεργίες, έχει επιβαρυμένη υγεία ή είναι παιδί ή ηλικιωμένος ανήκει δηλαδή στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
Η τεχνική που χρησιμοποιεί για να πιάσει τα θηράματά του προκαλεί τρόμο: ανοίγει τα θωρακικά του πτερύγια και δημιουργεί μια δίνη που παρασέρνει τα θηράματά του απευθείας στο τεράστιο στόμα του. Φτάνει σε μήκος τα 50 εκατοστά μπορεί να φτάσει στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας αφού το αποφεύγουν ακόμα και οι καρχαρίες. Τα θηλυκά μπορούν να γεννήσουν 30.000 αβγά μέσα σε τέσσερεις μέρες με την ωοτοκία να διαρκεί όλο το χρόνο.
—Τουλάχιστον τρώγεται
Στις ΗΠΑ, η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) ενθαρρύνει το κυνήγι και την κατανάλωση του λεοντόψαρου ως εδώδιμου εμπορικού αλιεύματος, κάτι που θα μπορούσε δυνητικά να περιορίσει την εξάπλωσή του.
Λέγεται ότι το κρέας του είναι νόστιμο σαν του ροφού, αρκεί να έχει καθαριστεί κατάλληλα ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος δηλητηρίασης.
Είναι επικίνδυνο γιατί μπορεί να ανατρέψει την ισορροπία των οικοσυστημάτων, εκτοπίζοντας κορυφαίους θηρευτές και μειώνοντας πληθυσμούς φυτοφάγων ψαριών.
Το Λεοντόψαρο είναι ιθαγενές του Ινδικού Ωκεανού, της Ερυθράς Θάλασσας, της Νοτίου Αφρικής και της Ινδονησίας και εμφανίστηκε πρώτη φορά στο Αιγαίο και ειδικότερα στα νερά της Ρόδου το 2015. Σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτό οφείλεται στην κλιματική αλλαγή και στην αύξηση της θερμοκρασίας στα Ελληνικά νερά.
Με πληροφορίες από την wikipedia.org
Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από τις σελίδες του naxospress.gr
Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις μέσα από την πλατφόρμα του google news…